С колко пари живеете на месец

• 85 178
  • 953
  •   1
Отговори
# 90
Темата не е лоша, но формулировките куцат - не става ясно какво се иска.

Звезден прах, ако искаш да оправяш анкетата, можеш да ползваш схемата на Катерина. Ако те интересуват разбивките по семеен/ несемеен, стигат/ нестигат, освен по самата цифра, тогава трябва да сложиш още 4-5 опции в анкетата - ако те интересуват, ще ги напиша. И освен това уточни какви са тези семейни? Аз мислех, че включваш всички двойки, а сега се оказа, че били само тези с деца? Или двойки с деца + самотни родители? Наистина е доста неясно какво дискутираме.

# 91
  • София
..... ако имате предложения да се добавят секции- моля.

Според мен въпросите трябва да са:
Домакинството ни живее с под 420 лв. на член от семейството
Домакинството ни живее със сума между 420 - 600 лв- на член
600 - 1000 лв. на член от семейството
над 1000 на член от семейството

По-смислено звучи, определено.

Иначе като гледам сега резултатите, групата в която попада и моето семейство е най-многобройна в темата. Което още веднъж ми затвърждава впечатлението, че форумът далеч не е реална представителна извадка на беге обществото.

# 92
Живеем с "две и двеста".. На приливи и отливи - не сме на заплата, а на "поръчки". Научихме се когато "има" да заделяме, а когато - не, да сме по-скромни.
Никога не съм разчитала на държавата за каквото и да е. Дори когато бях сама и си гледах детето, без каквато и да е финансова помощ от БНД.

# 93
Смених я, дано е по-разбираема и информативна, в този вариант.Мерси за корекцията , който има желание, може да гласува отново  Peace

# 94
В този вариант Домакинството ни живее с под 420 лв. на член от семейството и ни стигат Peace

# 95
  • Пловдив
Има голямото значение, ключово дори, къде живееш. Защото, ако живеейки в Полски Тръмбеш, разполагаш с 1800 лева и си цар, то в София със същите доходи си загубен.
Не съм съгласна. Аз живеех в Сопот до преди 2 години и половина, сега живея в Пловдив, втория по големина град. Ако говорим за апартаментни жители, които не обработват земя, няма особена разлика дали живеем в много малък град под 10 хиляди жители или в голям. Цената на електричеството си е все една, сиренето в магазина и то на една цена, хладилник да си купиш все една цена. Кое му е по-евтиното в малкия град?

# 96
Съгласна съм с това! Живеейки преди в София, сега в Бургас, установявам, че дори е по-скъпо тук.....та не само "големите градове" е критерият  за цена на живота

# 97
В този вариант Домакинството ни живее с под 420 лв. на член от семейството и ни стигат Peace

Ами аз затова казах, че трябва да се отчита приход/разход.
Ние живеем с по-малко, отколкото ми са доходите.
Но не значи, че сме в графата с МРЗ.

# 98
Има голямото значение, ключово дори, къде живееш. Защото, ако живеейки в Полски Тръмбеш, разполагаш с 1800 лева и си цар, то в София със същите доходи си загубен.
Не съм съгласна. Аз живеех в Сопот до преди 2 години и половина, сега живея в Пловдив, втория по големина град. Ако говорим за апартаментни жители, които не обработват земя, няма особена разлика дали живеем в много малък град под 10 хиляди жители или в голям. Цената на електричеството си е все една, сиренето в магазина и то на една цена, хладилник да си купиш все една цена. Кое му е по-евтиното в малкия град?

Разликата е в това, че в града, който живея няма ни кино, ни театър, ни мол. Съответно няма къде да отида и да похарча 100-200 лева за глупости. Не, че не мога да отида на 100 км и да го направя, но все пак не е същото. При липса на много и различни забавления и развлечения, ако щеш дори ресторанти с различна кухня, си седим в къщи на задниците. Ако живеехме в София, бихме харчили многокартно повече, сигурна съм. Иначе, да консумативи и храна са си на същите цени.

# 99

Продуктите от производители. Цените на килограм плодове на софийски пазар нямат нищо общо с цените на килограм от същото в провинцията. Заведенията и услугите също имат други цени.

За останалото си права. Но в малкия град много апартаментни жители си допълват прехраната с обработване на земя, като видят, че няма друг начин.

Докато пиша, Жаклин е написала другото, така че съкращавам поста си.

Бургас е голям град, Прахче, сравнението ти не е подходящо.
Анкетата ти така е значително по-добре. Но не се тревожи, недоволни от нея пак ще има.  Laughing Просто въпросът е комплексен и няма как да се обхване с една анкета.

# 100
  • Пловдив
Разликата е в това, че в града, който живея няма ни кино, ни театър, ни мол. Съответно няма къде да отида и да похарча 100-200 лева за глупости. Не, че не мога да отида на 100 км и да го направя, но все пак не е същото. При липса на много и различни забавления и развлечения, ако щеш дори ресторанти с различна кухня, си седим в къщи на задниците. Ако живеехме в София, бихме харчили многокартно повече, сигурна съм. Иначе, да консумативи и храна са си на същите цени.
Това е до навици на семейството, не е до по-евтин живот като цяло.

Продуктите от производители. Цените на килограм плодове на софийски пазар нямат нищо общо с цените на килограм от същото в провинцията. Заведенията и услугите също имат други цени.

За останалото си права. Но в малкия град много апартаментни жители си допълват прехраната с обработване на земя, като видят, че няма друг начин.
Да повторя - и в Сопот, и в Пловдив сме живели в апартаменти. От собствен опит мога да ви кажа, че при един и същ начин на живот в Пловдив е малко, мъничко по-евтино. Производители както преди, така и сега си търсим, но това няма общо с местожителството, даже в селата близо до Пловдив - Труд, Граф Игнатиево, Житница, Калояново има повече. А за ОБРАБОТВАНЕ на земя си говорим за промяна в НАЧИНА на живот. Аз не искам да копая, не ме бива, никога не съм искала.

# 101

Повечето плодове и зеленчуци в България са внос, цените по пазарите в малките населени места често са и по-високи, отколкото в София по големите пазари или при промоция в хипермаркетите. И за собственото производство (събирала съм таксите на пазар в провинцията), гледат цените в магазина и си слагат пособни цени, хич не се минават. Скоро отивам в провинцията за празниците - убедена съм, че бананите, портокалите и мандарините ще са по-скъпи там, отколкото в София.

Даже ще дам пример, че майка ми за Великден беше купила яйца от пазара, които продавачката ѝ беше хвалила като домашни, затова по 30 ст. броя, докато в магазините ги продаваха по 20 ст., а пък в големите хипермаркети и по-евтино. Аз не бих си купила яйца от някаква с 5 броя кокошки, която е събирала тези екологични и домашни яйца няколко месеца преди Великден, че да има и за продаване, дори и да бяха по-евтини, обаче майка ми купила.

Последна редакция: нд, 20 дек 2015, 21:51 от кукумицинка

# 102
Може, аз казвам, че ако живеехме в голям град с повече възможности за харчове, бихме харчили. Едно ходене до София, ей така на разходка, кино, някоя дреболийка, вечеря за четиримата и заминала една стабилна сума. Да не говрим за развлечения за децата, школи, курсове и т.н. разходи за гориво, взимане, връщане на децата цялата логистика е по- скъпа и ангажираща. Това пък или налага единия родител да не работи ( при две-три малки и боледуващи деца, да речем) или да се ползват платени услуги за гледане, във всеки от случаите бюджета на семейството се натоварва.
 От разговори с приятели горе- долу от нашата черга, съдя че техните разходи в София са значително по- високи от нашите, живеещи в малък град.

# 103

Повечето плодове и зеленчуци в България са внос, цените по пазарите в малките населени места често са и по-високи, отколкото в София по големите пазари или при промоция в хипермаркетите. И за собственото производство (събирала съм таксите на пазар в провинцията), гледат цените в магазина и си слагат пособни цени, хич не се минават. Скоро отивам в провинцията за празниците - убедена съм, че бананите, портокалите и мандарините ще са по-скъпи там, отколкото в София.

И аз съм на това мнение. Peace
Говорим за базови нужди, развлеченията са отделно. Не всички в София са всяка вечер по ресторанти.

# 104
  • Пловдив
Аз пък от собствен опит казвам, че в голям град е малко по-евтино от в по-малък при един и същи начин на живот. Съгласна съм с Кукумицинка.

Общи условия

Активация на акаунт