Под елхата таз година и за СЕПТЕМВРИйче подаръци ще има! тема №3

• 29 184
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте мили мами и бебенца,  Hug Hug Hug

привет от мен и Wink) от нашия снежен човек на двора Wink) заедно го правихме с батковците, и стана много хубав и усмихнат.

Виждам, че обсъждате захранването и консултациите. Аз също смятам преди 6-ия месец да не захранвам. За консултациите - моето до преди седмица пи АБ, така че ваксините се отлагат поне още седмица. Утре сме на контролен, но мисля че докторката ще каже, че вече е добре. Не кашля, няма сополи, аз смятам че е здравичък.

Иначе, аз съм ви писала за моята ЛЛ, тя е същата и на децата. Добра е само в поставянето на ваксини, и то ги водя когато и аз самата съм убедена, че са здрави. Иначе, за съжаление, й нямам доверие да ги лекува. Иначе е много мила, грижовна, приятна и усмихната, но от лекуване не разбира. Направления ми дава, но опашката пред кабинета й често ме отказва да чакам за такива. Опитах да намеря друг за бебчо, обаче всички, за които чух добри отзиви, не приемат нови пациенти, и пак тук го записах.
Но, да сме живи и здрави, при необходимост ще ходим на частно - при нас прегледите са 20 лв., не е като да са по 100.

Искам да ви кажа нещо, което пробвах снощи посред нощите. Намерих информация в интернет, и реших, че не ми пречи да опитам. Следя по физиономийките, които прави, когато му се ходи до тоалетна, и махам памперса и го държа над един леген.
Вече 3-4 пъти успяваме да се изпишкаме така, и 2 пъти да се изакаме. Аз съм много, много доволна от бебчо, и смятам да продължавам така. Ще пиша в скрит текст, защото стана много дълго.
Скрит текст:
Забравих как се казваше сайтът, пак мога да го потърся. Методът за ранно отучване от памперс се казва ЕБХ - естествена бебешка хигиена. Погледнете ако искате и вие в нета. Пише неща, което засега ми се струват верни. Че бебенцата дават сигнали на майка си когато и мсе ходи до 00. И ако се възползваме, ще махнем памперсите много рано. Важно е да се започне сега, защото като станат на 5-6 месеца, те вече са се дресирали да ползват памперс, и не си правят труда да подсказват.

Друго важно е, че докато се хранят, не пишкат и не акат. Спират, и се съсредоточават, и тогава. Или спират, и почват да мрънкат, или да правят гримаси, и тогава. При моето е едно от двете - но никога едновременно в един и същи момент не ползва 00 и не суче. Така че, като цяло, мисля че ще успеем да се нагодим.

Пишете, ако имате опит или информация някаква по въпроса.

Това, което най-много ме абмицира мен, е, че пишеше, че изпражненията са токсични, и когато стоят в памперса - част от тях, колкото и да е хубав памперсът, част от изпражненията или пишканото, се просмукват обратно в кожата на детето. А това не е никак добре, защото ги токсифицира един вид, и е предпоставка за развиване на алергии в по-късна възраст. И понеже с батковците го има този проблем с алергиите, мисля сега да пробвам с бебенцето, дано да се справя.
Като казах на майка ми - тя мисли, че е възможно поради памперсите, сегашните деца да страдат от толкова алергии, за разлика от моето поколение, примерно. Аз нямам алергии, нито приятелките ми , в такива мащаби , както децата ни. А аз не съм била с памперс, както и вие, предполагам.

Пишете ако знаете нещо, или ако пробвате и вие. много ще се радвам на подкрепа. Мисля, че е нещо, което си заслужава, дори  и само през деня да е чисто детенцето ми. Макар че аз пробвах снощи като ми се събуди в 3 часа, пробвах и сега в 12 през нощта - и двата пъти пишка и ака в легена без проблем. После се донавечеря, погука ми 10 минути, и отхърка  baby_neutral baby_neutral baby_neutral baby_neutral baby_neutral

# 361
  • София
Румка, и аз бях чела за ЕБХ, но от цялото време и внимание към каката, не съм пробвала. Малко ми е съвестно, но бебето остава малко ощитено. Все пак ако се стегна, може да опитам. А с нея също още не сме махнали памперсите, а след една седмица става на две. Вече често се случва да е сух, но не е да я оставя без памперс още. Може пък д я стимулирам и нея ако го приложа това на бебето.

Бибите, които взехме са на Нук, а от каката има едни на Чико. И той ги изпуска и плюе постоянно. Забелязвам, че каучуковите (жълтите) му харесват повече от силиконовите, вероятно защото са по-мекички. Силиконовата като му я дам и прави веднага една физиономия на отвращение и я бута с езика.

И моите пари за декември ги няма още, но засега ще чакам търпеливо. Все пак беше краят на годината. Важното е да си ги получа, пък дори и със закъснение.

# 362
  • София
Кирил смуче биберон във времето преди да заспи. Аз му я бутам, защото по-лесно се успокоява и заспива. Бяхме взели две каучукови на Чико още преди раждането, но като ни изненада 17 дни по-рано и по спешност баща му беше взел от аптеката силиконов на Нук. И до ден днешен харесва него повече, другите са резервни, докато стерилизирам Нук-а. Онзи ден в магазина ми препоръчаха на DrBrown's, които били ортодонтни. Тъй като за момента наличните ни устройват - той не ги иска толкова, реших да взема от тези едва след 6-месечна възраст. Че те така вървят като размери - от 0 до 6 месеца и после от 6 до 18.

Това за отучване на бебето от памперса от ранна възраст съм го чувала и от други майки, включително от бабата на съпруга ми, която така е отучила майка му от пелени. Майка му е родена декември и жената ми обясняваше, че било страхотна мъка да пере и да суши тонове пелени посред зима. Та, по нейни думи, на възрастта на нашите бебета, нейната дъщеря вече е ходила по малка и голяма нужда само в леген  Peace Аз за момента не мисля да изпробвам подобен метод. За акането - добре, но за пишкането съм скептична, че това ще работи - дори да се изпишка в легена като му предложа, той пишка още доста пъти, които няма как да ги разпозная по физиономия. rumka833, при твоето дете памперсът е абсолютно сух, откакто практикуваш този метод, така ли?

# 363
Aми, аз почнах от преди 2 дена, засега имам успешни няколко акита и няколко пишкания.
Сух беше на няколко пъти - основно през нощта. През деня като се улисам, и явно изпускам момента.

В информацията пишеше, че докато спят, не пишкат. Пишкат - но това става ако се разсънят и размърдат - тоест, те се размърдват, защото им се пишкало. И като го усетя, че започва да шава, веднага го събувам, и без това наближава времето за хранене. Но както казах, то не може всеки път. Когато успея, става.

Но засега по-често не е сух. Пишеше, че когато са по-малки, е по-трудно да се научим да изловяваме пишкането, защото особено новородените могат да пишкат по до 20 пъти на ден. На 3 месечна възраст - 5-8 пъти на ден. В една друга статия четох, че е много по-добре дори някой път да ги слагаме над легена, дори  и да не е всеки път, отколкото изобщо. Например ако сте на дълга опашка пред магазина, или на гости някъде, може да няма възможност. Може да се слагат и над тоалетната, мивката. Важно е да му се казват пишш, или а-а, или нещо друго, с което детето да прави асоциации. До 2-3 седмици трябвало да свикне.

Знам, че в Индия, примерно, памперси не се ползват, защото майките се научават да разпознават симптомите от съвсем ранна възраст. Но в страните, където се ходи по-леко облечен, е по-лесно.
Дано да устискам, и да продължа така ентусиазирано. Резултатът е едно усмихнато бебенце - то много обича милото да седи голичко.

В периоди на интензивен растеж, или на зъби, или ако е болно - тоест в нетипично за детето състояние, може да не дава ясни симптоми. Но когато се оправи, пак следете.

вие забелязали ли сте когато ще ака - дали прави нещо специално? Моето се умълчава едно такова виновно Wink) Или започва да се дърпа и мята.

А бабата - каза ли как се е справила с научаването?  Аз разпитвах мама, обаче не ми помогна особено.

# 364
Аз практикувам ЕБХ от самото начало. Хрумна ми да пробвам след като забелязах, че бебка се изпишква винаги след като ѝ махна памерса. Започнах да я водя на чешмата в банята и да пускам водата да тече. Като чуе звука, след няколко секунди се изпишква.
В началото аз я водех на определени интервали - 10 минути, но в един момент забелязах, че тя започна да мрънка, ако е без памперс и като я заведа, веднага се изпишква. С времето започнах все повече да разчитам на нейните сигнали, вместо по моя инициатива да я водя. Направи ми впечатление колко различни са интервалите - понякога през 10 минути, друг път по над час.
През деня е без памперс, слагам една тензухена пелена, сгъната на няколко ката и закопчана в бодито. Дори да се напишка, количеството е толкова малко, че не стига до бодито и за 3 месеца не сме имали напикани дрехи.
Слагам памперс когато излизаме навън за по-дълго (което напоследък не се случва  Rolling Eyes) и когато спи. Но за кратките дневни дрямки не винаги слагам. И да напишка пелената не е драма. Знам, че няма да стигне до дрехите.
Мисля като стане на 6м да ѝ взема гърне, да видим дали ще му схване лесно предназначението.
Не съм амбицирана да махне рано памперсите - когато стане, тогава. За никъде не бързаме. Просто искам да не стои с памперс през целия ден да ѝ се зачервява кожата, а другото са екстри.

С беберона ми е голяма драма. Още го плюе и не ѝ действа особено успокоително или приспивно. Ако си е наумила, че ще мрънка за нещо, още повече се дразни, ако се опитвам да ѝ го натикам в устата. Едно ядно започва да реве, все едно ми казва "Ти сега баламосваш ли ме, а  #Cussing out
Joy
Ииии, започва да си смуче палеца  Confused Вчера много смешно се приспа сама, като си мрънкаше напевно и току мушкаше палеца в устата. Дано да не ѝ стане навик.

А какъв номер спретнах на 5-годишния батко, който сутрин като го будя и е с пръст в уста, вечер на моменти заспива с пръст в уста.. hahaha Онзиден сутринта отивам да го събудя, и съм взела с мен едното биберонче. Издебнах го и го тикнах в устата му. И онова като ми се събуди, и аз му казах, че бебето му е подарило едното биберонче, защото явно и баткото ги обича.
Ама как се разсърди .... но вечерта не сложи пръста в устата. Сега го наблюдавам да видим, дано издържи по-дълго без да ги лапа тия ръце ... Tired
Joy
Много ме кефи колко си положителна и с ведър подход към всички проблеми. Трябва да си взема бележка, защото аз само гледам да драматизирам...

# 365
  • София

А бабата - каза ли как се е справила с научаването?  Аз разпитвах мама, обаче не ми помогна особено.

Значи, по нейни думи тя е започнала да го прави без да има определени сигнали, т.е. сутрин, например, става бебето и тя го хваща над легена. И чака. Казва, че е имало случаи, особено в началото, да стои и по половин час така, докато детето свърши работата. И след известно време пак, на какъв интервал не съм питала. И постепенно детето явно е привикнало с този режим и е започнала веднага щом я хване над легена, да си свърши каквото има за вършене. Но наистина трябва постоянство. Браво, че си се решила, дано има успех  Hug

Сега като чета и allana направо ви се възхищавам. Кой знае, като продължите да давате такива положителни отзиви от този метод, може и моя милост да реши да се пробва  Crazy

# 366
  • Пловдив
Ама вие всички ползвате биберони-залъгалки, а бебка вече 2-ри месец забрави какво е това. Просто спрях да й давам и тя нямаше против, заспиваше без него. Трябва ли да се притеснявам, че не ползва?! Sad Бебка, когато ака, започва да гледа в една точка и почервенява от напъните. Но то се и чува. Няма как да го сбъркаш Simple Smile)

# 367
  • София
Racel, според мен, даже е по-добре, че не иска биберон. Щом е спокойна и така, няма смисъл да й го буташ насила. Аз даже понякога се ядосвам на себе си, че му я давам като плаче, а той я плюе. Но като точно в момента правя нещо друго, да кажем, ми е най-удобно да го залъжа с нея в този момент. Кирил също понякога заспива без бибата, да кажем в половината от случаите, а като заспи дълбоко задължително я изплюва. Та не съм притеснена, че няма да мога да го отуча. Но при всички случаи при вас е по-добре, че въобще не я търси.

За акането забравих и аз да кажа - умълчава се, облещва един влажен поглед и започва. Понякога и се напъва, но понякога май не му е нужно. Ако гледам в него, със сигурност ще разбера, че това върши. Но ако е в другата стая в креватчето, например, няма да го чуя.

# 368
И аз малко съжалявам, че Дани иска само с биба да заспива, иначе през деня не я иска вече, ръцете са му по-вкусни Simple Smile като заспи дълбоко я изплюва.
Вече втори ден успява да се изходи и съм много доволна, много се надявам така и да продължи. Имам въпрос за забелването - кога се започва, как се прави, и колко често? На мен педито ми каза да не бързам, и аз само го проверявам как е, дали не е зачервен, но засега няма проблем. Аз се ужасявам от мисълта, че трябва да го направя и да реве от болка.... сърцето ми се къса да го гледам така, даже на ваксините ми е много мъчно, но добре че бързо му минава, но за забелванетооо.... Sad

# 369
Ох да ви кажа уж нашата лекарка е много готина, ама и тя много много не обеснява. Каза ни да даваме сокчета, но не пита по колко ядем поне последния път). Преглежда я иначе и обеснява кое какво е. Помага ама не е много по това, все трябва аз да питам, пък аз се чувствам тъпопостоянно да питам.
Биберон давам на МАМ най-малки (любим ни е ) иначе имаме няколко други, но тх не ги иска. Всички са ми казвали, че по-добре биберон от колкото пръст (биберона можеш да го скриеш в последствие )

# 370
И аз малко съжалявам, че Дани иска само с биба да заспива, иначе през деня не я иска вече, ръцете са му по-вкусни Simple Smile като заспи дълбоко я изплюва.
 Аз се ужасявам от мисълта, че трябва да го направя и да реве от болка.... сърцето ми се къса да го гледам така, даже на ваксините ми е много мъчно, но добре че бързо му минава, но за забелванетооо.... Sad

и аз изживях същото притеснение като теб, обаче се престраших. Оказа се напразно - чурката се оказа напълно забелена. Протестите бяха малко. И така като се сетя, дърпам кожичката. Някъде 1 път седмично. Засега не забелязвам проблеми. За ръцете - по-вкусни са, определено, обаче с малкия батко допуснах грешката да се предам - и сега вече 5 г. и 1 месец, ръцете са още в устата. С големия батко бях по-настоятелна, и на около 2 г. изхвърлихме бибата, и ръцете не се лапат.

Racel,
За акането забравих и аз да кажа - умълчава се, облещва един влажен поглед и започва. Понякога и се напъва, но понякога май не му е нужно. Ако гледам в него, със сигурност ще разбера, че това върши. Но ако е в другата стая в креватчето, например, няма да го чуя.
Съгласна съм с теб, не винаги може да се уцели моментът. Но, все пак се започва от някъде.

Само че, прочетох че най-късно до 6-ия месец е добре да се започне, защото след това вече не показвали симптоми децата.
Браво на Аллана - ти си нашата гордост!
По колко пъти горе долу пишка на ден? Четох, че между 5 и 8, но не съм ги броила?
 Hug Hug Hug

# 371
  • София
Имам въпрос за забелването - кога се започва, как се прави, и колко често? На мен педито ми каза да не бързам, и аз само го проверявам как е, дали не е зачервен, но засега няма проблем. Аз се ужасявам от мисълта, че трябва да го направя и да реве от болка.... сърцето ми се къса да го гледам така, даже на ваксините ми е много мъчно, но добре че бързо му минава, но за забелванетооо.... Sad
Това е тема, по която има доста противоречиви мнения. Едното е, че забелване въобще не се прави, че става от самосебе си, детето само помага. В тези случаи обаче е възможно да се наложи хирургична интервенция впоследствие, при наличие на фимоза например. Друго мнение е, че трябва да се прави постепенно. Нашата педиатърка така ми беше казала - всяка вечер след баня по мъничко. Не съм допускала да го боли. В момента, в който видех, че започва да изпитва дискомфорт, спирах веднага. Започнах някъде на 10-я ден от раждането, на три месеца главичката се беше показала изцяло от едната страна. Някои лекари знам, че съветват да се започне от по-късно. При нас пълното забелване го направи доктор, писала съм по-напред в темата. Заболя го, няма как, но моментно при интервенцията и първия път вкъщи, когато аз дръпнах да почистя. Това беше, през останалото време не съм забелязала да има чувствителност, включително същата вечер като го къпахме. Сега, месец и нещо по-късно, всичко е чудесно. За момента съм доволна, че постъпих така и се надявам да е било за доброто на детето  Praynig Третият вариант е да стане от един път, направено от лекар. Възможно е в този случай да има и кървене. Аз намирам този метод за доста краен и не бих го причинила на детето, но сигурно и той би могъл да бъде обоснован с някакви доводи  Peace

Така че, моето мнение е да прецениш ти как искаш да процедираш, като, разбира се, се посъветваш и с лекар, на когото имаш доверие. Каквото и да избереш, пожелавам ти да е безболезнено за бебчето  Hug

# 372
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Този номер с изпишкването го пробвах, но не се получи и се отказах бързо.При нас вечер като сложа памперса преди лягане и на сутринта е препълнен, но се и буди често, както се оплаках.Всичко казват, че ни започнаха зъбите и е по-зле от коликите.

Педиятърката ни и тя е смотана.Нищо не обяснява, ако не попитам и само го мерят, теглят, преглежда и бият ваксините.Нито за масаж и гимнастика е споменавала.За захранването като я питах каза след 6 навършени месеца и си купи еди-коя си книжка...много е хубава  Crossing Arms

Колкото до биберонът, ние сме постоянно с него.Каучукувите не ги хареса, както и ортодонтските.Не знам вече колко силиконово биберона на Авент смених.За след 6-я съм приготвила един силиконов на Мам, който е с доста по-тънка основа, риска от неправилно подреждане на зъбите и ще видим дали ще го хареса.

# 373
Този номер с изпишкването го пробвах, но не се получи и се отказах бързо.При нас вечер като сложа памперса преди лягане и на сутринта е препълнен, но се и буди често, както се оплаках.Всичко казват, че ни започнаха зъбите и е по-зле от коликите.

Педиятърката ни и тя е смотана.Нищо не обяснява, ако не попитам и само го мерят, теглят, преглежда и бият ваксините.Нито за масаж и гимнастика е споменавала.За захранването като я питах каза след 6 навършени месеца и си купи еди-коя си книжка...много е хубава  Crossing Arms

Колкото до биберонът, ние сме постоянно с него.Каучукувите не ги хареса, както и ортодонтските.Не знам вече колко силиконово биберона на Авент смених.За след 6-я съм приготвила един силиконов на Мам, който е с доста по-тънка основа, риска от неправилно подреждане на зъбите и ще видим дали ще го хареса.

И ние сме нон стоп с биберона. В началото беше, защото постоянно църка, а сега веднага гледа да си налапа ръцете и то здравата ги смуче. Реших, че не искам да свикне с пръстче в устата, тъй като имам опит със сестра ми. Не помня на колко години беше, но вече доста голяма още смучеше палеца и нищо не можеше да я откаже. В един момент той беше станал по-тънък от другия палец. Та така, може и да бъркам, но видя ли ръце в устата и веднага пъхам бибата. Иначе имаме 3 бройки, но иска само на правата силиконова на Авент. На другите марки ги плюе.

# 374
  • София
И на Кико памперсът си е бая пълен от смяна до смяна. Аз сменям на всяко хранене, което е през 3 часа и половина, освен когато не е наакан, тогава не чакам до следващото хранене. А не е като да стои само буден, поспива си. Не мога да преценя за колко пъти пишкане ще се напои толкова. Ако наистина са 5-8 пъти, то не е съвсем невъзможно да се проследява и да го хващаш в крачка. Но и аз като pantera666 засега нямам нужното търпение за целта  Blush Но, както казах, ще чакам да ме амбицирате  Hug

pantera666, за зъбите мога да ти препоръчам нещо превантивно, което аз смятам да въведа тези дни, макар че при нас още няма категорични симптоми, че расте нещо. Казаха ми вече двама души и в неделя взех и аз - хомеопатични таблетки Дентокинд. При явно изразени симптоми се дават до 6 таблетки дневно, по 1 на час. В останалото време - по 1 таблетка 3 пъти дневно. Аз, понеже наистина не вярвам при Кико все още да са тръгнали зъби, реших да давам по 1 таблетка дневно. Профилактично. В момента, в който видя симптоми, увеличавам дозата. Според моите познати, помагат. А и да не, то поне няма да навредят. Погледни ги в интернет, ако искаш, може да са ти от полза  Hug

Общи условия

Активация на акаунт