С колко пари живеете на месец

• 85 330
  • 953
  •   1
Отговори
# 615
Ето как жена на 30 може да взима към 3000 хиляди бруто. Мъжете обиконовено получават към 10% повече. И сравнително често във Виена мъж на 40 получава към 4000 бруто.

Това как е регламентирано?

Не е регламентирано, но така се получава накрая, като "теглиш чертата", защото жените обикновено имат по-големи прекъсвания - бременност, деца, парт-тайм...

# 616
  • Другата България
На мен ми стана интересен резултатът от анкетата. Laughing

# 617
  • София
Излиза че 51% (мнозинството, демек) от потребителките са доволни от семейния доход  Grinning

# 618
Скрит текст:
Искам само да подчертая, че аз съм на мнение, че в Австрия нуждаещите се майки (самотни родители например) или безработни са по-добре. Но да не се самозаблуждаваме, тези пари са си вкарани в системата. При двама работещи държавата е взела достатъчно.  Peace

ПП И да кажа и за средната заплата. Да, тя е около 1800 евро.
Но давам жив пример: на 19 завършваш HAK (търговски профил) и започваш на малко под средното. Да кажем, 1600. Всяка година заплатата по колективен договор ти се покачва 100-150 евро, за заслуги и 200-250. След 5 години минаваш в другата графа, която изведнъж те мести на 2300. Най-нормалното нещо на света е след 10-15 години работа в една фирма да си скочил на двойна. Това за средното образование. Ето как жена на 30 може да взима към 3000 хиляди бруто. Мъжете обиконовено получават към 10% повече. И сравнително често във Виена мъж на 40 получава към 4000 бруто. За по-висока позиция 5000. Звичи супер, нали? Обаче накрая блести сумата от 2500  Simple Smile

Виж ти- а Дянков май тръбеше, че понятието "клас" го нямало никъде в Европа Tired

глупости
има го, дори във всички европейски институции се дава

# 619
Излиза че 51% (мнозинството, демек) от потребителките са доволни от семейния доход  Grinning
Малко има разлика между "стига ми" и "доволна съм"Simple Smile

Засега стига, ама за доволни- ще трябва още, сега не сме си стигнали максималния капацитет.

# 620
  • София
На мен ми стана интересен резултатът от анкетата. Laughing

И на мен. Кофти, че втората по големина група са хората с малък доход, който не стига. Но пък най-многолюдна е групата на високия доход, което е добре.

# 621
Най-многолюдна е, понеже ниските доходи са разбити на 6 групи.

# 622
И сигурно живеят в големи градове.

# 623
В анкетата пише, "над 1000", не пише, дали стигат. В много случаи не стигат. Например, на повечето жени, които пишат от гледна точка на страни с по-висок стандарт. В София също може и да не е лесно, ако децата не ходят на държавна градина или се налага да идва бавачка всеки ден за по час-два. Да не говорим за кредити, наеми и други.

# 624
  • here and now
Дали стигат или не зависи много И от финансовата култура. Необходимостта за нещо на един е лукс за друг. Някои предпочитат да работят повече за повече пари, други предпочитат да го докарат от икономии, хора всякакви.Блазе на тези които са в златната среда.
От гледна точка на децата - някои имат под ръка близки, които им помагат, като ги гледат, а други получават дотации под формата на храна, която също не е без пари...
Живея в провинцията.. Дохода на домакинството ни е над 1000 лв. на човек. Предостатъчно са ни, но горчивата истина е, че нямам достаъчно време за детето си и второ дете би било лукс за мен, от гледна точка на времето, което не стига.

# 625
п.п.
И какво лошо има във физическият труд   Wink
вижда ми се по-добре от колкото да 'атрофираш' на някое бюро с комютър  Grinning
е , може и не , ако си платиш после раздвижване във фитнеса  Grinning
Не е нужно да даваш пари за фитнес. Един анцуг, ако не тичаш с дънкте на близкия стадион или парк. Не ми е ясно защо трябва да даваш пари за фитнес за да поддържаш форма, като това можеш да го правиш много успешно безплатно в парка Wink Във фитнеса отиваш да ставаш "буца", а да отслабваш на пътеката за мен е смешно, пари на вятъра... в парка е по-здравословно на свеж въздух.

В момента плащам за това образование, отделно се пренасочвам да работя за себе си пак. Доволна съм от образованието, защото наистина стига да искаш има какво да се научи /уча психология в НБУ сега и е на ниво/

Като ми кажете НБУ... на ниво бил... таратанци. На моята вече бивша приятелка във фирмата (голяма софтуерна мисля са към 300 служители), когато търсеха QA искаха изрично да са завършили Софийски Университет или ТУ. Моя бивша колежка с диплома от НБУ изобщо не и изчетоха CV-то, след като видяха, че е завършила НБУ Simple Smile

Искам един ден ако детето ми реши да учи в чужбина да имаме парите да му го осигурим. Не да е 'дай мамо последен модел мерцедес'. Защото при ММ се получава така, че големият брат отива да следва в Германия, но за ММ не остават пари. Ако второто ми дете ще е в същата ситуация, не мерси.

Заяц, с диплома от СУ, ТУ, УНСС и др. БГ университети може да се реализираш много добре и тук и в чужбина. Мои колеги програмисти завършили в България сега се пръснаха Малта, Англия, САЩ... търсят се много. Това, че мъжа ти не е следвал в Германия, не означава, че живота му е провален. Какви глупости са това? Ебаси....

А сега по темата, реших да си засека разходите за месеца и това правих 3 поредни месеца - Май, Юни и Юли.  Май месец изхарчих 1522.28лв, записвах всичко, обяд, лютеница, хляб, вафла... Този месец платих билети до Барселона, купих си легло, защото смених квартирата, дадох на сестра ми 80лв да си има, бензин до Варна и обратно за седмица, вноска за гражданска за моята и на майка ми за колите и т.н.
Юни месец платих хотела за Барселона, две сватби по 100лв и т.н. общо беше 1018лв
Юли месец 653лв, като най-големия ми разход беше 130лв за стол за компютъра за брат ми.

О да... 3 деца сме. Майка ми шивачка, баща ми ТИР-аджия (лека му пръст). Много трудно живеехме на моменти, имаше много лоши моменти, но оцеляхме, не получих перфектното образование, но в момента имам добра работа и изкарвам според мен добри пари (далеч от доброто възнаграждение според Асос де)
Сестра ми се появи като истинско чудо, защото на майка ми бяха и казали, че повече деца не може да има. Бях на 13, когато тя се роди, брат ми на 15. Ами взимахме я от градина, ясла, на нашите им беше по-леко.
Живея под наем. Не пия, не пуша, но когато мога пътувам, винаги организирам екскурзиите си сам, като например сега Ноември ходих до Копенхаген за 5лв двупосочния самолетен билет до Малмьо Simple Smile

Реално под 500лв няма как да живея, в момента съм със съквартирантка, та наем и сметки, още не знам парното как ще е но за сега по 200лв на месец ми е квартира 150лв и другото ток и вода. В Слатина в двустаен панелен саниран апартамент (кухня, хол, спалня) да не ме ожалите. Другото е храна и дрехи. На кино не обичам да ходя... театър... не съм ходил от дете. Дори и да излизам на кръчма не пия повече от бира, просто не мога да пия алкохол.
Каквото не изхарча отива в банката във влог, защото събирах за 25% първоначална вноска за жилище... сега почвам да събирам за нотариални такси и да си смъкна жилищният кредит... жилището е вече капарирано и първоначалната вноска събрах 2 месеца предварително.
Пазарувам почти и само маркови дрехи и обувки (не Guess и Armani), но почти задължително на разпродажби поне на по 50% в моловете. Само тениски може и без да са намалени, например Том Тейлър тениски има по 20-25лв. В ЦУМ имаше много готин аутлет на Том Тейлър... тениски по 10лв си купувах от там.
Абсолютно никога не съм искал телефон от 1000лв. Това ми е просто много над психическата граница...
Фитнеса ми е 20лв на месец... не се оплаквам, че мирише на пот... мъжки фитнес е, отиваш да блъскаш, а не на маникюр и СПА.
Навремето баскетбол, футбол, таекуон до, акробатика... бяха много евтини като занимания, не виждам проблем да запишеш дете на такъв спорт.

Моята приятелка с 1000лв заплата на края не месеца винаги беше без пари. Без деца, без кола... единствено 200лв наем плащаше, сметките аз ги плащах. Ами не и стигаха и това си е Simple Smile

Финансовата дисциплина е много важна. Даваш ли пари за глупости не даваш ли... какво са глупости и какво са важни неща.

п.п. тази година съм бил в Рим, Барселона, Копенхаген на мои разноски, а до Будапеща, Люксембург, Букурещ, командировки. 3-4 пъти на Черно море за по седмица.
Не мога да се оплача... шарен живот със скромни средства. Просто едни ги дават за пътувания, други за кръчми. Всеки прави своя избор.

п.п.2. по-назад в темата имаше момиче, което на месец не можело да живее с под 1600лв-1800лв... това е абсурдно. Не знам колко яде и пие, театри меатри, но аз с тези пари всеки месец ще имам поне един уикенд в  чужда държава и ще разхождам старите адидаски в/у паветата на Рим, а не обувки на Прада в софийски мол.

Последна редакция: вт, 29 дек 2015, 08:25 от korn_val

# 626
Искам един ден ако детето ми реши да учи в чужбина да имаме парите да му го осигурим. Не да е 'дай мамо последен модел мерцедес'. Защото при ММ се получава така, че големият брат отива да следва в Германия, но за ММ не остават пари. Ако второто ми дете ще е в същата ситуация, не мерси.

Заяц, с диплома от СУ, ТУ, УНСС и др. БГ университети може да се реализираш много добре и тук и в чужбина. Мои колеги програмисти завършили в България сега се пръснаха Малта, Англия, САЩ... търсят се много. Това, че мъжа ти не е следвал в Германия, не означава, че живота му е провален. Какви глупости са това? Ебаси....
Тя Заяц ги знае тези неща и затова когато ми беше време да кандидатствам скърших рахата на баща ми да ме праща в чужбина при положение, че ние парите ги нямахме. Сега само като ме чуят какво следвам  и им става страшно интересно. За мъжът ми не е толкова Германията, колкото, че не са стигнали парите за двамата, а и двамата са имали желание да заминат. Сега той с образованието в БГ вероятно ще му се налагат приравнителни изпити. Но точка.

За НБУ недей така с лошо, мислех си там да пиша магистратура, но пък три години ми се виждат доста.  Grinning

# 627
За НБУ изрично писах , че уча Психология, от всички унита, смея да твърдя , че там е на най--високо ниво и като програма и като среда  и като преподаватели, стига да искаш да научиш, наистина има много мАтрял. В днешно време образованието е на такова ниво, че няма никакво значение от къде ти е дипломата, а колко си искал да научиш и ти е предоставено като среда, дипломи дават и без да знаеш нищо, въпрос на цели

# 628
В днешно време образованието е на такова ниво, че няма никакво значение от къде ти е дипломата, а колко си искал да научиш и ти е предоставено като среда, дипломи дават и без да знаеш нищо, въпрос на цели
Покритието на дипломата наистина е много важно, но определено има значение от къде е издадена тя. Завърши право в Бургаски свободен и се конкурирай със завършил СУ и после докладвай резултата.

# 629
В днешно време образованието е на такова ниво, че няма никакво значение от къде ти е дипломата, а колко си искал да научиш и ти е предоставено като среда, дипломи дават и без да знаеш нищо, въпрос на цели
Дадох ти конкретен пример, където точно дипломата от НБУ беше проблема и не разгледаха автобиографията. Дано се реализираш с високо възнаграждение, искрено ти го пожелавам Wink

Общи условия

Активация на акаунт