С колко пари живеете на месец

• 85 364
  • 953
  •   1
Отговори
# 600
Струват ми се много само като ги сравнявам с 18-те евро в България. А разлика в цените между двете държави като цяло не виждам (поне на стоките и услугите, които аз ползвам).
Удръжките от заплатата са отделен въпрос, тях не ги и виждаме.
Е за жилище поне не плащаш ли  ooooh!другите да не ги изреждам. Само таксата за това, че имаш телевизор- не за телевизия, а за притежаването на въпросния уред- е 29 евро на месец.
А удръжките си ги виждам много добре като си погледна фиша за заплатата. Таблиците за осигуровки и данъци са на един клик разстояние, както писа Ли Лу парите преди да бъдат раздадени са събрани.

# 601
То и тук имаше такса за телевизор.
Не знам коя година отпадна.

# 602

...А разлика в цените между двете държави като цяло не виждам (поне на стоките и услугите, които аз ползвам)...
За стоките да, но за услугите според мен цените са много различни. Поне с Франция като сравнявам, за Австрия не съм наясно. Колко струва примерно един фризьор, не прическа, стандартно поддържане?

# 603
Знам, помня я:) Беше смешна сума за година, нещо като 2,40 лв. Баща ми например като чу за тукашната такса два пъти ме пита дали сумата е за година или за месец, и накрая заключи, че е много Laughing

Та с две думи нищо чудно няма, че в страна, където разходите за живот и средните доходи са в пъти, ако не и повече от 10, по високи, и сумата за детски е по висока.

Колко струва примерно един фризьор, не прическа, стандартно поддържане?
В ДМ около 30 евро, ако ги приемем за базисни. Макар че таква съпоставки винаги завършват зле, щото веднага ще се намери някой плешив или неподстригващ се, някой, който няма телвизор и т.н. и ще обори сметката Grinning

Последна редакция: пн, 28 дек 2015, 13:02 от Рокси

# 604
Всъщност социалната система създава за повечето в държавата един нормален среден стандарт. Взима от тези, които биха ги спестили и дава на тези, които веднага биха ги изхарчири. Да бъдем честни, харчим доста повече от двеста на месец за едно дете. Само обядът и два часа занималня са 272. Тоест, ти ги даваш на детската грижа, за да можеш да работиш и съответно да плащаш данъци Simple Smile

# 605
  • София

Немците примерно имат такава за радио и телевизия, при това не за телевизора като наличен уред, тоест едно домакинство я плаща дори и да няма телевизор. А за домакинство се брои и сам студент в общежитие. Таксата  обаче е някъде 17-18 евро на месец, не на година.

# 606
  • Linz
Удръжките въобще не достигат до теб, за това не ги включвам в сметката. Иначе ясно, че си ги знаеш колко са.
Не плащам наем. И телевизор нямам.

# 607
  • Linz
Човече, фризьорските услуги са скъпи, да. Но аз и тях не ползвам- косата ми е дълга, минавам я сутрин с пресата... а сама мога да се боядисам най-добре.
Иначе се сещам, че обществения транспорт е по-скъп. Но пък няма нищо общо с този в България.

# 608
Всъщност социалната система създава за повечето в държавата един нормален среден стандарт. Взима от тези, които биха ги спестили и дава на тези, които веднага биха ги изхарчири. Да бъдем честни, харчим доста повече от двеста на месец за едно дете. Само обядът и два часа занималня са 272. Тоест, ти ги даваш на детската грижа, за да можеш да работиш и съответно да плащаш данъци Simple Smile
А тук ,не ги ли плащаш?В едното квартално у-ще на 150 деца,са раздадени само 25 молби за занималня(следобед).Нямали учители и стаи за повече,а уж до 4 клас се задължават да осигурят целодневно обучение.
Масово се търсят баби(с тази с-ма на пенсиониране е трудно),съседки ,приятели,роднини и т.н.,за да прибират детето от у-ще.Хем по закон не може да оставаш дете без надзор до 12г.хем никой не ти дава възможност да го наглеждаш.
В някой държави има намалено РВ за работещи родители,а тук освен дългото,нископлатено майчинство-нищо.Никой работодател няма да ме търпи да излизам по 2 пъти в месеца болничен или да си гледам детето когато яслата/ДГ почиват(нищо,че по закон ми се полага 6 мес).Той няма право да ми откаже,но ще направи всичко възможно аз да се откажа(или да ги ползвам,или от работата)
Разбирам ги и шефовете(особено на малки ,частни фирми).В повечето случай влагат време,усилие,енергия и ресурс у обучение на кадри и не е приятно,някой да ти каже,че няма да е на работа 2-3г

# 609
А защо мислите, че тук е другояче? Намаленото работно време предполага и пропорционално намалена заплата все пак.

Сараниа, с най добри чувства, това че на теб не ти се налага да ползваш нещо, не значи, че то е евтино. Вариантът да не плащаш наем е да си  късметлийка и някой да ти е подарил, във всички останали случаи го плащаш по един или по друг начин и то в никакъв случай не е евтино.

С което спирам по темата, граници няма, интернетът е необятен и всеки при желание може наистина да разбере колко е зелена тревата на съседите.

# 610
  • Linz
Рокси, права си. Не съобразих, че нормално и жилище трябва да се включи в сметката.
И аз спирам.

# 611
В Австрия прагът на бедност или минималната сума, с която се счита, че човек може да живее и се дава като социална помощ, е 830 евро на месец за сам човек. Много ясно, че като я плеснеш в български форум изглежда много, но истината е че с нея в някои от големите градове дори не може да се плати нормален наем плюс храна.
Далеч по смислено е да гледаш какви са разходите за живот.
Знам, че е извън темата, но ми стана интересно за Австрия.
Социалната помощ в Австрия не включва ли в себе си и разходи за наем? Ако правилно разбирам от коментара – не. Ако е така, какъв е смисълът от такава социална помощ за самите социално слаби хора, след като с нея всъщност не се помага реално на тях, а по-скоро на хазяина? Някак си не виждам голям смисъл от такова действие. Но пък от друга страна съм склонна и да го разбера, защото е нормално логиката на законите в отделните страни да е различна.

# 612
Искам само да подчертая, че аз съм на мнение, че в Австрия нуждаещите се майки (самотни родители например) или безработни са по-добре. Но да не се самозаблуждаваме, тези пари са си вкарани в системата. При двама работещи държавата е взела достатъчно.  Peace

ПП И да кажа и за средната заплата. Да, тя е около 1800 евро.
Но давам жив пример: на 19 завършваш HAK (търговски профил) и започваш на малко под средното. Да кажем, 1600. Всяка година заплатата по колективен договор ти се покачва 100-150 евро, за заслуги и 200-250. След 5 години минаваш в другата графа, която изведнъж те мести на 2300. Най-нормалното нещо на света е след 10-15 години работа в една фирма да си скочил на двойна. Това за средното образование. Ето как жена на 30 може да взима към 3000 хиляди бруто. Мъжете обиконовено получават към 10% повече. И сравнително често във Виена мъж на 40 получава към 4000 бруто. За по-висока позиция 5000. Звичи супер, нали? Обаче накрая блести сумата от 2500  Simple Smile

Виж ти- а Дянков май тръбеше, че понятието "клас" го нямало никъде в Европа Tired

# 613
Ето как жена на 30 може да взима към 3000 хиляди бруто. Мъжете обиконовено получават към 10% повече. И сравнително често във Виена мъж на 40 получава към 4000 бруто.

Това как е регламентирано?

# 614
Знам, че е извън темата, но ми стана интересно за Австрия.
Социалната помощ в Австрия не включва ли в себе си и разходи за наем? Ако правилно разбирам от коментара – не. Ако е така, какъв е смисълът от такава социална помощ за самите социално слаби хора, след като с нея всъщност не се помага реално на тях, а по-скоро на хазяина? Някак си не виждам голям смисъл от такова действие....

Крайно бедните получават Wohnbeihilfe. Но това вече е извън нормалния наем, за който става дума. Има над 200 000 общински жилища за такива нуждаещи се (с нисък наем). Тази бройка само във Виена.

Deva, по статистика е така. Мъжете получават повече.

Последна редакция: пн, 28 дек 2015, 14:11 от Ли Лу

Общи условия

Активация на акаунт