Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

• 105 266
  • 772
  •   1
Отговори
# 75
Сиси, това за почивката се отнася за консумацията; гъбата определено няма нужда от почивка, защото за нея това не е работа. За нея млякото е естествена среда. Когато аз реша да си почивам я слагам на топло място в хладилника, но в мляко с вода 50/50.

# 76
  • Враца
Сиси, това за почивката се отнася за консумацията; гъбата определено няма нужда от почивка, защото за нея това не е работа. За нея млякото е естествена среда. Когато аз реша да си почивам я слагам на топло място в хладилника, но в мляко с вода 50/50.

Какво означава на топло място в хладилника??  Shocked

# 77
Ми означава...  Embarassed понеже плюсовата част на хладилника ми е от 1 до 7 градуса, имах предвид рафтчето, където е по-високата температура. Бях забравила буркана в "студената" (т.е. ок. 1 С) част и горкият гъбок беше изпаднал в хибернация, бая време докато се съвземе мина, но оживя. Оттогава внимавам.

# 78
Здравейте момичета, търся си кефирена гъба - Бургас. Преди имах много и раздавах, а сега като ми трябва на мен, няма кой да ми даде Sad Склонна съм да платя разумна цена. Освен това си търся и комбуча. Не съм сигурна имаше ли подобна тема, ще потърся, но да пиша и тук Simple Smile
Благодаря ви предварително.
p.s. Не намирам тема с комбуча.

# 79
GreenApple, за съжаление, кефирките ми са мънички в момента (раздадох наскоро), но ако ти е спешно, много приятен кефир се получава със закваската на Дженезис - или да изчакаш известно време.
Тема за комбуча има; след около две седмици ще имам обикновена комбуча и джун-комбуча, само че представа нямам как се праща това чудо по пощата?  Thinking

# 80
  • Sofia

Аз май убих моите гъбки днес Sad
Бурканът беше на печката,а във фурната готвех и от изпаренията и горещината буркана с млякото направо прегря..измих ги,сипах ново мляко,но май са унищожени безвъзвратно Rolling Eyes
оцеля  Simple Smile  получи се днес кефира...ще съм по-внимателна вече

# 81
Благодаря на angelov_ap, който веднага се отзова и ще ми изпрати кефирена гъба. Сега отивам да чета темата за кобмуча, благодаря ти fractal! Нямах идея, че има различни видове комбуча Simple Smile
Simple Smile

# 82
Аз също подарявам кефирена гъба  Simple Smile

# 83
elichka_s , гъбката ти е чудесна - в началото я миех, в последно време - не. Бяла и красива и мирише чудесно Simple SmileИ аз вече подарих гъбка /първа реколта/ Simple Smile

# 84
elichka_s , гъбката ти е чудесна - в началото я миех, в последно време - не. Бяла и красива и мирише чудесно Simple SmileИ аз вече подарих гъбка /първа реколта/ Simple Smile

Много се радвам! Личи си, че я гледате с любов, щом толкова бързичко ви е нараснала и имате и вие да раздавате  Simple Smile

# 85
  • Sofia
Не трябва ли всеки път да се измива?

# 86
Не трябва ли всеки път да се измива?

Аз лично всеки път измивам гъбата, преди да налея следващото мляко, защото ако не се измие гъбата, следващият кефир става по-кисел. А се оказа, че в нашето семейство харесваме кефира когато не е много кисел Simple Smile.

# 87
Ами при мен не е така - не става лигава гъбата и кефира не става кисел, защото едва го запазвам още един ден/за вторична ферментация/ и няма кога да киселее... Simple SmileЗапочнах през ден да правя по 2 литра мляко, че не мога да се доредя от мъжа ми... Simple Smile Мога да кажа, че не изпитах никакъв дисконфорт в началото /както бях чела/ и се чудя досега  къде съм бляла, та не съм го правила Grinning

# 88
Някой беше питал за млякото, което използвам. Ами след като пробвах с няколко марки прясно мляко се спрях на прясното мляко „Ел Би Булгарикум , струва ми се, че това е най-старата фирма за кисело мляко в България и може би единствената държавна фирма.

А и кефирената гъба не ме лъже, просто прави невероятен кефир с това мляко. Купувала съм мляко и от ония по-евтини, които са в найлонов плик. Получи се някакъв кефир, но се наложи да хо хвърля, имаше странен вкус и мирис.

Най-най-хубавия кефир ми се получи с едно био мляко, купено от био магазин. Кефира стана като течна сметана, просто уникално вкусен със сметанов вкус. Като бях на село преди няколко седмици правих кефир и с мляко от кравата на съседите. То пък имаше друг вкус и гъстота.

Нямам в квартала био магазин, нито крави наоколо и се спрях на Ел Би Булкарикум. Вкусно, лесно и приятно. Слагам зрънцата в пласмасовите шишета с мляко, като стане кефира прецеждам с пластмасова цедка и връщам пак в шишетата. зърната зъреждам в други шишета и така в хладилника си винаги имам по 2 шишета готов кефир.

Последна редакция: вт, 29 мар 2016, 20:16 от Бяла Орхидея

# 89
 Бяла Орхидея , кое е био млякото? Бутилките миеш ли ги? Аз зареждам в пласмасови бутилки и ги мия само с много гореща вода. Искам да пренеса от гъбата  със самолет и съм в чуденка как да стане - ако е в куфара, дали няма да простине горе в небето , ако е в личния багаж как да я" маскирам" за да не я изхвърлят / то,  хората  с колани с експлозиви   минават - новините от днес/а аз се чудя в какво да я насипя newsm78

Общи условия

Активация на акаунт