Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

  • 104 455
  • 772
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 24 617
днес дойде един човек да му дам кефир.
първо ме държа 15мин. на телефона, после още 20 мин вкъщи....  Crazy

asyalein, в дома си ли каниш хората на които раздаваш кефир?!  #Crazy

# 721
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


asyalein, в дома си ли каниш хората на които раздаваш кефир?!  #Crazy

обикновено го пращам, но този настоя да дойде да си го вземе сам... Crazy
някакъв напълно залитнал по ферментирано хранене...

# 722
  • София
  • Мнения: 6 730
 
Цитат
1 супена лъжица гъба в 1,5 мляко за 24 часа
Аз, ако спазвам това правило трябва да квася по минимум 10 литра, не се шегувам. На 2 пъти съм я мерила, пълна водна чаша от 240мл, а е стигала и по-големи размери. Квася в литър мляко, максимум 1.5л (лятото).

Та и според мен намали млякото, ако гъбата ти е толкова малко, или го дръж по 48ч.

# 723
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 627

Аня♥♥♥ нееее ставашеее друго беше и рецептата е вярна пише я в няколко източника но аз не я цитирам вярно а само по спомен както и да е справям се чудесен е кефира ми но беше необходимо време да се науча да го усещам Simple Smile

# 724
  • Мнения: 121
хора, трябваше да замина скоропостижо и чак сега се сещам, ме имам заредено мляко от 4 дена.

ще оцелее ли гъбока за това време в помещение, което не се отоплява, но отвреме навреме се готви (затопля)?

# 725
  • София
  • Мнения: 24 617
Не би трябвало да има проблеми с гъбата. Хубаво е, ако има някой който да разклаща от време на време буркана.

# 726
  • Варна
  • Мнения: 1 123
През лятото прецеждах кефира на 24 часа, когато беше и горещо се е случвало и от сутринта до вечерта да е готов, сега обаче в кухнята ми е около 18 градуса, надвечер когато готвя става и 23. Кефирът ми става за 48 часа, и е някак по-плътен и повече ми харесва. Млякото не съм сменяла, но понеже е домашно, в този сезон самото мляко е по-гъсто и маслено. Но и при мен гъбата е доста - поне 3-4 супени лъжици, които заливам в около литър мляко.

# 727
  • София
  • Мнения: 24 617
И аз слагам повече гъба. Става по-гъст кефир.

# 728
  • София
  • Мнения: 531
Запис ! Уча се да правя кефир:heart:

# 729
  • Мнения: 5
Здравейте, моля ако някой има гъба за даване .... от Варна съм. Този от магазина ми харесва( В СВА на фирма олимпус) ама предпочитам да е истински. Благодря предварително.

# 730
  • София
  • Мнения: 24 617
В кефира, който се купува като напитка от магазин има ли гъба????

# 731
  • Мнения: 5
Не, течност, по гъста от айрян и по-рядка от кисело мляко.
В този ред на мисли, някой знае ли в Турция как се прави айряна? дали се разрежда кисело мляко или прясно с някаква ферментация? Не е като нашия има много по-приятен вкус и консистенция. Или просто млякото им е доста по-качествено...
  

# 732
  • София
  • Мнения: 24 617
Не съм пила в Турция айрян и не знам как го правят. Интересно.  newsm78 Замислих се как може да се прави айрян в друга държава.

# 733
  • Мнения: 84
Здравейте, може ли някой да ми даде кефирена гъба? От Пловдив съм. След продължителни курсове на прием на антибиотици, бих искала да си възстановя чревната флора.

# 734
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

В този ред на мисли, някой знае ли в Турция как се прави айряна?
  

кисело мляко с вода 1:1 и се добавя сол.
млякото е по-мазно и му слагат и желатин. оттам се променя и консистенцията на айряна.

Общи условия

Активация на акаунт