Получих Коледния си подарък вече, във мен живее мъничко човече! Тема6

• 32 845
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
При мен до скоро си мислех, че е от липсата на желязо, но се оказа, че греша - напълно в норма си е. Аз по принцип никога не съм била в границите с този хемоглобин. С каката пак ми беше паднал толкова и тогава пих желязо, обаче не бях толкова зле. Тогава ми ставаше лошо, ако седя повече от един час права или вървя повече. Сега не мога и 100 метъра да измина без да се задъхам и да ми се завърти главата. Ама ей сега си седя и нищо ми няма.  #Cussing out

# 556
amairani, ТСХ изследвала ли си. Аз в първи триместър се чувствах доста зле - прилошаване, бучене на ушите, от време на време сърцебиене при изкачване на стълби. Дължеше се на твърде ниско ТСХ. После леко се покачи - пак е нисичко, но пък влезе в граници. Аз през цялото време мислех, че е от ниското кръвно, но то не се е  покачило, пък оплакванията ми изчезнаха с нормализирането на ТСХ. Ендокринолозите се изказаха, че евентуално ако поддържам ниско ТСХ-то, ще карам по-тежка бременност с такива прилошавания

# 557
 цветна палитра да ти кажа честно не съм. То не се включва в нормалния пакет кръвни изследвания нали?

# 558
Привет, сладурски мамчета.....
furijesi бих ти препоръчала за намаляване на болката да се мажеш с магнезиево олио. Действа много добре. Аз имам огромен проблем с нетърпими на моменти болки в ръцете и магнезиевото олио ми се отразява чудесно. Ако искаш пробвай, ако не ти помогне поне няма да ти навреди.

amairani ето да прочетеш, какво можеш да направиш на първо време докато се консултираш с доктора си относно ниският хемоглобин: http://www.az-jenata.bg/a/1-bremennost/5566-hemoglobinat-po-vreme-na-bremennost/

# 559
При мен до скоро си мислех, че е от липсата на желязо, но се оказа, че греша - напълно в норма си е. Аз по принцип никога не съм била в границите с този хемоглобин. С каката пак ми беше паднал толкова и тогава пих желязо, обаче не бях толкова зле. Тогава ми ставаше лошо, ако седя повече от един час права или вървя повече. Сега не мога и 100 метъра да измина без да се задъхам и да ми се завърти главата. Ама ей сега си седя и нищо ми няма.  #Cussing out
Интересно! Аз също мисля, че е от желязото.Поне при мен абсолютно идентични оплаквания, и се оказа липсата на желязо.Затова пия магнерот по 3 пъти на ден.След няколко дена прием, всичко отшумя.Оказа се, че съм и малко анемична и явно и това влияе.
Какво ти казва доктора, щом не е желязото?

# 560

Благодаря, ти все пак!  bouquet
Не знаех, че чак толкова много ще чакам  ooooh! , ама така е, като се сещам толкова късно. Ще звънна все пак на посочените телефони, да видя какво ще кажат.

Няма нужда да чакаш, ако не държиш да си при някой от доцентите. Само при тях се чака толкова много. При д-р Славкова ще можеш да се запишеш за другата седмица, а лично аз смятам, че също е доста добра. Аз й се доверих Simple Smile

# 561
 Аз от години съм си с нисък хемоглобин, не само по време на бременностите. Много е неприятно , както казваш има периоди, в които и 2 метра не мога да извървя без да ми причернее. Аз вече съм свикнала и съм се приспособила, от рано го усещам и като не бях бременна направо сама си купувах Малтофер преди да се стигне до по-гадните фази. Преди време един доктор ми се чудеше как не припадам с тези ниски стойности, но явно с времето организма ми се е приспособил и не се чувствам толкова зле, колкото нормален човек примерно  Laughing . amairani , не се притеснявай! Говори с доки, ще направите нужните изследвания и ще установите от каква липса се е понижил. После лесно се коригира, с нужните лекарства било Малтофер, ФЕРО-ФОЛГАМА  или нещо друго, в зависимост от дефицита и така...

# 562
цветна палитра да ти кажа честно не съм. То не се включва в нормалния пакет кръвни изследвания нали?
Не се включва да. Но можеш да го пуснеш в произволна лаборатория и не беше скъпо.
Иначе има и друг вид анемии, не е задължително да е желязо-дефицитна. Но трябва да се направят изследвания и да се види от какво е.

Desislava_GS, при другите лекари във Фемина няма голям проблем със записването на часовете. Само за доцентите е проблем, но те обикновено се занимават с проблемни и/или рискови бременности и затова. Не е голям проблем, че няма да си при тях. Другите лекари също са добри.

# 563
Desislava_GS точно това смятам да направя. Надявам се този път да ми обърне повече внимание, че май май за него не е толкова нисък. То и аз си мислех, че не е при условие, че в небременно състояние не е много по-висок. Ама явно греша. Уф ние цялата фамилия сме едни хубави - баба ми беше със 74 хемоглобин, майка е с 80-90 и ето и моя милост. ooooh!
Ако доки не ме отрази ще си ги пусна изследванията на собствена глава - така не може да се кара.

# 564
amairani , честно казано не знам какво точно е включено в пакет Майчино здравеопазване, но явно могат да дават направление за ТСХ. Аз си се следя по ЗК само и АГ ми го пусна. Каза, че праща всички да го изследват след установяване на бременността. С първата бременност пак се следях при нея и тогава не ми е изследвала. Сега една приятелка се регистрира и нея също е пратила да го изследва, като при нея се оказа високо за бременна(което е и по-опасното за бебето). Явно е важно да се изследва това ТСХ по време на бременност, а не знам защо си пестят направленията и не пращат всички newsm78
Иначе в лабораторията, където аз си правя изследванията, ТСХ е 12лв.

# 565
amairani, на мен ми се струва, че гинеколог не може да ти обърне достатъчно внимание за такъв проблем. Според мен е по-добре да направиш консултация с хематолог. Анемиите са много видове, а при теб очевидно не е желязо-дефицитна и явно е нещо генетично, което го има в рода ви. Терапиите са различни в зависимост от това точно каква е анемията, но това си е от компетенциите на хематолог. Така че аз натам бих се насочила.
Иначе ето един линк за анемиите:
http://www.zdraventer.com/2011/07/blog-post_7459.html#axzz3wY7Sh4JR

# 566
Момичета, ниският хемоглобин не е шега работа, а и не зависи изцяло от нивата на желязото.
Например, аз съм с установена таласемия (откриха я съвсем случайно след коментар на един лекар, че е възможно. За 10г GP-то не се сети да ме изпрати на допълнителни изследвания, а ме тъпчеха с желязо), референтните ми стойности на хемоглобина са винаги много под нормата. Смешното е, че в момента са по-високи от нормалното за мен- цели 100, при обичайни 83-85. Желязото ми е в граници. Изследването за таласемия не е скъпо и е добре да се изключи, а ако се установи носителство на гена, трябва да се изследва и таткото.
Не е страшно, но ако се установи, не се приемат лекарства за увеличаване на желязото, тъй като е противопоказно. Просто не се усвоява, а се трупа по органите.
Има и други видове анемия, а може да си е и от самата бременност. В момента всеки месец ми пускат кръвна картина, за да се проследяват стойностите. Коментарът на АГ в началото беше, че по време на Б. хемоглобинът обичайно може да се понижи и без да има анемия жената.

# 567
natalkus и аз знам, че може да се понижи леко без да има анемия, но на мен явно нещо ми пречи. Желязо-дефицитна анемия вече я изключих. Сега трябва да разбера от какво е и да го лекувам, че така до май месец не мога да изкарам. Само се чудя при гинеколога ли да отида или при личната за направление за хематолог?

# 568
Вероятно при личната. При таласемията и аз знам, че трябва да се изследва и бащата дали е носител. В България, а и в Южна Европа по принцип това носителство е доста често  - беше  ми попадало нещо от рода на 7-8% от хората.

# 569
amairani, да се включа и аз по твоят въпрос.
 Ако ти пада, захарта по-добре пробвай с чаша компот или сладка вода- по бързо се усвоява от организма, отколкото шоколада и кафето. Друго, което, като никакъв специалист да кажа, че е възможно рязко да вдигаш кръвно- ако обичайно си с ниско кръвно, дори и да стигне нормални стойности, те за теб са високи. Бученето в ушите е един от симптомите на високото кръвно. А по време на бременност рязкото покачане на кръвното е често срещан и никак маловажен проблем. За да държи кръвното в нормални граници, моето АГ препоръчва пиенето на много вода, не течности, а само вода- 3 л. Като пример, моето кръвно е ниско, но не "играе" и не ми създава никакви проблеми, вече втора бременност.
Относно направленията, следящото те АГ спокойно може да ти даде направление за хематолог, даже на тях май не им се налага да ги пестят толкова, както ЛЛ.
Някой питаше за изследване на антителата при Ер ха -, поемат се от ЗК, поппринцип. И с предната и сега с тази бременност, ще ми правят само едно такова, мисля в 24-25 г.с. Миналия път ВЪПРЕКИ, че нямах антитела в 29 г.с. ми поставиха Анти Д имуноглобулин, като профилактика- това не е практика в БГ, но на майките в чужбина им правят. Сегашното ми АГ, не следва тази практика, и ако нямам антитела, предполагам няма да ми се наложи да я слагам. А, кой е по-добрия вариант и аз не зная.

Общи условия

Активация на акаунт