Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

• 154 775
  • 758
  •   1
Отговори
# 330
мисля, че може и по-кратко - пилешкото е крехко и сигурно 8-12 часа ще му стигнат

# 331
Да, и аз така си мислех. Благодаря Simple Smile!

# 332
Така, отчет Simple Smile.
След 10 часа зреене сложихме шунковара в дълбока тенджера с леко хладка вода, на бавен огън постепенно нагряхме водата до 80 градуса. Преместихме термометъра в шунковара, варихме близо 3 ч. до достигане на вътрешна Т 74-75 градуса. Бавно охлаждане до стайна Т. Престоя в хладилника повече от 5 часа.
Вкус - леко съм изтървала черния пипер, индийското орехче не се усещаше, за следващия път ще коригирам съотношението. Манатарката придаде прекрасен аромат. Чесънчето се долавя приятно, без да доминира. Общо взето - доволна съм, балансиран се получи.
Консистенция - много добра. Съотношението мляно към парчета месо трябва да е не по-малко от 50/50. Стегната е, реже се много добре, не падат парчета.
Вид - ммм, не съвсем каквото очаквах. Цвета е свеж и се е запазил много добре. Повърхността е неравна, трудно излезе от шунковара. Следващият път ще я заложа в торбичка за печене на фурна.
Ето и снимки:
Скрит текст:

# 333
Поздравления! Много сполучливо ми изглежда.
А и колкото да се стараем, не можем да докараме онзи "магазински" вид ...
по-важни са вкуса и истинските продукти
 bouquet

# 334
Благодаря  Blush! Прав си за вида и вкуса.

# 335
  • София
Отдавна не бях правила шунка, но днес надминах себе си Laughing

Рецептата е класическата, но сложих и малко сос Уорчестър.

На мен никога не ми се получава така, моля те, дай по-подробно класиката си...

# 336
  • Гулянци
katiABV на 22 стр. съм описала, как съм я направила Grinning
Скрит текст:
Цитат
Месото е свински бут - 1 кг. нарязано на пърченца, малко смлях с блендера, 30 гр. от въпросната сол / това е посочено като количество за 1 кг. месо/, черен пипер, 1ч.л. сос уорчестър, 100 гр. лед. Не съм слагала друга сол, защото го опитах и видях, че е солено. Близо 10 мин. на бавна скорост премесвах месото с миксер. Напълних Тескомата и 24 ч. отлежаваше. Варих 2 ч., престоя ноща в хладилника и на сутринта нямах търпение да опитам резултата Laughing 

# 337
  • Варна
Моят шунковар е пристигнал в София днес, с нетърпение го чакам да стигне до Варна и да влезе в употреба Simple Smile

# 338
Моят шунковар е пристигнал в София днес, с нетърпение го чакам да стигне до Варна и да влезе в употреба Simple Smile

Със здраве да го ползваш

# 339
  • Гулянци
Пробвах и пилешка шунка

Скрит текст:
Продукти: 500 гр. бяло и от бутчета месо от домашно пиле, 15 гр. curing salt, 50гр. лед, черен пипер, 1 чл сос Уорчестър В блендера миксирах всички съставки, отлежа 24 ч. в хлдилника. С варенето се изложих по едно време t показваше 100 C, изливах вода, сипвах студена, термичния момент го скапах. Резултата: на вкус добра, много съм я пюрирала, ако имаше пърченца щеше да е по ефектна. С това количество, докато пиша, вече си изяде  Grinning

# 340
  • София
katiABV на 22 стр. съм описала, как съм я направила Grinning
Скрит текст:
Цитат
Месото е свински бут - 1 кг. нарязано на пърченца, малко смлях с блендера, 30 гр. от въпросната сол / това е посочено като количество за 1 кг. месо/, черен пипер, 1ч.л. сос уорчестър, 100 гр. лед. Не съм слагала друга сол, защото го опитах и видях, че е солено. Близо 10 мин. на бавна скорост премесвах месото с миксер. Напълних Тескомата и 24 ч. отлежаваше. Варих 2 ч., престоя ноща в хладилника и на сутринта нямах търпение да опитам резултата Laughing 

А какво е съотношението смляно/парченца? И колко големи парченца? При мен ако е много каймата става сухо малко, а ако са главно парчета става ронливо - не се реже на тънко...

# 341
  • Гулянци
katiABV, парченцата месо нарязах на локумчета, някой и по- малки, може би 150 - 200 гр. беше каймата /месо смляно в блендер на кашица/. Права си, че нашите домашни шунки стават сухи. Според мен на купешките част от месото го правят на емулсия, която поглъща много вода /а може и да слагат някакъв консервант, който да задържа водата/ и сигурно не го притискат чак толкова newsm78

# 342
Не съм чела много задълбочено темата назад и се извинявам, ако е коментирано.
Ако на свинската шунка се добавят (примерно) 10% качествена сланина (фино смляна) няма ли да се подобри вкуса?

# 343
  • Пловдив
Не съм чела много задълбочено темата назад и се извинявам, ако е коментирано.
Ако на свинската шунка се добавят (примерно) 10% качествена сланина (фино смляна) няма ли да се подобри вкуса?
Не зная за финно смляна сланина как ще се получи, но аз бях накълцала, както писах сланинката на малко домашно прасенце и на 2-рия ден имаше дъх на граниво  newsm78 Все пак шунката се изяде, но не е приятно. Сега, за втория опит няма да слягам никакви сланини.

tuig77, честито! Ще очакваме да споделиш впечатления. Тъй като и моя скоро дойде май няма много да го ползвам лятото - нещо не ми се ядат меса в последно време, а уж съм месоядно  Wink

ЖДК, много апетитна изглежда шунката!

И да питам по-вещите, колко дена трайност има шунката направена с обикновена сол?

# 344
трайността не е много голяма, защото няма консерванти и др.п. неща. В къщи се изяжда за около 3 дни една доза, така че не ми се е налагало да пробвам колко време ще издържи ...

на въпроса за слагане на сланина - ако е смляна заедно с част от месото, няма никакъв проблем, ще си поеме от подправките, ще си пусне малко мазнинка и това.

Сега да обясня за сочността - това, което правим в домашни условия си е на практика овкусено и сварено месо. Колко ще стане сочно зависи от овкусяването, от самата сочност на месото, то и затова се препоръчва поне половината да е добре смляно (дори казвам като каша).

За промишленото производство, за да стане шунката сочна, се ползва т.нар. т.нар. „комбиниран препарат за инжектиране”, благодарение на който при разните му там месища се насища основно с вода.

Подробно за технологията на промишлената шунка съм посветил една публикация и когото му е интересно да разбере какво в действителност ни продават може да я прочете.

След като разбрах всичко това, просто няма сила, която да ме накара да ям "шунка" от магазин с изключение на истинския хамон или прошуто от цял бут....

Общи условия

Активация на акаунт