Скандалният филм "България, моята земя"

• 12 680
  • 132
  •   1
Отговори
# 75
...Държава,разяждана от корупция,престъпност,фаворит по ниска раждаемост.Т.е. отвсякъде апетитна хапка за регионална сила като Турция.

Това е интересно - защо смяташ, че сме "апетитна хапка", някакви природни изкопаеми ли визираш, с какво сме апетитни? Защото аз не виждам абсолютно никаква опасност някой да ни прилапа фактически. Да не говорим, че е и невъзможно.

Филмът не съм го гледала и не мога да коментирам, но възродителният процес е едно много голямо черно петно в историята ни и смятам, че трябва да се говори за него, да. С факти, с гледни точки и с емоция. Както един друг народ говори за нацизма и не е допуснал участници в Холокоста, например да заемат каквито и да е длъжности след войната ( а напротив, извел ги е на съд), така смятам, че и у нас участниците във възродеителния процес следва да бъдат в 9та глуха до 9то коляно. А това не само не се случи, а тези хора са в политиката и бизнеса и до ден днешен ( + собствените им водачи на незаконната им партия са активни участници в 'голямата екскурзия').

Сравнено с днешната "мигрантска инвазия", която мисля, че не е достигнала 1 милион още в Европа (или го достигна съвсем скоро) и цялото пищене от всичко, което се случва -  представете си почти 1/2 милион български турци през границата каква криза е.

Последна редакция: чт, 24 дек 2015, 08:43 от 10 c`s

# 76
Оставам с горчив вкус на измама.Оня американски професор ,който е правил филма твърди ,че по българските земи е имало турци ,които са били нагло изгонени.Питам аз ,този професор ,а когато турците дойдоха преди 6 века по българските земи ,къде се дяна аристокрацията ни,как от българи за една нощ правеха мюсюлмани?Професоре, чия история си чел или парите не миришат?
Ясно е, че този поръчков  журналист изпълнява някаква поръчка - на кого остава само да гадаем, а този набеден за професор е известен с това, че не признава арменският геноцид. Все още няма никакво извинение или някаква нотка на редакция от издателите / телевизията.

И тук е момента да се припомни книгата "стратегическа дълбочина" на един фосил набеден за политик, а по-скоро нео-османист давутуглу, който наскоро беше на посещение по неясни какви причини у нас. В тази книга открито се говори как Турция трябва да си припомни историята и да се върне към историческите си идеи и интереси дори и ТЕРИТОРИАЛНИ. Това изкопаемо Давутуглу трябва да бъде върнат в 16-ти век, точно където му е мястото.

# 77
  • Пловдив
Филмът, доколкото разбирам, не е за възродителния процес, а само представя възродителния процес като най-стандартна част от обичайната политика и отношение на България към мюсюлманите (турците) от създаването и (през 1908, нали  Laughing) до ден днешен.

Иначе аз за възродителния процес имам леко особено мнение - че е срам, срам е, да, само дето онези, които са успявали с подобни "процеси" тихомълком и в продължение на десетки години (в частност Югославия с македонските българи и Гърция с българите по Беломорието, но съм сигурна, че световната история знае много такива примери), тях ни най-малко не ги е срам и никой не ги кара да се срамуват. (То Турция не я е срам от арменския геноцид, а и от другите избивания на християни в периода, българи в това число, щото, нали, нямало подобно нещо, хем това с арменците светът като цяло го признава, та тези другите да ги е срам...) Тоест ако не бяхме загубили Студената война и ако бяхме подхванали нещата по-"умело", и нас нямаше да ни е срам, щото щяхме да сме едни от тея в редицата успели.
Не, не се опитвам да омаловажа и оправдая т.нар. възродителен процес, както - поради дългогодишния си форумски опит - съм напълно сигурна, че ще бъдат разбрани думите ми.  Laughing  Просто казвам, че в никакъв случай българите (или българските комунисти, или квото там) не сме нещо уникални в това отношение. Иначе ясно, че който губи войни, студени или топли, си носи и последиците, докато победителите не ги съдят.

# 78
Аз филмът нямам интерес да го гледам, защото каквото знам и съм чела за Възродителния процес ми е достатъчно и съм изяснила историята за себе си, но разбирам от темата, че е пропаганда.
Но нека си дадем сметка, че за нас примерно Александър Втори е цар Освободител, а за поляците е един сатрап, тиранин и една от най-черните фигури докосвала се до историята им. За американците е глупакът, продал Аляска.
Така че историята по принцип е въпрос на някаква интерпретация на различни страни и гледни точки.
Ако турците са ОК с тяхната интерпретация това си е тяхно право. Наше право ( а според мен и задължение, като причинители на това страдание) е да търсим истината, да не я замитаме под чергата и да се обосноваваме официално, обосновано и културно на най-високи световни форуми.
Защото арменците примерно до ден днешен се борят за думата "геноцид" по най-културен начин.
Иначе, да- историята я пишат победителите.
Обаче вече не сме в 13ти и ли 18ти, а в 21ви век и информацията е изместила златото.
Не е нужно да се оправдаваме с нищо ( Гошко, негрите и тн), а просто да знаем и да държим на истината и фактите, а най-вече да се поучимот историята.  химери няк'ви:)

Последна редакция: чт, 24 дек 2015, 08:58 от 10 c`s

# 79

И тук е момента да се припомни книгата "стратегическа дълбочина" на един фосил набеден за политик, а по-скоро нео-османист давутуглу, който наскоро беше на посещение по неясни какви причини у нас. В тази книга открито се говори как Турция трябва да си припомни историята и да се върне към историческите си идеи и интереси дори и ТЕРИТОРИАЛНИ. Това изкопаемо Давутуглу трябва да бъде върнат в 16-ти век, точно където му е мястото.

Предполагам, си чела "Стратегическа дълбочина". Аз съм, така че, ако и ти си я чела, можем да дискутираме, а не да разменяме празни приказки. Като начало, държа да подчертая, че концепцията на "Стратегическа дълбочина" не е изгодна за българските национални интереси, но определено отговаря на турските такива. Авторът е всичко, но не и "фосил, небеден за политик" (пропуснала си запетайката, междувпрочем). Давутоглу е изключителен учен. Това, че неговите концепции не са ни изгодни, не го прави некадърен. Напротив, изключително кадърен е в пропагандирането на турските национални интереси. И така трябва да бъде- това му е работата. А нашата работа или, по-точно, на нашето правителство, е да осигури такава политическа подкрепа за учените, работещи по българскате национални въпроси, каквато турското осигури на Давутоглу.

# 80
по отношение на "възродителния процес" точно Турция няма какво да каже-или поне не би трябвало да има какво да каже/ тъй като по тяхната конституция етническите малцинства и самоопределянето по етнически признак не е признато-всички са не само турски граждани,но са ТУРЦИ.т.е разлика с намерението на България всички да са българи в България няма. Мисля,че е нормално след освободителните войни,остатъците от населението на окупатора да бъдат изселени -поне след Балканската война това е трябвало да се случи-тук не става дума за малцинство/каквото са били арменците и евреите в България,а става дума за останали части от населението на една враждебна страна,което е било привнесено по нашите земи с цел задържане на териториите и турцизиране. За съжаление наистина голяма част от т.нар "турци" по нашите земи са били считани за българи от правителствата и това е довело до трудния път на "връщането им към родовите корени". Голяма роля е изиграло тук изказването на Мидхат Паша във връзка с произхода на местното "турско" население: 
Цитат
"Между българите има повече от един милион мохамедани. Тези мохамедани не са дошли от Азия, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чада на същата тази страна, на същата тази раса и от същото това коляно."
Аз не съм убедена,че това важи за всички местни турци-предполагам,че нежеланието те да бъдат отделяни и спрямо тях да има различна политика е довело до по-късните трудности в асимилацията. Още веднага след освобождението етническите турци с наистина турски произход би следвало да бъдат изселени в Турция и заменени с българско население останало в пределите на Османската империя,и така да стане ясно,че лицата с мюсюлманско вероизповедание оставени в пределите на България са оставени,защото са българи по произход. Реакцията на българските правителства към петата колона на турското етническо малцинство е била винаги непоследователна и недостатъчна-възродителния процес би трябвало да бъде една постоянна политика на убеждение и разясняване на произхода на това малцинство,а не механична смяна на имената -това само ги озлоби и капсулира. Вредното влияние на ДПС,което разространява споменатите във филма лъжи за това,че България е изконна турска земя,на която руснаците са създали изкуствено политически удобна за тях измислена държава България подклажда национално-освободително движение у турското население. Не сепаратистко,а национално-освободително. И ние допуснахме това да се случи през последните 25 години със страшна сила. Надъханото население на Родопите вярва в това,сякаш е святата истина. До това водят дивотиите за "османското присъствие",което НИЕ използваме като термин. И така от дума на дума робството се превърна в присъствие,а нашето освобождение се превърна в окупация на турски територии-горките турци. Би трябвало да има разлика в третирането на малцинствата,когато те са враждебно настроени към държавата,в която живеят и не са точно малцинствена група,а оцеляло ядро,от което да се възстанови турското владичество върху "незаконно заграбените" от българите територии. Доста прекалихме с демокрацията тук и пресолихме супата,за което ще си платим със заличаването на 1300 годишната ни история и ще започнем да броим от 1908 като крадци и натрапници. И всичко това,за да бъдем бели и добри за поробителите ни и техните горди наследници,които ни считат за гяури и грабители и ни представят така пред света. За да си оправдаят агресивната политика спрямо нас.

# 81
Под Възродителен процес аз разбирам поредицата действия на властта от края на 70-те и началото на 80-те години, довели до смяната на имената на българските турци И българските мюсюлмани през 1984 г. Това наистина е ужасно срамен и унизителен акт за България. "Голямата екскурзия" през 1989 г. не я смятам за фактическа част от Възродителния процес. Напротив, по своята същност тя е точно обратното - отказ на държавата да приобщава това население.
Мъжът ми е от Кърджали и симпатизира на турското население там. Твърди, че е доста унижавано по онова време, а българите са се смятали за първо качество хора, за разлика от турците. Но и той твърди, че 1989 г. е настъпила повсеместна радост сред турците, когато съобщават, че Турция отваря границата. Веселия до нощите. И не е чудно. По онова време и етническите българи мечтаеха границата да се отвори и да заминат нанякъде. Неслучайно 1990-1991 г. милион българи го направиха така или иначе, много от тях завинаги.
Лошото за турците е било, че продават на безценица имотите си и покъщината си. По-късно на повечето от тях е възстановена.

В България има две големи области на етническо турско население. Не просто мюсюлманско, а чисто турско. В първата област, т.нар. укрепен четириъгълник между Силистра-Русе-Шумен-Варна, по време на Руско-турската война има съсредоточена голяма турска военна сила и поради тази причина тази област се избягва от руските войски и остава незасегната от войната. Там не се налага турското население да бяга панически от руската армия и то си остава по домовете.
Другата област - Кърджалийско, е присъединена по-късно към България /чак 1912 г./ и там турското население е заварено и е нямало причина да напуска домовете си.

Последна редакция: чт, 24 дек 2015, 10:59 от Анонимен

# 82
Това жалко подобие на документален филм вече не може да бъде открито на официалния и канал.

Още вчера Ал Джазира върнаха филма на сайта си заедно с редакторска бележка, гласяща, че България е член на ЕС от 2007, а не 2014, както беше първоначално представено.
Толкова гнусно...  Sick

# 83
Не ми е ясно как в тема за филм, той масово се коментира без да е гледан  newsm78

Е, аз го гледах. Изобщо не го намирам за скандален. Акцентира върху изселването от 1989 г. и след това върху желанието (правото) на хората да изповядват религията си и да говорят езика си. Има някакви фактологически неточности, но това съм го забелязвала и в много други филми, особено такива с историческо-политически нотки. Не разбрах кой точно за какво кого трябвало да съди?

Лютвито дразни, но не защото е от турски произход. Там проблемите са от друго естество.

# 84
Аз  много-много не разбирам, защо искате политиците да вземат отношение.
Това не е политическо изявление, а журналистическо творение. И даже да е вдъхновено от властта, то е една подла провокация, а на провокация се отговаря с ИГНОР, което и нашите шушумиги правят.
Жал ми е за обикновените хора и българи, и турци, които биват насъсквани заради чужди интереси.

# 85
Не ми е ясно как в тема за филм, той масово се коментира без да е гледан  newsm78
Защо реши, че се коментира, без да е гледан?

# 86

Така е оповестено в голяма част от мненията в темата.

# 87

На този етап в темата има 86 мнения. В 5 от тях се твърди, че авторът не е гледал филма. 5 от 86 е голяма част от мненията?

# 88

На този етап в темата има 86 мнения. В 5 от тях се твърди, че авторът не е гледал филма. 5 от 86 е голяма част от мненията?

the wishmaster
Как пък не те домързя да броиш! newsm78

# 89

the wishmaster
Как пък не те домързя да броиш! newsm78
Чакам мама да ме извика да меся питката и убивам време. Grinning По този повод, Светли празници на всички!

Общи условия

Активация на акаунт