Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

  • 104 731
  • 772
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 75
Здравейте! Преди седмица сложих моята гъбка в студена преварена вода за три дни в хладилника.След това започнах обичайното с пресно мляко, но не иска да прави кефир.Млякото си е като прясно след 24 часа , така вече цяла седмица.Правя  всичко както трябва.Гъбката е бяла, не мирише гадно, а на мляко.Цяла седмица хвърлям млякото.Какво да направя  и по колко мляко да слагам да получа гъст кефир.Благодаря предварително за отговорите!

# 571
  • София
  • Мнения: 9 371
Моята гъба е да кажем супена лъжица и половина.Слагам и околи 300мл прясно мляко и за една нощ го прави.

# 572
  • Мнения: 75
Да , моята е същото количество колкото голяма супена лъжица и слагам над 250 мл мляко, но не става.Пробвах да намаля количеството, след това го увеличавах, но си оставя като прясно мляко.

# 573
  • София
  • Мнения: 9 371
При мен става и с повече, но по-бавно, че вкъщи е хладно. А аз сутрин си пия.
Не знам тогава...моята сега е мушната в хладилника и ще седи там до след още 10 дни, че ще пътуваме.Дано не и стане нещо.

# 574
  • Мнения: 240
Здравейте, от вчера имам кефирена гъба и дори вече направих първия си кефир. Прочетох информацията на първа страница, четох и на други места но нещо информацията ми се разминава и се обърквам. Ще съм благодарна на вашите съвети, за да запази тази ценност.
1. Когато се заквасва със или без капачка трябва да е буркана. Същия въпрос важи и за съхранението на гъбата в хладилника, когато не се използва и за самия готов кефир.
2. Когато няма да използвам гъбата с мляко или с вода да я заливам?
3. Колко дни издържа готовия кефир в хладилника?
4. Колко време може да се съхранява гъбата в хладилника без да се използва?
Има ли някаква препоръчителна дозировка? Трябва ли да се пичне с по малко количество и постепенно да се увеличи?
Съжалявам за многото въпроси, обещавам да прочета темата, но сега се двоумя как да го съхраня за да не го разваля.

# 575
  • Мнения: 2 366
wafi, от моят скромен опит - гъбата постоянно трябва да е в съд без капак, за да диша. Аз я покривам с тензухче  или салфетка. Моята цяло лято не съм я ползвала, стои в хладилника в мляко и вода, от време на време мия гъбата и ги подменям, скоро мисля да почвам да правя кефир пак. Готов кефир ми е стоял и по 10 дни в хладилника, но става по-кисел и го ползвам за замесване на хляб, примерно. Както казах, моята е цяло лято в хладилника, като пробвам пак да правя кефир, ще кажа, дали има проблем, но ми изглежда свежа, твърда си е и бяла, както когато я ползвах постоянно.

# 576
  • Мнения: 385
Здравейте, от вчера имам кефирена гъба и дори вече направих първия си кефир. Прочетох информацията на първа страница, четох и на други места но нещо информацията ми се разминава и се обърквам. Ще съм благодарна на вашите съвети, за да запази тази ценност.
1. Когато се заквасва със или без капачка трябва да е буркана. Същия въпрос важи и за съхранението на гъбата в хладилника, когато не се използва и за самия готов кефир.
2. Когато няма да използвам гъбата с мляко или с вода да я заливам?
3. Колко дни издържа готовия кефир в хладилника?
4. Колко време може да се съхранява гъбата в хладилника без да се използва?
Има ли някаква препоръчителна дозировка? Трябва ли да се пичне с по малко количество и постепенно да се увеличи?
Съжалявам за многото въпроси, обещавам да прочета темата, но сега се двоумя как да го съхраня за да не го разваля.

Аз правя така: заквасването го правя в стъклена кана без да захлупвам с нещо, на стайна температура за 24 часа ми става перфектен. В хладилника държа гъбата в буркан с вода без да захлупвам отново и не ми е умряла до сега вече повече от 6 месеца. Готов кефир държа обикновенно в бутилката от прясното мляко по два три дена защото си го изпивам целия за този период. Пия по една чаша на ден. Нито увеличавам нито намалявам количеството по някаква схема.

# 577
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
моята гъба е при мен от 1г. и винаги е била с капак - стъклен.
във вода не съм я слагала. само в мляко стои.

в хладилник е издържала 16 дена в една и също мляко и с капак.

# 578
  • София
  • Мнения: 9 371
Аз правя кефир в стъклени бурканчета и не слагам капак.Засега не ми е много гъбата и правя в бурканчета за напитки, тези с винтова капачка и сламка.Някъде 250-300мл е, изпивам си го на закуска.Местя гъбата в друго бърканче и наливам в мляко, слагам в хладилник и привечер вадя на кухненския шкаф да седи до сутринта.
Иначе като почива(защото все ми свършва прясното мляко), заливам с равни части студена вода(от филтърна кана) и прясно мляко, колкото да не я виждам. От седмица е прибрана моята, сега не сме и вкъщиюДругата седмица ще я вадя да си правя, надявам се да е добре.Видях, че течността се е разделила, горе воднисто, долу гъсто и това малко ме тревожи, но уж така ставало и като се прави кефир и не винаги е проблем.

# 579
  • Мнения: 240
Много благодаря на всички за отговорите.
Сетих се да питам и дали миете гъбата с вода между ползванията, защото някъде го пишеше, че се прави.

# 580
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 644
Аз мия гъбата на всяко зареждане с много слаба студена вода, а когато и давам почивка преварявам и изстудявам вода и оставям гъбата в нея за един ден извън хладилника Simple Smile Иначе я държа в мляко в хладилника Simple Smile

# 581
  • Мнения: 2 366
Много благодаря на всички за отговорите.
Сетих се да питам и дали миете гъбата с вода между ползванията, защото някъде го пишеше, че се прави.

Аз я мия, с хладка водичка и търкам лекичко да и падне каквото има от кефира.

# 582
  • София
  • Мнения: 9 371
Аз не я мия всеки път като правя кефир, преди прибиране в хладилник, обаче, всели път.

# 583
  • Мнения: 3 268
Аз го правя в голям буркан с винт и завинтвам Simple Smile Когато е топло /като сега/ ми стои в хладилника, защото иначе става много бързо. След първото прецеждане слагам кефира в  хладилника - по документация трябва да почват да се развиват дрождите и от това става по-кисел, стоял е и по 3-4-5 дни - или го пием, ако ни харесва или ако е много кисел просто го хвърлям. Полезни са и двата вида ферментация. Когато не я ползвам я поставям в хладилника с вода и мляко 50:50 - била е и с затворена и с леко отворена капачка - все е оживявала  10-20 дни. Слагам я на вратичката на хладилника или в отделението за плодове долу. След това я "съживявам" с 2-3 цикъла , като изхвърлям получения кефир. Почти винаги мия, особено като видя , че се "разлигави"с не много студена вода направо под чешмата. Зрънцата трябва да са бели и да мирише хубаво на мляко. Задължително с пластмасова цедка/или гевгир/ и пластмасова лъжица! Simple Smile

# 584
  • Мнения: 240
Много благодаря за подробната информация на всички. Правя вече няколко пъти кефир и аз и голямата ми дъщеря много го харесваме. Малката по принцип не обича мляко, но все ще я излъжа, а мъжо не ще и да опита, голям чешит е. Онзи ден дори замесих с кефира тесто вместо с кисело мляко и стана превъзжодно.

Общи условия

Активация на акаунт