Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 672
  • 761
  •   1
Отговори
# 375

Почвам да си мисля че сте бъркате трипсите с нещо друго.

А, виж това е напълно възможно. Ако можеш да ги различиш на снимката долу - гадините са две, но масата кафява и те някакви такива.... Не знам какви са, реших че са трипси, защото на такива ми приличаха.
Скрит текст:

Това откровено не знам какво е. Трипса ми е друг цвят и много по дребен. Твоите са кат върлини и тънки дъъълги не виждам крила. Освен да е друг тип ли... Моите са чернички бързички с антенки и раенце. Нимфите му са светложълтозелени и  бързички.
Сега преминах на дантор10. Да видим след три пръскания през 3-4 дена дали ще има. Иначе и след алфациперметрина и след диметрина ( б колко беше) намирах особи в чинийките подложните.

# 376

_re_ge, следвам ти съвета относно "зеленясалата" орхидея, преместих я и не я поливам засега. Снимах обаче корените, виж как са към момента, ако мислиш, че отиват на зле, може да рискувам да я пресадя в нови кори, че да не взема да я загубя.
Скрит текст:
Скрит текст:

Нещо корените не ми харесват не мога да определя защо. Уж са зелени но!!! са сбръчкани...

# 377
Скрит текст:

За тази измръзнала орхидея /каквото остана от нея/ писах преди време. Има ли шансове да я спася, какво мога да направя?  Sad

Това е труп . аз стъбло не виждам само два корена сякаш. Абе не залагай големи надежди. Бих реанимирала над вода или около сфагум но без много надежда....съветвам те да не се главоболиш и да си купиш нова.

# 378
re_ge , изказа ти "това е труп" много ме разсмя  Joy и на мен не ми се вижда как ще оцелее това цвете, но може да се пробва.

Сетих се за една жена във фб група беше снимала орхидеята си с един въздушен корен и питаше "този цветонос кога ще цъфне" даже го беше изправила нагоре и го вързала. hahaha Joy обяснихме й че това е корен и няма да цъфне.

Днес на мойте орхита им сложих пердето, че това слънце много силно тази зима и много ги напичаше.

# 379
Керемидената ми гордост Heart Eyes ме изненада днес. Едно от цветчетата има лека мутация, подобна на полупелориците:
Скрит текст:

(нормален цвят)

("мутантчето": нехарактерна шарка в основата на дясното венчелистче, израстъче като на полупелориците, листенцето е леко свито към центъра, не се е отворило докрай)
Много интересно, не знаех, че може да стане така.

# 380
Благодаря, Impala за изчерпателния отговор. Ще следвам твоята ритмичност на поливане и торене. Вече съм тотално обсебена от орхидеите.

# 381
Ами добре, но подчертавам, че описаното от мен е съобразено с моите условия (висока въздушна влажност, много мек климат, източно изложение) и моя стил на отглеждане (само в кори, в доста надупчени саксии, със засушаване и на субстрата, и на корените преди следващото поливане).
Прочети материалите на първа страница, постовете и на други момичета в темите. Богатата информация ти дава различни варианти, сред които да успееш да напипаш точния начин на отглеждане, подходящ за твоите условия и стил на грижа.
От предходния ти пост съдя, че вече имаш опит и ако спазваш златното правило "По-добре да се засуши, отколкото да се преполее", съм сигурна, че няма да имаш проблеми. Желая ти успех в това прекрасно хоби Hug !
И още нещо много важно - не следвай указанията на етикетите на торовете. Универсалните торове трябва да се разреждат пъти повече, за да станат подходящи за орхидеи, а при специализираните може да се използва указаната доза, но честотата е завишена. Сега да не излезе, че се правя на по-знаеща от производителите. Едва ли, но съм твърдо против обилното торене, защото смятам, че не води до нищо добро.

# 382
  • Варна
Нещо корените не ми харесват не мога да определя защо. Уж са зелени но!!! са сбръчкани...
Силно дехидратирани сякаш, направо изсушени Confused

# 383
Impala, отново ти благодаря за вниманието и отделеното време. bouquet
Прочетох всичко и вече съм по - спокойна. Моите орхидеи ги гледам на южен прозорец /само такива имам вкъщи/, но пред него има доста широка тераса и почти не се огряват директно. Иначе, също са в кори. Поливам ги когато корените /в саксията/ станат светло сиви и това се случва горе - долу веднъж в месеца.
За торенето ще изчакам още малко и ще внимавам. Аз по принцип съм доста пестелива с торенето и на останалите си цвета. Ще си купя още една преоценена, за да запълня мястото на прозореца и ако се справя ще започна да си купувам нормални, цъфнали орхидеи.

# 384
  • Пловдив
Дай снимки
Причините може да са много - от вредители,през преполиване или течения та чак  до специфика на цветето .
Има едни мидита които се предлагаха масово по 8- ми март и те хвърлят пъпки като за световно. Затова малко снимки и информация ще осветлят положението...

ето снимки:
цялата
корените

Паразитчета не виждам, не е на течение, не ги торя, всички фалчета са на едно място, имам нацъфтели като тази, нито една не е хвърлила пъпки.
За мен просто растението е капризно или не си е намерило мястото.
До 2-3 дена ще си проличи дали ще засуши и следващата пъпка и тогава ще си ударя главата в масата.  Crazy

# 385
  • Велико Търново

Ще действам смело, ще пресадя  Naughty

# 386

Извади я от корите и измий хубаво на течаща вода корените. Според мен "зеленото" не е част от самата орхидея и трябва да падне, това е нещо тип водорасло - алги май се водеха. После промий хубаво и корите и я върни в саксийката. И си я поливай нормално, доста е дехидратирана.

# 387
Дай снимки
Причините може да са много - от вредители,през преполиване или течения та чак  до специфика на цветето .
Има едни мидита които се предлагаха масово по 8- ми март и те хвърлят пъпки като за световно. Затова малко снимки и информация ще осветлят положението...

ето снимки:
цялата
корените

Паразитчета не виждам, не е на течение, не ги торя, всички фалчета са на едно място, имам нацъфтели като тази, нито една не е хвърлила пъпки.
За мен просто растението е капризно или не си е намерило мястото.
До 2-3 дена ще си проличи дали ще засуши и следващата пъпка и тогава ще си ударя главата в масата.  Crazy

Орхидеята изглежда супер, този сезон има доста сериозен пъпкопад заради променливото време. На мен са ми опадали близо половината пъпки от всички заложени, но като че ли започнаха да се стабилизират нещата. Ако искаш пробвай да я сложиш над подложка с камъчета и вода за повишаване на влажността около цветето, за друго не се сещам.

# 388
  • Велико Търново

Извади я от корите и измий хубаво на течаща вода корените. Според мен "зеленото" не е част от самата орхидея и трябва да падне, това е нещо тип водорасло - алги май се водеха. После промий хубаво и корите и я върни в саксийката. И си я поливай нормално, доста е дехидратирана.

danny_p, точно това направих и то преди да ти прочета поста Simple Smile Имаше сякаш зелени набръчкани корени, които в основата си са кафеви, но повечето без да са меки. Доста голямо количество махнах, но и мисля достатъчно остана. Само един сбърках, като го клъцнах в средата беше зелен. Внимавах него да не го намокря. Ще видим как ще се развията нещата Simple Smile

# 389
Скрит текст:

За тази измръзнала орхидея /каквото остана от нея/ писах преди време. Има ли шансове да я спася, какво мога да направя?  Sad

Това е труп . аз стъбло не виждам само два корена сякаш. Абе не залагай големи надежди. Бих реанимирала над вода или около сфагум но без много надежда....съветвам те да не се главоболиш и да си купиш нова.

Благодаря _re_ge  Peace. Има мъничко зеленичко /но без мъничко червеничко като детската гатанка  Wink/ от стъблото и ще си я гледам с надежда. Държа я над вода, но без да очаквам чудеса  Tired

Общи условия

Активация на акаунт