Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

• 154 691
  • 758
  •   1
Отговори
# 255
Супер, значи само дано наистина докарат и си взимам Praynig

# 256
  • София/Варна
shrek5, аз не разбирам много-много, но ако сложиш повечко вода, дали няма да стане по-сочно?

И аз съм с този металния шунковар, засега не съм му намерила кусури Simple Smile

# 257
мисля че повечето вода няма да я направи по сочна, защото при варенето ще се отдели, повече се съмнявам в термометъра

# 258
Здравейте! Влизам с един бърз въпрос. Много моля, ако е дискутирано да ме извините.
Вчера се сдобих с шунковара на Tescoma, Presto (пластмасовия). В базовата рецепта има нещо, което ме озадачи и не знам какво всъщност представлява. Надявам се, че ще ми помогнете.
Значи, освен table salt (което е ясно) има и curing salt. Що е то? На немски - pokelsalz, ("o"-то с две точки отгоре, през телефона не мога да го изпиша), на руски - мясницкой маринующей смеси.
Предварително благодаря!

# 259
  • София
Здравейте! Влизам с един бърз въпрос. Много моля, ако е дискутирано да ме извините.
Вчера се сдобих с шунковара на Tescoma, Presto (пластмасовия). В базовата рецепта има нещо, което ме озадачи и не знам какво всъщност представлява. Надявам се, че ще ми помогнете.
Значи, освен table salt (което е ясно) има и curing salt. Що е то? На немски - pokelsalz, ("o"-то с две точки отгоре, през телефона не мога да го изпиша), на руски - мясницкой маринующей смеси.
Предварително благодаря!

Това е мариноваща смес, която се продава май от производителя на шунковара. Вижте в техния сайт.

# 260
curing salt - при тях това е сол с примес на нитритна сол, която е як консервант - запазва цвета на месото и го прави червено
Така я продават - обикновена сол и нитритна, като са спазили съотношението нитритната да е 0,6 %, колкото е допустима дозата.
Избягвам да я ползвам - предпочитам да не ми е толкова червено, а за срока на съхранение - при тези количества свършва за 2-3 дни и няма опасност да се развали
Дано да съм ти бил от полза

# 261
  • Враца
Искам някой да ми обясни как се прави сирене в шунковара.
Вчера си купих комплект за сирене от Кауфланд , със кърпата за цедене и сирище.
Ама искам да ми се обясни подробно, като се започне от : " Отиваш на пазара и си купуваш мляко.."  Praynig bowuu

# 262
curing salt - при тях това е сол с примес на нитритна сол, която е як консервант - запазва цвета на месото и го прави червено
В такъв случай, мога ли спокойно да пропусна тази съставка от рецептата?
(На едно кило месо, пише, че се слагат 4гр. от тази curing salt)

# 263
В такъв случай, мога ли спокойно да пропусна тази съставка от рецептата?
(На едно кило месо, пише, че се слагат 4гр. от тази curing salt)

Ама преспокойно. Не съм я ползвал изобщо

# 264
Ама преспокойно. Не съм я ползвал изобщо
Много благодаря за съдействието.

# 265
Ураааааааааааааааа! Вече и аз съм ошунковарена!!! Метален за 1.5 кг. Красивичък един такъв. Сядам да разучавам рецепти, че успях да ги изпозабравя вече; ориентацията ми е към низкокалорични и хибридни шунки (т.е. полувегетариански).
И обвивки за кренвирши имам вече, само дето НеДоставка-Англия още ми бавят пратката с добавките!  #2gunfire Ако не се появи следващата семица, пускам оплакване до КЗП, ей богу.  #Cussing out

# 266
Хоп и аз тук. Ако знаете откога чета и преглъщам. По- минала седмица щерката си дойде от Германия и ми я донесе най- накрая - шунковарна на Тескома. Та я бях захвърлила на плота. Мерак да си видя чавето и т.н. Чавето си отиде  newsm45 newsm45 .За много малко беше тук - 5- 6 дни. Та да си дойдем на думата - онзи ден забърках сместа. Нали нямах време да чета колко е голяма, пък и вас съм изчела няколко пъти подробно - та сложих гърдите и двете бутчета на едно пиле и редуцирах рецептата на дядо Хаджия за пилешка шунка. НООО като тръгнах да затвярям се оказа, че сместа ми е много за половин доза и малко за една. Почесох се по главата умно, умно и ръгнах още три пилешки бутчета/ Добре че във фризера се намира от тоз матриал/ бутчетата бяха смелени, гърдите накълцани - още малко сол черен пипер на око. ИИИИ преди малко я извади и оптиха. Абе хора - оказа се, че обожавам пилешка шунка . Пък не съм знаела Joy Чакам мъжо да се прибере от рабтоа довечера и той да се произнесе.Утре отивам за свинско и това ще бъде втори опит. А за трети опит смятам да пробвам сиренцето на Батето. Само ако можа да каже, куде точнов  Кауфланд да търся този комплект. щото ще се лутам няколко часа като муха без глава

Божеее, колко дълго стана. Да не забравя снимката

Последна редакция: пн, 02 май 2016, 10:29 от мама_съни

# 267
Здравейте! Следя от време на време темата. Много хубави мезета правите. Май и аз ще се навия да си произвеждам. От къде най-изгодно да си купя шунковар? В Амазон например как да търся(как е на немски думата)
Благодаря предварително и все така хубави мезета да правите!

# 268
  • София
Този е моят от Амазон:
http://www.amazon.de/Tescoma-420866-Kochschinkenform-Presto-Ther … etailpage_o04_s01
А това мисля, че е металният, който се коментира в темата::
http://www.amazon.de/SCHINKENKOCHER-DRUCKSCHINKENKOCHER-SCHINKEN … 3MS0TJQ58T99FWSGH
На втория термометърът се продава отделно.

# 269
Моят е същият на Тескома - не ми е известно да имат друг модел, освен този пластмасовия. Много е удобен, макар че и металният си има преимуществата ...
С успех и вкусно да си го ползваш  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт