Къде живеете?

• 32 602
  • 510
  •   1
Отговори
# 165
Просто не можете да си представите колко е лесно човек да се научи на моля, благодаря, заповядайте, Вие, на респект, на спиране на пешеходна пътека, на даване на предимство и какво ли още не, когато средата е такава. Какви ти години за промяна на манталитета- за минути става. Харесва ти и действаш, освен ако не си изпълзял от някакви диви места, но да кажем във форума такива хора няма, тук всички сме бели и добри:)
Прекрасно е,  аз намирам ниското ниво на междуличностна агресия за една от най-големите постижения живота на запад, дори по-важно от така бленувания стандарт ( за него мога много да поспоря дали е реалност) - това е което често се бърка със "спокойствието". Всичко со кротце, с усмивка, институции които по дифолт са "да", и се търси решение, а не директното "не". Дисциплинирани хора, които няма да си изпуснат нервите, защото не им е ден и тн. На това се свиква много лесно и затова много бързо ти става чуждо и ненормално ватманът примерно да ти се изрепчи, че не си си приготвил точните стотинки.
Но в София аз поне срещам все повече хора с европейско мислене, култура и отношение.
?сът е, че има една малка, стегната групичка парапитеци, които правят общата атмосфера тежка за понасяне. И о там идва това напрежение, за което всички говорят.

# 166
Е чак пък да няма, има си място. Хората  с които бих общувала тук, са същите, с които общувах там. Т.е. ти средата си я намираш и на двете места, проблема е във фоновия шум. Примерно ако там някой види жена да си пазарува в супермаркета много камиончета за голяма сума пари, ще си помисли, че или има много познати деца, или е за благотворителност. Ако някой я види същата тази жена тук, ще почне да коментира завистливо тая пък откъде ли има толкова пари, сигурно е някоя мутреса, кво ли са й притрябвали толкова много камиончета за разглезените й деца, хората нямат кво да ядат тя пари за глупости ми дава. И това не е хипотетична ситуация изобщо, реално съм наблюдавала и двете. И да има и от първите хора и тук, има и от вторите в  чужбина, но процентното съотношение изобщо не е в наша полза за съжаление.

Може и да им е странна подобна благотворителност, все пак същите тези хора с български манталитет отделят от залъка си, за да пратят нечие болно дете на лечение в чужбина.
Най-пресният пример, за който се сещам, е 6-годишният Павел, само за 2-3 седмици се събраха почти половин милион лева.
Всъщност, на фона на цялото държавно безхаберие българите изобщо не сме толкова лоши.

# 167
Е чак пък да няма, има си място. Хората  с които бих общувала тук, са същите, с които общувах там. Т.е. ти средата си я намираш и на двете места, проблема е във фоновия шум. Примерно ако там някой види жена да си пазарува в супермаркета много камиончета за голяма сума пари, ще си помисли, че или има много познати деца, или е за благотворителност. Ако някой я види същата тази жена тук, ще почне да коментира завистливо тая пък откъде ли има толкова пари, сигурно е някоя мутреса, кво ли са й притрябвали толкова много камиончета за разглезените й деца, хората нямат кво да ядат тя пари за глупости ми дава. И това не е хипотетична ситуация изобщо, реално съм наблюдавала и двете. И да има и от първите хора и тук, има и от вторите в  чужбина, но процентното съотношение изобщо не е в наша полза за съжаление.

Може и да им е странна подобна благотворителност, все пак същите тези хора с български манталитет отделят от залъка си, за да пратят нечие болно дете на лечение в чужбина.
Най-пресният пример, за който се сещам, е 6-годишният Павел, само за 2-3 седмици се събраха почти половин милион лева.
Всъщност, на фона на цялото държавно безхаберие българите изобщо не сме толкова лоши.
Ами не е странна, сирачетата без подаръци за коледа ли да стоят? Въпроса не е, че са лоши, а че са черногледи и завистливи. Доста от тях. За бедни или болни ще дадат, да, обаче ако видят някой по-заможен и веднага се почват спекулациите и плюенето, с връзки бил, такъв бил, онакъв бил. Гледането в чуждата паничка е доста български спорт.  Simple Smile

# 168
Че западната уредена държава не осигурява ли коледни подаръци за сираците?

# 169
Че западната уредена държава не осигурява ли коледни подаръци за сираците?

Simple Smile ти май се чудиш как да се заядеш.

# 170
  • В заешката дупка

Махни на западняците контрола и глобите, па им гледай манталитета. Mr. Green

Е, значи все пак манталитетът на "западняците" е друг, пък било то и заради глобите и контрола.  Mr. Green A до каква степен точно е заради тях, е друг въпрос. Въпрос е също така и защо тогава в България няма такъв контрол и дали липсата му има нещо общо с "нашенския манталитет".  Grinning Въпроси за размисъл давам. Нищо повече.

Прекрасно е,  аз намирам ниското ниво на междуличностна агресия за една от най-големите постижения живота на запад, дори по-важно от така бленувания стандарт ( за него мога много да поспоря дали е реалност) - това е което често се бърка със "спокойствието". Всичко со кротце, с усмивка, институции които по дифолт са "да", и се търси решение, а не директното "не". Дисциплинирани хора, които няма да си изпуснат нервите, защото не им е ден и тн. На това се свиква много лесно и затова много бързо ти става чуждо и ненормално ватманът примерно да ти се изрепчи, че не си си приготвил точните стотинки.

Това е така, защото в чужбината глобяват като не се усмихваш...    Mr. Green

От 14 годии живея в чужбина. Напуснах България по стечение на обстоятелствата. Не ми е било мечта. Беше ми трудна адаптацията. Отне ми много време да се почувствам в свои води. Сега обаче не мога да си предтсвя да се върна да живея в България. Семейството ми е тук, децата ми.  Работата ми. Имам приятели. Харесвам спокойствието на Исландия и исландците. Уютно ми е тук.

Ходим си в Бг всяка година. Родителите ни живеят там. Имам все още приятели там, с които се виждам когато мога. Ходим обаче и по други чужбини, за да се видя с близки за мен хора. Брат ми и семейството му, както и сестрата на мъжа ми не живеят в Бг, плюс няколко добри приятели. Не ми е важно къде точно ще се виждам с  близките за мен хора, важно ми е просто да се виждам с тях. Ценя семейството (разширеното) и семейните връзки. Ето това, е което ми липсва. Не много често е възможно да се срещаме, още по-малко пък всички да се съберем на куп заедно.

# 171
Не съм забелязала такова нещо. Но дори да е така ме устройва.

# 172
  • София
Е какво , сега ще се окаже прав. Бойко Борисов, то материала тука е лош. ?
Кой написа, че 30хил българи са напуснали, но са дошли 30хил турци и сирийци, може би скоро като ни превъзхождат, и манталитета на българина ще се промени.
Лично аз,  харесвам българите,  България! Не съм живяла другаде, но става много грозно, когато се плюем едни други, кой кой е,  и какви сме били черногледи и завистливи. Убедена съм, че не сме само ние.
И относно промяната - и хиляда хиляди протести да се направят, те си се въртят политиците /кой с връзки,кой рода на някой комунист/
То е ясно, че промяната идва от нас.  Надявам се силно, много силно критичното ни положение да се подобри.

# 173
Лош материал има навсякъде, въпросът е кой успява да се наложи

# 174
  • София
Да,така е.  Написах в пристъп на яд.

# 175
В Коста Рика имам домче и плажче.
Завидях ти Flutter

Махни на западняците контрола и глобите, па им гледай манталитета. Mr. Green
Не, не искам да го махам, а искам на българите да ни бъдат наложени същите Wink.
Точно Peace

# 176
  • София
Споделям мнението ,че тук трябва да ни се наложат страшни глоби.
Не може половината град да тъне във фасове, пликчета,  обелки и всякакъв отпадък. Не може безнаказано коне да се разхождат по детските площадки. За скоростта изобщо няма да отварям дума и за катастрофите.  Трябват правила, които да се спазват от Нас. Пълна анархия.
Но явно както и във властта, така и сред нас. ...
И знаете ли, колко тъжно ми стана днес, имам проблем с крака и всички специалисти тук ми казват, ако беше отишла в Германия, нямаше да се сетиш, че имаш проблем.
Но, защо те не искат да успеят.  Процедурата ,която ми правят е стандартна,  но те отказват да се справят. И все обвиняват държавата.

# 177
Е какво , сега ще се окаже прав. Бойко Борисов, то материала тука е лош. ?
Кой написа, че 30хил българи са напуснали, но са дошли 30хил турци и сирийци, може би скоро като ни превъзхождат, и манталитета на българина ще се промени.
Лично аз,  харесвам българите,  България! Не съм живяла другаде, но става много грозно, когато се плюем едни други, кой кой е,  и какви сме били черногледи и завистливи. Убедена съм, че не сме само ние.
И относно промяната - и хиляда хиляди протести да се направят, те си се въртят политиците /кой с връзки,кой рода на някой комунист/
То е ясно, че промяната идва от нас.  Надявам се силно, много силно критичното ни положение да се подобри.

Е не е всичкия, то и от теб лъха песимизъм между другото, може би не е лошо да излезеш малко навън, да си проветриш мислите дето се вика. Така понякога установяваш, че макар доста да са завистливи и черногледи, все пак си заслужава да се върнеш, заради тези, които не са Simple Smile

# 178
  • София
Ехааа, сериозно ли ми казваш, че лъха песимизъм от мен?  Наистина ти си първата, която ми го казва, благодаря. Wink
Както беше написала, едно момиче, бих отишла на гурбет.
Една приятелка,  която 2години се чудеше как да напусне работата си и мъжа си, избяга в далечна страна.  И там намери и любов и работа за има няма 1месец.

# 179

Малко си ми трудна, но интересна за дискутиране  Simple Smile.
Ами нали "цялото държавно безхаберие" е продукт на нечии действия, например на човеци. Държавниците, създаващи държавното безхаберие да не са от Мозамбик? Нали и те до онзи ден са били като нас "народ"?Ето за този манталитет говоря, с всичко, съдържащо се в него, което е довело нещата до положение например единственият шанс за спасяване на човешки животи да зависи само от дарителски кампании. Това от едната страна, а от другата сме ние, които го позволяваме, независимо дали сме много готини в други отношения или не. Кофти и за едните, и за другите.
Даряването на средства е наистина нещо възхитително и достойно за уважение, но това е още едно от абсурдните ни чудеса - да се разчита в някои случаи единствено на случайността хората да решат или да могат да пратят пари. Мхм, перфектна социална и здравна политика Stop. Такива неща не трябва да се оставят да бъдат разигравани на хазарт - ще се съберат ли пари и ако да, дали навреме. А който е сложен да управлява, да измисли как. И пак от другата страна сме ние, народът, който вместо да ги стисне малко за яките и да не ги оставя намира, предпочита, да затвърждава практиката изцяло да се грижи за страдащите си хора. Ами то така много удобно, защо да се пънат някои отговорни люде? Да разпускаме държавата тогава..

Да се допълня във връзка с проблема с крака на wind of some change. Не само, че може да забравиш, че имаш проблем, но даже хората, при които не се постига пълно възстановяване или лечението отнема по-дълъг период, не са жигосани да живеят "живот на инвалиди", защото могат да са навсякъде, и защото към тях няма отношение като към второ качество хора. Такъв комплекс лично аз (застраховам се от обобщения Simple Smile ) съм забелязала, че липсва тук. В началото си мислех "О, колко много инвалиди имало в Холандия, ужас!..." А то не било така - изобщо не са повече от тези в България - просто не живеят унизителен мизерен живот, наврени по ред причини в домовете си и изолирани от обществото. Те наистина са навсякъде и се радват на възможностите, които животът им предлага.

Последна редакция: чт, 17 дек 2015, 03:02 от rain_bs

Общи условия

Активация на акаунт