Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 146 927
  • 758
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 7 876
Без нитритна сол малотраен колбас с колбасен вкус никога няма да направите. От 20 отрови, които се слагат, може да задраскате 19,  но Е250 (натриев нитрит) - не! Без него ще получите сивозелен продукт с лош вкус. И всичко това е описано вече  в темите, ама кой да чете.. По-лесно е да се пита, защото чукча писател, не читател.

Аз обаче съм чукча-готвач и мога да ти кажа, че и без нитритна сол ми се получават колбасите. Е ...малко са по-малотрайни ама при мен поне едвам се задължат за 48 часа.

# 721
  • Стара Загора
  • Мнения: 17
Здравейте ето ви шунка от свинси врат.Взех едно голямо парче излезна 2кг.Сол 50/50 обикновена и нитритна,захар 10гр.черен пипер 4гр.Мащерка 1 с.л. 15 хвойна леко се се преспат с нож.Месото овалва и се оставя в ладилника за 7 дни като всеки ден се обръща.След 7 дни месото се измива под течаща вода,овива се в колагеново фолио,ако нямате може и без него и се слага в колбасарска мрежа.След това се пече в фурна на 80С с конвекци.За 7ч.и 30мн.Охлаждате веднага с ледена вода за 30 мн.Имате хубава домашна шунка.

# 722
# 723
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
A от къде се снабдявате с колбасарска мрежичка?

# 724
# 725
  • UK
  • Мнения: 5 999
И в англ.амазон ,.има Wink
Дайте линк, откъде да си закупя шунковар?

# 726
# 727
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
A докато си купя шунковар мога ли да варя шунка в нещо друго? Четох за консервни кутии, но никъде не намирам повече информация за метода. Аз си мислех за бурканче с пробита капачка за термометъра (от тези малките, които са прави по цялата си височина.

# 728
  • София
  • Мнения: 7 876
A докато си купя шунковар мога ли да варя шунка в нещо друго? Четох за консервни кутии, но никъде не намирам повече информация за метода. Аз си мислех за бурканче с пробита капачка за термометъра (от тези малките, които са прави по цялата си височина.

Ами тука бяха показани технологии за варене във всякакви варианти. Поразгледайте темата назад.

# 729
  • Мнения: 22 036
Ох, седя и се хиля. Поръчах си шунковар от ибей. Дойде за два дни, ама е някакъв доста малък, според мен и има книга на руски. Пише "Ветчинница Гурман".

Няма да го връщам, защото струваше 15 кинта, ама колко са големи вашите? това е 20 см. Явно само за закуска прави шунка Simple Smile.

# 730
  • Мнения: 2 113
Ох, седя и се хиля. Поръчах си шунковар от ибей. Дойде за два дни, ама е някакъв доста малък, според мен и има книга на руски. Пише "Ветчинница Гурман".

Няма да го връщам, защото струваше 15 кинта, ама колко са големи вашите? това е 20 см. Явно само за закуска прави шунка Simple Smile.

Това е поне килограм месо, не прави прибързани изводи, опитай.

Моля за рецепта за шунка или колбас от гърди на кокошка, домашна, голяма.

Последна редакция: пт, 03 авг 2018, 17:44 от bubanka

# 731
  • Мнения: 22 036
Ох, ще го пробвам, ама наистина смешно изглежда Simple Smile.

# 732
  • Мнения: 182
Ох, седя и се хиля. Поръчах си шунковар от ибей. Дойде за два дни, ама е някакъв доста малък, според мен и има книга на руски. Пише "Ветчинница Гурман".

Няма да го връщам, защото струваше 15 кинта, ама колко са големи вашите? това е 20 см. Явно само за закуска прави шунка Simple Smile.
Може ли линк?

# 733
  • Мнения: 22 036
Ох, седя и се хиля. Поръчах си шунковар от ибей. Дойде за два дни, ама е някакъв доста малък, според мен и има книга на руски. Пише "Ветчинница Гурман".

Няма да го връщам, защото струваше 15 кинта, ама колко са големи вашите? това е 20 см. Явно само за закуска прави шунка Simple Smile.
Може ли линк?

https://www.ebay.com.au/itm/3-Tier-Stainless-Steel-Ham-Press-Ham … H_TitleDesc=0%7C0

# 734
  • Мнения: 2 113
Моля за рецепта за шунка или колбас от гърди на кокошка, домашна, голяма.

Общи условия

Активация на акаунт