Къде живеете?

• 32 537
  • 510
  •   1
Отговори
# 435
Ситуацията у нас, писах и в темата за детски ли, за доходи ли?, не е чак толкова плачевна, гледайки коли, кошници, пълни хотели и фрашкани молове. Дори и на кредит да живеят, тези хора има от къде да ги върнат.

Зле е, зле е. Човек като иска да се самозаблуждава, вижда каквото иска, без да го интересуват никакви сравнения. И аз бях в такава ситуация като си търсех причини за спокойствие.  Но да, не е толкова зле, колкото в Сърбия например, въпреки че сума ти съфорумки разправят, че и от тях сме по-зле.

Какви коли? Две трети от колите в България са над 15 годишни според статистика. Съфорумката нова, която в момента учи на бизнес другите, си купила нова кола след 20 години къртовски труд в бизнеса и дава това за пример. Повтарям, двадесет години за кола!  Кое не му е зле на положението?

На мен лично вече ми е много трудно да си отговоря на следния въпрос: Нещата са много зле, защото хората са много зле, или хората са станали много зле, защото нещата са такива?

нова
, сега да не помислиш, че ходя след теб или има нещо лично. Просто така се случи тези дни.  Mr. Green Hug

Последна редакция: ср, 23 дек 2015, 00:24 от Анонимен

# 436
Ех, Чек, много ме кефите правистите, сигурна съм, че можеш убедително да извъртиш нещата, все пак за това си учила, няма да споря с теб.  Simple Smile
Трудът явно е къртовски по подразбиране  Laughing, въпреки „е не съм го споменавала, най-вече, защото работя каквото ми е кеф и не ми тежи толкова, колкото ако работех нещо, дето мразя, но ми се налага.

# 437
Съфорумката нова, която в момента учи на бизнес другите, си купила нова кола след 20 години къртовски труд в бизнеса и дава това за пример. Повтарям, двадесет години за кола!  Кое не му е зле на положението?
Колата губи 50+% от стойността си още през първата година. Никой с нормално подредени приоритети и понятие от бизнес не би купил нова, освен ако не бере парите по дърветата. Или ако колата не е служебна.
(В момента караме лексус на 9, купен на 5 на цената на нова дачия. И уверявам те, няма да го различиш от нова във всеки един момент, в който е добре измит - а във всичко останало е доста по-добре от споменатата нова Simple Smile И така е било и с предишните автомобили.)

# 438
  • София
Параход, много ми хареса как описа колата .
Нови коли от сивия сектор  Sunglasses

# 439
Скрит текст:
За всички гореизборени се грижат близките им, никой никъде не си хвърля децата, родителите или инвалидите на държавата да се грижи за тях, тя подпомага, като всичко това  струва пари, които не се раждат в държавната хазна, а се събират от частния бизнес
Какви милиони шефове, къде ги, емигрантите сте отишли в чужбина да си търсите работници или работодатели?

Имам чувството, че не говоря на разбираем български език
Предлагаш всички да си раздават по-високи заплати сами, като явно за целта трябва да станат собственици на бизнес. Как и защо?
За всички гореизброени се грижат близките им? - абсолютно невярно. Също и неправилно, освен ако е по собствено желание, тъй като това създава само зависимост и ограничения и за грижещите се, и за обгрижваните, дори да са семейство. А които нямат близки?

Къде предлагам да си раздават заплати и кои всички да го правят? Цитирай, ако обичаш.

За близките - кажи на практика как се представяш грижата от държавата за децата, за пенсионерите и за инвалидите, не подпомагайки ги, а да се грижи тя, за което ти настояваш? Дефинирай тази грижа.  Говоря за общия случай.

Не че съм адвокат на държавата, ама от около 25 години насам не държавата раздава чековете, освен ако не си някъде на службица. Имаш опцията да работиш за себе си или ти да раздаваш чековете, ако искаш и ако ти стиска.

Така написано изглежда, че се отнася за всички и който не може сам да си дава заплатата, сам си е виновен или е некадърен, или мързелив. Може всеки да иска, но нито всеки може, нито трябва.  Wink

За грижата - адекватни пенсии, които не поставят в подчинение и мизерия и лишение и най - вече в зависимост от близки, от които се очаква помощ за оцеляване, а не просто емоционална и духовна подкрепа, топлота и сплотеност в семейството, а и тези близки също често полагат грижи с цената на много лишения, дори да е с желание; същото и за хората с увреждания плюс всякакви осигурени удобства, за да не се чувстват изолирани, непълноценни или дори виновни - При тези две групи това, което прави държавата, аз не го наричам "подпомагане", а хвърляне на някакви мизерни пари, колкото да не умрат.; за децата в неравностойно положение - ясно е, че те са зависими от възможностите на родителите си или на институциите, ако нямат родители и няма как да направят каквото и да било, за да променят това или да си дават заплати, затова - адекватно финансово и нефинансово подпомагане, достатъчно не само за памперси или за едни обувки, а за достатъчно нормален живот и детство, които да са поне малко по-малко зависещи от състоянието на отглеждащите ги.
Това обикновено трябва да го прави държавата, това уж е част от идеята на държавността.

# 440
Мда, държавата го прави с парите на данъкоплатците. И безплатното обучение е с техни пари платено, но иначе тя дава и се грижи ... Не мога да разбера как може големи хора да говорят такива неща.

# 441
  • постоянно
В България има много хора , които едва свързват двата края - факт.
Но има и много , които живеят над възможностите си и се пишат за бедни , но не живеят бедно . На такива  им са грешни приоритетите .
Има и много такива , които колкото и пари да имат все ще се оплакват , за тях все " чуждата кокошка - ПАТКА "

Tired

# 442
  • Другата България
Ситуацията у нас, писах и в темата за детски ли, за доходи ли?, не е чак толкова плачевна, гледайки коли, кошници, пълни хотели и фрашкани молове. Дори и на кредит да живеят, тези хора има от къде да ги върнат.
Това го гледаш къде? В София?
Много банално, и изтъркано, но София не е България.
Аз писах веднъж, няма да се повтарям - на Северозапад не е плачевно, тъжно и жалко е.
И съм сигурна, че не е само там.

# 443
Мда, държавата го прави с парите на данъкоплатците. И безплатното обучение е с техни пари платено, но иначе тя дава и се грижи ... Не мога да разбера как може големи хора да говорят такива неща.

Не се притеснявай, всички знаем, че всичко, което е платено от държавата, всъщност е платено от данъкоплатците. Тук няма паднали от небето и е странно, че дори го обясняваш. Ясно е, че нашата държава не го прави и е ясно защо, но казах, че обикновено държавата го прави, защото е нейна функция, тя го решава, организира и пренасочва пари - по-точно - трябва да го прави, да поиска да го прави поне. Твърди се, че нашата не може да го прави - дори и да е вярно,че не може, а не, че не иска, това пак ни изпраща много след други, и е една от причините доста хора да не са в България.
Както и да е, тази дискусия тръгна от мнението на нова, че всеки можел, ако му стискало, да си работи за себе си и да раздава чековете дори. Та затова на нея исках да й уточня, че има хора, които просто няма как да го направят, но също заслужават достоен живот, и за да не живеят в мизерия трябва някой друг да се погрижи. А това трябва да е държавата. А аз големи напъни не съм видяла. По-лесно е да уреждаме джипове, автомобили със сини лампи и да си вдигаме редовно депутатските заплати. С парите на?.....

# 444
  • Mediterraneo
Едва от 9 месеца живея в чужбина.
Два месеца бяхме без никакви доходи. Живеехме от спестеното за 6 месеца работа само на единия от нас. Имам възможност да си купя билети да се прибера за малко в Бг. Споменавам последното като факт, защото за толкова години работа в Бг не успях да спестя нито лев, какво да говорим за разходка до чужбина.
Няма да давам оценки на живота си в Бг и чужбина. Направила съм своите изводи за момента.
Знам само, че когато децата ми останаха без дом в собствената си родина, тя не се погрижи с абсолютно нищо за това( а голяма част от причините бяха точно по вина на Държавата!).

# 445
Преди 9 години избрах да живея в България, а не там където бях. Казах си, че човек когато е кадърен, пробива навсякъде, но близките ми не са с мен от другата страна на океана.

Не мога да се оплача в битово отношение тук, но факт е, че родината ни затъва и там щях да съм по-добре като цяло, а и вярвам с по-малко усилия и с по-ведра душа от външната обстановка. Реално човек тук и да иска да направи нещо за обществото, трябва да премине през 1 000 000 спънки, още толкова злословене и ако все пак успее, пак е черен. Манталитетът ни е крайно неподходящ - силно критикарски и завистлив, необуздан да си го изкарваме на тези, които мислим за по-слаби и много робски и дупедавски, когато ни натискат отгоре. Хората са много лоши един към друг, по-зле от кучетата са. За огромно мое съжаление виждам тотален упадък на обществото, липсата на истински ентусиазъм. Всяка втора дума между познати е за пари и вещи, душите нямат значение. Някак ощетени са хората като хора, някак и много оглупели, много елементарни и застинали в развитието си. И най-лошото: плаши ме като гледам лавинообразното количество хора, на които се изписват антидепресанти и разни психотични препарати.

Иначе финансово и в чужбина трудно се живее и е несигурно от вече няколко години.

# 446
Това го гледаш къде? В София?
Много банално, и изтъркано, но София не е България.
Аз писах веднъж, няма да се повтарям - на Северозапад не е плачевно, тъжно и жалко е.
И съм сигурна, че не е само там.

Не давай за пример Северозападна България, защото там и децата знаят, че ситуацията е Халифакс.
Да вземем за пример Югозападна България или Черноморието, да притурим София и региона към цялото и да си зададем отново въпроса: беден ли е наистина българинът или целият му живот е кредит, лизинг и накрая голуем духинг.

# 447
  • София
Е да,  все едно хората зад, пред и отстрани на океана са в прекрасно душевно състояние и там антидепресантите са табу.
Като на човек му е гадно в душата, по добре да помогнат леки антидепресанти, отколкото да стават масово пияници,убийци, комарджии, агресивни и пр.
Зле ни е положението финансово, и то много.  Но не сме вече на 18-20г.и в света на възрастните се говори често за пари и вещи. Не мисля, че е от сега тази тема. Пък и от друга страна, това звучи малко като:
Ако на душата й е добре, токът и водата сами ще се платят.
В България има прекрасни ,стойностни хора, това на кой обръща /ме внимание е друг въпрос.

# 448

Не давай за пример Северозападна България, защото там и децата знаят, че ситуацията е Халифакс.

Така е защото северозападналите джентълмени сите са в СофЕто началници. Само що плевенчани и врачани и правчани има в държавната администрация-ум да ти зайде-от началник до чистачка-синджир марка...
В правителството като им погледнеш секретарките са: Монтана, Плевен, Враца, Видин....и тук таме някоя Софиянка, но с баща или дядо от Плевен или Враца...

Пък после зле било в Северозапада. Ами зле ще е.
Толкоз си могат...

България върви по пътя на Северозапада. Сичкото "капацитет" се изнесло и джафка отстрани:  "Олелеле-много бедно станало тук...лоши са хората, завистливи и зли, а пък аз колко съм богааат, че и добъър, че и умееен-спестил съм за билет да се върна за ваканцията... Mr. Green"

# 449
  • постоянно

Така е защото северозападналите джентълмени сите са в СофЕто началници. Само що плевенчани и врачани и правчани има в държавната администрация-ум да ти зайде-от началник до чистачка-синджир марка...
В правителството като им погледнеш секретарките са: Монтана, Плевен, Враца, Видин....и тук таме някоя Софиянка, но с баща или дядо от Плевен или Враца...

Пък после зле било в Северозапада. ами зле ще е.
Толкоз си могат...

България върви по пътя на Северозапада. Сичкото "капацитет" се изнесло и лае отстрани:  "олелеле-много бедно станало тук..., а пък аз колко съм богааат-спестил съм за билет да се върна... Mr. Green"

Какво общо има кои от къде  е в Правителството за това как живее народа  в северозападна България ?  Искаш да кажеш , че ако бяха всите от София , щяха да цъфнат и вържат ?

"Сичкото "капацитет" се изнесло и лае отстрани" - в този "капацитет " влиза ли и сестра ти ?
 Thinking

Общи условия

Активация на акаунт