Забременели след инвитро - тема 16

• 42 414
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Франи, честита рожба Монна  Hug Да сте щастливи, да нямате проблеми и да се радвате една на друга Simple Smile

# 631
Фокси, Ивви благодаря ви за съпричастността. Сега изпратих майсторите. Слава Богу не беше голям проблем за решаване. Някаква ВИК свръзка. Остана ни само поразията върху паркета, който подпухна. Ама каквото е. ММ казва, че след месец ще спрем да го забелязваме. Сега няма време за ремонти от този вид. Първата пералня на бебка вече се върти Simple Smile

ГериНик, добре дошла при нас!
Саб, аз бих се обзаложила за Сигридов, но не това е най-важното. Лично мое усещане. Ще видим кой е прав!  Hug
Флайнг, прекрасно е, че вече сте си в къщи и нагласяте режима. Пожелавам ви скоро да се кърмите спокойно и всички твои болежки да отшумят.

# 632
За слизане на кърмата на мен много ми помогна на Walmark - Лецитин - 3 пъти на ден по 1 капсула, като тръгне кърмата, се разрежда. Същото действа много добре и при запушвания, които почти всяка кърмеща жена получава. Второто ми успешно средство е чай за кърмачки от Билкова аптека - чудесно действа. Третото, но за него едва ли ще имаш време - варено жито със сурови орехи. Както  и много, много течности.
Слагай бебето на гърда колкото се може по-често, така най-добре се стимулира двустранно процеса - то се учи да суче, организмът ти - да произвежда. Като заспи, пощипвай го лекичко по бузки, крачета, поразсъблечи го, да не му е топло, а леко хладно. Успех Simple Smile
Болките са от самата операция - все пак се поразместват органите по време на секциото.

# 633
  • София
Флай, много е тегаво началото на кърменето. Пий лактогонните чайове, обикновени български с копър, анасон, резене, така и от коликите ще се спасите. Както ти е писала и Момето - сварено, негрухано жито със сурови ядки и мед също ми действаше добре. Много е важно да си почиваш, спиш, да се храниш и да пиеш течности. Нощното кърмене ви е най-важното, изцеждай се през ноща, за да стимулираш още повече, тогава лактацията е най-силна. Авента на мен изобщо не ми беше удобна и нищо не цедях, опитай на ръка, при мен беше най-ефективно. Дано успееш да се пребориш, първия месец е най-критичен и труден. Ето една статия:
Офффф не мога да сложа линка, ще я копирам в скрит текст:
Скрит текст:
В повечето родилни домове у нас има практика новороденото да бъде дохранвано с адаптирано мляко през първите дни след раждането, докато майката все още няма много кърма. Така майка и бебе се прибират у дома след изписването с все още неизградени навици за кърмене и шише с изкуствено мляко за дохранване. Дохранването с адаптирано мляко може да не започне през първите дни на новороденото, а на по-късен етап от развитието на бебето, когато поради страх от недостатъчно кърма, майката започва да дохранва бебето с адаптирано мляко, за да е сигурна, че то се храни достатъчно. Независимо в кой период от живота на бебето се случи, този начин на хранене освен по-трудоемък  и не особено здравословен за бебето, е в много случаи и пътят към ранно отбиване. И тъй като всички знаем, че най-здравословният и лесен начин да храним бебето е кърменето, то естествения въпрос, който си задават много майки е как да преминем от смесено хранене изцяло на кърма и въобще възможно ли е да стане това, ако нямаме достатъчно кърма?
За да се случи това е необходимо:
Тялото на майката да започне да произвежда достатъчно кърма,така че да покрива хранителните нужди на бебето и да няма нужда от дохранване и
Бебето да се научи да суче достатъчно от гърдите, така че да се нахранва и да не разчита на дохранване от шише.
Как да увеличим количеството кърма, така че на бебето да не му е необходимо дохранване?
На първо място е важно да кажем, че всяка здрава жена, родила здраво бебе може успешно да кърми детето си. Тялото на всяка здрава жена е способно да произвежда достатъчно кърма за нуждите на бебето й. За да се случи това обаче е необходимо жената да спазва принципа на успешното кърмене, а той е изключително прост:
Често кърмене
Колкото повече кърма излиза от гърдите, толкова повече кърма започва да произвежда тялото ни или казано с други думи, за да имаме много кърма е нужно много да кърмим.
Това означава, че колкото по-често кърмим бебето и колкото повече кърма изяжда то, толкова повече кърма започва да произвежда тялото ни. Като цедим също увеличаваме количеството кърма, излязло от гърдите и тялото ни приема това като знак да произвежда още кърма. За тялото дали кърмата е изсукана от бебето или е изцедена е все едно, то няма как да направи разлика между двете действия, важното е от гърдите да излиза кърма, за да може тялото да произвежда още кърма.
Обратният процес също действа: ако от гърдите излиза малко кърма, това е знак за тялото да произвежда малко кърма. Така като храним бебето само частично с кърма и разчитаме на адаптирано мляко за дохранване, бебето изсуква малко кърма от гърдите и тялото ни разбира това като знак, че е нужно да произвежда малко кърма. Понеже храненето от шише е по-лесно от сученето от гърда с времето бебето започва да суче все по-малко от гърда и все повече да разчита на храненето от шише, защото му е по-лесно и така постепенно гърдите ни започват да произвеждат все по-малко мляко, защото бебето изяжда все по-малко и стигаме до ранно отбиване и преминаване изцяло на адаптирано мляко.
За да дадем знак на тялото си да произвежда повече мляко е нужно бебето да започне да изсуква повече. За да стимулираме бебето да суче начесто е нужно да спрем да му даваме добавка и всеки път, когато е гладно и неспокойно да му предлагаме да суче.
Махнете добавката и слагайте бебето често на гърдата.
Ако тялото ни произвежда малко кърма, като сложим бебето да суче, то няма да се засити напълно, защото количеството кърма няма да му е достатъчно, но малкото количество, което изсуче, ще му даде усещане за ситост поне за кратко. Ако не дадем добавка след кърменето, бебето скоро пак ще огладнее и тогава ще можем да му дадем отново да суче. В промеждутъка между тези две чести хранения тялото ни е имало време да произведе известно количество кърма и като сложим бебето отново на гърдата след кратката пауза, то ще има отново малко мляко, което да суче. Отново количеството няма да му е достатъчно, за да се засити за дълго и скоро бебето пак ще огладнее и отново ще го сложим на гърдата. Междувременно ще се образувало ново мляко и т.н.
Ако бебето не успява да се засити дори за малко и дава признаци, че е гладно и иска още мляко, след като е изсукало първата гърда, му предлагаме втората, ако и след нея, все още търси да суче, му предлагаме отново първата гърда. Докато кърмим, организмът ни интензивно произвежда мляко и гърдата, която преди малко е била изцедена изцяло, се оказва че отново има мляко. Така с редуване на гърдите бебето може да се нахрани достатъчно, че да се почувства сито за известно време. Ако бебето не желае да редува гърдите и се дърпа и плаче, то не е защото в тях няма никакво мляко, а защото му е по-лесно да се храни от шише и то си търси шишето. Ако имаме силно желание да кърмим бебето, това няма да бъде пречка за нас. Бебето ще се сърди и ще протестира, но като види, че не му даваме добавка, ще се продължи да суче от гърдите. Инстинктът му за оцеляване няма да му позволи дълго да протестира и то след известен протест, ще забрави за изкуствените млека от шише и ще се върне към естествения си начин на хранене – от гърдите на мама.
Така оставено без добавката от адаптирано мляко бебето ще започне да суче начесто, за да се засища, а това често сучене ще бъде знак за тялото ни, че има нужда да произвежда повече кърма. За няколко дни тялото ни ще привикне да произвежда повече кърма и ще забележим, че бебето вече няма нужда да суче начесто и като се нахрани вече прави по-дълги паузи между храненията, което е знак, че на едно хранене изяжда достатъчно мляко. Това означава, че кърменето се е регулирало, тоест тялото ни произвежда вече достатъчно количество кърма за нуждите на бебето и нужда от дохранване или често кърмене вече няма.
Така изглежда процесът на преминаване от смесено хранене изцяло на кърма – необходимо е само за няколко дни да се въоръжим с търпение, да спрем да даваме добавка и да кърмим често.
Трудности при преминаване от смесено хранене изцяло на кърма
Както споменахме по-горе, за бебето да се храни от шише е много по-лесно, отколкото да суче от гърдата. Това е така, защото от шишето млякото капе само, а сученето от гърда коства физически усилия на малкото човече. Затова и много бебета, след като са видели, че може да е лесно, не желаят да се хранят по по-трудния начин. Бебето не знае, че храната от гърдите на мама е естествена и богата на аминокиселини и антитела, докато млякото в шишето е всъщност обработено по химичен път мляко от крава. Затова и може в периода на преминаваме от смесено хранене изцяло на кърма бебето да протестира и да си търси шишето, защото така е свикнало и защото така е по-лесно. Това означава повече плач и липса на спокойствие вкъщи. Означава също и често кърмене, което е по-изморително за мама. Много родители в този момент чувстват вина, за това че бебето страда и бързо се връщат към шишето с добавка само и само да видят спокойното личице на своето съкровище, а и за свое лично спокойствие. Преди да направите това обаче помислете добре, защото Вие носите отговорност за здравето и развитието на Вашето бебе и ако решите винаги, когато то се сърди, да се съгласявате с него, въпреки че знаете, че в негова вреда, то сериозно обмислете отговорно ли постъпвате. Утре детето ще плаче за бонбони, за всякакви вкусни, но вредни храни пълни с химикали – и тях ли ще му дадете да яде, колкото си иска с риск за здравето му само и само мир да е? Ваша и само ваша е отговорността бебето да се храни здравословно и по най-добрия възможен начин. Ако бебето е разстроено, не го оставяйте да плаче самичко, гушкайте го и му предлагайте да суче от гърдите Ви, всеки път, когато е неспокойно и изглежда гладно и скоро всичко ще се нареди по нов по-добър начин. Добрата новина е, че само след седмица вече ще имате достатъчно кърма, за да кърмите бебето си спокойно, а бебето ще е свикнало да суче и вече няма да търси шишето. Нужни са само няколко дни!
Моят личен опит с недостиг на кърма и преминаване от смесено хранене на кърма
Когато родих първото ни дете бях неопитна и некомпетентна по въпросите на кърменето, но за мой късмет в родилното отделение попаднах на добри специалисти, които не даваха на бебетата добавка, а инструктираха майките да слагат новородените на гърдата на всеки 30 мин. Така сукателният рефлекс на бебето и лактацията ми бързо се стимулираха и тялото ми на третия ден вече произвеждаше много мляко, а бебето ми сучеше с радост и лекота. Безпроблемно се кърмихме до 4 месечна възраст. Тогава влязохме в период, в който синът ми стана доста раздразнителен и плачлив, спря да спи добре и не знаех на какво се дължи тази промяна. Тогава се консултирах с лекар, на който имах доверие и тя препоръча да започна дохранване, като направи контролно кърмене и ме убеди, че бебето ми е неспокойно, защото кърмата ми е намаляла и то не се храни достатъчно. Така започна нашето дохранване. За щастие малкото човече, свикнало 4 месеца на кърма, не хареса добавката и недоволно буташе шишето. Притеснена, че бебето ми гладува, започнах да чета сериозно по темата, в опит да намеря решение на проблема. Тогава научих, че дори млякото ми да е намаляло, мога да стимулирам лактацията като кърмя често. Спрях да предлагам шишето и няколко дни се посветих на често кърмене. Оставих домашните задължения на заден план и изкарахме блажени няколко дни, в които гушках бебето по цял ден и щом отвореше устичка му предлагах гърдата. Така след 4 дни синът ми се успокои и започна да спи по-добре и да прави по-дълги паузи между храненията. Кърменето ни продължи още година след този момент.
Когато се роди дъщеря ни, аз се чувствах вече опитна кърмачка и дори не предполагах, че може да нямам достатъчно кърма. В родилния дом предлагаха шишета с добавка за дохранване, но аз отказвах добавката и знаех, че дори малкото коластра е достатъчна на бебето през първите дни и единственото, което е нужно е често кърмене. Да, обаче дните минаваха, а кърмата ми не се увеличаваше и бебето огладняваше често, беше неспокойно и не спеше за дълго. В началото аз не губех търпение, гушках я и й предлагах да суче на често и тя се успокояваше като посуче, но скоро след това пак огладняваше и отново ставаше неспокойна. Явно кърмата не й стигаше. Седмица след изписването вече бях толкова изморена от честото кърмене и вечно неспокойното ми бебе, че бях на ръба да започна да я дохранвам, само и само мир да е. Знаех обаче, че ако започнем дохранване, бебето ще суче все по-малко от гърдата и постепенно кърмата ми ще спре. Аз обаче исках да дам на детето си най-добрия старт в живота и знаех, че кърменето е най-важното, което мога да направя за нея през първите месеци.  Затова си казах, че ще изчакам още няколко дни, няма начин млякото да не се увеличи, след като бебето суче толкова често. Така и стана! Още на следващия ден нещата започнаха да се променят. Бебето започна да суче по-дълго и да прави по-дълги паузи между храненията. Явно имаше повече кърма.  Дъщеричката ми се успокои, а заедно с нея и аз. Когато на един месец премериха теглото на бебето се оказа, че за първия си месец е наддала 1,200 кг – изключително добре! Явно първата седмица, в която кърмата не й стигаше не е ощетила с нищо нейното развитие,  напротив, бебето се е хранило добре, макар да се налагаше да суче много често, за да си набавя нужната храна. С второто ми дете никога нямах период, в който гърдите ми да се препълват и да се налага да цедя. На пръв поглед  изглеждаше, все едно гърдите са празни, но след първата седмица бебето се нахранваше добре от на пръв поглед празните ми гърди, наддаваше добре и растеше щастливо. Кърмих дъщеря си 1 год. и 8 месеца и двете изживяхме прекрасни мигове на взаимност през този период. От личен опит и с двете ми деца видях, че честото кърмене наистина увеличава кърмата и е нужно само да махнем добавката и да проявим за няколко дни търпение и отдадено кърмене.

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 14:14 от Dandiela

# 634
Записвам се в темичката и се връщам назад да попрочета малко Simple Smile.
В 7г.с. съм , миналата сряда видяхме сакче и жълтъчно мехурче, на 22ри или 23ти ще ходя за най-вълнуващия преглед -този за сърчицето   Praynig

# 635
Днес бях на преглед и фетална морфология. В 11 седмица съм. Всичко изглежда наред, вече е 4 см. Имам си и диск със запис. Малкото човече мърдаше и махаше с ръчички. За пръв път го виждам да се движи. Чувството е прекрасно. Simple Smile

# 636
Здравейте, момичета. Вече съм в края на 6-ти месец и мисля, че е време да се замисля къде ще раждам. Никак не ми се иска да е тук - в провинцията. Предпочитам в София и като че ли се насочвам към "Майчин дом". Чувала съм, че лекарите са добри, а и цената от 870 лв с избор на екип не е толкова стряскаща. За съжаление в "Надежда" ми е скъпичко.
Ако има мами, които са раждали в МД - бихте ли споделили кои са предпочитаните лекари и как става свързването с тях. Колко най-рано мога да постъпя в болницата. Всякакви мнения /дори и за други болници, от които сте доволни/ ще са ми полезни.

# 637
Франи, честита дъщеричка, бъде живи, здрави и благословени !

Моето бебе не иска да се обърне и това е, днес бяхме на преглед и доктора каза да се замислим за дата за секциото Crazy

# 638
  • София
tsvety_t, моето момче след 35 седмица чак се обърна.
не че не ме планираха пак секцио, ама по други причини.
има шанс все още, ако само това е причина.

# 639
Itsi_Bitsi, добре дошла, мила! Много се радвам да те посрешна, тук. Лека и успешна бременност!

Флайче, на училището за родители ни посъветваха чай от сминдух, но от билкова аптека и Феминела хередитум. Последното дори 10 дни преди раждане да се почне.

Днес мина и нашата консултация. Вървим си седмица напред и това си е. 2 200 гр сме. Мерихме тонове. Дори си определихме и дата за раждане в последната седмица на януари. Ще се моля да си я дочакаме. Утре съм на профил. Ендокриноложката ме сложи на строга диета. Кръвното пак завдигах.
Малко остана и за кака Ви. Това е.

А, и първи тонове мерихме днес. Simple Smile

# 640
Lolr,явно големия  бебета ни е направила Андреева...моята принцеса вчера я измериха 2700 ,а съм в 35г.с... ще е подлагам на диета:)флайче,бързо възстановяване ти пожелавам ...за кърменето мога да те посъветвам да стискаш зъби...първите седмици е доста трудно и болезнено,но след това е лесно...слагай бебчето на гърда при всеки позив за хрянене,пощипвай по носленцето при заспиване ...аз пиех по много вода...за щастие нямах проблеми с гърдите и успешно кърмих почти година...доволна съм от себе си,дано и сега пак да успея...има един недостатък кърменето...ако храните децата  с АМ те се засищат повече и по от рано започват да спят хубаво през ноща...моето диване в следствид на продъл ителното кърмене се будеше по няколко пъти на нощ цели две години...сега наближава четвърта и до ден днешен е супер ранобуден...тази сутрин стана в 6.30...най-късното му събуждане е в 8.30... имам чувството,че никога повече няма да кажа-наспах се....

# 641
Честита дъщеричка, Флаинг! Да ви е жива и здрава малката принцеса с чудно име  bouquet bouquet bouquet Страхотно е, че всичко е минало гладко и двенките се чувствате добре. Когато можеш, пиши как е минало раждането, после раздвижването, въобще всичко...Simple Smile
Аз днес бях на последни тонове - сигурно един час ги записвахме, че беба много се въртя. По едно време коремът ми изчезна напълно от едната страна, а от другата се появи планина:))) В понеделник влизам в болница, а във вторник е секциото, ако си изчака датата, че контракциите ми много зачестиха и не знам дали ще издържа още 3 дни.
Данди, и аз накрая ги завъдих тези гъби. На мен тук ми изписаха Гиназол и наистина веднага имаше ефект /той се поставя еднократно/.
Добре дошли на новите момичета! И аз като Флаинг им пожелавам да имат спокойна и прекрасна бременност като моята /чак не искам да свършва Laughing/

Здравейте! Виждам, че сте ползвали Гиназол и бих искала да Ви попитам нещо.

Предписаха ми Кандизол и Гиназол. Знаете ли дали е противопоказно да се яде сладко и млечни продукти, защото доктора ми каза, че не трябва, но за кое от двете става въпрос не разбрах? Чували ли сте нещо подобно? И след тези 3 дни на действие, трябва ли да се направи промивка?
Не съм бременна.

Благодаря предварително!  bouquet

# 642
И аз съм с въпрос,
Трябва ми телефона на аптеката в Надежда, по точно ми трябва една инжекция Зарзио 30/0,5мл
Обиколих всички аптеки в Стара Загора, но го нямат, нито доставчиците им. Имаше хора които за 15 години не са го срещали.
Ще опитам да преговарям с аптеката в Надежда да ми пуснат една ампула утре с еконт до Стара Загора, че трябва да го бия в петък, така че малко ми е спешно.

Знаете ли дали изпращат изобщо или да си търся близки и познати?

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 21:26 от GAL4

# 643
  • Варна
И аз съм с въпрос,
Трябва ми телефона на аптеката в Надежда, по точно ми трябва една инжекция Зарзио 30/0,5мл
Обиколих всички аптеки в Стара Загора, но го нямат, нито доставчиците им. Имаше хора които за 15 години не са го срещали.
Ще опитам да преговарям с аптеката в Надежда да ми пуснат една ампула утре с еконт до Стара Загора, че трябва да го бия в петък, така че малко ми е спешно.

Знаете ли дали изпращат изобщо или да си търся близки и познати?
Не ти трябва телефона на аптеката. Зарзиото го дават в маниполационната. Няма и да го намериш в аптеките в страната... Може да се поръчва, да. Обаждаш се на регистратура и им казваш, че искаш да ти изпратят Зарзио с наложен платеж. Само така процедирахме ние.

# 644
Много Благодаря!
Такива екзотики не са ги и чували нормалните хора...

Последна редакция: чт, 17 дек 2015, 00:59 от GAL4

Общи условия

Активация на акаунт