С какво ви дразнят свекървите- 54

• 47 763
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
  • Blondeville
Стана ми мъчно за мама онзи ден и затова писах...

Кали, знаеш моето мнение по въпроса, затова сега само ще  кажа, че и на съпругът ти може да му е мъчно, че майка му няма да сподели  това дългоочаквано събитие. На майка ти също много, много ще й е мъчно.  Тя няма да ти го каже, но на 1000% съм сигурна, че в сърцето си чувства обида.
Пожелавам ти  всичко да мине благополучно и да гушнеш бебето!

И двете баби ще споделят събитието около седмица след изписването на детето, доколкото разбрах. Така че каква обида би могло да е да се изчака една седмица просто?

Това е все едно да се обидя на дядо ми защото няма да дойде на сватбата ми - изпитва ужас да пътува и не иска да идва до София. Това не променя факта, че той ме обича безкрайно, и аз никога не бих се цупила и тръшкала за такова нещо, за да стане на моето на всяка цена. Както не би трябвало да прави и на Кали свекървата, ако е водена само от любовта си към семейството на сина си и бъдещото внуче, а не от егото си.

# 331
  • София
Абе, уж четете и все неразбрали! На Кали й станало мъчно, че свекървата обесява на майка й, каква  лошо възпитана дъщеря има!

# 332
  • град-държава
Scarlet~, дали ще си омъжена за родата на съпруга ти, зависи от него и отношенията между двама ви, и обратно. Дали ще правиш компромиси със себе си пък зависи единствено от теб.
Всеки може да си говори, каквото си иска, ти затова си голям човек и имаш както глава, също уста да говориш, така и воля да действаш.
Генералния проблем в тази тема не са свекървите, а синчетата им, но и снахите масово са лишени от самочувствие, глави и воля още в семействата на родителите си, щом живеят по този начин. И това не е начин да обидя някой, те просто не допускат, че наистина никой не може да им го причини без да са съгласни самите те... Че това е собствения им модел и избор. Те дори не могат да се ориентират на кого да се разсърдят.
И преди съм го казвала - с етърва ми имаме една свекърва и два полюса на отношения. Това е един и същи човек и не е.
Етърва ми е прекрасен човек, но компромисите, които прави със себе си сама е избрала и благодарение на същите е лишена от съществените избори, които би трябвало да правят заедно в семейството си.

# 333
  • София
Може да му е станало мъчно, но това няма как да го знаят ССФ. Даже със сигурност не го знаят, Кали си познавя мъжа, за разлика от вас и знае кое как е.
Да й ядете ушите на Кали! Всяка се почувства длъжна да обясни при нея кое как е. Смях се много с днешните изблици в темата. Благодаря за което. bouquet

# 334
Момичета ,простете за незнанието ми , но какво се прави толкова на това изписване , че е такъв въпрос з дискутиране .Не съм раждала в Бг и наистина не съм наясно.

# 335
Нищо особено не се прави. Идва таткото с дрехите за бебето и майката (поне при мен така беше) с родата (2 броя баби и дядовци и никой друг) или не. Взимат майката и бебето, снимат се пред болницата за спомен и си отиват вкъщи. Там може по желание да си направят малко тържество за 1-2 часа с приготвена от бабите храна за здравето на майката и бебето. Бебето обикновено спи в другата стая, не при роднините, След това родата си тръгва, а мама и тати остават сами с бебето. Това е. По принцип не е лошо, при мен поне бабите с таткото бяха почистили къщата, оправили легълцето и наготвили за следващите 2 дни, та ние с таткото не се занимавахме с домакинстване.
Мисля, че проблемът при някои хора е, че някоя баба иска да остане и след изписването да помага, а младото  семейство не иска. Лично аз не мога да си представя на изписване да се натресат болни роднини, та за мен опасността от болести никога не е била вариант, но разни хора.

# 336
Е , в такъв случай какъв е проблема да се съберат 2-та комплекта баби и дядовците 1-2 часа , да почистят и оставят майката да си почине и ако има нужда някой да остане да помага. На мен помоща ми беше добре дошла ,не се занимавах с домакинство . Но както ги описват тези свекърви все едно са ги изпуснали от лудницата не знам какво да мисля.

# 337
  • Canada
Кали, запознай я отблизо с бъдещите й задължения, като толкова иска да ''помага'' за бебето. Например - готвене, чистене, пране гладене... въобще цялата домакинска работа. И всичко това трябва да стане както ТИ го искаш. Не вярвам да издържи повече от един ден Simple Smile Иначе за какво да идва ? Да кърми бебето ли ? Simple Smile

# 338
Понякога на изписването (особено ако времето е топло) идват доста хора - приятели, кумове, колеги и т.н. Подаряват на майката цветя, поахкат край бебето, правят общи снимки, изяждат по един бонбон и кой откъдето, а в дома на родителите отиват само най-близките - баби/дядовци и евентуално братя/сестри.
Такава поне беше традицията преди години и явно оттам идва драмата с бабите, дядовците и техните очаквания. Все пак едно време дори таткото нямаше възможност да си види детето преди изписването, освен през прозореца и няколко етажа разстояние, камо ли пък другите близки.
А днес вече не е така. Едно, че в повечето болници има възможност за свиждане и който иска, може да види бебето и майката преди самото изписване. Второ, че често младите живеят в друг град, а не в родния си. Трето, традициите вече не са това, което бяха и колкото по-рано го проумеем, толкова по-добре за всички.  Grinning

# 339
  • Варна
Е , в такъв случай какъв е проблема да се съберат 2-та комплекта баби и дядовците 1-2 часа , да почистят и оставят майката да си почине и ако има нужда някой да остане да помага.
  Laughing Девет де, девет...
Стана ми мъчно за мама онзи ден и затова писах...

Кали, знаеш моето мнение по въпроса, затова сега само ще  кажа, че и на съпругът ти може да му е мъчно, че майка му няма да сподели  това дългоочаквано събитие. На майка ти също много, много ще й е мъчно.  Тя няма да ти го каже, но на 1000% съм сигурна, че в сърцето си чувства обида.
Пожелавам ти  всичко да мине благополучно и да гушнеш бебето!
Да, КАГ, знам твоето мнение и сто пъти съм се опитвала да ти обясня, че ситуацията не е такава, каквато си я представяш, но ти не искаш да разбереш. Вкарала си моя случай в някакъв калъп и не искаш да разбереш, че не всички свекърви са като теб...
На съпруга ми със сигурност не му е мъчно, че майка му няма да сподели великото събитие "Изписване от болницата". Ние разговаряме със съпруга ми и аз знам какво е неговото мнение. За него, както и за мен, изписването от болницата е просто едно вземане с колата от там, по най-бързия начин, защото ще е студено. Дългоочакваното събитие всъщност е самото присъствие на това дете от тук нататък в живота ни и това истинско събитие ще бъде споделено от майка му.
А колкото до майка ми, си в огромна грешка. За разлика от мъжа ми и свекърва ми, аз си говоря с майка си постоянно. Водим дълги, откровени и много спокойни разговори, в които всяка си казва какво  мисли и чувства и дори да не сме на едно мнение, не си повишаваме тон, не си крещим и не се тръшкаме обидено, че няма да стане на нашата. Абсолютно изключено е майка ми да се чувства обидена и да не ми го каже. Още по-малко вероятно е, дори и да го скрие, аз да не го усетя. Така че, КАГ, не се опитвай да ми вменяваш чувство на вина... Няма как да бъдат и двете по едно време в къщи, дори и да исках. Наистина, как решавате, че познавате в такава дълбочина хората, че чак сте на 1000 % убедени...  ooooh!
Понеже те харесвам много, пак ти казвам - не всичко е калъп и не всички отношения са като вашите със синовете ти.

# 340
За много нетактични баби или дядовци "изписване" означава да се настанят ол инклузив при младите, че покрай бебето и тях да гледат. Ей там май е проблема. Не за 2 китки и 3 бонбона пред родилното.
На моето първо изписване бяха само моите родители по технически причини, но за второто свекърите много държаха да се съберат у дома да се поят. Бях против, но компромисно ги оставих  да дойдат, да си сервират сами и им правих компания за съвсем кратко. После отидох в другата стая да си гледам бебето и да си свикваме. Аз нямах шанса да съм с него в болницата и да се опознаем.
Компанията в другата стая ме дразнеше повече предварително като го мислех, отколкото после реално. Не че свекървата не извъртя по някои и друг номер.
Скрит текст:
Имаме 2 коли. Едната нова и комфортна, другата таралясник. И преценихме с мм предварително как ще отидем за бебето. Аз той и майка ми в новата кола. Монтирахме кошчето. Свекъра, свекървата, баща ми и другото ни дете в старата кола. Имахме съображения да е така. Уведомихме всички, никой не възрази. Като слязохме при колите, свекърва ми се врътна пред майка ми, буквално я избута и се тръшна на предната седалка до сина си. Той я пита какво прави там, а тя просто каза, ами аз ще съм тук и приключи. Аз на задната седалка. Майка кротко отиде в другата кола. Супер подходящ момент да си "ги" мерим. По едно време мм щеше да я смъкне от колата - омърмори и омърмори откъде минавал, как карал, баща му колко по-зле карал....

Последна редакция: нд, 03 яну 2016, 18:09 от dobra

# 341
  • Варна
Трето, традициите вече не са това, което бяха и колкото по-рано го проумеем, толкова по-добре за всички.  Grinning
Еееех, Сийче, Сийчееее, ако всички мислеха така...  Laughing

# 342
  • някъде в орбита...
Свекървите си имат издайни моменти, не е като след раждането изведнъж да се променят. И моята беше злато, но защото поддържах здравословна дистанция. Беше ми ясно обаче, че веднъж снеса ли "нейното златното яйце" ще стане като на филм.

Аз вече се съгласих, че съм нагла, нахална, безочлива, искам света да се върти около мен, безсърдечна съм и т.н.
Кали, от както приех да съм всичко негативно, дето се говореше за мен, и спрях да се притеснявам че може да изглеждам студена, егоистична, безсърдечна, ако знаеш колко добре ни се подреди света на семейството Mr. Green

# 343
Кали,
аз те разбирам, затова съвети не мога да ти дам. Но не си мислете, че само нашенските баби са такива. Наскоро една позната се оплакваше тук Германия (не са немци или българи) как майка и искала да дойде преди раждането на бебето и да остане да и помага. На въпроса ми защо наистина не се възползва, все пак тя има още едно дете, ми отговори, че това било претекст, защото майка и като идвала преди на гости искала всъщност да си почине и да и се организират забавления и екскурзии. Та всеки  си познава родата и стоката.

Како Сийке,
хората като са разбрани и се уважават взаимно и да спазят малко традицията не пречи. На мен ми беше много добре да имам готово ядене за още 2 дни, да си поприказвам малко с родителите и да ми казват за бебето "Ах на баба сладурчето", да обърнат внимание на голямото дете при второто изписване + подарък за него, пък после да си тръгнат. Но тук има хора, на които това може да им дойде в повече особено при системно неразбирателство..

# 344
За много нетактични баби или дядовци "изписване" означава да се настанят ол инклузив при младите, че покрай бебето и тях да гледат. Ей там май е проблема. Не за 2 китки и 3 бонбона пред родилното.
+1 точно оттам идва проблемът. Те не идват за 2 часа и да си тръгнат, а стоят с дни под предтекст, ама и ние искаме да видим бебето, и не се съобразяват, че точно тогава е най-неподходящият момент. Моите като се появиха 2 седмици след изписването, толкова съм била изморена, че съм заспала с детето, а телефонът ми в другата стая, още като дойдоха /т.е./ станах да им отворя, и вече се сърдеха, че съм ги оставила отвън  Laughing  това не им попречи да останат да си починат няколко дни де. Както казва свеки, у нас е като на курорт  Laughing а единственият път в който я накарахме да помага с нещо, беше на кръщенето на детето, после така се нацупи, че си тръгна със скандали и не ни говори 1 месец, та ултиматоми на ММ та простотии, и после защо винаги си имам едно наум преди да дойде  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт