Под елхата таз година и за СЕПТЕМВРИйче подаръци ще има! тема №3

• 29 103
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
  • София
В болницата нищо не са ми казали. Те там като цяло не обичаха да говорят, сакън да не науча нещо  ooooh! Но това съм го запомнила- беше много категоричен  Peace Както и за кошчето за кола - ние го бяхме подпъхнали с едни възглавници под кръста, че свекър ми беше решил, че така все едно бил седнал. И докторът ни пита как сме решили да постъпим така, обясняваме ние и той каза, че това е абсолютно погрешно - извивката, която се получава, слагайки бебето в коша за кола, наподобявала извивката на гръбначния му стълб, докато е в утробата, т.е. има за цел възможно най-много да наподобява средата, в която то е било 9 месеца. Такива работи  Simple Smile Като цяло беше много настоятелен да не слушаме баби и дядовци  Laughing Laughing Както каза той: "Гордостта на българина е детето да седне по-рано, да проходи по-рано, да проговори по-рано, ама никой не мисли на каква цена"  Joy Joy Joy

Очевидно все пак има различни мнения по повдигнатите въпроси, но този, при който ние ходихме - д-р Драганов, ни беше препоръчан като един от най-добрите детски ортопеди в страната и съм склонна да вярвам на него  Blush

# 556
 И моето момче нещо пъпчаса. Аз си мисля, че е от шоколада, че напоследък хапвам доста често бонбони и други вкусотийки, а все още му давам и кърма. Предполагам, че това е още едно от "предимствата" на шоколада newsm78

# 557
нали ви писах, чени гледа и ни мляска. Днес на вечеря решихме да се пошегуваме с него и му дадохме да смуче парче лимон, очаквайки шокирано изражение. Е - познайте! Не само, че изобщо нищо смешно в изражението му не видяхме, но напротив - чухме рев като си взехме обратно лимона. Аз такова до сега не бях чувала и виждала, в нета е пълно със смешни клипчета на ядящи лимони деца  Mr. Green

# 558
  • София
Благодаря ви Simple Smile  Hug

Румка, ние като дадохме на Ели лимон за първи път и се приготвихме да снимаме клипче и реакцията й беше точно като на твоето момченце - никакви физиономии и искаше още. Обаче тя беше тогава доста по-голяма - след годинката.

А да ви споделя нещо друго. Чудя се дали наистина има някаква рязка граница в поведението на детето като стане на две. Малката от около седмица се държи много лошо. Започвам дори да се притеснявам - има много резки смени в настроението - както си се смее и след минута ако нещо не й хареса в обстановката и започва направо един ужасен рев със сълзи, тръшкане, викане с цяло гърло с есна писклива нотка в началото. После след 5 минути пак може да се смее все едно не е ревала. Към мамите с по-големи деца - това нормално ли е?  Пак ли е някакъв период?  И преди се е тръшкала, обаче някак по-постепенно - като й е глобално криво и ми мрънка цял ден и то се очаква да ескалират в един момент нещата. Но сега е друго - ей така за минута й се срива настроението и започва да реве. Също не иска да прави нищо, което й кажа. Обяснявам й защо й казвам да прави някои неща и директно си ми казва, че няма и не иска. Блъска играчки, даже започна да ни посяга. Като иска нещо и не го направим и бута с ръка или бие леко. От къде тази агресия?  Направо съм ужасена. Има ли и други такива случаи?
Още от бебе тя все иска много внимание. Все ревеше, нещо я болеше, тежки колики имаше, беше нервна като никнеха зъбките, за минутка не ме оставяше да свърша нещо - винаги искаше внимание, иначе рев. А това малкото е душичка направо. Горкото си седи и като иска нещо наддаде няколко вика (но не рев, а все едно ме вика) и като му се покажа и ми хвърля такава широка и очарователна усмивка. Милото още преди да съм му изпълнила желанието ми се радва. С нея такова нещо нямаше. Доста повече трябваше да се старая, за да е доволна и да не мрънка.

# 559
  • Пловдив
Sad Милата. Трудно ти е доста, Катя. За съжаление не мога да дам съвет - имам само едно дете Simple Smile Но щом досега не е проявявала такъв "характер", ми изглежда период ... Според мен й обяснявай спокойно защо не бива да прави така, не спирай да й показваш, че я обичаш и да я даряваш с внимание и ще отшуми след време. Дали не я пренебрегвате, без да се усещате, покрай бебето, и тя да се опитва "да си ви върне" по този начин  Thinking

Последна редакция: пн, 18 яну 2016, 02:18 от Racel

# 560
  • Пловдив
А аз да попитам кърмещите вечер майки - като се наяде бебето ви от едната гърда и заспи, какво правите другата? Ставате ли да я цедите? Че на мен бая ми се наливат ... не че ако ги оставя по-твърди няма след време да ми се регулира производството на кърма, но първо ме е страх да ги оставям пълни заради претърпените два мастита и второ, не искам да ми намалява млекото, за да мога да я кърмя поне до 6-ия месец ... Вие как процедирате?

# 561
  • София
И аз се чудя дали не е заради бебето. Обаче ние се стараем винаги да й обръщаме внимание и да я гушкаме и нея като гушкаме него. А то не може съвсем да не го гушкам. И без това милото е доста ощитено откъм внимание. А иначе тя също си го гушка и много му се радва. Дано тази агресия е само към нас и да не премине и към него.

За кърменето - аз давам и другата, но на мен вечер не ми стига кърмата и без това. След като дам двете, давам и добавка. Преди се случваше рядко, но от три седмици давам всяка вечер. Просто го усещам, че яде много за кратко и после само дърпа меката гърда без да преглъща Sad

# 562
А аз да попитам кърмещите вечер майки - като се наяде бебето ви от едната гърда и заспи, какво правите другата? Ставате ли да я цедите? Че на мен бая ми се наливат ... не че ако ги оставя по-твърди няма след време да ми се регулира производството на кърма, но първо ме е страх да ги оставям пълни заради претърпените два мастита и второ, не искам да ми намалява млекото, за да мога да я кърмя поне до 6-ия месец ... Вие как процедирате?

Аз й давам и от двете. Като хапне от едната я обръщам да хапне и от другата, за да може да поосвободи и нея. Тя започна да се наяжда за доста по-кратко време. Не ставам да цедя. Аз също искам да я кърмя поне до 6 месеца.

# 563
  • Пловдив
Аз понякога не успявам да й дам другата, защото тя вече е спряла да яде и от първата и е заспала. Случвало се е и двете да доизцеждам /като снощи/. Иначе и аз забелязвам, че е вече много бърза с яденето. За десетина минути и е освободила и двете гърди и е сита. Казаха ми, че била прехранена и да съм внимавала колко й давам  Rolling Eyes Викам: "Ми тя да внимава колко дърпа" ...  Joy аз как да преценя Party

# 564
  • София
Racel, аз не цедя защото мразя помпите. Цедила съм два-три пъти, като е било чак болезнено.
Катя, период е, за жалост не минава бързо, а и при вас се е съчетал с ревността от бебето. Нашата кака-на 5г. също беше центъра на вселената. Търпение и спокойно обясняване, без да вдигаш бялото знаме при всеки каприз. Като стане на около 4 вече е много приятно да си имаш момиченце-имаш си приятелка☺

# 565
Здравейте и от мен, днес нашето момче става на 4 месеца. Утре сме на консултация, да видим колко е наддал от последния път. Умаля му единия космонавт, което е сигурен знак че расте, така че колкото и да е, важното е че има развитие Simple Smile Аз го слагам да спи настрани, още от началото, така го слагаха и в болницата...той по друг начин не заспива, даже ако е по гръб, опитва се сам да се завърти като му се доспи. На нас ортопеда нищо конкретно не ни каза за спането. Прегледа беше на частно, изобщо не е ставало дума с педиатърката да ни дава направление. а и честно казано ние пак щяхме да го заведем при този лекар. За щастие, всичко е наред. Каза към 10-тия месец пак да го заведем ако искаме. На мен ден с ден кърмата ми няма нищо общо като количество, изцеждам понякога 260... друг път 160... опитвам се да пия повече течности но корема ми трудно ги поема Simple Smile Отделно, ям доста по-малко от преди, нямам кой знае какъв апетит, но за сметка на това съм +2кг !!! Чувствам се ужасно... това е единствената причина, за да искам да минава периода с кърмата, не искам да си купувам нови дрехи за "дебели" Simple Smile

# 566
  • София
Racel, аз не цедя защото мразя помпите. Цедила съм два-три пъти, като е било чак болезнено.
Катя, период е, за жалост не минава бързо, а и при вас се е съчетал с ревността от бебето. Нашата кака-на 5г. също беше центъра на вселената. Търпение и спокойно обясняване, без да вдигаш бялото знаме при всеки каприз. Като стане на около 4 вече е много приятно да си имаш момиченце-имаш си приятелка☺

Благодаря ти. Това звучи успокоително, дори периода да е дълъг, поне знам, че ще свърши. Аз се притесних да не би нещо да й има заради внезапния рев и смяната на настроенията.

# 567
Катя, съвсем нормално е. Повечето деца минават през такъв период.
Причините са няколко. Първо, вече започва да изпитва по-сложни чувства и иска да ги изрази по някакъв начин, но не може да говори достатъчно добре. Помагай ѝ, като ѝ описваш емоции, например "Сега си тъжна/разочарована/ядосана, защото...". Обикновено неспособността да обяснят какво изпитват ги избива на агресия.
Другата причина е, че са станали много по-способни да правят разни неща и това им разширява рязко хоризонта на желанията какво искат да направят, но все още не могат. Ядосват се на несръчността си и ѝ придават много голямо значение. На нас може да ни е много смешно от страни как детето се опитва да построи кула от кубчета (примерно), но тя постоянно пада и то накрая се вбесява и захвърля всички кубчета по стената. Но за детето си е драма.
И третата причина е, че то осъзнава колко е самостоятелно и колко много неща може да прави, които до сега само мама е правила за него. Иска да изпитва това чувство на триумф, което самостоятелността му дава и започва да се налага за всяко нещо, за да се чуе неговият избор, а не този на мама, иска да се разграничи. Понякога е много смешно как иска да вземе точно противоположното решение спрямо майката, само и само да е нещо различно от това, което тя казва. Дори нейният вариант да му допада повече по принцип. Просто водещо става желанието да се открои и да се утвърди.
Тук много помага, ако за всичко, доколкото е възможно, му се дава право на избор. Дори той да може да го доведе до нещо погрешно, нека да си направи грешката, да си я види и да се научи да не я допуска.
Значи да обобщя - помагаш ѝ да си осъзнае и облече в думи чувствата и ѝ показваш, че те не са маловажни, даваш право на избор където е възможно. И естествено, трябва да имаш предвид, че няма да стане веднага, това е дълъг процес и трябва да се научи на него. С децата нищо не става бързо и лесно, иска си нужното време.

Извинете за лекцията  Crazy

# 568
  • София
Оо аз съм много благодарна за полезните съвети. Simple Smile Тя май наистина иска да покаже своето мнение и ми противоречи за всичко. Одеве  си направих експеримент. Казах й: Искаш ли да пишкаме в памперса? И тя - не, няма. И аз: Защо, хайде в памперса. Тя: не, не в папеса. Само на нането.
И памперса беше сух. Дали обаче ако започна да действам така, няма да помисли, че й давам само грешни насоки и изобщо не трябва да ме слуша? 

# 569
  • София
Катя,казват че е бебешки пубертет. Преход от бебето към детето, т.е. детето осъзнава, че е отделна личност, осъзнава собственото си аз.

Общи условия

Активация на акаунт