Счетоводител в нужда се познава 9

• 63 810
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • Враца
На мен всичките ми договори са граждански.
Сключвам договор за адвокатска защита- граждански.
Работя на хонорар към НБПП /правна помощ/- пак е граждански, защото като подавам отчетите си, декларирам накрая, че съм самоосигуравящо се лице.Каква е разликата?
Излиза, че ако продължавам да работя /което няма как да скрия, защото ходя и по дела и др.- не че съм искала да го направя, но съм чувала от колеги, че са се опитвали/, не мога да взимам никакви пари. Или по-скоро за втората година може? Така ли излиза?
Искаше ми се да имам някаква помощ ако имам второ дете, не зная с какви обороти ще мога да работя, а не мога да спра дори за ден... Confused
Ето как второто дете отива много по-назад в приоритетите...

# 76
Ами ти изобщо осигуряваш ли се за общо заболяване и майчинство? Ако не, то нямаш право на обезщетение за майчинство, и дори за болничен. Работиш си и това е.

# 77
  • В полите на Пирин планина
Да, но реално, за да осъществяваш дейността като адвокат ти си самоосигуряващо се лице. Като такова или работиш или ползваш отпуск по болест/бременност/раждане. Практически как си представяш да си в отпуск и да си на работа едновременно. Затова се нарича обезщетение - НОИ те обезщетява, че не можеш да работиш.
Адвокатските договори са по-специфичен случай, не са типичен договор за работа на граждански договор - примерно да мога аз да си стоя в къщи и да си работя нещо, когато реша.

# 78
  • Враца
Не се осигурявам за този риск, но срокът да подам заявление, че ще се осигурявам, е да края на януари, така че затова се интересувам.
Тази година започнахме да мислим, че ни е време за второ дете.
Когато родих сина си, работех като юрисконсулт, и съм била в класическо майчинство.
Но знаех, че има опция за жени, които прекъсват майчинството, да получава половината от дължимото се обезщетение.

Не съм чак толкова боса в материята.  Sunglasses
Точно това ми е мисълта- дали и аз, като тези майки, които са на трудов договор, мога хем да работя, хем да получавам някакво обезщетение  от държавата /процент от цялата сума/. Не защото съм в майчинство /което аз нямам намерение да ползвам/, а защото съм лице, което е осигурявано за този риск през съответния период.

# 79
Трън в очите, можеш, но важи само за обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст, както ти писах по-горе. Този отпуск се ползва след изтичане на 410 дни отпуск за бременност и раждане -  виж чл.50,51,52,53 от КСО. Така, че си като другите майки - няма разлика  Thinking

http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

# 80
  • Враца
Ясно.
За 410- няма как да стане, за втората година- 50 процента.
Това разбрах.

Ще си помисля дали да чакам нещо от държавата при тези обствоятелства.
Май ще и по-добре изобщо да не се осигурявам.
След /хипотетично/ 3 години- ако наистина решим и имаме второ детенце, и когато то навърши една годинка- едва ли  условията ще са същите...
Става твръъъърде абстрактно, за да правя толкова планове за някаква една година, и то по  колко- има-няма 150 лева на месец?

А, сетих се да питам още нещо.
За този  период- ако взимам половината от обезщетението през втората година, за този период /работейки/ ще трябва ли за плащам осигуровки /здравните предполагам, че ще ги плащам пак от джоба си, но питам за пенсионни и ДЗПО/, или няма да дължа осигуровки за тази една година?
Как стоят нещата?

# 81
Дължиш. Щом имаш доход и осъществяваш дейност трябва да си внасяш всички осигуровки.

# 82
  • Враца
Много благодаря!

Всички, които ми отговорихте- бяхте много мили!!!

Ако имате правни въпроси /но не по осигурително право Laughing/ и аз ще съм насреща, ако ви потрябвам /на лични, естествено Wink/

Хубава и успешна година на всички!!!

# 83
Много благодаря!

Всички, които ми отговорихте- бяхте много мили!!!

Ако имате правни въпроси /но не по осигурително право Laughing/ и аз ще съм насреща, ако ви потрябвам /на лични, естествено Wink/

Хубава и успешна година на всички!!!

Peace

# 84
Здравейте,

Имам нужда от професионална помощ и съвет при следната ситуация:
Мой познат, който работи на постоянен трудов договор при максимален осигурителен доход трябва да получа хонорар по допълнителен договор за консултантски услуги. Плащането ще бъде осъществено по банков път.
Полученият хонорар ще бъде в размер на 5 хил. лв., ще бъде подаден в данъчната декларация, но искам да дам отговор какъв данък за този доход ще се дължи? Възможно ли е да бъде освободен от плащането на данък, при дарение например? Ако да - каква е сумата, която трябва да бъде дарена?

Предварително благодаря за помощта!

# 85
  • София
Според вас данъка за двама и за един, на апартамент еднакъв ли е?
Питам, понеже все още го водят за двама, има задължение, а го ползва един всъщност.
За 2016 дали вече е начислен данъка?

# 86
  • София-Младост
Питам, понеже все още го водят за двама, има задължение, а го ползва един всъщност.
Ако правилно съм разбрала питането...еднакъв е, ако са двама собствениците се поделя м/у тях. Ако е един плаща цялата сума.

# 87
  • София
Ако правилно съм разбрала питането...еднакъв е, ако са двама собствениците се поделя м/у тях. Ако е един плаща цялата сума.
Значи, няма да бързам да го минавам на един човек, понеже има задължение.  Confused

# 88
  • Варна
Здравейте,
Имам въпрос, който може да не е за тук, но се надявам да помогнете.
Получавах пенсия за инвалидност от 2004г до септември 2015г. когато ми понижиха процента и съответно пенсията беше спряна.
Сега от 6.01.2016 поради влошено състояние ме преосвидетелстваха отново с над 50%
Въпроса ми е - какви документи се подават (освен ТЕЛК решението), тъй като вече не издават уп2, а и имам досие в НОИ ?
Ще се изчислява ли отново пенсията, защото навремето смятаха доходите от 3г преди 1997, а вече нямам спомен кои съм посочила  Confused

# 89
Издават си Уп, но ти работила ли си?  Може и просто да заявиш да ползват данните от персоналния регистър.  Попълваш и Уп 1 , изтегли го от сайта на НОИ. 

Общи условия

Активация на акаунт