Къде живеете?

• 32 498
  • 510
  •   1
Отговори
# 495
  • Другата България
Скрит текст:
От Северозапада Монтана ми изглежда прилично градче, по главната щъкаха младежи и майки с деца, нямам идея каква е реално ситуацията там, но на мен ми направи впечатление пред останалата част от региона, това е съвсем повърхностно впечатление, не знам с какво се препитават, освен с производство на велосипеди и батерии, може би имат и друг поминък, а може и да греша, все пак не живея там?
Grinning Благодаря за впечатленията, но положението си е трагично.
Както сама казваш, тези двата завода са основният поминък на града, плюс още един, два машиностроителни, които произвеждат за чуждестранни инвеститори.
Немалка част от "имотните" и успелите са  ЗП - та.
Останалото са шивашки фирми, банки и администрация.
Младежите не се връщат в града с изключение на най -...как да кажа, нерешителните и тези, на коита мама и тате имат някакъв бизнес и отрочето се връща на вече построеното или да го доразвива и участва в него, или да папка наготово.
Но основните заплати са в порядък 600-800 лв. макс, говоря за тези в по - проспериращите заводи като този за акумулатори.
Мой приятел счетоводител в общината след облагане получава чисто 420 лв. - две висши и магистратура плюс английски.

За мен това е един от най-големите проблеми на България в момента. Централизацията. Не може човек с две магистратури и английски да получава 400 лева, са,о защото живее тук, а не там. Абсурд!!!
Напълно съм съгласна с теб.
Примера го дадох именно заради това, че общината е бедна и положението не е розово,  и това поне според мен е подигравка с труда на този човек, който е предпочел да остане тук, а не да се изнесе в голям град или чужбина. В съседна община за същия труд заплащането е по - високо /общински център/.

# 496
И аз съм съгласна с това, но пък има един парадокс. Повечето малки градове изглеждат страхотно. Няма безумия като алеите във Варна.
Харесвах местата на които съм живяла, но е по-скоро носталгия.

# 497
Кои алеи във Варна?

# 498

Предполагам, че тези има предвид:

http://news.varna24.bg/601587.html

# 499
Видяхте ли на Витошка, покрай НДК, къде са направили велоалеите?
Здраво странично огледало по автомобилите няма да остане. ooooh!

# 500
  • София
Че сме държавата на абсурдите, спор няма. В града в който живея, няма здрава улица!!! Каква съвест трябва да имаш/или нямаш/ толкова нагло да си усвояваш милионите. Ее чак ме е яд ,че не се вдигаме и ние като гърците /пример/ и не парализираме страната от протести блокади и т.н.

# 501
  • Ямбол
Те пък като се вдигнат някои, мрънкат, че им били високи сметките за ток, който сами са изразходили.

# 502
Онези точно, те са и като потресавашия "център" в София.

# 503
Какви протести, домързя ги до урните да идат, пазарджишкият тарикат ще кара още един мандат, онзи със совалката  също.

# 504
  • София
Даа, точно сметките за ток нещо не бяха реални тогава. А и то не беше само за завишените сметки.  Жалко ,че протестите бързо се превръщат в игри на политиците и ест.всички сме разединени. Щом не си за Бойко си червен и обратното. Прах в очите.  Да не говорим за Топлофикация.
Да , мързел ли е това?
Не съм компетентна да коментирам изборите и избиратели.

# 505
Ми търсете си правата, наемате адвокат и водите дела, то верно, че и адвокатите ни не са хиени като в щатите, ама се намират. Ние, семейно, имаме няколко спечелени. Сега се чудя дали и ВиК да не съдя, така са разкопали улицата на вилата и са я зарязали, че няма минаване.  Ама там е по-сложно, че и други поразии са сътворили, та още сме на етап преговори.

# 506
Ми търсете си правата, наемате адвокат и водите дела, то верно, че и адвокатите ни не са хиени като в щатите, ама се намират. Ние, семейно, имаме няколко спечелени. Сега се чудя дали и ВиК да не съдя, така са разкопали улицата на вилата и са я зарязали, че няма минаване.  Ама там е по-сложно, че и други поразии са сътворили, та още сме на етап преговори.

Това, че сте успели да спечелите семейно е чудесно. А допускам, че сте от така наречените "обикновени хора"  -от народа - значи може.
Проблемът е, че рядко хората се обединяват за такива действия, за което сами са си виновни. И за съжаление все още е типично това необединяване.

# 507
Не винаги има нужда да се обединяваш, а и не винаги има с кого, със съседа, който псува държавата на чаша ракия, че Софийска вода му е разкопала улицата ли?   Simple Smile
Иначе има най-различни сдружения, и професионални гилдии има, не е да няма, ама пак да си дойда на думата, че частният бизнес е недостатъчен, съответно няма откъде да се събере необходимата критична маса хора, които да имат сходни интереси и сходна визия по конкретни проблеми и не на последно място - да ги адресират конкретно, а не просто против държавата, лошата.

Весели празници!  Simple Smile

# 508
Не винаги има нужда да се обединяваш, а и не винаги има с кого, със съседа, който псува държавата на чаша ракия, че Софийска вода му е разкопала улицата ли?   Simple Smile
Иначе има най-различни сдружения, и професионални гилдии има, не е да няма, ама пак да си дойда на думата, че частният бизнес е недостатъчен, съответно няма откъде да се събере необходимата критична маса хора, които да имат сходни интереси и сходна визия по конкретни проблеми и не на последно място - да ги адресират конкретно, а не просто против държавата, лошата.

Весели празници!  Simple Smile

Че защо само частният бизнес (да, недостатъчен е, но) да е единственият отговорен за активната гражданска и обществена дейност? Като липсват условия бизнесът да се развива, да се действа и от гражданите (да, разбира се, че конкретно), искайки, настоявайки и давайки идеи, пък да започне за се развива наново. Или може би мисълта ти е, че тези, които трябва да го развиват избягаха от България от мързел, и затова липсва критична маса. Проблемите в държавата ни не касаят само заплатите и условията на труд, а и здравеопазване, социална политика, инфраструктура, някои човешки права и др., та хората могат да се обединяват и на друга основа.
Нещата са много по-взаимно свързани и взаимно зависими, отколкото ги мъдрим ние тук. Не може да се прави нещо само от една страна,  която и да е тя. Другото са само констатации.

Първо си помислих, че считаш, че "никъде обикновеният човек не е променил нищо", а се оказа, че със семейството ти сте успели. После приех, че мнението ти е, че "промените се случват заради групи хора, обединени от сходни интереси- предимно финансови, които упражняват натиск върху държавата", а виждам, че сега "не винаги има нужда да се обединяваш". Честно, заради многото задачки напоследък може и да съм станала не много концентрирана и да не съм разбрала правилно. Та, ще може ли разяснение? Може и след Празника.  Simple Smile

Весела и щастлива Коледа!

Последна редакция: чт, 24 дек 2015, 20:34 от rain_bs

# 509

Първо си помислих, че считаш, че "никъде обикновеният човек не е променил нищо", а се оказа, че със семейството ти сте успели. После приех, че мнението ти е, че "промените се случват заради групи хора, обединени от сходни интереси- предимно финансови, които упражняват натиск върху държавата", а виждам, че сега "не винаги има нужда да се обединяваш". Честно, заради многото задачки напоследък може и да съм станала не много концентрирана и да не съм разбрала правилно. Та, ще може ли разяснение? Може и след Празника.  Simple Smile

Весела и щастлива Коледа!

Ами не, не съм променила нищо, защитавала съм частния си интерес, за което не ми трябват нито съмишленици, нито знаме, под което да се "боря".
Промените, които са от обществено значение, за тях са необходими групи заинтересовани хора, а иначе всеки сам може да си търси правата, няма нужда от съюзи, обединения, лобиране и други подобни.
Не разбирам кое не разбираш.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт