Счетоводител в нужда се познава 9

• 63 769
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, въпроса ми е намира ли се работа за оперативен счетоводител без да се изисква сключване на трудов договор а за работа от дома, примерно.

Питай по-добре по разни професионални сайтове или групи на счетоводители във Фейсбук  Peace

# 61
и аз да попитам за декларациите за връщането на 20-те лева, една счетоводителка ми каза, че счетоводителят трябва да носи декларациите на всички служители , които искат възстановяването на тези пари, в нап-а и да ги входира, а аз останах с впечатление, че  тези декларации ще стоят в счетоводството за 'доказателство " и чрез тях счетоводителя, ще приспадне тези пари счетоводно и няма да се размотава до нап. вече съм в ужас

# 62
  • София-Младост
Не се носят никъде, остават в досието на работника.

# 63
Благодаря

# 64
  • Сандански
Здравейте, желая да даря два компютъра на едно защитено жилище в моя регион. Колко процента е данъчното облекчение за фирмата ми, ако цената на компютрите е към 500 лв? Възможно ли е да са втора употреба или тогава няма приспадане на данъците?

# 65
Това лято работих 3 месеца на граждански договор.
Какво/каква декларация трябва да подам?
През това ми тече и трудовия договор от постоянна ми работа.
За ГДД - трябва да си изисквам и служебна бележка за доходите за 2015 г  + бележка за гражданския ми договор?
И двете бележки се обединяват в ГДД. Правилно ли съм разбрала или?!!

Последна редакция: вт, 05 яну 2016, 10:44 от marbeq

# 66
  • София

Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2015 г. (образец 2001) за доходите на физическите лица с приложения

# 67
Здравейте, желая да даря два компютъра на едно защитено жилище в моя регион. Колко процента е данъчното облекчение за фирмата ми, ако цената на компютрите е към 500 лв? Възможно ли е да са втора употреба или тогава няма приспадане на данъците?

Скрит текст:
Данъчно признати разходи за дарения (чл. 31, ал. 1-4 от ЗКПО)

Изразява се в признаване до определен размер на счетоводните разходи за дарения в полза на определени групи лица.

За да се признаят за данъчни цели, разходите за дарения трябва да отговарят на следните условия:

3.1. Да са в размер до 10% от счетоводната печалба и да са в полза на:

- здравни и лечебни заведения;

- институции за предоставяне на социални услуги;

- домове за деца, на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа и на домове за медико-социални грижи за деца;

- детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии;

- бюджетни предприятия;

- вероизповедания, регистрирани в страната;

- хора с увреждания, както и за технически помощни средства за тях, както и специализирани сдружения на хора с увреждания и в полза на Агенцията за хората с увреждания;

- лица, пострадали при различни бедствия или на техните семействата;

- Българския Червен кръст;

- социално слаби лица;

- деца с увреждания или без родители;

- културни институти или за целите на културния, образователния или научния обмен по международен договор, по който България е страна;

- ЮЛНЦ, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност;

- ученици и студенти в училища в държава - членка на ЕС/ЕИП, за учредените и предоставените им стипендии за обучение;

- Фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници";

- зависими от наркотици лица или на комуни за лечение за лечение на наркозависими;

- УНИЦЕФ.

3.2. Да са в размер до 50% от счетоводната печалба и да са в полза на :

- Център "Фонд за лечение на деца";

- Център "Фонд за асистирана репродукция".

3.3. Да са в размер до 15% от счетоводната печалба и да са в полза на :

- български училища, включително висши училища, за дарение на нови компютри или друга информационна техника.

Има ограничение на общият размер на разходите за дарения, които се признават за данъчни цели, като те не могат да надвишават 65% от счетоводната печалба.

Може да са втора употреба компютрите.

# 68

Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2015 г. (образец 2001) за доходите на физическите лица с приложения

До 02.05.2016 год.

# 69
Добър вечер! Интересувам се от данъчните облекчения за семейства с деца,в моя случай 1.
До колкото разбрах сумата е 200 лева и е необходимо да се подаде ГДД и декларация 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ. От цитирания в сайта на НАП текст не разбрах за декларацията,която се подава от другия родител,че той няма да ползва облекчението..
Също разбрах,че заедно с тях може да се подава документа за тези 20 лева ,които пак са възстановяване на данъци,защото счетоводителката не се съгласи да я подаде  newsm78
На прав път ли съм и може ли напътствия от по-знаещите от мен  Hug

# 70
  • Варна
Най-основното е, че облекчението е само едно, и е в размер на 20 лева. 200 лева са намалението на данъчната основа, което с 10% данък, означава точно тези 20 лева.

Оттам нататък, в самата декларация, на втората й страница е декларацията от родителя, който няма да ползва облекчението.

Облекчението може да се ползва и чрез работодателя, без подаване на ГДД, ако доходите през годината са ви само от трудови правоотношения, и разбира се доходът ви е само този по фиш  Wink

# 71
И бяхте дали декларация на работодателя до 31 декември

# 72
  • Враца
Здравейте, счетоводителки!
Имам два въпроса, моля да ударите едно/две рамена  Grinning
1.Аз съм самоосигуряващо се лице- адвокат /осигурителното и данъчното право са ми тъмна материя.../
Ако се осигурявам за майчинство, мога ли да получавам такова след определено време, но при условие, че не излизам в класическо майчинство, а работя през цялото време.
Тоест, няма да излизам официално нито в 45 дни преди, нито в тези след раждане до 410, но може ли да се получава обезщетение?
Някъде четох в КСО, че имам право на 50 процента, от това, което бих взимала, ако съм в майчинство, но не съм сигурна, че текстът се отнася за работещи по граждански договори и самоосигуряващи се лица.
И освен това ме интересува, при горната хипотеза, ако имам право на 50 процента, за какъв период е това?
За 410 ли, или за до навършване на 2 години на детето?

2. Питане относно намаляването на осигурителния доход с 200 лева за едно дете до 18 г.
Заедно с данъчната декл. за 2015 ли да подам заявлението? Или то се подава предварително, а в данъчната се отбелязва сумата с намалени 200 лева?

И за двата въпроса ме интересува прилагнето на материята на практика.
Мога да се ориентирам в законодателството, на кое как се прави в действителност- това го знаят професионалистите- тоест, вие.  Grinning

Предварително ви благодаря!

Последна редакция: ср, 06 яну 2016, 09:55 от Трън в Очите

# 73
Трън в Очите , няма начин да си в отпуск за бременност и раждане на дете  / то е равносилно на болничен / и да работиш. Избираш едното от двете. Може да работиш на граждански договор през този период, но не и като самоосигуряващо се лице на практика  newsm78 Единствено след изтичане на 410 дни отпуск за бременност и раждане имаш право за периода до навършване на 2 години от детето да получаваш 1/2 от обезщетението / в момента то е 340 лева / и да работиш.

Ако не ползваш отпускът 45 дни преди термин губиш обезщетението.

По втория въпрос - не се намалява осигурителния доход, а облагаемия доход по ЗДДФЛ с 200 лева за 1 дете. Фактически данъчният ефект е 20 лева. Ползва се в твоя случай с данъчната декларация.

# 74
Само по граждански можеш да получаваш майчинство и да работиш http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/967-faqbenefits1
Можеш да излезеш в майчинство когато си решиш, но неползваните периоди ги губиш

Към данъчната декларация се подава допълнително приложение, за да ползваш облекчението. http://www.nap.bg/news?id=2750

Общи условия

Активация на акаунт