Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 154 763
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 1 697
Здравейте. От доста време наобикалям темата и най накрая се реших и аз да си взема шунковар.  Бях заредила в петък и днес го „сварих”. На вид и мирис е добре, на вкус не съм опитвала още. Имам въпрос обаче. Тази „ вода” или „желе” в уреда какво я правите после. Изливате ли я или стяга около шунката. Ще покажа следващите дни какво съм сътворила. 

# 301
  • Мнения: 337
На моя уред има дупчици, през които след варенето се излива водата.

# 302
  • Мнения: 2 152
тази " вода“ си ещист бульон и я ползвам за разни манджички...

# 303
  • Пловдив
  • Мнения: 7
        Здравейте!
        Може ли малко помощ- температурата за приготвяне на шунка/75-85 градуса/ се отнася за водата или за месото в шунковара? И още- засичането на времето за приготвяне е от достигането на градусите /ако е водата-ясно/, но ако е на месото, то докато сърцевината достигне 75-80 градуса, минава близо час. Този час включваме ли го в общото време?

# 304
  • София
  • Мнения: 8 503
        Здравейте!
        Може ли малко помощ- температурата за приготвяне на шунка/75-85 градуса/ се отнася за водата или за месото в шунковара? И още- засичането на времето за приготвяне е от достигането на градусите /ако е водата-ясно/, но ако е на месото, то докато сърцевината достигне 75-80 градуса, минава близо час. Този час включваме ли го в общото време?

Температурата е за  водата. Времето се засича от достигането ѝ. След това се предполага, че за час два и месото ще достигне същата температура.

# 305
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Явно съм правила всичко погрешно - чаках Т на месото да стигне 85 и след това засичах 2 часа за варене.....

# 306
  • Мнения: 2 152
Явно съм правила всичко погрешно - чаках Т на месото да стигне 85 и след това засичах 2 часа за варене.....

оптималната температура на месото е 7-74С и не повече -
сетне е важно и бързото охлаждане и престоя в хладилника.
Може и да си се пообъркала малко, но сподели какъв беше резултата при тази Т - 85С...

# 307
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Една идея малко по-сухо от обичайната шунка.

# 308
# 309
  • Гулянци
  • Мнения: 126
Отдавна не бях правила шунка, но днес надминах себе си Laughing

Рецептата е класическата, но сложих и малко сос Уорчестър.

# 310
  • Мнения: 337
Уауу! Изглежда превъзходно!!!

# 311
  • Мнения: 2 152
Уауу! Изглежда превъзходно!!!


Мога само да продължа УАААААУУУУУУУ

Изглежда страхотно.    bouquet

Признавам си честно, в тези жеги направо не ми се готви ...

# 312
  • Мнения: 1 110
Аз пък сега се амбицирах  Laughing. В събота ще правя опит за пилешка. Ще докладвам в неделя резултата.

Горната шунка изглежда перфектно Heart Eyes!

# 313
  • Гулянци
  • Мнения: 126
Сега без бой ще си призная, че за първи път се престраших и сложих curing salt  показана от a.l.e.n.a.
Преди година Джемма ми я поръча /сърдечно и благодаря/, но нали я анатемосахме тази нитритна сол и аз я бях оставила. В ю туб съм абонирана за клипчетата на този руснак COOLинарная ПРОпаганда

...и той е причината да се реша да направя днешната шунка.
Сега искам да коментирам и вкуса на шунката: ...ми невероятен, като на шунка, не на русенско варено, не на варено месо с подправки.
Този мой коментар е не да предизвикам вълна от коментари за и против нитритната сол, а споделям мое лично мнение chef

# 314
  • София
  • Мнения: 8 503
...и той е причината да се реша да направя днешната шунка.
Сега искам да коментирам и вкуса на шунката: ...ми невероятен, като на шунка, не на русенско варено, не на варено месо с подправки.
Този мой коментар е не да предизвикам вълна от коментари за и против нитритната сол, а споделям мое лично мнение chef

Нитритната сол се ползва от много отдавна. ЕС дори има стандарт за детските храни и я допуска. Само, че и на мен не ми се навлиза в излишни дискусии и спорове.

Всъщност вие от къде я взимате? В България май не се продава никъде.

Общи условия

Активация на акаунт