Фотография - 80 тема

• 53 722
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Изцяло ръчен режим за старт е труден , ако не се познават добре зависимостите между диафрагма, скорост и останалите параметри съобразено със ситуацията в която се намирате.
За начало е добре приоритет на диафрагма.. А аз често при пътешествия снимам и на Р тъй като при този режим пак управлявате всичко но може да избирате между това дали да контролирате скоростта или диафрагмата без да превключвате на някой от тези режими. Също е добре като за начало защото все пак имате контрол но камерата ви подсказва зависимостите тъй като има предварително пресети един вид. Приоритет на скорост се използва по-рядко когато се гони наистина конкретна цел.

Така че за онези които не се чувстват сигурни могат за начало да пробват първите два режима и после да минават на М - той на 100% е великолепен и задължителен за студио, но пак казвам изисква малко повече познания.

Надявам се не се обиждате опитвам се да ви бъда полезна за по-лесно...
  bouquet

# 601
  • Варна
Дано я имаш скоро Simple Smile Аз бих взела 90 на Тамрон - снимала съм с него и ми харесва много.

А дано, ама надали ще е скоро Simple Smile За 90-цата също съм чела страхотни отзиви. Peace

Изцяло ръчен режим за старт е труден , ако не се познават добре зависимостите между диафрагма, скорост и останалите параметри съобразено със ситуацията в която се намирате.

Какво значи "старт", mamaSunshine? Според мен, който има желание да се учи, трябва да се хвърли в дълбокото. Само така ще има полза от инвестицията в подобен фотоапарат.  Peace Ако някой снима основно за семейния албум, може да го прави с всякакви средства.

И понеже тази вечер съм в настроение за приказки, ще споделя, че напоследък все повече снимам с телефона. Има снимки и снимки - за тези, които запечатват мили за мен моменти, качеството не е най-същественото. Например, на детски РД, на които сме канени, не ми се взима камерата - хем тежи и ми е неудобна, хем хората имат големи очаквания за снимките с нея, а обичайно светлината е ужасна, децата нямат настроение за снимки и т. н. Да не говорим, че в един момент започнах да се дразня на покани от сорта на "ама вземи си и фотоапарата, че да имаме "по-така" снимки".

# 602
Дълго снимах само на ръчен режим, после от мързел минах на приоритет бленда и сега мн рядко обръщам на М. Всъщност, какво повече дава М от А? Трябва да искам нещо мн специално от дадена снимка, та да се наложи да включвам ръчен режим. Дали ще въртя две копчета, докато пасне експозицията, или ще наглася блендата и скоростта се нагласи сама... не мисля, че уменията ми на фотограф растат/намаляват според режима. Iso-то и меренето и в двата случая са по моя преценка, та не го разбирам много това превъзнасяне по ръчния режим, все едно само той те признава като фотограф. А може би просто не снимам в условия, за които М е задължителен Simple Smile.

# 603
  • София
Аз искам да си контролирам всичко. С една бленда и различни скорости се гонят различни визии.
А и поначало повдигнах въпроса във връзка със снимане на авто или ръчен. Не знам на какво точно се учиш, ако снимаш на авто. Може би само да кадрираш и евентуално да обработваш.

# 604
На авто е ясно, че нищо не учиш. Смятам също, че всеки трябва да може да снима на ръчен режим, но и знам, че на мен той не ми носи повече от приоритет бленда за условията, в които снимам аз (светкавици не ползвам и снимам само на естествена светлина).

Аз искам да си контролирам всичко. С една бленда и различни скорости се гонят различни визии.
А и поначало повдигнах въпроса във връзка със снимане на авто или ръчен. Не знам на какво точно се учиш, ако снимаш на авто. Може би само да кадрираш и евентуално да обработваш.

Ще ми е приятно да видя примери, ако ти се занимава някой ден Heart Eyes

# 605
Винаги съм снимала само на ръчен и само в суров формат. Гаджето фотограф, което едно време ми даде първия апарат, така ми каза, и аз нали нищо не разбирах, слушах.  Mr. Green Ама и слушах какво ми обяснява за връзките между трите, четях много, гледах как обработва не само той, ами и клипчета, и курсове, чудеса. Та се понаучих.  newsm78
Обаче баща ми, примерно, който снима от 15 годишен, първо на лента, после с цифров, сега си снима в 90% от случаите на А. Не е да не знае как на М, ама не му се занимавало чак толкова да смята.  Laughing
И да се похваля - купих си лентов, толкова много исках, че със Зенита на баща ми не се оправям с ръчния фокус Sad Взех си Nikon F100 Simple Smile
А за обективи, аз си искам, няма спирка, ужасен GAS имам. Колкото и да имам, все ми хваща окото още някой. Сега съм в колебание дали Тамрона 24-70, или един по-широк твърд - 20мм 1.8, като имам широко- да е широко  Joy А най-добре и двете.  Mr. Green И за капак съм хвърлила око на един Voigtlander 58 1.4 за портрети, ама за него не се навивам много, щото пусто ръчният фокус, за който споменах вече, се притеснявам, че и на дигиталното ще ме мори, даже сигурно повече.  Rolling Eyes

# 606
  • Варна
всеки трябва да може да снима на ръчен режим

Peace Това имах предвид, а не че всеки трябва да снима задължително и само на ръчен.

# 607
  • София
Само панорами снимам на М, всичко друго - на приоритет на бленда или скорост. Избягвам М, защото докато наглася експозицията моментът си е отишъл.

# 608
Старт.. Визирам хора които от скоро снимат и не са наясно със зависимостите и как да смятат.. Именно М иска малко повече смятане и преценка, останалите три режима не са автоматични, не ги бъркайте с изцяло автоматичния режим. Те просто ви улесняват с едната величина, от там нататък контролирате всички, докато на автоматичен нямате никакъв контрол, така че това имах предвид .

Че е добре всеки да познава М  това никъде не съм го отрекла, но хората са различни и ако ти си от упоритите, има хора които М малко ги стряска когато се сблъскат с него и просто им трябва време.

Аз ползвам М в студио защото там се работи спокойно, ти контролираш момента и разполагаш с време. Когато съм на път обаче и гоня време хич не ми се смята и там се възползвам от някой от останалите три режима, което ми спестява нерви. Може и когато си се закотвил на статив и си преценил че дълго време ще снимаш от една позиция Мб си е Ок, но в движение определно не ми стига времето.

Последна редакция: вт, 22 мар 2016, 09:00 от mamaSunshine

# 609
  • Варна
И аз отначало снимах само на А, но постепенно взех много да се изнервям от непредвидимите резултати, които се получават в една и съща серия. Кога къде измерило, едната ми снимка по-светла, другата по-тъмна... като ги отворя после и лошо ми става. Освен това ми се струва по-голяма хамалогия на А, отколкото на М. Ако ми даде някоя ниска скорост, вдигай исото, компенсирай... само въртя тези селектори... и при следващия кадър пак различно, щото малко да мръднеш и всичко се променя, автоматиката иска да си го направи така, както тя е решила. А на М си нагласявам бленда и скорост в началото, щракна 1-2 тестови кадъра, наглася си и исото и до края на сесията не се занимавам с настройки. Така всички кадри ми излизат еднакви и при обработката ми е по лесно. С времето толкова съм му свикнала на М-то, че даже и при разходка, когато снимам различни и случайни неща, ми е по-лесно на ръчен, отколкото да мисля да коригирам приумиците на автоматичните режими.

# 610
И аз като Мимс. Първоначално снимах само на А, после реших да се гмуркам в дълбокото и от тогава само на М.
Моята драма по-скоро е дали винаги, задължително трябва да снимам в raw, особено личните снимки. Понякога абсолютно излишно си трупам свръхинформация, която после се чудя какво да правя, но пък когато снимам в jpeg, само се ядосвам.

# 611
  • София
Вейдичка, класическият пример с течаща вода - скоростта ти определя дали ще е на отчетливи капки или замазана водата. Също като Мим и аз не харесвам непредвидимите резултати, намествам си всичко, тестова снимка и си почвам  Simple Smile

# 612
  • Mostly in my mind
Клото,  снимки от рождени дни, разни мероприятия, събития снимам в джипег и доста често изобщо не ги обработват.  То е цяла мъка това. Ако се случи да ги корекирам, обработвам наведнъж няколко в кр.

# 613
  • София
Искам да се запиша на курс за начинаещи. Можете ли да ми препоръчате някой за София?

Мъхчето, аз се записах на този: http://photosynthesis.bg/?article=238, но си мисля, че не си за най-начинаещата група....имам предвид, че в първата част на курса е засегната основно теорията - основни понятия, фотоапарати, обективи и т.н. ...неща, които лично аз, като съвсем начинаеща съм изчела и сама още преди курса. На мен ми е интересно, защото помежду другото ни разказват и някакви интересни моменти от историята на фотографията, но като цяло си чакам втората част, която е по-практическа.

Някой друг може да ти препоръча нещо, което е по-подходящо за твоя случай. Аз само за този имам лични впечатления  Hug

# 614
Много малко време снимах на А и почти веднага преминах на М. За около месец би трябвало да се свикне. На мен повече опити и разучаване ми изискваха видовете мерене.

Общи условия

Активация на акаунт