Истината за Дядо Коледа

• 31 498
  • 235
  •   1
Отговори
# 165
Ама истината за дядо Коледа не е от типа истини, които са като плесница.
Явно понякога е, поне такива примери бяха дадени няколко пъти в тази тема.
Всяка истина може да е плесница, ако преди това е била поднасяна лъжа, при това от най-близките ти хора. Затова оставам на мнение, че е по-добре децата да знаят, че дядо Коледа е точно толкова реално съществуваща личност, колкото миниъните на г-н Гру.

# 166
И ако тригодишното у вас откаже да приеме, че миньоните, Зайо Байо, Баба Меца и Дядо Коледа не са реални същества, а измислени персонажи, какво правиш? Сериозно питам.
Аз лично правя разлика между "не заблуждавам умишлено" и "отричам". Защото в случая става въпрос за вяра, а вярата е нещо, от което човек има нужда - ако не през целия си живот, то поне през една значителна част от него. Вяра в нещо или някого. Без значение дали ще е приказен герой, или божество.
Иначе избива на сектантство - има само един бог на този свят и точка по въпроса.
Точка и от мен, защото отдавна съм си научила урока, че с религиозни фанатици не се спори. Безсмислено е.

# 167
Ох, Фея, все повтаряш "лъжа", "лъжа"! Защо да е лъжа, а не приказка, игра, оцветяване и овкусяване на живота? Дядо Коледа за децата е донякъде това, което за 9-годишната ми дъщеря е нейната звездица. Преди незнамколкоси години, под влиянието на едно филмче, тя реши, че всеки си има собствена звезда на небето и всяка нощ води разни диалози с нея. Дори и тази вечер имаше нещо като "Ставай звездице, да играеш и да ми изпращаш сладки сънища." Тя отдавна е наясно какво представляват звездите, дори астрономията ѝ е хоби и коледният ѝ подарък беше телескоп, но явно от тези въображаеми разговори ѝ е по-цветно и сладко на душата. Ако дядо Коледа подслажда празниците на децата, защо не? Наистина, не е необходимо да се заклеймяват с квалификации модели, които са различни от нашите, ако тези модели правят другите щастливи. Признавам, че твоят модел на непразнуване на Коледа е непривичен за мен, но нито за миг не ми идва наум, че той е лош за твоите деца. Забелязала съм, че пишеш с голяма любов за тях, така че със сигурност по друг, различен от нашия начин, ги правиш щастливи. Просто правилните начини са повече от един.

# 168
  • най-шареното място
Фейо, смени си ника! Simple Smile

Фейте са приказни, великодушни, фини и разбиращи същества, те подкрепят /и даже често сбъдват мечти/, вярват /и създават/ чудеса. Не отива на една фея да твърди, че това, което е вълшебство за едни е лъжа за други. Феите знаят, че мислите, индивидуалностите и мечтите са важни. И знаят как да ги уважат и подкрепят. Не съм убедена, че знаят как да ги убиват /нараняват/. Това ще да е някаква много тъжна фея, ако го умее. Такива работи за феите...

# 169
Как' Сийка, тригодишните у нас не са отказвали да приемат, че измислените персонажи са измислени. Просто не сме представяли нещата по друг начин. И въпреки това Фръцлите са креативни, щедри, добри деца.

Имам богат опит и с фанатици, и с обикновени поли- и монотеисти. С фанатиците да се спори е опасно, а с обикновените вярващи - безсмислено.

Уишмастър, щом и на детето, и на теб ви е хубаво да празнувате Коледа, празнувайте. Съгласна съм: всеки човек измерва правдата със свой си аршин и всеки търси щастието по свой си начин. Това не прави мен нито по-добра, нито по-лоша от теб. Просто сме различни, но не в силата, с която обичаме децата си. Peace

# 170
  • София
Не искам дъщеря ми да вярва в дядо коледа. Защо трябва да я уча да вярва в нещо, което реално не съществува и после да се чудя как да излекувам наранената й душа от лъжата? Точно така се случи с племенницата ми - детето до миналата година страстно вярваше в добрия старец, докато детенце от класа й не развали илюзията с груб коментар, че той не съществува. И тя беше много, много наранена дълго време. Лично аз предпочитам детето ми да вярва в Господ Исус Христос, защото той е истински и съществува, той е този, който може да прави чудеса. Я ми кажете как ще постъпите, ако сте попаднали в затруднена ситуация и сте стигнали до отчаяние - кого ще помолите за помощ - Дядо ви коледа, или Бога? Ама говоря за ситуация, в която всяка наука е безсилна да помогне. И как ще реагирате ако в този момент някой ви каже: "Вярвай в дядо коледа и нещата ще се оправят"? Няма ли да го сметнете за глупак? Но ако ви кажат: "Иди на църква, помоли се, вярвай искрено в Бога и Той е силен да промени ситуацията" - няма ли да се обнадеждите при тези думи? Ето защо не уча дъщеря си на мъртва вяра, а на истинска, жива, действена вяра - такава, която може и планини да премества. Защото ако преди 3г и половина аз не вярвах по този начин, нямаше да си имам сега дъщерята. Весело посрещане на Нова година!  Hug

# 171
  • Вестерос
Вярата е да вярваш в нещо, което не е сигурно , че съществува. Не искам да изпадам в полемики, но "защото той е истински и съществува, той е този, който може да прави чудеса." това не е доказано, което не е причина милиони хора да мислят,че е и да си вярват по свой си начин.

# 172
Да се включа по повод наранената детска душа от груб коментар, че дядо Коледане съществува. По-назад съм разпростирала чаршафи за дъщеря ми, дядо Коледа, джуджетата, звездичката и т.н. Нейна Милост скоро ще стане на 10 години, така че въпреки твърденията ѝ, че вярва в дядо Коледа, всички сме наясно, че тя знае как всъщност стоят нещата. Та вчера се видяхме с моя приятелка. Нейният син и дъщеря ми са връстници. В един момент двамата се скараха и младежът кресна на дъщеря ми:"Ти си тъпачка щом вярваш в дядо Коледа! Дядо Коледа не съществува!". Моята гадина върна удара:"Ти си тъпак- аз като вярвам в дядо Коледа, получавам подаръци не само от семейството, но и от него, а ти като не вярваш в него получаваш един подарък по-малко!" hahaha Толкова за крехката детска душевност.

# 173
  • София
Да се включа по повод наранената детска душа от груб коментар, че дядо Коледане съществува. По-назад съм разпростирала чаршафи за дъщеря ми, дядо Коледа, джуджетата, звездичката и т.н. Нейна Милост скоро ще стане на 10 години, така че въпреки твърденията ѝ, че вярва в дядо Коледа, всички сме наясно, че тя знае как всъщност стоят нещата. Та вчера се видяхме с моя приятелка. Нейният син и дъщеря ми са връстници. В един момент двамата се скараха и младежът кресна на дъщеря ми:"Ти си тъпачка щом вярваш в дядо Коледа! Дядо Коледа не съществува!". Моята гадина върна удара:"Ти си тъпак- аз като вярвам в дядо Коледа, получавам подаръци не само от семейството, но и от него, а ти като не вярваш в него получаваш един подарък по-малко!" hahaha Толкова за крехката детска душевност.
Повечето деца са по-лабилни от твоето. Освен това повечето малки, които още вярват, получават подарък само от Дядо Коледа.

Честно казано, аз не вярвам, че никой не е подучил дъщеря ти да се преструва да вярва, защото ще е на сметка. В противен случай, не е много за хвалба това. И е хубав пример как лъжейки учим децата да лъжат.

# 174
Повечето деца са по-лабилни от твоето. Освен това повечето малки, които още вярват, получават подарък само от Дядо Коледа.

Честно казано, аз не вярвам, че никой не е подучил дъщеря ти да се преструва да вярва защото ще е на сметка. В противен случай, не е много за хвалба това. И е хубав пример как лъжейки учим децата да лъжат.
Тя просто вече е голяма, не е въпрос на лабилност. И аз не вярвам да е подучвана да се преструва, мисля, че се обажда малката меркантилница, скрита в нея- жална му майка на мъжа ѝ един ден!  LaughingНо като цяло аз избягвам драматичните изводи и постановки, забелязала съм, че леката ирония е най-доброто отношение към почти всичко. В противен случай има опасност да изпадна в положението на прекалено повярвала във възвишеността на собствената си самодоволна душа.

# 175
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Средната е на 6 ... почти ... Пита: "Ама, наистина ли има Дядо Коледа? Ами тези, които виждаме са помощници - нали?" За сега сме с обяснението: "Важното е да сме добри и да правим подаръци. Да сме добри заради себе си, а не заради другите. Дори и да няма Дядо Коледа, е хубава идеята да го има." Лека полека ... и според нея не е лошо да има, ама е хубаво, когато сме заедно дори и да го няма дядото ... Та, така ...

# 176
Не искам дъщеря ми да вярва в дядо коледа. Защо трябва да я уча да вярва в нещо, което реално не съществува и после да се чудя как да излекувам наранената й душа от лъжата? Точно така се случи с племенницата ми - детето до миналата година страстно вярваше в добрия старец, докато детенце от класа й не развали илюзията с груб коментар, че той не съществува. И тя беше много, много наранена дълго време. Лично аз предпочитам детето ми да вярва в Господ Исус Христос, защото той е истински и съществува, той е този, който може да прави чудеса. Я ми кажете как ще постъпите, ако сте попаднали в затруднена ситуация и сте стигнали до отчаяние - кого ще помолите за помощ - Дядо ви коледа, или Бога? Ама говоря за ситуация, в която всяка наука е безсилна да помогне. И как ще реагирате ако в този момент някой ви каже: "Вярвай в дядо коледа и нещата ще се оправят"? Няма ли да го сметнете за глупак? Но ако ви кажат: "Иди на църква, помоли се, вярвай искрено в Бога и Той е силен да промени ситуацията" - няма ли да се обнадеждите при тези думи? Ето защо не уча дъщеря си на мъртва вяра, а на истинска, жива, действена вяра - такава, която може и планини да премества. Защото ако преди 3г и половина аз не вярвах по този начин, нямаше да си имам сега дъщерята. Весело посрещане на Нова година!  Hug

Аз нещо не разбирам поста ти. Rolling Eyes Според теб, който вярва в Дядо Коледа, не вярва в Христос ли? Или...Едното няма нищо общо с другото. Децата знаят, че Дядо Коледа им носи подаръци на Коледа и за мен е важно, че това ги прави щастливи. Никой обаче не учи детето си да се моли на Дядо Коледа, за да му помага в трудни моменти. Ти на това ли учиш детето си? Да вярва единствено в Бог, всякаква материя е забранена. Горкото дете!

# 177
Мдам, възхитителни са хората, притежаващи монопол върху "правата вяра". Искрено се възхищавам на самочувствието, с което отсъждат кое е "жива вяра" и кое "мъртва вяра". Очаквам всеки миг да видя ореол около главите им.

# 178
Не съм очаквала, че вярата в Дядо Коледа може да е такава обсъждана тема. Чак и да наранява крехките детски души, като научат за липсата му.  ooooh!

# 179
  • Вестерос
Забрави , че повечето деца били лабилни  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт