Счетоводител в нужда се познава 9

• 63 824
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
  • В полите на Пирин планина
Лейди, много ти благодаря bouquet
Би ли пояснила за ДУК? Embarassed Аз май не съм го обяснила както трябва - лицето е управител на няколко ЕООД-та и ООД-та. Това е записано в учредителните актове на дружествата.
- Трябва ли да има сключен ДУК с всяко дружество на което е управител или не е необходимо?
- Ако иска да извършва дейност в някоя от фирмите, различна от управленската (примерно услуги), тогава ли трябва да се осигурява допълнително и на трудов договор, или само СОЛ е достатъчно?

Не е задължително да има ДУК, ако няма да му се плаща възнаграждение. Нали е вписан като управител в учредителния акт.
На трудов договор не е нужно да се осигурява, достатъчно е осигуряването като СОЛ. Може да му се изплаща възнаграждение за личен труд.

# 106
Благодаря отново bouquet

# 107
Здравейте,
нищо няма да питам, искам да споделя.  Crazy
Учила съм счетоводство, но нямах късмета да си намеря такава работа. Дълго време работех друго, но ето че сега съм приета в един счетоводен отдел. Не мога да ви опиша каква радост е това за мен. Така не съм се вълнувала не помня откога  Laughing
Спомняте ли си вашите първи стъпки, така ли беше и при вас?
Чета ви отдавна, но вече ще съм редовен абонат . Благодаря ви, че ви има.  Hug

# 108
Зизу, честито. Пожелавам ти много професионални успехи. Аз започнах работа последната година като студентка и бях много ентусиазирана, също.  Hug

# 109
Благодаря ти, Лейди. Виждам, че все още ентусиазма е в теб, защото много ни помагаш.  Hug

# 110
Благодаря ти, Лейди. Виждам, че все още ентусиазма е в теб, защото много ни помагаш.  Hug

Дано!  Hug

# 111
Попълвам декларацията по чл.50 и ще подавам с ПИК. Поискала съм актовете за раждане на децата, които ще прикача сканирани. Но в частта за Декларацията по по чл. 22в, ал. 8 трябва да има и писмена декларация от другия родител, че няма да ползва намалението като в указанията е описано как ,но аз не разбирам къде е това болднатото като формуляр, за да не прикачам и отделен лист за това.

Скрит текст:
Облекченито за деца се ползва при условие, че се представи писмена декларация от другия родител (приемен родител или член на семейство на роднини или близки), че той няма да ползва намалението за конкретната данъчна година. За целта може да се ползва образецът на декларация от другия родител (приемен родител, член на семейство на роднини или близки) към формуляра или документ със същото съдържание на отделен лист.

# 112
Трябва да отбележиш и подадеш Приложение 10 - http://www.nap.bg/page?sId236fsL=30&sId236dsA=2016&id=384&textMode=0 , но за да има действие отново трябва да е подписано от другия родител и сканирано, си мисля ... newsm78

# 113
Здравейте. Казусът е следният:
Започнала съм работа на 26.10.2015. Получавам заплата на два пъти- аванс и заплата.На 10.11. взех 115 лева. (заплата от периода 26.10. до 30.11). На 24.11. взех 250 лева (аванс за ноември). На 10.12. ми преведоха 256 лева (заплата за ноември). На 22.12. ми преведоха 250 лева (Аванс за декември). На 09.01. ми преведоха 81 лева. Била съм болнични от 24.11. до 03.12. Като три дни от болничните ми плаща работодател (тези 81 лева, които ми преведоха на 09.01). За ноември съм взела цяла заплата, въпреки че съм била болничен края на месеца. Те трябва да я удържат от заплатата за декември. Но и с удръжката пак се губят пари.
Взимам бруто 650. Чисто 509.
Аз го смятам така: Болничен съм била 5 дена от ноември. И ако за този месец съм получила цяла заплата. Те са си удържали от заплатата ми за декември. Ако взимам по 24 лева на ден (грубо). 5 дена за 120 лева. Т.е. трябва да ми удържат толкова. 509-120= 389 лева. А този месец аз съм взела 250+81= 331. Има разлика. 389-331= 58 лева. Не зная дали сметките ми са правилни. Моля, помогнете ми.

Последна редакция: пт, 22 яну 2016, 20:37 от М.Х

# 114
Здравейте, имам нужда спешно от отговор - проблема ми е следния:
От три месеца работя в една фирма на постоянен трудов договор съм със срок на изпитване от 6 месеца в полза на работодателя. Предизвестието за напускане е три месеца.
След нова година ми се обадиха да не идвам на работа и първата седмица от новата година не бях на работа.
Втората седмица на януари бях на работа нормално. След това третата седмица отново ми казаха да не идвам. Работодателя ми обясни, че ще ни бъде пуснат платен или не платен отпуск за този период без съм подавал молба за отпуск.
През идната последна седмица от януари отново се очертава да не се работи.
Въпросът ми е работодателя има ли право да ни пуска в платен или не платен отпуск без това да е подплатено с какъвто и да е било документ а само с обаждане по телефона?
Вторият ми въпрос е имам ли право на платен отпуск за предходните две седмици в които не съм работил, като все още сме само януари месец?
И последният ми въпрос е: тъй като 2 седмици от месеца не съм работила, имам ли право да го напусна(работодателя) въпреки че по договор предизвестието е от 3 месеца? За мен той не спазва договора, защото ако и тази седмица не работим и аз нямам право на платен отпуск аз няма да получа почти никакви пари за този месец?
Благодаря предварително за помощта. Peace

# 115
  • 1st floor
Ако те преместят в друг офис на фирмата в същия град  и се ползва болничен, това удължава ли автоматично дните, за които работодателят има право да те премести (45 дни в годината)?

# 116
Здравейте!
Аз не съм счетоводител но съм посредник, понеже сме наели счетоводна къща.
Та, въпросът ми е дали трябва да издавам пътни листи на служебните коли, на камионите винаги издавам, но въпросът ми е след като зареденото количество гориво го изписваме на служебните коли, не трябва ли и на тях да издавам някакъв пътен лист или да описвам къде, колко км са изминали?

# 117
3 дена са за сметка на работодателя, т.е. той ти ги плаща, 2 дена трябва да ти изплатят НОИ. Не вади 5 дена, а само два.

# 118
  • Балчик
Здравейте, имам нужда спешно от отговор - проблема ми е следния:
От три месеца работя в една фирма на постоянен трудов договор съм със срок на изпитване от 6 месеца в полза на работодателя. Предизвестието за напускане е три месеца.
След нова година ми се обадиха да не идвам на работа и първата седмица от новата година не бях на работа.
Втората седмица на януари бях на работа нормално. След това третата седмица отново ми казаха да не идвам. Работодателя ми обясни, че ще ни бъде пуснат платен или не платен отпуск за този период без съм подавал молба за отпуск.
През идната последна седмица от януари отново се очертава да не се работи.
Въпросът ми е работодателя има ли право да ни пуска в платен или не платен отпуск без това да е подплатено с какъвто и да е било документ а само с обаждане по телефона?- не
Вторият ми въпрос е имам ли право на платен отпуск за предходните две седмици в които не съм работил, като все още сме само януари месец? право на отпуск имаш , ако имаш изработени изобщо 8 месеца за целият ти трудов стаж , но за целта трябва да подадеш молба и тя да ти бъде потвърдена
И последният ми въпрос е: тъй като 2 седмици от месеца не съм работила, имам ли право да го напусна(работодателя) въпреки че по договор предизвестието е от 3 месеца? За мен той не спазва договора, защото ако и тази седмица не работим и аз нямам право на платен отпуск аз няма да получа почти никакви пари за този месец? да имаш право да напуснеш , ти обаче решаваш с или без предизвестие
Благодаря предварително за помощта. Peace

# 119
  • София-Младост
Здравейте!
Аз не съм счетоводител но съм посредник, понеже сме наели счетоводна къща.
Та, въпросът ми е дали трябва да издавам пътни листи на служебните коли, на камионите винаги издавам, но въпросът ми е след като зареденото количество гориво го изписваме на служебните коли, не трябва ли и на тях да издавам някакъв пътен лист или да описвам къде, колко км са изминали?
Трябва.

Общи условия

Активация на акаунт