Трапезата за Бъдни вечер

• 61 261
  • 316
  •   1
Отговори
# 90
  • SF
Ами не беше уточнено, че е баница с картофи и затова попитах.
Пълнените чушки сте споделили с какво са напълнени и не питам дали са с кайма.
А това баница с картофи хич не ми звучи добре, както и баница със зеле. Но те си имат имена тези ястия и не се наричат просто баници.
Както и да е, попитах. Иначе всеки да яде, каквото иска. Познавах хора, които без месо не сядали на масата. За десерт ядат торта, но не с картофи.

# 91
така е, аз правя баница с картофи. любима е на всички вкъщи
Бихте ли споделили рецептата.Не се сещам какво друго мога да сложа вътре освен картофите, копър, розомарин, лук... newsm78

# 92
  • София
Бихте ли споделили рецептата.Не се сещам какво друго мога да сложа вътре освен картофите, копър, розомарин, лук... newsm78

Може да се комбинират с гъби. Към подправките добавям черен пипер и риган. Иначе любимата ми постна баница е с кисело зеле и праз.  Heart Eyes

# 93
Ето нещо интересно и вкусно десерт за трапезата на бъдни вечер
http://www.az-jenata.bg/a/27-deserti/16633-pecheni-iabalki-s-med-orehi-i-kanela/ .
Като може да се нарежат и на шайби и да се добави мен и канела само Simple Smile .

# 94
Аа,да..За който не обича тиквеник/тиква,ябълките са добро решение..

Ето и моята рецепта..ама всичко е на око и според зависи..

Натрошени ядки,запичам за секунди на тиган..
Стафиди предварително накиснати с топла вода или ром.
Може сушени плодове,кайсии,праскови нарязани на парченца..
добавям плодовете при ядките и слагам голяма бучка масло,да се запържат..
добавям мед/захар/,канела,ванилия и малко лимонови корички..
Пълня издълбаните(дълбая ги,не режа на половина) ябълки слагам ги в тавичка с малко вода и във фурната на 180 градуса..

В тигана дето съм пържила слагам още масло и мед и малко водичка/хубаво бяло вино/ и с това глазирам ябълките

Последна редакция: сб, 05 дек 2015, 13:00 от Какво?

# 95
за сега само запис

# 96
Карофите се нарязват на малки кубчета.В олио се задушават 2-3 глави лук и се добавят картофите + малко вода. Задушават се до омекване като често се бъркат, за да не залепнат и при нужда се добавя още вода. На края трябва да имат консистенция на едро пюре с парченца картофи. Подправките са сол, червен, черен пипер, чубрица, дивисил.
На дъното на тава се поръсва с олио. Всяка кора се намазва с картофена смес и се навива. (ако корите са много тънки може да се сложат 2 кори, като между тях се поръсва олио). Така се навива цялата баница, отново се наръсва с мазнина и се слага на 180 гр. до зачервяване. След това я задушавам с вестник и кърпа. Става много вкусна  chef

# 97
Нашата трапеза е традиционна: содена питка (слагам само паричка, при нас много често се пада в парчето на къщата или Богородица), боб яхния, пълнени сушени чушки и сарми (обикновено е с една и съща постна плънка), жито, ошав, тиквеник, ядки.

Задължително прекадявам. И тъй като нямам печка на дърва ползвам сух въглен, за чието съществуване разбрах от форума преди няколко години. За информация - купува се от църковните магазини.  Peace Масата оставям неразтребена, за да дойдат починалите роднини и да си хапнат от нашата трапеза. И пак за тях по време на вечерята се оставя празен стол.

# 98
Момичета кулинарки, дойте проверена рецепта за зелник с праз, смятам ,че ще ми хареса и мисля да пробвам тази година. За нашия регион не е много характерен за Бъдни вечер, та за това питам вас.

# 99
Аз вместо содена правя постна питка.Става чудна.Лично аз правя тестото в хлебопекарната.
Става мека , пухкава и ужасно вкусна.
Споделям рецептата с вас  
http://www.tanitaang.com/2011/12/blog-post_23.html

# 100
  • Sofia
И аз напоследък често съм на маяна питка за Бъдни вечер - обикновенно хлебно тесто, като при Танита.

# 101
  • София
Няма как питката да е с мая и да е постна, за това се прави содена.  Peace

# 102
Няма как питката да е с мая и да е постна, за това се прави содена.  Peace
В нея няма кисело мляко .
А маята както знаем е  биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди .Не виждам те как и  по какъв начин пречат на това питката да е постна  newsm78

# 103
  • Sofia
Така или иначе с мая се води не постна.
Знам и все тая... като не ни е любима содена питка...
Традициите всеки да спазва/създава както и колкото иска/може.

# 104
Vanja77, дай ,ако желаеш рецептата за любимата си баница със зеле и праз. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт