Децата и ските - сезон 2015/2016

• 16 866
  • 167
  •   1
Отговори
# 15
Нашето момче е на 5. Не е от спортните натури, но Февруари 2015 го записахме от ДГ на Ски-училище на Алеко. Всяка сутрин ставаше в 6 за да не изпуснем рейса. Не е отворил ралото (знае поне какво е къщичка или пица), но пък бързаше да не изпусне игрите на снега и учителите. Според мен другото хубаво на ски градините е, че децата ни са в друга обстановка и без родители. Да се учат малко на колективност. Запалиха интереса му, това е важно, особено за човек, който няма възможност да го качва всеки ден - сме доволни. Тази година се събразихме с учениците в компанията и ще ходим на Пампорово (през ваканцията - може би сгрешихме, времето ще покаже). Имаме намерение там да е с учител, да видим като е сам как ще се справи.
Дайте съвет - ски учител или градина?

# 16
  • София
голям е.  Blush страхлив е.  Blush не е карал ски до сега, а тази година го записахме на две ски ваканции. 

на първата ще е с баща си, само като придружител, иначе през целия ден с групата.
на втората ще е само с учителите.

Blush чудя се дали няма да му е много и да се откаже  Blush

Скрит текст:
Скрит текст:
кажете, че не е  страшно  Blush

Не се притеснявай. Най-вероятно ще му хареса. Ако е много драматично пък, спестете втория курс. Но по-вероятно е да му хареса.

# 17
  • София

Явно от критериите и възрастта зависи. В подробности не ми се изпада. Малките деца ги учат само да "се държат" на ските. Моето дете това го може от 3-годишна. След двата курса ми отне половин ден да я накарам да събере ските отново. За по-големи може и да е ОК. А и 200 деца накуп на Ветровала са малко множко. За Алеко наблюденията са ми същите. На под 5 (на колкото беше м.г.) на Лале няма да я качат. Плацовете стават само за "прохождане". Това е в общи линии. Нямам нищо против учителите, напротив. Проблем са условията и системата, така да се каже.

Вярно е, че условията на Алеко за средно каращи деца не са много добри, откакто спрях Романски. Тогава ги качвахме на Зелената и прокарваха бързо. Сега, за съжаление, от бейби влек се отива направо на Лалето и много внимаваме дали децата наистина са готови, защото няма преходна писта. Качваме и под 5 годишни там, ако са достатъчно напреднали. Миналата година качих един юнак на 4, който започна съвсем начинаещ, но караше индивидуално с мен. Различно е, разбира се, защото ако е едно, дори да закъса, можеш да го свалиш лесно. Ако са 5-6 и някой се уплаши, цялата група страда от това. Относно обучението на 3 годишните, не съм съгласна, че ги учим само да се крепят на ските. Зависи от детето. Някои просто не отлепват дори рало, докато други за 5 дни в група се научават да завиват.

# 18
  • София
И аз да се запиша тук с едно 3 годишно Simple Smile Някой знае ли за толкова малко дете дали е подходяща детската градина на Боровец например? И въобще има ли някъде подходящи занимания с нещо като треньор за тази възраст? За свикването със ските я качихме още миналата година, та горе-долу може да се държи и има идея какво е усещането. Тогава просто с баща ѝ заставахме на 10-15 метра един от друг и я "пускахме", без никой да я държи естествено, за да свиква с баланса, научи се да не пада. Чудя се дали и тази година да продължаваме така или да мисля и за някакви занимания  newsm78

Най-добре я запишете на училище или градината на Боровец.

# 19
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug Благодаря, Луда Мара  Hug Hug

ще се разбере  Blush

# 20
  • София
снежен и безавариен нов сезон! благодарности на Луда Мара за поддръжката на тази хубава тема!

препоръчайте ски каска за дете с голема тиква, моля! сега заглеждам ски каските за възрастни на Лидъл - някой има ли мнение по въпроса. вече чух отзив от запален скиор, че такова нещо от Лидъл не би купил, но пък каските отговарят на стандарта за безопасност.....

ако не от там, каква и откъде?

# 21
  • София
Нашето момче е на 5. Не е от спортните натури, но Февруари 2015 го записахме от ДГ на Ски-училище на Алеко. Всяка сутрин ставаше в 6 за да не изпуснем рейса. Не е отворил ралото (знае поне какво е къщичка или пица), но пък бързаше да не изпусне игрите на снега и учителите. Според мен другото хубаво на ски градините е, че децата ни са в друга обстановка и без родители. Да се учат малко на колективност. Запалиха интереса му, това е важно, особено за човек, който няма възможност да го качва всеки ден - сме доволни. Тази година се събразихме с учениците в компанията и ще ходим на Пампорово (през ваканцията - може би сгрешихме, времето ще покаже). Имаме намерение там да е с учител, да видим като е сам как ще се справи.
Бих ти препоръчала учител ,ако финансово можеш да си го позволиш.И двете ми деца са учени от един и същи учител, караха и в група.Разликата е огромна.Ако искаш тел.мога да ти го дам на лични.

# 22
  • София
Благодаря, Луда Мара  Hug А учител индивидуално дали ще е навит да се занимава с 3 годишно? Откак миналата година подочух на лифта един разговор межу ски инструктори, които доста цветущо си обясняваха как не са детегледачки, направо ми секна мерака въобще за индивидуален инструктор някога. Най-вероятно ще я пробваме на някоя ски детска градина почасово, в нейната градина няма организирано училище за 1-ва група, даже не знам и за 2-ра група има ли, трябва да попитам от коя група започват да ги водят.

# 23
Бих ти препоръчала учител ,ако финансово можеш да си го позволиш.И двете ми деца са учени от един и същи учител, караха и в група.Разликата е огромна.Ако искаш тел.мога да ти го дам на лични.

Да, Благодаря. Ще ми е полезно! Подготвям се финансово. По колко часа е удачно да бъде с учител? Аз се подготвям за най-много 2 на ден, защото както писах по-горе не е най-спортната натура, да не му дойде много и да се откаже. А ако пък му хареса, ще тренира с татко си наученото от учителя за деня. Зная , че всичко си зависи от детето, но питам за оптималния вариант. Simple Smile

# 24
  • Sofia
Здравейте. Аз съм с 6 годишно момиченце на средно ниво. Интересува ме колко струва индивидуален учител на Витоша?

# 25
  • София
снежен и безавариен нов сезон! благодарности на Луда Мара за поддръжката на тази хубава тема!

препоръчайте ски каска за дете с голема тиква, моля!
jam, когато м.г. поисках да купя каска от магазин на SLS (имаше намалени на добри цени), продавачът категорично ми отказа да ми продаде без да пробва на детето. Отидох по-късно с дъщеря ми и се оказа, че от поне 5-6 модела привидно подходящи, само един става според консултанта. Човекът мери и наглася поне 15 мин. не знам дали се престара, но съм му благодарна за старанието и в бъдеще няма да купувам каска без да се консултирам и изпробвам на детето Simple Smile
Rosi17, 35 - 40 на час без лифткарта.

# 26
  • София и Морето от време на време
Ех, аз за пръв път в тази тема  Blush  bouquet
Чудя се, ще става ли скоро за ски у нас!? Rolling Eyes И един практичен въпрос, миналата година дъщеря ми се оплакваше от замръзнали крачета. Как най-добре да й изолирам обувките, ако и тази година свие същият студ по пистите?

Моя опит - скиорски чорапи с мериносова или друга вълна - към 40-50% (1 чифт!!!) и в най-големия студ съм ОК. Вълната има свойството да задържа топлина, дори и мокра!!!

Ето аз какво ползвамр като давам и състава, за да се ориентирате като търсите какво да е то.

Ето тези са ми най-любимите: 40% Wool + 40% Acrylic + 20% Nylon  - http://www.zajo.net/bg/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8/ski- … black.p832-1.html

Тези също топлят, но са тънки и нямат протектор за пищяла и затова ги обувам рядко (като си забравя сутрин на парното тия от предния линк) и по 2 чифта, иначе ми убиват обувките и си усещам релефа на стелката ... иначе са си ОК. Преди да купя другите си карах с тези, но със старите обувки, които ми бяха улегнали. Миналата зима с новите обувки предимно с дебелите.
Състав: 75% Primaloft yarn + Merino wool, 15% Nylon, 10% Lycra - http://www.zajo.net/bg/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8/prim … lue.p2144-10.html

До планината и обратно пътувам с тези:  35% Merino wool, 35% Acrylic, 25% Nylon, 5% Cordura
 - http://www.zajo.net/bg/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8/trek … rey.p1977-13.html, а сега вече имам и тези (http://www.zajo.net/bg/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8/heav … lack.p3666-1.html)р но още не съм ги обувала и нямам отзиви.

Големия син цялата зима кара с тези и беше ОК, но на него все му е топло ... http://www.zajo.net/bg/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8/ther … lack.p2153-1.html

Малкия с най-евтините от Декатлон, ама и той все му е топло: http://www.decathlon.bg/search?controller=search&orderby=pos … ristmas%20catalog

Термо бельо имаме и тримата и на Campri и пак това най-евтиното от Декатлон и с по един полар отгоре.

Ръкавици: супер доволна съм от тези: http://www.decathlon.bg/ski-rakavitsi-s-edin-prast-chill-heat-we … i-id_8316609.html
Децата бяха с тези от 15лв - по 2 чифта и на обяд се сменяха, защото моите имат способността да подгизват до уши ...

Това, което е много важно за децата е да имат по 2 чифта скиорски ръкавици, за да може ако сутринта намокри едните, да ги смени за следобеда!!!
Същото важи и за чорапите - СКИОРСКИ и резервните, не просто някакви чорапки.

Последна редакция: пн, 30 ное 2015, 15:31 от TINA.K

# 27

Явно от критериите и възрастта зависи. В подробности не ми се изпада. Малките деца ги учат само да "се държат" на ските. Моето дете това го може от 3-годишна. След двата курса ми отне половин ден да я накарам да събере ските отново. За по-големи може и да е ОК. А и 200 деца накуп на Ветровала са малко множко. За Алеко наблюденията са ми същите. На под 5 (на колкото беше м.г.) на Лале няма да я качат. Плацовете стават само за "прохождане". Това е в общи линии. Нямам нищо против учителите, напротив. Проблем са условията и системата, така да се каже.

Вярно е, че условията на Алеко за средно каращи деца не са много добри, откакто спрях Романски. Тогава ги качвахме на Зелената и прокарваха бързо. Сега, за съжаление, от бейби влек се отива направо на Лалето и много внимаваме дали децата наистина са готови, защото няма преходна писта. Качваме и под 5 годишни там, ако са достатъчно напреднали. Миналата година качих един юнак на 4, който започна съвсем начинаещ, но караше индивидуално с мен. Различно е, разбира се, защото ако е едно, дори да закъса, можеш да го свалиш лесно. Ако са 5-6 и някой се уплаши, цялата група страда от това. Относно обучението на 3 годишните, не съм съгласна, че ги учим само да се крепят на ските. Зависи от детето. Някои просто не отлепват дори рало, докато други за 5 дни в група се научават да завиват.

Не знам дали съм ви разказвала за големият ми син, който на 2г11м беше метнат в едно от ски-училищата на общо основание със записаните там деца. Отвори рало след 2 курса по 5 дни - на 10-тия ден! за ужас на майка си ...  Mr. Green
Обаче пък за сметка на това като го отвори и веднага го качих на Романски и от там на влека под върха. На слизането отсвири зелената и направо на синя!!!
На 5 караше по Лалето в бая темпо за него след мен.

Много зависи от детето - факт.

И както казва Луда Мара - на Лале се тръгва само след като внимателно си преценил , че от групата би закъсал не повече от 1 ...

Така че за средно каращите деца може би е вариант за малко, докато мине този период на преход от Меча поляна към Лале да са с индивидуален учител. Стъпи ли вече на Лалето и се види, че си се спуска, без да закъсва - в група им е доста по-забавно. Карах индивидуално цяла зима с едно момиченце на 6-7г - нон-стоп гледаше да се поприсламчим към някоя група с деца, спряла за почивка на Лалето и да си покомуникира с тях...

# 28
  • София
Тоест да разбирам, че прехода между Ветровала и лалето е Меча поляна ли?

Сънът ми на 7 кара и вече определено не е за Ветровала.
Миналат зима на Чепеларе пускаше червената писта, поради липса на сняг по другите. Сега ми се иска да кара на Лалето, но трябва да го пробват на Меча поляна ли?

# 29
Благодаря, Луда Мара  Hug А учител индивидуално дали ще е навит да се занимава с 3 годишно? Откак миналата година подочух на лифта един разговор межу ски инструктори, които доста цветущо си обясняваха как не са детегледачки, направо ми секна мерака въобще за индивидуален инструктор някога. Най-вероятно ще я пробваме на някоя ски детска градина почасово, в нейната градина няма организирано училище за 1-ва група, даже не знам и за 2-ра група има ли, трябва да попитам от коя група започват да ги водят.

В нашето училище има прекрасни учители, които имат невероятен подход с такива мъници, когато са абсолютно начинаещи. Миналата зима най-малкото ни човече беше на 2г8м. Качвано от мама на ски, много смело и немрънкащо човече. Аз първа бах с него за 2ч, след това я поеха други 2 колежки и в края на сезона, вече прокарала пак беше при мен - превзехме заедно пистата по Помагалския до долна на Романски. Не ни стигнаха няколко дни, за да идем на Лалето. Остана за този сезон.

Но пак подчертавам - много зависи от дететор като не изключвам и ролята на учителя разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт