Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна

• 57 470
  • 724
  •   1
Отговори
# 675
И у нас българския се измества малко по малко...
Аз им чета всяка вечер на български по около час, но ги чувам като си играят да си говорят на английски. Дори понякога помежду си говорят на английски.

# 676
  • Варна
Ние настояваме да си говорят помежду си на български, защото изпуснем ли ги...Няма да е добър българският им, колкото на децата които растат в БГ това ми е ясно, но отидат ли за кратко време ще наваксат пропуските, поне се надявам Wink Иначе за интонацията при малкият се забеляза първата година като дойдохме/тогава беше на 4/, но като че ли поотмина. Все още обаче, използват и двамата структурата на английските изречения  Twisted Evil

Последна редакция: ср, 13 яну 2016, 20:49 от Борикс

# 677
И аз настоявам, но покрай игрите им е по-лесно на английски, просто не знаят българските думи. Сега им чета роман за майнкрафт на български, поне да чуят българските думи.
Miss Fine сега всички 3буквени ще се чудим какво стана

# 678
  • UK
А вашите дечица на каква възраст напуснаха БГ

# 679
Моите бяха почти на 3 и почти на 7

# 680
Да ви кажа и аз от това се притеснявам, най-вече. Ние едва проговаря ме на български,  а там ще ги почнат на АЕ и незнам как ще се оправят тези деца в яслата. От сега ли да ги уча на различни и елементарни на пръв поглед думички Laughing Според вас
Пристигнахме на 1г8м. Казваше отделни думи на български около 70-80 на брой. С идването тук млъкна за 1-2 месеца, буквално нищо не казваше от наученото преди това. После на английския говор отговаряше с "ееемммм". Но въпреки това с комуникацията проблем не е имал никога. Всички ние несъзнателно общуваме с малките деца основно с жестове.
Септември го записах на 2 часа забавачка без мен всяка сутрин. Там му пускаха игри на таблета и разни пъзели редяха, от които казаха че научил думи. Не ги ползва и до днес, но пред тях като го накарат ги повтаря. Така бил трупал пасивен речников запас, да не се притеснявам че не ги използва.
От месец е на градина. Попитах ги ползва ли английски думи - казаха, че само няколко, но всичко им разбирал и добре играел с децата - никакви комуникационни проблеми. От около месец забелязвам как започна да повтаря отново думи на двата езика, дори се е научил да брои. Там не беше броил, но като споделих и на следващия ден са го изпитали  Mr. Green
Всички, както в Б-я, така и тук, съветват да му говоря изцяло на български. Освен това нашият английски не е точен и ще обърка още повече детето или ще го заучи грешно. Ако към 3г не започне д аправи изречения от поне 2 думи, казаха че ще ме насочат към специалист.

# 681
При моите деца също имаше период на застой и с двата езика. Когато говорих с тукашните логопеди казаха че е нормално, да не се притеснявам.
Малкият не говореше в градината, но сега в reception твърдят, че няма комуникационни проблеми.

# 682
  • UK
Успокоихте ме момичета Hug

# 683
  • До хладилника, който обичам
Изобщо не позволявам да говорят на английски вкъщи. Чувам понякога как говорят помежду си или на игра сами на английски и казвам да се спре. Пръхтят, но спират. Разбира се, ако имаме английско дете на гости, не важи, това няма да е учтиво.
Разбира се, че не знаят всички думи, особено малката, която дойде тук на 4. Затова сме ние, да ги научим Simple Smile Много бързо свикна като не знае думата как е на български, да пита "как е едикакво си", след което го употребява правилно в изречение на български. Като се повтори няколко пъти думата в различен контекст, се научава. Ние също не говорим с тях на английски. Понякога ми е трудно да намеря точната дума, като съм говорила и писала на английски цял ден, но полагам старания. Децата също закачиха от мен и си правим забележки взаимно.
Всеки сам си решава как иска да си възпита и гледа децата, за мен е важно моите да могат да говорят добре и смислено езика си. Английският не се съмнявам, че ще им остане по-лесен, но не това е въпросът. Щом човек може да научи произволно количество чужди езици, за мен е срамота децата ми да не си знаят собствения, ако и да е само за общуване с роднините, или дори просто за развиване на мозъчните гънки.

# 684
  • Манчестър
Изобщо не позволявам да говорят на английски вкъщи. Чувам понякога как говорят помежду си или на игра сами на английски и казвам да се спре. Пръхтят, но спират. Разбира се, ако имаме английско дете на гости, не важи, това няма да е учтиво.
Разбира се, че не знаят всички думи, особено малката, която дойде тук на 4. Затова сме ние, да ги научим Simple Smile Много бързо свикна като не знае думата как е на български, да пита "как е едикакво си", след което го употребява правилно в изречение на български. Като се повтори няколко пъти думата в различен контекст, се научава. Ние също не говорим с тях на английски. Понякога ми е трудно да намеря точната дума, като съм говорила и писала на английски цял ден, но полагам старания. Децата също закачиха от мен и си правим забележки взаимно.
Всеки сам си решава как иска да си възпита и гледа децата, за мен е важно моите да могат да говорят добре и смислено езика си. Английският не се съмнявам, че ще им остане по-лесен, но не това е въпросът. Щом човек може да научи произволно количество чужди езици, за мен е срамота децата ми да не си знаят собствения, ако и да е само за общуване с роднините, или дори просто за развиване на мозъчните гънки.

Напълно съм съгласна с теб...и ние сме така . Само в присъствие на чуждоезични се говори на английски.

# 685
  • На село (близо до Лондон)
Да аз когато ме заболи главата забранявам на децата ми да си говорят на английски помежду си казвам само български и настава тишина. С жестове се разбират 😉.
Иначе ги мъча и говорят като от Филиповци:"мойто дядо купи мен шоколад". Опитват се децата ще проговорят.

# 686
  • постоянно
Моето е самичко и няма с кой да си говори на Български,  който така или иначе му е втори език. Говоря колкото мога,  но когато като семейство се виждаме по 2-3 часа вечер е егоистично да изисквам той да говори с мен на Бг.  Да е жив и здрав ще се учим по малко.

# 687
Здравейте!
Не съм сигурен дали тук е най-подходящото място за моя великобритански проблем, но все пак ще си изкажа мъката...
Става въпрос за банка Барклис и това как се опитват да откраднат пари от мен. Надявам се да можете да дадете някой съвет.
Преди няколко дни забелязах, че има проблем с текущия баланс по сметката ми и спестяванията, които очаквам да имам, изобщо не са според очакванията ми. Проучих и ето какво открих - всеки месец, след като няправя превод, с който да покрия наличния си кредит по кредитния акаунт, от дебитния ми взимат сумата няколко пъти. Предишния месец са взели 3 пъти по 125 паунда, предния - два пъти по 390, по-предния - наглите 4 пъти по 92. Парите ЛИПСВАТ от дебитния акаунт и съответно СА ПРИЕТИ в кредитния.
Някой имал ли е подобен случай? Утре очаквам обаждане от адвоката, който потърсих по-рано днес, но вече беше извън офиса. Толкова съм ядосан, че съм готов да заведа дело срещу банката. Брат ми ме съветва да не се обръщам към самата банка и да не им казвам предварително нищо, докато не говоря с адвоката...

Благодаря на всички, които четат дългото ми душевно излияние.

# 688
Здравейте!
Не съм сигурен дали тук е най-подходящото място за моя великобритански проблем, но все пак ще си изкажа мъката...
Става въпрос за банка Барклис и това как се опитват да откраднат пари от мен. Надявам се да можете да дадете някой съвет.
Преди няколко дни забелязах, че има проблем с текущия баланс по сметката ми и спестяванията, които очаквам да имам, изобщо не са според очакванията ми. Проучих и ето какво открих - всеки месец, след като няправя превод, с който да покрия наличния си кредит по кредитния акаунт, от дебитния ми взимат сумата няколко пъти. Предишния месец са взели 3 пъти по 125 паунда, предния - два пъти по 390, по-предния - наглите 4 пъти по 92. Парите ЛИПСВАТ от дебитния акаунт и съответно СА ПРИЕТИ в кредитния.
Някой имал ли е подобен случай? Утре очаквам обаждане от адвоката, който потърсих по-рано днес, но вече беше извън офиса. Толкова съм ядосан, че съм готов да заведа дело срещу банката. Брат ми ме съветва да не се обръщам към самата банка и да не им казвам предварително нищо, докато не говоря с адвоката...

Благодаря на всички, които четат дългото ми душевно излияние.
   Нямаш ли онлайн банкиране, стейтмънти, проверерявай си по-често за вбъдеще сметката, защото и по сериозни проблеми може да има и да може да ги засечеш навреме. Парите до колкото разбирам са ти в кредитната карта, не са откраднати, сигурно е някакъв бъг в системата им. Ти си преценяваш как ще процедираш от тук нататък, следи си по-често нещата, за да може да се реагира навреме. Пиши, ако можеш как са се развили нещата, че ми стана интересно, успех  Peace

# 689
Имам онлайн банкиране, естествено. Simple Smile Проблемът е, че е много трудно да засичаш всяка транзакция - това означава през 10 минути да отварям и да гледам дали всичко е наред.
Парите не са в кредитната карта, тъй като трансферите са за покриване на използвания текущ кредит. С други думи, покривам си месечния кредит, но от банката са решили, че трябва да го правя няколко пъти месечно... Без мое разрешение!

Днес си извадих и стейтмънт от банката, като ги помолих да го подпечатат и подпишат. Ей така, за да имам черно на бяло информацията, ако ми се наложи да доказвам нещо пред съда Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 яну 2016, 01:43 от martin_lazarov

Общи условия

Активация на акаунт