Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

• 154 460
  • 758
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Дядо Хаджия, благодаря и за твоето включване. Месото се размразява в момента. Гърдите ще успея да ги нарежа и полузамръзнали, бутчето ще видя как ще го обезкостя. Добра идея ли е при смилането на бутчето в робота да сложа и подправките и прясното мляко или ще стане много пихтиеста сместта така с прясното мляко смляна?

Студеното мляко е редно да го добавяте на части при омесването за да може да се поеме от цялата смес.

# 61
Здравейте, от вчера и аз съм горд собственик на шунковар, но без термометър- реших да го купя от тук. Сега обаче ме обзе съмнението дали всички термометри са с еднакъв диаметър на шиша. Доколко е възможно после да не мога да го пъхна през отвора?
Шунковара е този: http://www.amazon.de/SCHINKENKOCHER-DRUCKSCHINKENKOCHER-SCHINKEN … G48PBT602MGB18S44
А термометъра, който мисля да купя е този: https://www.pazaruvai-lesno.bg/kuhnenski-termometar-weis.html

# 62
  • Пловдив
Така, моята пилешка шунка е вече в хладилника да отлежава два дни, завита в 3 пласта плик за печене. В петък ще я сложа в крок пота, покрита с вода на 4 часа на слаба степен. Тук пишете, че след изваждането от шунковара прилагате шоково изстудяване. Какво ще рече това? Прибиране във фризера?

п.с. сместта след омесването ми се стори леко рядка, но предполагам при отлежаването ще се поеме от месото и ще се спои.

# 63
  • София
... Тук пишете, че след изваждането от шунковара прилагате шоково изстудяване. Какво ще рече това? ...

Щом приключи топлата обработка, веднага шунковара се поставя под течаща студена вода, така че водата да не навлиза в него. Тоест не го оставяме сам да си се охлади, а го охлаждаме много бързо. После като се охлади, заминава в хладилника за да престои необходимото време.

# 64
Не мога да не се съглася с Дядо Хаджия, даже понякога слагам в голяма купа лед и вода, топвам вътре шунковара и след това в хладилника.
Докато първата ми за тази година шунка от цяло парче врат отлежава и се подготвя за термична обработка да се похваля с последната ми засега домашна сланинка, която замина на почивка във фризера, е не без да се опита с винце

все пак тема е и за други мезенца, каквито не си споделяме често

# 65
Аз досега никога не съм охлаждала във вода. Мислех си, че като го изнеса на студено е достатъчно... Sad

# 66
  • София
Здравейте,

Не ви следя много изкъсо и ще си позволя да задам един въпрос. Макар да погледнах рецептите не успях да намеря дали някой се е пробвал с цяло парче месо. Моят шунковар е на Тескома. Имам малко хубаво свинско контра филе. Иска ми се да пробвам дали може да се получи нещо подобно на варените филета по магазините. Някой дали е правил, пробвал или поне виждал рецепта за такова нещо?

Да, по-хубаво става - по-сочно...
И едно въпросче: някой правил ли е домашни кренвирши? Трябва ли непременно да са в изкуствена обвивка - аз кренвирш в друго... трудно мога да си представя - и от къде може да се поръча таквоз чудо?

Последна редакция: нд, 31 яну 2016, 18:32 от katiABV

# 67
  • София
Да, по-хубаво става - по-сочно...
И едно въпросче: някой правил ли е домашни кренвирши? Трябва ли непременно да са в изкуствена обвивка - аз кренвирш в друго... трудно мога да си представя - и от къде може да се поръча таквоз чудо?

Тези наденички:

са правени без специални обвивки (с плик за печене).

Дали ще е наденица, салам или кренвирш, технологията една и съща. Иска се хубав чопър (блендер) за фино пасиране на сместа, която е много  рядка.

# 68
технологията на кремвиршите трудно можем да я направим в къщи - стават в овчи черва, защото са тънки, но меленето до консистенцията им трудно можем да го направим

# 69
  • София
технологията на кремвиршите трудно можем да я направим в къщи - стават в овчи черва, защото са тънки, но меленето до консистенцията им трудно можем да го направим

При по-мощен чопър става. Аз след това като добавя сметаната и яйцето вече обработвам с пасатора и там се получава доста хомогенизирана смес. А иначе писал съм, че минава без черва.

# 70
Трябва да си е ба1 мощен пасатора

# 71
  • София

Е колко мощност му трябва да обработи една кайма?

# 72

Е колко мощност му трябва да обработи една кайма?

специално за кремвиршите гледох в Тубата - трябва да стане на някаква каша, което за мене си е бая мелене - при малко повече време, ще пробвам, не е казано, че трябва да стане на един път
Днес ще варя шунка от цяло парче врат и ще се отчета след ден два като стане ...

# 73
Аз тез кренвирши по рецептата на Bon Apeti ги пробвах като спазих всичко но станаха просто някакви наденички. Лично мое мнение сметаната е малко в повече, по добре да е само вода. С блендер се постига добра консистенция, но умната с малки количества, че аз така си изгорих пасатора. Бърках на няколко пъти в хлебопекарната с бучки лед. Зор е пълненето защото се получава доста лепкава смес. Не мога да го нарека кайма, май си имаше точно име но не се сещам. Напълних го в свински черва.

Както и да е не останаха, ама едва ли ще повторя по тази рецепта.
https://cdn.bg-mamma.com/d1gE/32460738_d5753cc9[/img]][/url]
][URL=http://s1078.photobucket.com/user/Sasho_Basho/media/IMG_20160120_172219_zps8qwfctih.jpg.html][/url]

# 74

Сашо Башо, извинявай, ама ми изглеждат адски неапетитни и ми приличат на тези немските бели наденици дет ги продават и дет ич ама ич не ги харесвам...
Като гледам резултата при тебе (а си доказал, че можеш), май вече се отказах - пък и ми е жал за пасатора  newsm78
Евала, че си пробвал - не събрах толкова морални сили ... Joy

Общи условия

Активация на акаунт