Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 525
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
Как се тори с английска сол? И кога?

# 616
Здравейте, имам проблем с едната орхидея и не знам какво й е. Пусна си преди месец и нещо цветонос, изглеждащ съвсем здрав. После се появиха 7-8 пъпки и всичко вървеше ОК, докато първите две пъпчици, които са от страната на основата на цветоноса, не пожълтяха и не паднаха. Буквално за 2-3 дена. Без въобще да са се разтворили. Днес загубих следващите две. Останалите изглеждат добре, но вече си мисля , че и тях това ги чака.  Tired Не знам какво се случва с цветето и мога ли да му помогна по някакъв начин.  Sad

къде ди държите?
на перваз? близо до прозорец? течение? духане от климатик ? да сте поливали и поставили наперваз ? да ги пече пряко слънце?
всичко това може да предизивка окапване на пъпки и някои други неща за което не се сещам на първо четене...

# 617

И от толкова мерак само тази ми цъфти, останалите само хубавеят-зеленеят  Heart Eyes

# 618
  • Ænima/Albuquerque

Това едно цвете ли е?  newsm09

# 619

И от толкова мерак само тази ми цъфти, останалите само хубавеят-зеленеят  Heart Eyes
Уау, отчела се е за всички.

# 620
  • 1st floor

къде ди държите?
на перваз? близо до прозорец? течение? духане от климатик ? да сте поливали и поставили наперваз ? да ги пече пряко слънце?
всичко това може да предизивка окапване на пъпки и някои други неща за което не се сещам на първо четене...
Не са на перваз, а на около половин метър от прозореца. Стаята е южна, може и да са огряти час -два от слънцето по обяд. Утре ще погледна, защото през седмицата, през този сезон не знам точно как пада слънцето. Нямаме климатик. Отваряме прозореца, но орхидеите се падат някак в гръб на отвореното, та не знам дали точно през тях минава струя въздух. По-скоро си представям, че не.  newsm78

# 621

Всъщност са две, но са с общо стъбло надолу в корите. Отгоре са си две оформени растения, които в момента са с по два цветоноса. Специално търсих точно такава двойна /не ми е ясно две орхидеи ли са или е една двойна/. Не ми се рискува да ги разделя да не се тръшнат.

Скрит текст:

Уау, отчела се е за всички.

Това е най-благодарната ми орхидея, пеша съм вървяла в един вятър до Баумакс само и само да си начеша орхидеената краста  Heart Eyes

# 622
  • Ænima/Albuquerque
Пу, разкошна/разкошни!  Heart Eyes  Mr. Green

# 623
  • I want it all and I want it now.
 bouquet Орхидеята е супер.
Браво.

# 624
Благодаря ви  bouquet

Има лепкави капчици и не ми се иска да са гадинки... А и не виждам друго освен капчиците... Да я напръскам ли за всеки случай с препарат?

# 625
  • Русе/Germany
Благодаря ви  bouquet

Има лепкави капчици и не ми се иска да са гадинки... А и не виждам друго освен капчиците... Да я напръскам ли за всеки случай с препарат?

И аз съм същата с една орхидея! Купих си някакъв препарат и стоя само и се чудя какво да я правя  ooooh! Страх ме е да не я съсипя  Tired
Вчера ровейке в един шкаф намерих и пакетче Моспилан. При мен проблема е, че видях една черна гадорийка да се мушка между листата  Twisted Evil

# 626
Много обичам да си пия следобедното кафе в компанията на красивата ни тема Heart Eyes .
Най-пищното цъфтене при мен този сезон е в керемидено - цветонос с едно разклонение и общо 12 пъпки:
Скрит текст:

(На снимките можете да откриете двете цветчета-мутантчета Wink )
Сега за бубите. Ако сте сигурни, че има вредители, веднага изолирайте и третирайте нападнатото растение! А най-добре всички саксии. Според мен предпазливостта и превенцията в тези случай никога не е излишна, в повече. Гадините се размножават бързо и докато се усетите налазват всичко. Борбата с тях е неприятна и може да се окаже дълга.
Не се притеснявайте за растенията. Препаратите са създадени така, че да са безопасни за тях.
Какво означава системен инсектицид? Такъв, който влиза в системата/соковете на растението и го прави отровно за вредителите. Контактните (или още несистемни) инсектициди убиват директно, при попадане около, върху или вътре в насекомото. Повечето имат както незабавно, така и предпазващо действие за известно време.
През декември открих и трепах някакви буби, третирах също през януари и февруари. А точно в този период орхидеите ми развиваха цветоноси и пъпки. Не са имали никакви проблеми Peace . На няколко виждам вече нови листенца и нарастващи коренчета. Донесох си още препарати, за да си имам различни и да съм подготвена Grinning .

# 627
  • Русе/Germany
Красавици сте показали  Hug

Impala, много хубав цвят Simple Smile

Значи да пръскам, пффф. Стискайте палци! За сега само листата ще напръскам.
Мога ли сега да я оставя навън след като я напръскам за да не мирише вътре? Навън е хладно, към 1-2 градуса.

# 628
Ако е трипс с едно напръскване не става. Нужда е комбинация обработка на надземни части и субстрата, по възможност два препарата и да не са акарицидни а инсектицидни.да се включи пожелателно и хормонален заради инкубасионния който е над 20 дена. Общо взето едни казват през 5 дена но  патилите пишат през 4. Трябва да се обработва масово дори местата на които стоят первази стойки и други. Да не се забравя че развиват резистентност.

Развивам темата от Импала
Контакните само ги галят
Те се крият на специфични места  гънки вътрешни части и това пречи директното опръскване. Освен това контактните не третрат нимфите ВЪВ субстрата само на листата. Така възрасните особни и спящите нимфи остава недосегсеми.

От там най добре контактно чревни и невротоксични. Има препарати безвредни за човека такива които убиват в различни фази и невротоксичните които карат насекомото да престане да се хране и размножава. Последното което мизпозлвах е чрез поливане прави растението токсично без дса му вреди така трипса се храни и престава да иска да се храни и размножава. Но снесените вече ларви имат доста дни преди да се излюпят и  затова трябва да се полива отново след колко дена беше за да се поддържа токсичността на растението.

Просто описвам картината в цялост - защо борбата не е лесна.

Последна редакция: пт, 26 фев 2016, 20:49 от _re_ge

# 629
Не! Не може да се изнесе орхидеята на 1-2 градуса, ще измръзне и ще умре.

Има някои видове, които понасят такива температури, например цимбидиумите. Но фаленопсисите не ги издържат.

Стига сте стряскали хората Simple Smile Прост метод за отърваване от буболечки: купува се препарат, пръска се, полива се, да влезе навсякъде и след една седмица пак. Ако случайно не измрат, тогава си купувате още един препарат и започвате да пръскате през три дни, като сменяте препаратите.

Последна редакция: пт, 26 фев 2016, 21:45 от danny_p

Общи условия

Активация на акаунт