Резултат при болест на Даун 2?

• 155 321
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
Сисиния, абсолютно съгласна съм , неинвазивен и това е ! Дай боже на всички ни само такъв резултат! А който не прави ,  фм при супер специалист и бхс ако иска , но да се разчита повече на компетентно мнение на лекаря! Хубави празници на всички и сбъднати мечти 😃

# 646
Ако имаш предишни загуби, това автоматично ти повишава риска в резултатите на бхс.

Точно заради това погрешно схващане публикувах моя коментар! Аз съм доказателство, че след неуспешна, поради генетични аномалии бременност, БХС беше с отлични резултати, нямащи нищо общо с предходните! Резултатът е прогнозен и нямащ нищо общо със стойности от предишни бременности! Всяка бременност е индивидуална, но за повече информация потърсете Проф. Кременски - невероятен човек и специалист.

# 647
  • Sofia
Ако са били добри резултатите на бхс (въпреки предишната загуба), това просто означава, че измерванията на плода и съотношението на хормоните са били в много добри граници и съотношения.
Резултатите от БХС се влияят най-вече именно от измерванията и хормоните и в много по-малка степен от възраст, фамилна обремененост, предишни загуби и т.н. Тези последните са само за да помогнат на бхс да е възможно най-близко до индивидуалния риск.

# 648
  • София
Ако са били добри резултатите на бхс (въпреки предишната загуба), това просто означава, че измерванията на плода и съотношението на хормоните са били в много добри граници и съотношения.
Резултатите от БХС се влияят най-вече именно от измерванията и хормоните и в много по-малка степен от възраст, фамилна обремененост, предишни загуби и т.н. Тези последните са само за да помогнат на бхс да е възможно най-близко до индивидуалния риск.
Brin , на мен само възрастовия риск за Даун ми беше 1от 140 ,аз съм на 39 г. и като имаш предвид ,че още от началото на бременността ми върви по-високо ЧХГ -то което при всеки е различно и накрая стана 1от 60 комбиниран риск.

# 649
Възрастта има значение, но хормоните много голямо също. Аз на 36 години и с нормални хормони бях с риск 1:3600, а на 42 вече с 1:40, защото и хормоните ми бяха разпределени точно като за Даун (двоен ЧХГ и нисък другия хормон).

# 650
  • Sofia
Sisiniya, възрастовият риск не е вашият риск. Възрастовият риск е рискът, който го има при жени на вашата възраст със сходни показатели. Не е важно дали ЧХГ е високо или ниско - важно е съотношението с другия хормон.
Аз съм с фамилна обремененост (два случая в семейството) и 30+год.
Първата бременност показа 1 на 10000 въпреки фамилната обремененост.
Втората - възрастовият риск беше 1 от 420, моят риск беше 1 от 120. Разликата между двете бременности - само две години. Но тук съотношението между AFP и Free BCG (ЧХГ) беше точно като при Даун.
Пак повтарям решаващи са измерванията и хормоните, другите (възраст, предишни загуби...) могат само допълнително да увеличат риска.
И да, консултирала съм се с Проф. Кременски.

Последна редакция: ср, 20 дек 2017, 13:45 от brin de muguet

# 651
Аз не смея да давам оценка относно вида на изследванията и обяснение за стойностите им, но позицията на brin de muquet само потвърждава изказаното от мен мнение, че предишни неуспешни бременности не вземат отношение в показателите на следващите.

# 652
  • Sofia
Всъщност много зависи на какво се дължи загубата на плода. Ако е аборт по медицински причини (доказан Даун и други генетични проблеми) - няма начин това да не се отрази на резултатите на следващите бхс, защото винаги има риск това да се окаже наследствен проблем, а не просто грешка както е в повечето случаи. След загубата поради Даун или др. увреждания имате здрав плод и резултат примерно 1 от 6000 (което предполага добри показатели), но ако преди това не сте имали бременност с Даун, то тогава резултатът при същите показатели може да бъде примерно 1 от 9 000.
И в двата случая наистина няма никакво значение предишната загуба, тъй като резултатът като цяло е добър.

# 653
Ами не е точно така, при предишен аборт по МП с доказан Даун това винаги води до последващо вдигане на риска, без значение че примерно двойката може да има изследван и доказан нормален кариотип, т.е. да се касае за случайна хромозомна грешка. И в хипотеза на възраст над 37 и някой и друг приеман медикамент стават просто ужасни цифри...
За мен БХС е отлично средство да изприщи от нерви и притеснения една бременна жена, или обратно, да даде невярно добри данни и неглижиране.
Много по-надежни средства са ФМ при доказан специалист плюс неинвазивен ДНК тест.

# 654
При всяко следващо забременяване рискът се смята от нула. Все едно почваш от начало.
Аз прекъсвам два пъти заради болно бебе, като рискът си го смятат без натрупване.
Всяка бременност си е със свой собствен риск.

БХС има един плюс, че може да покаже риска от прееклампсия още много рано - наличие на много фетален белтък в кръвта на майката, но е скрийнингово изследване и не дава нищо точно като резултат.

Последна редакция: вт, 02 яну 2018, 12:51 от Анонимен

# 655
  • Sofia
БХС има един плюс, че може да покаже риска от прееклампсия още много рано - наличие на много фетален белтък в кръвта на майката, но е скрийнингово изследване и не дава нищо точно като резултат.

Точно.
Високо PAPP-A може да означава възможен риск от преждевременно раждане. И обратното ниско PAPP-A подсказва, че може да има риск от поява на прееклампсия. Да, това са само вероятности/скрининг, но е добре да се знаят за да се следи от рано за евентуални усложнения. Според мен и скрининга за Спина Бифида не е за изпускане. Да, в повечето случаи се вижда на ехограф, но рядко ако е в лека форма може и да се изпусне.
Но скрининга за Даун, Едуардс и Патау е друго нещо. Дали рискът е висок или нисък , БХС не е особено достоверен (влияе се от много неща, много от които не са свързани със самото бебе и е просто "статистика").

При всяко следващо забременяване рискът се смята от нула. Все едно почваш от начало.
Аз прекъсвам два пъти заради болно бебе, като рискът си го смятат без натрупване.
Всяка бременност си е със свой собствен риск.
Да, така е, защото всяка бременност/ всяко бебе е различно -  размери, морфологични особености, темпо на растеж и т.н. Разбира се, че няма такова нещо като "риск с натрупване". Просто се гледат и страничните неща (аборт, фамилна обремененост, възраст...) за да може рискът да е възможно най-индивидуален. Тези неща винаги се взимат под внимание (за това е и въпросникът, който попълваме) и няма как да не окажат някакво влияние върху резултата, защото тези данни се въвеждат в програмата и тя според въведените данни автоматично пресмята риска. Друг е въпросът, че тази тяхна програма не е много сполучлива.

Ами не е точно така, при предишен аборт по МП с доказан Даун това винаги води до последващо вдигане на риска... И в хипотеза на възраст над 37 и някой и друг приеман медикамент стават просто ужасни цифри...
Аз точно това написах - че предишен аборт по МП (с малко или с много) автоматично увеличава риска. А дали ще е с малко или с много зависи от измерванията на плода и от хормоните, защото те са водещите.

Няма съмнение, че по отношение на синдромите ДНК тестовете са в пъти по-надеждни от БХС.
Но поради горната причина (евентуален риск от прееклампсия, преждевременно раждане, спина бифида), аз не бих се лишила от БХС, пък той не пречи успоредно да се направи и ДНК тест за да няма излишни притеснения.

# 656
Хубавият софтуеър, чрез който се изчислява рискът при БХС е много скъп и не всяка клиника има възможност да си го купи.
Аз не бих правила БХС, само да се вкарвам във филми, но правя неинвазивни тестове, хорионбиопсия, защото при мен показанията са такива.
 При сегашната си бременност правих Пренатест, обърнах внимание на процентното съдържание на фетално днк в моята кръв, за да се ориентирам има ли риск от прееклампсия.

# 657
gerda,  а каква е връзката между процентното съдържание на фетално ДНК в кръвта на майката? Помня, че моето беше около 19%, което ми се видя доста.

# 658
Gerda, в БХС програмата на Щерев която ползва Чавеева нещата не се нулират с нова бременност - давам ти пример с моя позната която преди е имала прекъсване по МП заради Даун, двойка с доказан нормален кариотип, т.е. случайна хромозомна грешка. При следващата й напълно нормална бременност рискът беше много висок заради предишната анамнеза плюс възраст 38 г.
Ето затова казвам че е рулетка това изследване, в случая каква е логиката такава анамнеза да вдига риска? Може да е велика лицензирана английска програма на някаква прехвалена клиника но в тази си част е пълна глупост и може да ти изкара акъла.

# 659
Рискът във всяка бременност се смята от "0", независимо колко е натоварена анамнезата.
И при нашия случай "големи" математици ни сметнаха риска "с  натрупване" и ни казаха, че не е възможна втора по ред бременност с болно бебе.. но уви, и втората беше.
Така, че не на мен тия.

Общи условия

Активация на акаунт