Къде живеете?

• 32 555
  • 510
  •   1
Отговори
# 285
  • Costa Rica
Гадно ми става, когато се акцентира само в/у мизерията.
Добре де, аз акцентирах само върху духовната мизерия, която за мен включва и срещи с некъпани индивиди, насилници на животни и тийнове, които смятат, че слънцето изгрява сутрин само за да им се поклони. И пак не сте доволни Mr. Green
За съжаление не е само мизерията. Я колко хора с приличен стандарт се вдигнаха и дезертираха. Значи нещата не опират само до пари нали така?

# 286
И аз не разбирам защо се задават въпроси, искат се мнения, а след това се правят опити за "защита". На кое и от кого? Има малко криворазбрано чувство за патриотизъм. Да обичаш родната си държава не означава да не виждаш проблемите ѝ или да не приемаш мненията на тези, които ги виждат. Може би е по-полезно да се замислиш над тях. Освен това не е толкова задължително да се отиде в друга държава, за да се видят недостатъците на нашата (тези, които би трябвало да бъдат отстранени, иначе недостатъци и преимущества има навсякъде).
На мястото, където живея няма всяка година в анонсите на новините дежурното "Очаква ни отново тежка зима. Как ще я изкараме?",  "Ще има ли гориво за детските градини и за болниците?", "Хиляди пенсионери не могат да посрещнат Празниците нормално", "Войната по пътищата продължава.", "Най-болните обвиняеми", "Отново няма осъдени бивши политици.", "Гениални математици и спортисти учат и тренират в мизерия."....... Да продължавам ли? Няма да ми стигнат две страници. Това са неща, които всеки един от нас ги чува непрестанно (поне засега). Е, това го няма тук, хората не се чудят как да оцелеят. Особено това за тежката зима вече ми прилошава, като го чуя за поредна година - всеки път. Само това, което казах не е ли достатъчно? От какво да защитаваш и кое? - това, че си смятана за по-долно качество човек от собствените си управляващи ли?
Да, в държавата, в която съм "Биг Брадърът" е много по-голям; има страхотна бюрократщина в много случаи; има високи данъци и застраховки; много и големи глоби, високи наеми и данъци за собственост; някакъв процент престъпност и мръсотия (обратното, както обсъдихме практически е невъзможно); скъп транспорт; условия, които държавата ти поставя за броя на хората, които могат да живеят на определени квадратни метри, иначе -глоба; могат да те изхвърлят от квартирата ти най-безцеремонно, ако с месеци не си плащаш задълженията към фирми и държавата, администрациите често правят грешки и докато се изясни случаят ти си виновният; по-често можеш да чуеш "Това не е мой проблем." - ако нещо не е свързано с преки задължения на служител или компания (тоест по-рядко някой може да реши да ти съдейства ей така, човешки); платеното майчинство е много по-кратко и някои други неща, които много хора биха сметнали за недостатъци.
Хайде сега, wind of some change , ти ми кажи кое би избрала - да се чудиш как да оцеляваш, и то понякога по независещи от теб обстоятелства,  но да ти се пълни душата, като погледнеш високите ни сини планини и сърцати и топли хора (каквото и да значи това), или да се напънеш малко повече да изпълняваш стриктно задълженията и отговорностите си към държавата и общността и да си по-често проверяван, но пък да виждаш положителния резултат за себе си от това. Защото плащанията тук са големи (и в повечето случаи става въпрос за пари), но има с какво да се направят. И (само един лично мой пример ще дам) защото например преди време, когато наемахме жилище тук, в тази връзка ми беше дадена ежемесечна финансова помощ като неработеща, без изобщо да съм знаела за подобна опция или да съм питала за такава възможност.
Много хора казват "Ами тези, които мрънкат заради недоимък или липса на развитие в България, да си направят собствен бизнес и да изкарват колкото искат пари и да спрат само да се оплакват." Не мога да се съглася с това, защото нито принципно бизнесът може да функционира без хора (все някой трябва да е работник или служител), нито всеки на практика би могъл да има такъв (пенсионери, хора с увреждания, деца...). За много групи хора в България просто няма кой да се погрижи, те също не могат да направят нищо по въпроса, и да упрекваме така лесно точно тях е нелепо.
И аз си обичам родината и с гордост разказвам на чужденците за всичко, с което можем да се гордеем, но не мога да си затварям очите и ушите и да не кажа, че на едни места човек може да живее много по-достойно и с по-голяма сигурност в бъдещето, отколкото на други. А и в днешно време хора живеят в една държава, а работят в друга - например съседна. Пътува се постоянно. Чувството за родова и национална принадлежност не е това, което беше. Може би за голяма част от нас българите все още е по-силно развито.
Също не ме разбирайте погрешно - не упреквам никого, който е решил, че България е неговото място завинаги - въпрос на мнение и приоритети. Искаха се мнения и факти -дадох ги.

# 287
  • София
Благодаря,  rain.

Положението не е само черно и бяло . Има надежда.

Последна редакция: нд, 20 дек 2015, 17:44 от wind of some change

# 288
Манталитет, та манталитет. Възпитава се с наказания, като му праснат глоба от 1000 лева и година затвор, затова, че е измъчвал животно, изведнъж ще се промени не само неговият, но и на околните "манталитетът"
Изобщо не е до манталитет, а до безнаказаност, иначе в западното общество отдавна да са махнали глобите, нали манталитетът им не бил като българския.

# 289
  • София
Манталитет, та манталитет. Възпитава се с наказания, като му праснат глоба от 1000 лева и година затвор, затова, че е измъчвал животно, изведнъж ще се промени не само неговият, но и на околните "манталитетът"
Изобщо не е до манталитет, а до безнаказаност, иначе в западното общество отдавна да са махнали глобите, нали манталитетът им не бил като българския.
Разбира се. Масата англичани например са абсолютни простаци, но в страната има наказания, закони, които се спазват, глоби и прочие. Действат. Ако ги нямаше, Англия щеше да е същата кочина като БГ. Ако не и по-голяма.

# 290
Абсолютно съм съгласна, но не разбирам, защо в БГ не се прилага. (шегувам се, достатъчно съм се занимавала с политика).

# 291
Разбира се. Масата англичани например са абсолютни простаци, но в страната има наказания, закони, които се спазват, глоби и прочие. Действат. Ако ги нямаше, Англия щеше да е същата кочина като БГ. Ако не и по-голяма.

Таис, разликата е, че там всяка жаба си знае гьола. У нас всичко е объркано. Хората, които аз познавам и в Англия, и в други страни, не са простаци. Хората, които познавам в България, както реално, така и виртуално, също не са простаци. Парадоксът е, че първите се водят "каймак" на обществото - интелигентни, възпитани, културни, с добро обществено положение. Нашенските са също интелигентни, възпитани и културни, но нямат пари или имат, но с цената на какво. И не са непременно с добро обществено положение, защото качествата им не се ценят. Мисля, че е ясно какво искам да кажа. Не че и тук няма Златки, но те далеч не са модел на подражание. Знаят си мястото.

# 292
И аз преди мислех, че всичко се свежда до наличието на санкции и прилагането им, но не е въобще така. Още много път има да извървим, докато стигнем до там където са простаците англичани, примерно. Ако въобще го извървим де.

# 293
  • София
Софи, аз и мъжът ми също познаваме англичани, които са интелигентни и културни, но масата не са. Да, предполагам, че каймакът, както ти го наричаш, при нас не си е съвсем на мястото. Тоест, повече жаби в Англия си знаят локвите, тук съм съгласна с теб. Там по принцип има голяма разлика между доходите, а богатството е неравномерно разпределено:
https://www.equalitytrust.org.uk/scale-economic-inequality-uk

Златки има, и са модел на подражание от масата. Ако си мислиш, че всяка втора англичанка пие чай, вместо да се налива с бира, и говори като героиня от Даунтън Аби, си в голяма заблуда.

# 294
Софи, аз и мъжът ми също познаваме англичани, които са интелигентни и културни, но масата не са. Да, предполагам, че каймакът, както ти го наричаш, при нас не си е съвсем на мястото. Тоест, повече жаби в Англия си знаят локвите, тук съм съгласна с теб. Там по принцип има голяма разлика между доходите, а богатството е неравномерно разпределено:
https://www.equalitytrust.org.uk/scale-economic-inequality-uk

Златки има, и са модел на подражание от масата. Ако си мислиш, че всяка втора англичанка пие чай, вместо да се налива с бира, и говори като героиня от Даунтън Аби, си в голяма заблуда.

При мъж англичанин трудно бих била в такава заблуда.  Laughing
Хората са еднакви навсякъде. По мое скромно мнение, съвсем субективно и придобито предимно в резултат от четене във форума, у нас (в България), има много объркана социална структура. Има и объркана ценностна система. Обаче има една солидна група хора, които имат различно мислене и според мен надежда има. 

# 295
  • София
Знам, че е англичанин  Laughing Моят пък е живял там, забавното е, че и бившият ми съпруг е там от 5 години. Плюс братовчеди, колеги.

Социалната структура е сбъркана заради комунягите, за близо 50 години съсипаха средната класа и интелигенцията. Резултатите и до днес се виждат. Обаче и аз като теб съм оптимист, надежда има определено.

# 296
  • В заешката дупка
Всъщност е доста наивно да се смята, че всеки аспект от човешкото поведение се контролира единсвено чрез санкции и наказания. Но и аз съм забелязала, че сред не малко българи битува вярването, че единствено на това се дължат различията.

Последна редакция: пн, 21 дек 2015, 02:29 от ЧеКа

# 297
  • София
Всъщност е доста наивно да се смята, че всеки аспект от човешкото поведение се контролира единсвено чрез санкции и наказания. Но и аз съм забелязала, че сред не малко българи битова вярването, че единствено на това се дължат различията.
Единствено не. Иначе, нормално е да битува подобно вярване - все пак тук закони и санкции липсват. Или ако ги има, те не се прилагат. Съответно вярата в тях е много силна.

Отказвам да повярвам, че ''западняците'' са ей така, по природа, по-възпитани, по-културни и по-добрички от българите. Съжалявам, но не падам от луната. Хората са еднакви навсякъде, май и Софи го каза в предишен пост.

# 298
Не е по-лошо отношението на всички, но като цяло е по-зле. Няма как да се каже на черното бяло. Да видя бездомно куче да бъде ритнато си беше направо всекидневие. Повечето бяха цигани, не всички. Но винаги мъже. Щото нали са първа категория хора, поне в България Mr. Green Пък и циганите са български граждани и живеят в България.

Ето я и истината: цигани.
Аз съм с куче домашен любимец и съм всеки ден по няколко пъти на разходки. Ритнато куче от някой за тези години не съм видяла, а и преди кучето не съм. Но не живея около циганските квартали. А подобни квартали има навсякъде, наричат се гета. Да, някъде са по-редуцирани, но като цяло ги има. Идеята е да не живееш в гетото. Защото може да си в такова и извън България и аз познавам хора, отишли навън и попаднали в гетото, с миене на чинии и с работа в МД, само и само да са навън.
А в Брюксел що цигани съм видяла, колкото не съм видяла общо за живота си в България. Confused

# 299
Гадно ми става, когато се акцентира само в/у мизерията.
Я колко хора с приличен стандарт се вдигнаха и дезертираха. Значи нещата не опират само до пари нали така?

Колко? От "имащите" добър стандарт около мен само едни, и се прибраха скорострелно. Изпозаминаха именно уж бягайки от...циганизацията. Само дето те допир тук с нея нямаха, не, не говорим за капсулиране, а все пак до общество, в което се движиш. Хора, които ходеха на театър, концерти, знаещи, четящи хора. Отделно познавам няколко, които "нямаха", заминаха, сега се връщат.
И също така няколко, които са със стандарт, и не си мръднаха и малкия пръст, за да дирят другаде духовното, а не са профанизирани люде.
Любопитно е, дали има изследване, защото аз, от всички интервюта, материали и форуми, оставам с нагласата, че е заради пари. Бях чела и някаква тема за гледачки на възрастни в Испания. Парата движи всичко.

Общи условия

Активация на акаунт