Къде живеете?

• 32 519
  • 510
  •   1
Отговори
# 480
  • Другата България
От Северозапада Монтана ми изглежда прилично градче, по главната щъкаха младежи и майки с деца, нямам идея каква е реално ситуацията там, но на мен ми направи впечатление пред останалата част от региона, това е съвсем повърхностно впечатление, не знам с какво се препитават, освен с производство на велосипеди и батерии, може би имат и друг поминък, а може и да греша, все пак не живея там?
Grinning Благодаря за впечатленията, но положението си е трагично.
Както сама казваш, тези двата завода са основният поминък на града, плюс още един, два машиностроителни, които произвеждат за чуждестранни инвеститори.
Немалка част от "имотните" и успелите са  ЗП - та.
Останалото са шивашки фирми, банки и администрация.
Младежите не се връщат в града с изключение на най -...как да кажа, нерешителните и тези, на коита мама и тате имат някакъв бизнес и отрочето се връща на вече построеното или да го доразвива и участва в него, или да папка наготово.
Но основните заплати са в порядък 600-800 лв. макс, говоря за тези в по - проспериращите заводи като този за акумулатори.
Мой приятел счетоводител в общината след облагане получава чисто 420 лв. - две висши и магистратура плюс английски.

# 481
  • София
Ама той обикновения човек затова е обикновен - защото не е променил нищо все още. Започне ли да променя минава в другата, омразната група.

# 482
От Северозапада Монтана ми изглежда прилично градче, по главната щъкаха младежи и майки с деца, нямам идея каква е реално ситуацията там, но на мен ми направи впечатление пред останалата част от региона, това е съвсем повърхностно впечатление, не знам с какво се препитават, освен с производство на велосипеди и батерии, може би имат и друг поминък, а може и да греша, все пак не живея там?
Grinning Благодаря за впечатленията, но положението си е трагично.
Както сама казваш, тези двата завода са основният поминък на града, плюс още един, два машиностроителни, които произвеждат за чуждестранни инвеститори.
Немалка част от "имотните" и успелите са  ЗП - та.
Останалото са шивашки фирми, банки и администрация.
Младежите не се връщат в града с изключение на най -...как да кажа, нерешителните и тези, на коита мама и тате имат някакъв бизнес и отрочето се връща на вече построеното или да го доразвива и участва в него, или да папка наготово.
Но основните заплати са в порядък 600-800 лв. макс, говоря за тези в по - проспериращите заводи като този за акумулатори.
Мой приятел счетоводител в общината след облагане получава чисто 420 лв. - две висши и магистратура плюс английски.

За мен това е един от най-големите проблеми на България в момента. Централизацията. Не може човек с две магистратури и английски да получава 400 лева, са,о защото живее тук, а не там. Абсурд!!!

# 483
  • София
Е , не мислете , че в София с две висши и 100 години стаж всички взимат 2000лв .

# 484
По официална статистика до миналата година около 130,000 се осигуряваха на и над прага. Не знам колко хора го карат на дивиденти и рентиерство и колко са в сивата икономика както и колко получаат стипендии от роднини в чужбина, но факт е, че положението не е розово. Хората трябва да са по-самостоятелни и нещата трябва да са по-регламентирани тук. За съжаление обаче освен икономическата колониализация, която експлоатира хората на макс, и наропсихологията си оказва значение за това нелицеприятно състояние. Да живееш в София за много хора е комплекс за самоосъществяване, столицата беше зарината от хора, които направиха дъмпинг на заплатите преди няколко години и това накара много хора да емигрират. 

# 485
Не мога да повярвам, че се слага каруцата пред коня! Дъмпинг направили! А защо??? Защото там, откъдето са дошли и толкова не са могли да изкарат.

# 486
Не. Защото само и само да имат каквато и да било работа, се навиваха на всякакви пари при всякакви условия. В един момент качестваха нямаха особено значение, единствено само кой кандидат ще посочи по-малка сума. Съответно пък и всичко това донесе слава на нискоквалифициран труд с недостатъчно умения.

Нищо лошо към хората... В случая говорим за последствията.

# 487
Не. Защото само и само да имат каквато и да било работа, се навиваха на всякакви пари при всякакви условия. В един момент качестваха нямаха особено значение, единствено само кой кандидат ще посочи по-малка сума. Съответно пък и всичко това донесе слава на нискоквалифициран труд с недостатъчно умения.

Нищо лошо към хората... В случая говорим за последствията.
Нима не можеш да разбереш, че хората СА последствията, а не причината??? Ако в България се даваше възможност за равномерно развитие навсякъде, както е по белия свят, нямаше да ги има тези последствия! Провинциалистите били виновни! Сериозно?

# 488
Не изцяло, но частично да.

И твърдо смятам, без да искам да споря, а единствено изразявайки мнение, че всеки един поединично е също отговорен за цялостното състоянието на централизация на 1/3 от държавата в софийския регион, както и за състоянието на нискозаплатен труд. Не можем да обвиняаме за всичко политиците.

Естествено бих могла да защитя позицията, макар да съзнавам, че истината е нелицеприятна.

Изтърканата реплика, че промяната, която искаме да видим в света, започва от нас е създадена именно за ситуации като тази, в която се намира държавата ни. Не е правилно да избягваме проблема, криейки се зад паравана на жервеност и изгодната позиция, че от нас нищо не зависи. Напротив, зависи. От нас зависи да изградим ново поколение народопсихология и ново статукво. За което в момента имаме и идеални предпоставки. За съжаление ги игнорираме.

# 489
  • тук-там
Аз не се сещам в тази страна да е имало протест срещу недостойното заплащане,

Защото няма синдикати и професионални сдружения. Всичко е смях. То и мутрите ни не са като по света. Поне синдикатите като хората да бяха направили. ooooh!

# 490
За мен това е един от най-големите проблеми на България в момента. Централизацията. Не може човек с две магистратури и английски да получава 400 лева, са,о защото живее тук, а не там. Абсурд!!!

Да, но всеки може да получи 2 магистратури.

# 491
То това е най-голямият проблем.

# 492
Аз не се сещам в тази страна да е имало протест срещу недостойното заплащане,

Защото няма синдикати и професионални сдружения. Всичко е смях. То и мутрите ни не са като по света. Поне синдикатите като хората да бяха направили. ooooh!

И защо са ни синдикати и професионални сдружения, за да има стачки срещу ниски заплати??

Когато едно от управленията ни лансираше пред света като място за инвестиции заради робските заплати, целокупният народ блееше. После за сметки за ток нещо полудяха да стачкуват.

# 493
  • Ямбол
Синдикатите имат много законни механизми да оказват влияние, стига обаче те да действат в интерес на работещите.
Освен това за синдикат са необходими много малко за да се сформира на дадено място - трима. Който е искал да се ползва от права и защита, никой не му пречи да си направи синдикат.

# 494
Синдикатите имат много законни механизми да оказват влияние, стига обаче те да действат в интерес на работещите.
Освен това за синдикат са необходими много малко за да се сформира на дадено място - трима. Който е искал да се ползва от права и защита, никой не му пречи да си направи синдикат.

Много, ама много вярно!
Ето това говоря тук от няколко дни - че докато чакаме все някой друг да ни нахрани с лъжичката в устата, ще има да си чакаме нещо да се промени. Все всичко е "работа на някой друг".

Общи условия

Активация на акаунт