Коледа 2015 - 2

• 69 726
  • 566
  •   1
Отговори
# 75
  • На планетата Земя
Много благодаря за новата тема!

Кестени гледах миналата седмица във Фантастико, но за съжаление не им помня цената.

mariqpb, не е проблем тестото да остане 2 нощи в хладилника.

Това сътворих вчера, голямо рязане падна.

Скрит текст:

Ако ми остане време, мисля да направя и малко капучинови звезди и ванилени кравайчета. Тази година се реших - никакви АКК или щолени, че само ми се разтяга колана.  Embarassed

# 76
И аз надничам тук и много благодаря за всичко, което споделяте  Hug Heart Eyes
Вече имам готови по 1 доза - меденки (неукрасени), линцери (неслепени), двуцветните спирали на Димитрана.

Ако всичко е по план, довечера ще правя рохлички и шортбред - по 1 доза. Планирам и да украся малко меденки.  Peace

Бях забравила за двуцветните спирали, довечера ще ги направя.
Благодаря за подсказката.

# 77
От моя план-проект:
Щолен-готов
АКК-готов, напоен до тук 3 пъти
линцери-готови за слепване
рохлички-готови
маслени сладки-готови
какаови вафлички с мента-готови за слепване
баклава-на 20.12
коледно пънче-на 22.12
праскови-на 22.12
меденки-най-вероятно утре
Има още 3-4 вида по проект, но май няма да ги правя, че до Нова година ще се търкаляме.   Mr. Green

Може ли рецептата за "какаови вафлички с мента"? Благодаря!
2/3 ч ч масло, меко
1 ч ч захар
1/4 ч ч прясно мляко
1 яйце
2-3 с л какао
1 ч л бакпулвер
1/2 ч л сода бикарбонат
2 ч ч брашно
 крем:
2 3/4 ч ч пудра захар
1/4 ч ч сметана
1/4 ч л ментова есенция
зелена хранителна боя

Маслото се разбива със захарта, добавят се млякото и яйцето.Брашното, какаото, бакпувера и содата се смесват и се добавят към маслената смес.Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто.
Оставя се в хладилника за 2-3 часа.
Разточва се с дебелина 3 мм, изрязват се бисквитки с формичка, редят се в тава върху пекарска хартия и се пекат на 190 градуса около 5-6 минути.
Изстиват върху скара.
Съставките за крема се смесват и се слепват изстиналите бисквитки.

Това е оригиналната рецепта.
Аз мисля да ги слепя около 22.12 с маслен крем или ганаш.

# 78
Купих едни миниатюрни вафлени снежинки за украса на меденките, но сега се чудя как да ги залепя.

Моля помогнете Praynig

# 79
  • Балчик
джема, слънчо, не беше критика към рецептата, а към изпълнителя (аз)

А,не съм го приела като критика, просто уточних какво и що. Така се обяснявам аз понякога, като ученичка.  Laughing

Аз днес направих линзери. Още не съм ги потопила в шоколада, после ще покажа снимка.

# 80
Някой правил ли е баклава с фини турски кори за баклава-800гр,или44 броя .Искам да я докарам ,като турската ,да разделя корите на полвина,пълнеж  и после останалите .Какво бихте ме посъветвали newsm78

# 81
  • В една слънчева къща...
Купих едни миниатюрни вафлени снежинки за украса на меденките, но сега се чудя как да ги залепя.
Моля помогнете Praynig
Мед, глюкоза  newsm78

Аз до тук със следните:
Щолени - 2 бр.
Ванилени рохлички - доза и половина
Линцери
Меденки на Джемма - за слепване и фигурки за украсяване
Springerle - да си изпробвам новите формички
Портокалови с шоколад

Остават -
някакви шприц сладки /искам да пробвам нещо с крем сирене/
нещо като кестенови топчета, обляти в шоколад /трябва да си измисля рецепта/
шоколадови бонбони - да си изпробвам новите силиконови кълъпи
баклави - поне 2-3 вида
и май това ще е Simple Smile

# 82
И аз се включвам тази година, чета ви от миналата..  Hug

tany3dj, би ли споделила какви бонбони правиш, че и аз си купих такова силиконово калъпче но не съм се спряла на рецепта? newsm78

# 83
  • В светлината на слънцето
Момичета имам едно питане, правила ли е някоя от вас пюре от сладки картофи-батати, решила съм тази Коледа да направя, като гарнитура към печена патица, но не съм сигурна от към подправки, да не стане някак блудкаво и да не се хареса,  моля ви да споделите Peace

На пюре нещо не ми харесват. Но иначе ги ползваме често като гарнитура - например задушени в тиган със зехтин и обилно количество индийски подправки (нарязват се на по-малки парченца). Или на фурна, нарязани на кубчета и овкусени със сол, черен пипер, розмарин и зехтин (пекат се около 30-45 минути). Класиката е пържени със сол и захар едновременно. От тях става и много приятна и нежна кремсупа, както и понички. Peace

# 84
  • Балчик
Линзерчета.

# 85
Здравейте момичета, както всяка година и тази ви следя, макар и да ме е срам да покажа творенията си Embarassed Бих искала да пробвам някакви нови сладки тази година и ме грабнаха анасоновите луни на lulumba, само че не намирам рецептата. Ще може ли малко помощ за нея?
Благодаря ви и успешно сладкоправене!  Simple Smile

# 86
  • София
Откъде намирате кестени по това време на годината? Видях в Кауфланд онзи ден едни никакви на цена 9лв/кг... ще ми се да направя кестеновия тарт, пуснат в предната тема, също и трюфелите с кестени...

Аз имам кестени, ама съм пропуснала рецептата за кестеновия тарт.

Ето рецептата за Тарт с кестеново-шоколадова плънка.

Кестени все още се намират на пазара. Аз взех от един магазин на Красно село за около 4 лв./кг. Дребни бяха, но много вкусни.

# 87
  • В една слънчева къща...
И аз се включвам тази година, чета ви от миналата..  Hug
tany3dj, би ли споделила какви бонбони правиш, че и аз си купих такова силиконово калъпче но не съм се спряла на рецепта? newsm78
Последния път правих от разтопен натурален шоколад, вътре с различни пълнежи - карамелен с цял лешник, ликьор, плод с ликьор... Сега ще пробвам да добавя сметана към шоколада. Общо взето ще импровизирам с различни шоколади и консистенции Simple Smile

Да си покажа част от сладките:
Скрит текст:

# 88
Здравейте момичета, както всяка година и тази ви следя, макар и да ме е срам да покажа творенията си Embarassed Бих искала да пробвам някакви нови сладки тази година и ме грабнаха анасоновите луни на lulumba, само че не намирам рецептата. Ще може ли малко помощ за нея?
Благодаря ви и успешно сладкоправене!  Simple Smile
Ето тук е рецептата
http://94.156.15.161/index.php?topic=752426.msg26902768#msg26902768

Джемма, прекрасни линзерчета  Heart Eyes
tany3dj, много нежни и изящни сладки  Heart Eyes
Аз тъкмо приключих с печенето на Меломакароните, но ще ги заливам утре, защото сега не ми се чака да изстиват. Направих двойна доза, излязоха сто хиляди сладки, като гледам купчината чак се плаша  hahaha

# 89
Благодаря за бързия отговор!

Общи условия

Активация на акаунт