С колко пари живеете на месец

• 85 272
  • 953
  •   1
Отговори
# 690
Аз пък конкретно за село мога да кажа, че е пълно с пенсионери с коли. Има си и логично обяснение.

Ние тук си говорим за пенсионерите, като повечето виждат в тяхно лице баба си и дядо си, но на повечето от нас пенсионери са вече родителите ни, а прародители- покойници. Майка, бог да я прости, вземаше доста висока пенсия, не е и само тя, разбира се. Като цяло нейното поколение не е с ниски пенсии (ниски спрямо общия пенсионен изглед у нас, не сравнявам с никъде другаде), просто защото онези мили бабички, които цял живот са си седели у дома и вземаха пенсии по старост, или са имали само 10-15 години трудов стаж се смениха с поколението на усилен труд и липса на възможност да си седиш у дома.

# 691
Аз пък конкретно за село мога да кажа, че е пълно с пенсионери с коли. Има си и логично обяснение.

Ние тук си говорим за пенсионерите, като повечето виждат в тяхно лице баба си и дядо си, но на повечето от нас пенсионери са вече родителите ни, а прародители- покойници. Майка, бог да я прости, вземаше доста висока пенсия, не е и само тя, разбира се. Като цяло нейното поколение не е с ниски пенсии (ниски спрямо общия пенсионен изглед у нас, не сравнявам с никъде другаде), просто защото онези мили бабички, които цял живот са си седели у дома и вземаха пенсии по старост, или са имали само 10-15 години трудов стаж се смениха с поколението на усилен труд и липса на възможност да си седиш у дома.

Касита, моите родители са учители и са с пенсии под 300лв и двамата. Баща ми има над 40г трудов стаж, работи и след навършване на годините за пенсия като учител, като пенсионер работи и като пазач, вече е на възраст (80г) и не може да работи.
Това според теб високи пенсии ли са, за хора с висше образование и нямат и един ден прекъсване на трудовия стаж?

# 692

Касита, моите родители са учители и са с пенсии под 300лв и двамата. Баща ми има над 40г трудов стаж, работи и след навършване на годините за пенсия като учител, като пенсионер работи и като пазач, вече е на възраст (80г) и не може да работи.
Това според теб високи пенсии ли са, за хора с висше образование и нямат и един ден прекъсване на трудовия стаж?
Tired Не мисля че точно тя  не е наясно какви са доходите на учителите.

# 693
За учителите съм наясно, там няма какво да коментирам. При сегашната си заплата, е ясно каква пенсия да очаква моя милост след 35-40 години.
Баща ми беше с техническо образование, висше и доста прилични доходи за пенсия, която, уви, не дочака. Майка ми работеше в Столична община почти 30 години- там човек с ниска пенсия няма.
Това, ако всеки реши да разказва историята си.
Мога да споделя и за свекър ми, за сестра му, за братята и сестрата на свекърва ми, за другите ми по-възрастни роднини. Виж, за майката на съпруга ми ще спестя, започнах поста си с обяснението защо.
Повече от гореизброените са ударили тавана или са близки до него. Но пък дядото и бабата на мъжа ми, които имат сигурно по 50 години трудов стаж, вземат общо около 380 лева.

# 694
Да си призная като се заговори за финансова култура все се чудя кой тип хора визирате. Онези, които правят точна сметка и никога нямат фалове с лотарийно билетче или друга подобна безсмислена волност? Тях ли?

Мен лично този тип разумейковци не ме кефят. Цял цял живот пестене и практичност. В един момент машинката спира и какво? Ах, той много пестил. Е хубаво де, ама връщане назад няма.

За мен финансова култура означава когато имам 2 да не харча по същия начин както когато имам 200. Сиреч, да схващам разликата в цифрите и да пречупвам мераците си когато няма с какво да ги подплатя.

Да си позволиш чат-пат волност когато нямаш пари е задължително. Фактът, че не ти стигат, е в състояние да те смаже и психически освен финансово. Или вие това не го броите? Важен е само балансът в бюджета ли?

От време на време трябва да се дава на душата. Дали ще е скъпа кино вечер с пица в мола или билетче от лотария или нова ризка... няма значение. Малко да се отпуснеш, поглезиш, припомниш, че и ти си човек. Макар и леко беден.
Оставете търкащите билетчета да помечтаят.

99% от бгмамите не изкарват паричките, чийто бюджет така умело управляват. Ми к'во пък... то и тва си е некво умение. Дет' се вика - да отдадем всекиму уважение. Rolling Eyes

# 695
Евлата, на моите села пък се придвижват с коне/магарета и каруци. Тези с коли са мнооооого малко, да не казвам, че не познавам такива. Коня иска трева и сено само. Все пак съм от врачанския регион, най-бедния... ти ще да си боржоа явно.
Твойте пенсионери с колите... винетка 70лв, гражданска 150, ами то ... едната пенсия отиде. Да не говорим за някой ремонт, бензин и т.н. Тези твойте не са за жалене...

# 696
Буржоа не съм, жива принцеса съм си. Друг е въпросът, че губернаторската резиденция на Принцесата се помещава в област, където традиционно не се отглеждат коне и магарища. Така да се каже в цяло село има само едно конче и едно магаренце. Отделно, че да препускат каручки по артерия, свързваща двете части на България, не е най-безопасното. Не че едно време не се пасяха по банкета и овчици и козици, но тогава не всеки се яхаше на автомобил.

# 697

99% от бгмамите не изкарват паричките, чийто бюджет така умело управляват.

Това наистина ли го вярваш?

За другото съм съгласна като цяло. Въпреки че аз съм аскет ужасен, но ми се случва нерядко да похарча пари за неща, които на други биха се сторили крайно безмислени Simple Smile
А пенсиите - тепърва ще има страхотен проблем с тях, защото започва да се пенсионира поколението, което работеше през последните две десетилетия на миналия век без или почти без осигуровки. В много райони извън София учителските пенсии ще са относително високи, защото заплатите са били на светло. В същите тези много райони да си намериш учителско място и сега е повече от трудно.
Що се отнася до техния размер - пенсията на баща ми е под 300 лв. заедно с вдовишката добавка и с добавката, че е над 75. Стажът е над 40 години.

# 698
Масово пенсионерите си имат коли по селата. Обикновено това са старите коли на децата, оставени на доизживяване. На село не може без кола, пък даже и трошляк.
 Знам го добре като селски жител. Пълно е с пенсионери, пренесли се да живеят на село като по-евтино и карат коли.
 С коня и каруцата да стигнеш най-много до лозето. Ако искаш да ходиш в града, обаче, паркираш коня и яхваш голф двойка.

# 699
проблемът ще е на тези, които не се осигуряват
но честно казано не ги жаля особено
познавам доста хора, които се подписват на 450 лв заплата, а прибират 1500 +....
реално всеки месец си прибират в джоба 200-250 лв невнесени осигуровки, нека живеят с 300 лева пенсия като им дойде времето, изборът си е техен

# 700
познавам доста хора, които се подписват на 450 лв заплата, а прибират 1500 +....
реално всеки месец си прибират в джоба 200-250 лв невнесени осигуровки, нека живеят с 300 лева пенсия като им дойде времето, изборът си е техен
Не ги мисли тях много много. Те са се осигурили къде с имот, къде със спестявания. Доста по-сигурно от НОИ, ако питаш мен...

# 701
  • постоянно
и това го има , съгласна съм  Peace

# 702
  • постоянно
Не ги мисли тях много много. Те са се осигурили къде с имот, къде със спестявания. Доста по-сигурно от НОИ, ако питаш мен...

А правилно ли е според теб Герри ?

# 703
Нямах предвид тях. Тях и аз не ги съжалявам. Но в годините след промените имаше момент (какъв момент, то бяха две десетилетия), когато хората нямаха избор -  или си безработен, или работиш в един от многото  гръцки цехове по 12-14 часа, 7 дни почти за без пари. И разбира се, без никакви осигуровки. Поне в Югозападна България беше така.

# 704

Не знам, според мен всички ще имат проблем с пенсиите и е най-добре, който може, въобще да не разчита на държавна пенсия за осигуряването на старините си. Населението застарява, променя се социалната структура, териториалната. Изтичат квалифицираните хора, не само към чужбината, но и от по-малките населени места само към няколкото по-големи града, броящи се на пръстите на едната ръка. Раждат по много деца само циганите и маргиналите, които никога няма да станат данъкоплатци.

Общи условия

Активация на акаунт