Как да подредим живота си

• 18 715
  • 300
  •   1
Отговори
# 60
Съгласна съм със Захир. Каквито и да са доходите и обстоятелствата, едно е да има подкрепа и разбиране. И съвсем друго е единия да има нужда от лещи, лекарства да си ги позволи спокойно, а другия да му обяснява как си е виновен, че много харчи.

# 61
A, Цукерберг и жена му са с либерално-демократични виждания, за тях е въпрос на идеология да се пазят от деца. И освен това са имали проблеми, няколко спонтанни аборта.

Знам ги тия, дето се скъсват да работят. Въобще не се усещат, че или ги лъжат, или нещо друго не е наред и трябва да се коригира. Визията не е да гледаш в хоризонта и да мечтаеш, а в движение да коригираш курса, когато нещата изглеждат не наред.

"...по принцип и фермери трябва да има...какво ще ядем ако няма? "

Брат'чедите на село са баш фермери, ама не са чакали години наред, та да почнат да изкарват пари от един двор, напротив: гледат 1 двор, плюс нива на друго място, плюс някакви животни. Или гледат крави и телета (телетата се гледат по 1 година и се изкупуват за около 900-1000 лева, според теглото). Та- и за фермерството си трябва хъс и визия, не е само да чакаш някой ден нещо да стане.

# 62
Аз имах едно гадже навремето с доста добри възможности, аз тогава живеех в Ст.град, скъсвах се от работа, учех, пестях, за да му взема подарък за някой празник. Той от своя страна взимаше на това време, преди 6-7 години всеки месец по 300 лв, под формата на ваучери за дрехи или стоки, които разбира се отиваха за него си, само, единствено и винаги. Помня как си купуваше по 5 еднакви тениски. Както и да е, аз много го обичах, но ми стана безкрайно неприятно, когато за един 8 Декември се тръшна да ходим с неговите също така заможни приятели да празнуваме, на Бански май беше. Ставаше дума за пари, които не можех да си позволя и му казах. Зима беше, аз нямах ботуши и неща от първа необходимост, той искаше да дам толкова пари за една вечер. Тогава ми предложи да ми плати той куверта и на вметката, че имам нужда от по-важни неща като ботуши, с които да ходя из студа, ме изкара меркантилна и че искам пари от него..  #Crazy  Точно тогава имах и други проблеми, ходих по лекари, беше доста сериозно, до биопсии стигнах..., но си отидох сама, защото моя хубостник отиде да празнува. Това много помага на любовта да си отиде, повярвайте ми.

Колелото се завъртя, в крайна сметка. Здраве да е. Въпросът не е в материалното положение на мъжа, а в отношението му. В начина, по който се отнася с една жена. той може 1 стотинка да няма, ама ти откъсне цвете от градинката пред блока, за да те зарадва. Малките жестове, това, да мислиш за другия, за неговите потребности и нужди е нещо, което не се постига само с материална сигурност.

# 63
  • София
Не е въпросът в това кой колко изкарва и какво е постигнал до 29, а в това, че те явно искат различни неща. Момчето си е планирало да е фермер, да прави продукция и да си живее в малкото градче без оглед на това какви са му финансите. Той е доволен на малко, не разбира защо авторката е недоволна, че не живеят заедно, че нямат къде дори да се из*укат с извинение, че няма с какво да си плати лекарствата въпреки, че работи 6 дена в седмицата, включително по Нова Година. Ами аз я разбирам чудесно. Той, обаче, не я. За него положението, ако не е перфектно чак, то поне не е кой знае колко лошо и няма защо да се бърза с промените. Тя (за щастие) гледа различно на нещата и иска да се развива по един или друг начин. Иска да замине да работи за повече пари, на по-хубаво място и тн. Ако тя направи компромис със себе си заради неговите био домати, които ще дойдат в още несъществуващия му двор след години, няма да е щастлива и вечно ще съжалява за пропуснатите шансове. Ако той направи компромис и зареже вижданията си, за да я придружи в София, където тя да се развива, той никога няма да разбере защо го прави всъщност - все ще му се вижда като прищявка и претенции. Няма как да бъдат щастливи двамата освен, ако единия не смени коренно приоритетите си.

Не е виновно момчето, ама просто не е за нея.

Аз си мисля, че по- скоро авторката е прекалено незряла за него.
Тя, какви шансове ще изпусне?
Да стане сервитьорка в София, докато учи предучилищна педагогика?
И каква реализация ще изтърве?
Дали ще е в София или в провинцията, заплащането ѝ ще е същото, но разходите-  с огромна разлика.
Да бъдем честни- кой влиза задочно ПУП?
Който не може на друго място, а иска да има висше.
И от първия миг, е ясно, че за кариера и високи доходи не може и да се говори- не и в големия град.
В родния по- може- полека- лека, ще стигне до директор на детска градина.
Що се отнася до момчето- той е инициативния, защото био продукти се търсят все повече и от тях се печели.
Само дето искат работа, а не оплаквания.

# 64
Здравейте.
   Относно работата, положението в региона си е такова, почти няма работа за над 500 лв.
    Относно приятеля. Амбициозен е, страшно много иска да живеем заедно, образован е, след като е завършил си е събрал пари за кола, инвестира в дворно място с отглеждане на продукция (но нещата ще стават бавно). Самият той казва, че опитва да събира пари за жилище, но ще стане след няколко години. До тогава ще сме си пак така. Нова година, той казва, че няма да празнуваме заедно, защото аз ще съм на работа. Не, че не може след нея да идем някъде, но нищо не казвам, защото знам, че става въпос за пари. Всеки си седи у тях, защото не е удобно да ходи у другия и така...
     Уча Предучилищна и начална училищна педагогика, задочно и тези пари са и за лекции, университета не е в родния ми град.

Какви пари за лекции? Посещението на лекции на очни си влиза в цената на семестриалната такса. Задочното обучение не е повече от 300-400 лева на семестър, дори и редовното обучение имат разходи за учебници или за преснимането им. Дори има инженерни специалности с по 200 лева семестриална такса, с които имаш далеч по-голям шанс да взимаш повече от 360 лева чисто след дипломирането, докато с предучилищната педагогика вероятно ще взимаш толкова, колкото и сега.

Другото, което не разбирам, е какво си правила до 21-годишна възраст, че сега си в първи курс. С какво си си уплътнявала 2-3 години след завършването на средното образование?

И защо не се виждате с приятеля си? Не те харесват неговите родители или пък твоите не харесват него, че не се каните по домовете си? Човекът има кола, има толкова начини да правите секс, без да са ви нужни пари, само желание да има.

# 65
Какви пари за лекции? Посещението на лекции на очни си влиза в цената на семестриалната такса.
Пътни и дневни по време на очните, например. То е очевидно.

# 66
И защо не се виждате с приятеля си? Не те харесват неговите родители или пък твоите не харесват него, че не се каните по домовете си? Човекът има кола, има толкова начини да правите секс, без да са ви нужни пари, само желание да има.
И аз това тръгнах да пиша.
Хубаво, трудно ви е, не стигат парите, но обърнете внимание и на връзката си. Млади хора пък колко сте сдухани. Месеци без секс не е добре. Секс не се прави само в леглото все пак.

# 67
  Абе авторката, ти си малка още, на 21 години, без завършено образование, без добра работа... За какво си пълниш главата с планове за семейство и деца. Стой си при вашите, завърши си образованието, оттам и шансовете ти за добра работа ще се увеличат, ако живееш в хубав град и искаш да си близо до семейството си, ще си уредиш живота около тях, ще си създадеш дом и ще се устроиш, ако се появят шансове  за друг град - ще се преместиш...

Живей си нормално като за млад човек, не си пълни главата с терзания и недоволство. Излизайте си с приятеля ти, ходете където ви е възможно, без да си вгорчаваш дните като се фиксираш върху това какво нямаш. Защо не преспивате у вашите или у техните, или у приятели, където е възможно за хора без жилище, и двамата работите много, все можете да отидете някъде...

Завърши си образованието и ще отметнеш едно по едно нещата, то не е речено ,че с първия ти сериозен приятел трябва да се ожените и да имате деца... Ако след няколко годинки още държиш и сте заедно и това може да стане.

# 68
И спане. Най-вероятно на хотел, но и на квартира да е, пак си е сума.

# 69
 Не мога да разбера защо непрекъснато съветвате хората да идват в София, като че ли ще хване Господ за шлифера като дойде в София да стане касиерка и на квартира у некоя панелка.

Момчето на авторката иска да се занимава със земеделие,  тя иска да е около семейството си - не, йок, в София или в чужбина, като че ли само там има живот Rolling Eyes

# 70
Това да беше най-глупавият съвет в темата... с мед да го намажеш Simple Smile

Тя не е и уточнила къде учи, може би учи в Благоевград или Пловдив, щом е от югозападна България.

# 71
За квартира, общежитие за задочници 2 пъти годишно общо за месец (колкото са горе-долу очните) се намира дори и в София с нощувки по 15 лв. на вечер, че и за по-малко може, щом става дума за повече дни. Може да излезе и по-евтино да наемеш стая за 2 седмици в жилище с хазяин, отколкото постояна самостоятелна квартира да плащаш в София. Т.е. не е разход, който може да бъде причислен към лекциите на задочници.

За пътните - от Югоизточна България до София/Варна са максимум 40 лева в едната посока с автобус, до Пловдив и по-малко. Ако пътува с влак или кола, може и по-евтино да излезе. 2 пътувания в годината на очни, да не би редовните студенти да не си ходят поне два пъти в годината.

# 72
  • София
Аз също съм безумно учуден - тя София е 2 милиона, вие -иди, та иди! И кво като дойде? Ще й дадем купища пари моментално ли? Не, ще бичи от квартирата в Люлин или Ботунец, до другия край на София и ще проклина града ни, зарад задръстванията..... а той, нали - от самосебе си не се е задръстил....

# 73
 Не, ще си намери богат приятел, щото тоя, земеделеца не става. Те тука ги чакат на дузини такива като нея богатите мъже на дузини...

# 74
И аз съм против урбанизацията. Мечтая си за къщичка на село. Кой каквото си няма.  Laughing

София не става за живеене, ние се чудим как да се махнем, вие зорлем ще я викате тука. Ех, ех...

Общи условия

Активация на акаунт