Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

• 155 447
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
  • Стара Загора
Скрит текст:
Да взема и аз да се включа - и по темата за уредчето и по темата за нитритната сол.
Първо за уредчето:
Върши много полезна работа, но лично аз вече имам критики към него и те са, че строго те ограничава да правиш почти едно и също нещо като форма, въпреки голямото разнообразие на рецепти и варианти.
Искам да бъда разбран правилно: обичам да експериментирам, да изпробвам различни варианти и опаковки, а то ме ограничава до една и съща форма и една съща технология.
Когато се запалих по домашните шунки, проучих всички уредчета, които се продават и бях страшно доволен. За тези няколко години експериментирах много други неща, който има интерес, може да види в блога ми: различни технологии, различни опаковки.
В интерес на истината, Ползвам го, но доста рядко. То не иска да яде и да пие, не струва кой знае колко, така че не е излишно.

Второ за нитритната сол:
Anlon, направо ме разсмя с тази покупка, но истината е такава - на дребно няма и не може да се открие. Вкарал си се в голям филм.
Онзи ден направих първи експеримент с употребата й.
Писах в блога си, че се отмятам от досегашните си твърдения за вредата от нея.  Няма да влизам в подробности, там съм писал също и накратко, но се оказва, че при употреба на нитритна сол 1:1 с обикновена, реалното количество на кг продукт е направо незначително - по-малко отколкото в един-два моркова или една маруля.
Тя става "опасна" в доста по-големи количества и при температурна обработка над 120С - например при печене на скара на кайма, в която е сложена.
https://batimiti.blogspot.bg/2017/10/blog-post_2.html

Ето това ми е последното произведение и смело казах, че е най-доброто, което съм правил. При интерес може да го погледнете.
Приятна вечер на всички!
Браво Батка чуден салам,остави го няколко дни в хладилника да стегне .

Последна редакция: ср, 04 окт 2017, 21:38 от bubanka

# 646
Тези дни ще опитам рецептата с някой измения, но в шунковара - да видим какво ще се получи. Ще заменя орехите с налълцани зелени маслини Kissing

# 647
Ще стане

# 648
Хайде и аз в отбора.  Laughing

Първи опит – шунка от свински бут по класическата рецепта:

Отличен вкус и консистенция, единствената ми забележка е, че съм изтървала малко черния пипер. Нищо, тъкмо стана по-пикантна. Simple Smile

Втори опит – приспособих домашната рецепта за свинско филе, което спряхме да правим поради липса на възможност за сушене. Та ми хрумна, вместо да суша, дали не мога да го прекарам през шунковара. Пробвах с едно малко парче и стана.

Първи етап – осоляване за 24 часа в морска сол.

Втори етап – извадих филето от солта, измих го със студена вода, подсуших го с кърпа и го натрих с микс от подправки: черен и червен пипер, чимен, кимион и чубрица. След това го увих в плик за печене и го стегнах с конец, защото шунковарът беше още зает с шунката. След освобождаването на шунковара го прехвърлих в него – така, както си беше стегнато. Общо 24 часа.

Трети етап – варене, шокиране, изстудяване за една нощ в хладилника. След изваждането от шунковара допълнително го натърках с остатъка от подправките.
И ето го резултатът:

Вкусът е страхотен,  единственият недостатък е, че е малко по-солено за моя вкус.
Следващия път май ще трябва след изваждането от солта да го изкисна за малко във вода?

# 649
Шунковарите са в полезрението ми от около половин година... Обаче след последните снимки реших, че трябва ВЕДНАГА да се снабдя с едно такова нещо. Та, порових малко в интернет, но... не откривам модела на Батето, този пласмасовия. Ще ме насочите ли какво да поръчам? Как` Сийка, твоят какъв модел е?

Този си набелязах май: http://veve.bg/%D1%88%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80

# 650
Да, същият е и моят, само че е купен от друго място.
Малък е обаче. За по-многочленно семейство количеството (около 1 кг) ще е недостатъчно.
От пластмасовите модели май видях в Емаг.

# 651
  • Габрово
=============================
Трети етап – варене, шокиране, изстудяване за една нощ в хладилника. След изваждането от шунковара допълнително го натърках с остатъка от подправките.
И ето го резултатът:

Вкусът е страхотен,  единственият недостатък е, че е малко по-солено за моя вкус.
Следващия път май ще трябва след изваждането от солта да го изкисна за малко във вода?
Може ли малко повече подробности относно трети етап? Чудя се дали мога да заменя шунковара със слоукукъра и колко да варя? Как го шокирате това месо?

# 652
Да, същият е и моят, само че е купен от друго място.
Малък е обаче. За по-многочленно семейство количеството (около 1 кг) ще е недостатъчно.
От пластмасовите модели май видях в Емаг.

На мен пък 3-килограмовите ми се виждат прекалено големи, но ние сме двама, де. Иначе в един блог попаднах на коментар, че големите всъщност не побирали 3 кг., а по-скоро 2 кг. Така че ще е идеален е по-голямо семейство

radostina33, за слоу-кукъра и аз си го мислих. Само мързела ме спря да опаковам парче мръвка в плик за печене и да го метна да се вари Grinning

# 653
Ами третият етап – според инструкциите в темата и в блога на Батето.
Загрях тенджера с вода до 85 градуса, потопих шунковара и варих около 2 часа, докато температурата вътре в месото достигна 68 градуса. Изчаках 3 минути, извадих шунковара, потопих го във вода с лед, после кисна в течаща вода, докато температурата на месото стана 30 градуса и го прибрах в хладилника да пренощува. Преди това отворих шунковара, излях водата, която се беше събрала на дъното, и пак го затворих.
На другия ден извадих месото, развих го, овалях го допълнително в подправки и го разрязах.  Simple Smile

# 654
Как` Сийка, браво, перфектно изглежда!! Много отдавна и аз се каня да пробвам така, но в крайна сметка
пускат парното и започвам да си суша традиционно на него филета. Ще пробвам задължително, благодаря, че сподели! А иначе шунки различни правя, последните ми експерименти са с каперси и кашкавал, интересна стана.

П.П. Може ли линк за шунковар 3 кг. от български сайт или Aliexpress? Не успях да намеря.. Искам да купя за подарък, пък и може и аз да взема за вкъщи по-голям, а моя да оставя на някоя баба.

Последна редакция: пт, 13 окт 2017, 16:50 от Сиси ♥♥

# 655
  • Габрово
Благодаря, като пробвам ще споделя, но едва ли ще е скоро Blush

# 656
Шунковарите са в полезрението ми от около половин година... Обаче след последните снимки реших, че трябва ВЕДНАГА да се снабдя с едно такова нещо. Та, порових малко в интернет, но... не откривам модела на Батето, този пласмасовия. Ще ме насочите ли какво да поръчам? Как` Сийка, твоят какъв модел е?

Този си набелязах май: http://veve.bg/%D1%88%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80
Според мен този е най-добрият. Защото събира почти килограм, метален е (много е здрав)  и има отвор за термометър (един брой трябва да дойде с шунковара), с който се мери температурата на варения в него продукт. Единственото предимство на Тескома е, че може да се прави половин доза (0,5 кг). Но той няма възможност за мерене вътрешната температура на продукта. Според мен 3 килограмов е много голям, освен ако нямате голямо семейство, или някакви специални цели, за които ви е необходим. Я си помислете добре - кога сте купували 3 кг шунка или колбас наведнъж? После ще се чудите какви приспособления да слагате, че да намалите количеството на продукта. С 1 килограмовия си купувате задължително още един термометър за мерене Т на външната вода, правите му една телена стойка, закрепвате го за шунковара или  за ръба на тенджерата и сте в играта. Поне аз така направих.

# 657
  • София
Аз съм с трикилограмовия модел, но си поръчах и ми направиха редуктор за килограм и половина. Най обикновена тръба с диаметър 3 мм по малък от диаметъра на шунковара и висока колкото половината шунковар. Пускам я вътре и върху нея слагам една кръгла метална пластина с същия диаметър (която ми направиха заедно с тръбата). И така ползвам половината обем.

# 658
  • here and now
Като споменахте слоукукърите се сетих за нещо, което четох преди време, а после и опитах и май писах в друга тема. Става въпрос за готвене "су вид" Напоследък нямам време за нищо, но това определено ще го направя пак. В общи линии : вакуумираме овкусено парче месо и го "готвим" на 60-65 градуса около час два ( аз го правих в мултиткукър). Зависи колко е голямо парчето. След това охлаждаме и нарязваме на пържоли, които минават през тигана в малко масло за по минута две. Времето за готвене общо взето зависи от вида месо, но искам да ви кажа, че и на телето дядото става много вкусно, приготвено по този начин.

# 659
  • София
Като споменахте слоукукърите се сетих за нещо, което четох преди време, а после и опитах и май писах в друга тема. Става въпрос за готвене "су вид" Напоследък нямам време за нищо, но това определено ще го направя пак. В общи линии : вакуумираме овкусено парче месо и го "готвим" на 60-65 градуса около час два ( аз го правих в мултиткукър). Зависи колко е голямо парчето. След това охлаждаме и нарязваме на пържоли, които минават през тигана в малко масло за по минута две. Времето за готвене общо взето зависи от вида месо, но искам да ви кажа, че и на телето дядото става много вкусно, приготвено по този начин.

С техниката "Су вид" и аз се запознах наскоро и ми се превърна в любим начин на готвене. До сега правех само топли неща за хапване на момента, но днес направих пилешко роле за студена консумация. Пилешки гърди (преди време писах за едни в Метро внос от Румъния, гледани без хормони) разполових напречно за да намаля дебелината и след това ги застъпих към тънката част, за да стане по-широко парче. Поръсих със сол и подправки за пиле на Маги, завих на руло и вързах с конец да държи формата. Вакуумирах в плик и в мултикукъра във водна баня за 1.5 часа на 70 градуса, при дебелина около 5-6 см. в диаметър. После охладих в студена вода и в хладилника за 5-6 часа, нямахме време да чакаме повече Simple Smile.  Нарязах на шайби и изчезна веднага, но успях да щракна и утре ще кача снимка. Стана доста по-добро от опитите ми в шунковара, по-сочно и по-нежна консистенция на месото се получи, вероятно от по-ниската температура и липсата на въздух при готвенето, и подправките се усещат по-силно и равномерно и навътре в месото, без да е стояло с тях месото предварително, което се дължи на вакуума. Четох за мариноването - във вакуум се получава за няколко минути ефекта като от престой на месото с часове в подправки или марината. Утре е ред и на свинско бонфиле по тази технология, да видим какво ще се получи ...

Последна редакция: пт, 20 окт 2017, 20:38 от nati_nat

Общи условия

Активация на акаунт