Православни пости 2016 година

  • 156 174
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 9 992
Благодаря ти, ще го погледна!  Hug
А, пише "тофу", това ми отваря началната страница на линка.

Има и тофу в линка, гледай на Вио Лайф продуктите. В Пловдив съм ги виждала в Лекси, Хармоника дори ги има вече в Триумф. Има орехов тахан, кокосова мазнина, Дядо Хаджия гледах някакъв растителен подсладител за диабетици. Доста растителни млека. Здравословното и постното все повече навлизат в мас мрежата.  newsm18

Аз отдавна си правя сам подсладителя от стевия. Вероятно този е някакъв друг вид, сега ще ида да го видя и аз.

Връщам се! Ми аз пък нищо не намерих там.

Беше в бурканче, с консистенция на мед. Ще го снимам и ще го кача, като ходя другия път. В нашия маг., са направили цял стелаж, отделно за такива продукти.

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 15:29 от adelinda

# 181
  • Мнения: 24 467
Аз нямам нужда от подсладител. От много години пия всяка напитка натурална. Иначе не усещам вкуса й. А обичам да го усещам. Като изям вечер 2-3 банана или други плодове и нямам нужда от подсладител. Затова стевия никога не съм купувала. Идея нямам каква е на вкус, освен че е сладка.
То и сол почти не потребявам, когато готвя нещо за себе си. По същата причина. Иначе ползвам много подправки. Любимите ми са: кимион, куркума или направо къри /на всяка манджа почти си ги слагам/, пипер- всякакъв, магданоз, копър, чубрица, босилек. Обичам гол ориз с кимион и куркума и гарнитура от задушени зеленчуци.
Правя си чай от настърган джинджифил с лимонче и наопаки на хората го пия основно през лятото студен.
Храни през този период на пост за себе си почти не готвя- разчитам предимно на суровите плодове, зеленчуци, ядки и семена. От семейните манджи си ям варивата, разбира се.
Купувах тофу, основно, и пак ще го купувам, заради пустата ми страст към сиренето.  Grinning

# 182
  • Мнения: 2 551
В млечните храни наистина има съставки, които водят до пристрастяване.
Намирам, че е по-добре да преодолеем зависимостта с лишаване от тях за известно време, отколкото да им търсим скъпоструващи заместители, често пъти със съмнителна полезност.

Принципно ползвам обикновено тофу, което се продава в кутии със саламура. В Кауфланд зареждат точно от този тип тофу. Но ми прави впечатление, че през последния пост (за Рождество) почти не го докоснах. Може би, защото тогава се хапваше повече риба. Стоя забравено в хладилника, докато се развали. Изхвърлих го след последното основно почистване  Grinning.

Да се отчета с една червена леща за днес.
Вчера - домашно опечени крекери, които станаха доста трошливи, та ги ядох в насипен вид.
Свежа салата микс със заливка от авокадо и лимонов сок.

Още не съм се възстановила след последната настинка и не чувствам организма си съвсем здрав. Имах желание да почна поста по-"хард", но май сега не му е времето.

# 183
  • Мнения: 1 110
дядо хаджия, стевията натурална ли я ползваш (без смесване)? Имам не особено приятен опит, на мен ми остава горчив послевкус в устата. Четох някъде, че я смесват с агаве, за да се стабилизира. Отивам бавно към твоите проблеми и аз и за това ми трябва информация повече  Hug.

# 184
  • София
  • Мнения: 8 500
дядо хаджия, стевията натурална ли я ползваш (без смесване)? Имам не особено приятен опит, на мен ми остава горчив послевкус в устата. Четох някъде, че я смесват с агаве, за да се стабилизира. Отивам бавно към твоите проблеми и аз и за това ми трябва информация повече  Hug.

Значи купувам я на билка. После я варя във вода до редуциране, прецеждам и много внимателно я ползвам, оти а я изпусна, а после ще ми горчи цял ден. Аз кат приготвя нова партида и я пробвам на капки докато улуча дозата.

# 185
  • Мнения: 1 110
Мерси, ще капя и аз значи Simple Smile.

Днес на обяд тиквички с ориз с много копър. Сутринта направих опит за закуска с много рядка каша от царевичен грис. Дали, защото беше топличко, но ми хареса без мазнина Simple Smile.

# 186
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Някой спомена, че гевреците се приготвят без мазнина, та първите два дена хапнах това за закуска. Днес обаче забелязах, че всъщност гевреците са доста лъскави. Сигурно ги мажат с яйце, какво мислите?  Sad Confused

# 187
  • София
  • Мнения: 8 500
Някой спомена, че гевреците се приготвят без мазнина, та първите два дена хапнах това за закуска. Днес обаче забелязах, че всъщност гевреците са доста лъскави. Сигурно ги мажат с яйце, какво мислите?  Sad Confused

Сигурно ги ръсят с вода, като ръчния хляб. Ако имате съмнения не ги яжте. Всъщност в днешния ден вече нямаш гаранция за нищо.

# 188
  • София
  • Мнения: 2 992
Някой спомена, че гевреците се приготвят без мазнина, та първите два дена хапнах това за закуска. Днес обаче забелязах, че всъщност гевреците са доста лъскави. Сигурно ги мажат с яйце, какво мислите?  Sad Confused

В тези обикновенните гевреци, с твърдата коричка няма и грам мазнина. Лъскави са, защото първо ги бланшират в гореща вода и после ги запичат.И аз мен, много често заместват обяда по всяко време, не само по време на пости. Страшно са засищащи и всусни. И аз, днес на обяд ядох геврек. Hug

# 189
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Благодаря за отговорите, ако минавам през същата геврекчийница утре ще попитам, за да съм сигурна. Simple Smile

И за да не е офф, искам да споделя съставките на закуската, която обикновено си приготвям през двата постни дни от седмицата. Обичам да ходя в Лидл и затова често купувам мюслитата им и други подобни закуски, та сега имам три различни вида, които смесвам в едно, но те могат да се заместят с която и да е друга зърнена закуска или овесени ядки/пшенични трици. Към тях прибавям трици, тъй като много ги обичам и ги накисвам (заедно с 1 с.л. семена чиа) в кокосово/соево/бадемово/оризово мляко. След това обикновено прибавям един банан, но напоследък съм привърженик на сушените плодове и слагам сушени сливи. Естествено, може да се прибавят и други подобни продукти, като годжи бери например. Това е най-засищащата закуска, за която мога да се сетя и често ме спасява, когато съм на работа за повече от 3 часа.

Утре мисля да съм на леща и банани + фурми. Спомням си, че миналата година по същото време (когато постих за пръв път през живота си) ми беше къде-къде по-трудно и направих доста грешки по време на поста, които най-вероятно се дължаха на недостатъчна информираност. Надявам се този път да се справя по-добре.

П.С.: Какво ще кажете за сирената от "растителен произход" или т.нар. "имитиращ продукт"? Четох, че все пак в тях има мляко...

# 190
  • Мнения: 4 871
П.С.: Какво ще кажете за сирената от "растителен произход" или т.нар. "имитиращ продукт"? Четох, че все пак в тях има мляко...
Лично аз, когато постя, не използвам и продукти заместители. Все пак постът (по отношение на храната) е въздържание от такива продукти, а ако консумирам такива, с които да се залъгвам, това аз не го приемам за пост.
Но все пак, ако така ще ви е по-лесно да издържите постите, защо не?

# 191
  • Мнения: 24 467
В млечните храни наистина има съставки, които водят до пристрастяване.
Намирам, че е по-добре да преодолеем зависимостта с лишаване от тях за известно време, отколкото да им търсим скъпоструващи заместители, често пъти със съмнителна полезност.
...

За мен не е проблем да откажа каквото и да било. След като съм отказала и цигарите преди 20 години... Но в случая не намирам смисъл. Интересувам се от качествено такова, а не от това, дали да го потребявам. На последния въпрос за себе си съм си отговорила отдавна.  Grinning
Нищо му няма на тофуто- харесва ми, връзва ми се с поста, съдържа основно соя, лимонена киселина /лимонов сок/ и сол. То е пълноценен растителен белтък, който е лесно усвояем от организма и е нискокалорично.
И като сме на темата- ето една рецепта за домашно тофу:
http://www.edna.bg/zdravoslovno/hrani/shto-e-to-tofu-i-kak-da-go … vim-u-nas-4473131
Смятам в събота да опитам да направя.
Соята всъщност е един чудесен хранителен продукт, който вече се отглежда и в България. Брат ми е познат с един производител, който отглежда тук соя без да е ГМО.
Ето една статия:
http://www.sunoil-bg.org/%D0%91%D1%83%D0%BC+%D0%B2+%D0%BE%D1%82% … HIJirMpWLQtiLcZm-
И още една:
http://sinor.bg/40475-tarseneto-na-soya-uvelichi-i-vatreshnoto-p … odstvo-na-semena-

Соята не е заместител на нищо. Това си е просто растителна храна. От която могат да се "произвеждат" доста неща.
Арабите  ползват така лещата- правят си арабски питки, те са тънки и могат пластични. Лещата им е много гъста, за мазане и с нея пълнят тези питки, свиват ги и обядват с тях, когато не могат да се приберат вкъщи или да обядват на заведение.
Леща готвя винаги с обвивка, за да е пълноценна храна. Варя я само нея. След като се посвари, малко преди да я вдигна от котлона, слагам подправките, за да не се разваряват и да не изгубят вкуса си, като това са: малко сол, малко доматено пюре /често просто пасирам един домат/, малко зехтин /сега не слагам тази седмица/, чубрица, магданоз, пипер, куркума и точно преди да я сваля- малко шафран. Много интересен вкус й придава. На нас ни харесва. И царят на подправките за леща- пресен чесън!

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 09:29 от Judy

# 192
  • Мнения: 9 714
Привет!
Снощи червена леща с праз.

Днес сутринта ще ям плодове.
За обяд съм си направила картофи със спанак.

Довечера сигурно същото.

# 193
  • Мнения: 1 110
Judy, полезна статия. Благодаря Simple Smile.

Днес закуската ми е маслини с хляб, краставици и репички.
Обяда - не знам. Може и геврек да си взема. Като ги споменахте и се присетих за тях.
Вечерята вероятно ще е леща.

В Кауфланд видях онзи ден френска леща. Зърната бях много интересни - тъмно зелени, почти черни на цвят. Някой опитвал ли е и има ли отзиви за вкуса?

# 194
  • Мнения: 24 467
Закуската си не я мисля- аз от много години не закусвам изобщо.
Когато нямам възможност да обядвам на заведение пълня един джоб с ядки, 1-2 ябълки и съм готова.
Вечерята ми е лесна, понеже съм си у нас и имам доста избор. Снощи бях на варени картофи с копър и чесън, постна чушка с ориз и тофу, маслини, домашен хляб, както и, разбира се, активно участие в голямата семейна зелена салата.  Grinning
Накупувах също 3 вида ябълки, банани и един ананас, който смятаме да "заколим" довечера.
Всъщност постите не са ми физиологичен проблем. Аз съм правила от студентка плодови гладувания за по 7-10 дни. Постът е доста по- "мек" в това отношение.

Имам едно любимо арабско магазинче на нашия пазар, на което продават 3-4 вида леща и освен червена имат и една- жълта. Пробвали сме ги всичките. У нас леща си ядем.

Общи условия

Активация на акаунт