"Който пие ракия, пуши и яде сланина, да си плаща"

• 12 060
  • 154
  •   1
Отговори
# 30
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Логично е който има платени осигуровки, да ползва и съответните услуги, за които внася предварително. Тези, които не желаят да плащат, съответно е логично да не получават - аз съм против солидарната система в голямата й степен.

+1

или да получават минимума, но практиката показва, че не е така  Hug

# 31
Интересно, ако караш пил и потрошиш примерно главно себе си- защо не ти пратят сметка за здравните услуги...

# 32
Интересно, ако караш пил и потрошиш примерно главно себе си- защо не ти пратят сметка за здравните услуги...

може и направо да те оставят на пътя
поглеждат го, виждат че е бил пиян на око и чао

# 33
Аз пък да ви кажа , донякъде съм съгласна . Имам лично наблюдение към хората по селата / например свекито  Rolling Eyes/ имат пари да пушат по две кутии цигари , да пийват ракийка и джинче , а нямат 16.80 на месец да си внесат поне здравното ...иначе ходят да се подписват всеки месец в съвета за социално слаби , щото нали не работят /легално/  newsm78 После от нашия джоб се плащат здравните на социалите .

Те така или иначе ще си плащат, щом не си внасят осигуровки или ако им се наложи, ще ги внесат всичките за последните 3г. Никой друг няма да им плати здравните.

Баща ми до миналата година въобще не беше стигал до лекар. Работи около 30г. първа категория и 5 втора. Представяш ли си колко е внасял за осигуровки? Пък е бил здрав. Представям си сега някой да му каже, че ракът му е от пиене и пушене и никой не е длъжен да го лекува. Или от Чернобил, да ходи да го лекуват в Украйна. ooooh!

# 34
Пътят от сърцето на избирателя навън е осеян с добри намерения- така и Бойко, така и данък "вредни храни". По принцип е прав, но така у нас не се и не може да се прави.
Здравословното хранене струва пари, уви, а цигарите са утеха.

# 35
оплакванията от свекърите/свекървите са в друга тема  Peace

Sunglasses

Скрит текст:
първият Павка Морозов се яви.
кога да чакаме следващите?
Това не са оплаквания , а чистата истина ./просто съм дала пример / Ирония не е нужна  Peace Да си кажем истината , много българи си изкарват така и хич не им пука . Цял живот си бачкат без осигуровки и се чудят от къде какво могат да изкярят  Flutter

а представи си ситуация при на твоите деца откажат лечение, защото ядат чипс, а каката даже пие газирано. или (понеже децата на съфорумките никога! не ядат джънк) не за чипс и кола, а за пържено, или за сладко или каквото там се сетиш повече от веднъж годишно.
най-добре е да се изключи личната неприязън и да се мисли мааалко по-широко.  Peace

бих приела това,

Със сигурност може да стане малко като при автомобилните застраховки- ако се види, че често ползваш услугата, да те проследяват с въпросници, да имат право да ти назначават допълнителни изследвания и ако се види, че не се грижиш за себе си, да ти вдигнат премията.

Някои частни фондове го правят.

но съм скептична по отношение организацията.
като знам, че съм плащала три пъти макс на осигуровките, а после плащах всичко по време на бременността ...  Tired
Съгласна съм , и да , каката пие беалкохолко и двамата ядат чипс . Но аз говоря за друго , в друг аспект . Говоря за булшинство от хора , които имат финансова възможност /не по-малка от на повечето хора/, но въпреки това не си внасят осигуровките и се нареждат всеки месец за някакви помощи .

# 36
Какво ще кажете за това изказване на премиера?

Аз лично съм възмутена. По какъв критерий ще се решава дадена болест от какво се е получила. В моят град умират млади хора от инфаркти, без да са живеели такъв начин на живот. Стреса, безпаричието и лошата храна за съжаления водят до това. Като под лоша нямам предвид сланина, а евтина. Тези, които пият и ядат сланина, рядко стигат до болниците и си червенеят, поне тук.

И ако някой пие и пуши, той не си ли внася осигуровките?!

Глупости са това, разбира се. Не че съм против този, който се самоуврежда, да си плаща, но не си представям как ще се установят релевантните обстоятелства. 

Нещо не по- малко възмутително от същия източник:

"В комунистически Китай - там няма нещо, което да не се плаща. 100 км да се движиш по магистрала в Китай струва 10 лв. Там да отидеш до Бургас и да се върнеш са ти 80 лв. А тук за 8 лв. увеличение на винетките на месец се правят протести. Направили сме 300 км нови магистрали. С поршета на протест! Само да го запалиш поршето, докато вкара бензин в цилиндрите и е изхарчил 12 лв. А за 8 лв. протестират". .... В събота що поршета имаше на протестите! Толкоз и по телевизята не съм виждала на камара!  ooooh!
"Обърнете внимание какво става в София - километрични задръствания с по един човек в кола. Ако има статистика средно по колко коли има в едно семейство... И всички ги изкарват сутрин. Тук не разбрах само винетка и за шофиране в градски условия ли ще си купуваме?  Sunglasses"

# 37
А ако си пил и паднеш от черешата тогава кой ще плаща на гробарите?  Направо те оставят да си изгниеш и да наториш дървото..

# 38
  • София
След като се посмях добре с някои от коментарите  bouquet, се присъединявам към тези, които смятат, че влизаме в много хлъзгава социална дискусия... Ами тогава, какво да правим с културистите, които зобат анаболи, или с миньорите, които си докарват силикоза за няколко години? Или.... хрумват ми поне още пет примера на прима виста само...
 Здравословен начин на живот се утвърждава с положителна социална кампания за това, с реклами, промотиращи намалена употреба на сол, мазнини, регулярно следене на холестерола - поощрявано, когато се прави, или пък задължително.... такива неща. И когато инвестираш в подобни програми 3-4-5 години, народа дръпва напред.
 За съжаление, здравеопазване с полицейски или пожарникарски методи не се прави. Но, какъвто управник сме си избрали, такива и дискусии ще слушаме ...  Tired

# 39
  • Куциндрел
Логично е който има платени осигуровки, да ползва и съответните услуги, за които внася предварително. Тези, които не желаят да плащат, съответно е логично да не получават - аз съм против солидарната система в голямата й степен.
И аз така като теб. newsm10

Чудя се как ще докажат заболяването, че се дължи на сланина, а не на нещо друго?!?

# 40
Напоследък се замислям дали въобще да плащам данъци и осигуровки. Цял живот сме плащали с мъжа ми, не сме били на държавна работаа никога, не сме взели дори стотинка -  нито под формата на детски, нито социални, нито никакви пари от държавата.  Въпреки всичко като се наложи да ползваме услугите на здравеопазването ни все се налага да плащаме.
Аз да питам управляващите - като не ви достигат парите за връзване на бюджетите, не може ли да запушите многобройните течове в системата и източването на държавни средства, а само се чудите какви още глупав налози да въведете?! Sick
Откъде накъде някакви измислени кметове ще си возят миризливите задници на лусозни лимузини, закупени с наши пари, а друг  примерно ще получава половината от изработената си пенсия, защото са му сложили таван....
Направо вече плачат за гьостерицата...

# 41
  • София
Какво ще кажете за това изказване на премиера?

Аз лично съм възмутена. По какъв критерий ще се решава дадена болест от какво се е получила. В моят град умират млади хора от инфаркти, без да са живеели такъв начин на живот. Стреса, безпаричието и лошата храна за съжаления водят до това. Като под лоша нямам предвид сланина, а евтина. Тези, които пият и ядат сланина, рядко стигат до болниците и си червенеят, поне тук.

И ако някой пие и пуши, той не си ли внася осигуровките?!

Чакайте сега, нали вие, всички дето плюете тука, си го избрахте този изрод, защо роптаете сега?
МА, я си сърбайте попарата! И още коооооооооолко ще я сърбате, ум да ви зайде.

# 42
Приехте сланината буквално, защото Бойко е натурален до ... пръжка с лучец.
Въпросът е, че им солиден процент българи, които живеят безобразно, хранят се безобразно, пушат безобразно, също така безобразно не си обръщат внимание на устите, ушите, уретрата. Накратко нехаят за здравето си. Питането обаче е- нехаят, защото са нехайни или нехаят само на пръв поглед, защото всъщност нямат какво да хаят.

# 43
Въпросът е, че им солиден процент българи, които живеят безобразно, хранят се безобразно, пушат безобразно, също така безобразно не си обръщат внимание на устите, ушите, уретрата. Накратко нехаят за здравето си. Питането обаче е- нехаят, защото са нехайни или нехаят само на пръв поглед, защото всъщност нямат какво да хаят.

Има солиден процент лекари и други с престижни професии, които точно това правят.

# 44

О, да, така е  Peace Здравната култура у нас е под нулата, а профилактика мръсна дума.

Общи условия

Активация на акаунт