Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 006
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
Помня че веднъж имах някакви лепкави капки по едната орхидея, ама не помня да съм пръскала и какво ми бяхте казали като причина. Мина каквото беше тогава и замина и няма лепкаво. Отдавна беше.
Сега новата орхидея я огледах уж хубаво. Мислех си първоначално да е отделно от другите за известно време, но така и не намерих подходящо място и я сложих при останалите. Дано няма някакви невидими гадинки.

# 631
Ще продължа малко и аз Laughing .
Поливането е пъти по-ефективно от пръскането, а най-добре и двете заедно.
Ето какво направих аз. Разтворих Би58 в концентрация 25 капки на литър. Налях в съдчетата за поливане и потопих саксиите за час и половина (толкова време кисна по принцип в този сезон). Със същия разтвор напръсках внимателно листата.
Проблемът с този препарат е миризмата, но всъщност предпочитам да е така, защото ме прави по-внимателна с употребата и проветряването. Това, че нещо не мирише не го прави нетоксично, само не се усеща Wink . Ползвах ръкавици, маска и направих всичко в стая и баня, които не се използват. Едновременно бях открехнала прозорците (при не повече от 10 градуса навън и трите пъти) и пуснала радиаторите.
Оставих орхидеите там десетина дни, като докъм седмица все още се усещаше слаба миризма.
Врътня е и не е от най-приятните неща, но няма особен избор.

# 632
Аз ще мина всичко профилактично към края на март - началото на април, като се вдигнат температурите.

# 633
Най-гадното е, че нямам идея откъде са се взели бубите. Пресаждам всички нови фалчета и тогава ги пръскам профилактично и с инсектицид. Чудя се какво повече мога да направя, за да си предпазя градинката занапред Crazy . От друга страна за пет години гледане на цветя, купувани откъде ли не, това ми е втори път с такъв проблем. Ще се справя Laughing .

# 634
Импала нали си член на фб групата.
Там в последния документ който добавих като дендробиум фалаенопсис има описания на това какво да се прави с ново растение и че карантината трябва да е почти месец...

# 635
Дани
 В крсайна  сметка все до това опира три различни пепарата през три четири дена.

И аз опитах първо с един. После с друг. Опитах и с еко и с био, и с ленти. Докато не стигнах до тежката артилерия не стана. Но аз имам много цветя и няма как да стане от първите 10 дена. Освен това на уж вече изчистени цветя след месец намирам нови нахапвания. Те си личат като лентички по новите листа. Който има трипси и обработес ще разбере за какво пиша. Лентички нахапвания ,  после чисто в периода на яйцата което е до две седмици о излюпване на нимфите и после пак лентички с нахапвания.

Както казах Лактофол и Детрал не помагат не са с тези качества а са от  масовите препарати и към тях има привикване затовса и имам рецидив. Акатарата е акарицид.
От там минах на б 58 с завиване, но това не е за моите условия имам баня с прозорец но дори и след това мирише. Затова повече не опитах.
Порових и се спрях на контактно чревни нервнотоксични. Два препарата от същата група с различни формули. Мопсилата е подобен но тук не ми го предложиха. Ползвам дантоп (гуанид)  и нуприд. ( имидаклоприд ). Четох че е добре да се прилага и с промиване и за орпъскване. Исках дадобавя и хормонален защото пише че е наложително ако искаш да си сигуре в резултата но във вн никой не може да ми предложи нищо. Само като кажа трипси и охкат ими викат ами не знаем вече какво да ви предложим...

Въобще който се бори с трипса ще открие че спокойствието че си ги изтровил от първия път е напълно измамно.и от второт опръсквсне е измамно. А като ги видиш да се шмугват по листата твече нещата са доста сериозни...

# 636
Импала нали си член на фб групата.
Там в последния документ който добавих като дендробиум фалаенопсис има описания на това какво да се прави с ново растение и че карантината трябва да е почти месец...
Не съм, за съжаление явно.
Така или иначе при мен новите са под карантина със сигурност повече от месец, често докато прецъфтят. След като приключа с първоначалната 'обработка' ги оставям в хола на долния етаж - хем да красят, хем да ги наблюдавам Laughing . И за да са далече от другите.

# 637
Линка на групата в фб е на първа страница най отдолу, името е като тук, членовете са и пишещи тук, всеки може да чете в нея -  не е затворена!

# 638
  • някъде
Имам си орхидейка  Hug, но не знам как да кача снимки Rolling Eyes
Нали ще помагате в отглеждането Hug bouquet

# 639
  • София
Имам си орхидейка  Hug, но не знам как да кача снимки Rolling Eyes
Нали ще помагате в отглеждането Hug bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4825.0;topicrefid=19

# 640
  • Ænima/Albuquerque
Днес съм желЕзо! Ходих до Кауфланд и не си купих орхидея. Обаче отнесох 5 литра субстрат.  hahaha

# 641
Ренка,
Групата може да не е затворена, но все пак иска регистрация във Facebook, каквато вече нямам.
Благодаря ти за вниманието Hug . Ако имам проблеми ще питам тук.

Сарк,
Другия път като идвам до София ще ти се обадя да ходим заедно. Дано ти ме спреш.
 Joy

# 642
  • Ænima/Albuquerque
Сарк,
Другия път като идвам до София ще ти се обадя да ходим заедно. Дано ти ме спреш.
 Joy

Не разчитай. Най-много да те закарам до борсата.  hahaha

# 643
  • София
....Обаче отнесох 5 литра субстрат.  hahaha

Това от Кауфланд ли?

Сарк,
 Joy

Не разчитай. Най-много да те закарам до борсата.  hahaha

Joy  Joy  Joy Вземете и мен, вземете и мен!  hahaha

# 644
  • Ænima/Albuquerque
Да, да, от Кауфланд.
Онзи ден тръгнах да пресаждам тригодишната марула, и установих, че ми е свършил субстрата.
Като извадих днес да видя какво се случва в саксията...  ooooh! Личи си, че преди четири години не съм имала никва идея кво правя с това цвете. Цяло чудо е, че е оцеляла. Вътре имаше някви остатъци от сфагнум, саксията беше натъпкана със субстрат, та едвам се оттича водата... Ужас и безумие. Пресадих, оставих повече въздух и сега остава да видим, дали ще продължава да го играе салата. Crossing Arms

Взимаме те, колко му е. От там искам мини Марк!  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт