Православни пости 2016 година

• 156 168
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте!
Вчера изкарах първия ден доста лесно. Надявам се и днес да е така. Вечерта след работа изядох елдата, която беше останала от сутринта, а на вечеря хапнах салата и хумус.

Ръководя се от графиката на първата страница, в която е посочено кой ден какво може да се яде.
Както ви писах, за пръв път спазвам и не съм съвсем наясно. Честно казано не очаквах, че и олиото/зехтина са забранени. Не мога да си обясня защо е така.  newsm78

Напоследък предпочитам да готвя от червената леща, която е белена. Първо слагам зеленчуците да се задушат - лук, чесън, моркови, може и чушка. Когато са вече почти готови, добавям лещата, защото на тази й трябват само няколко минути. Подправката ми е чубрица. Става много бързо ядене. С консистенция като на крем - супа.  За разлика от другата леща не е необходимо да се запържва, за да се сгъсти.

# 166
  • София
...
Както ви писах, за пръв път спазвам и не съм съвсем наясно. Честно казано не очаквах, че и олиото/зехтина са забранени. Не мога да си обясня защо е така.  ...

Растителните мазнини са забранени само в дните на строгия пост. В останалите дни са разрешени. По принцип в дните за строг пост, храната е силно ограничена и е такава, че да не изисква много време за приготвяне.

# 167
Записвам се и благодаря на автора за събраните на едно място полезни материали.
В търсене съм на тофу в момента. Някой може ли да препоръча верига магазини, от където мога да си купя качествено такова, без Пикадили.
При постите най- много ми тежи липсата на сирене.
Предварително благодаря и леки пости на всички!
Да помним, че първото при тях не е диетата, а духовното пречистване и възраждане. Желая успех в това начинание!

# 168
  • София
Извинявам се ако съм засегнал някого с моите мнения. Нека обърнем внимание на мира в себе си.

# 169
Записвам се и благодаря на автора за събраните на едно място полезни материали.
В търсене съм на тофу в момента. Някой може ли да препоръча верига магазини, от където мога да си купя качествено такова, без Пикадили.
При постите най- много ми тежи липсата на сирене.
Предварително благодаря и леки пости на всички!
Да помним, че първото при тях не е диетата, а духовното пречистване и възраждане. Желая успех в това начинание!

Препоръчвам Вио Лайф, заместители веган на кашкавал и сирене. И на мен кашкавала ми е голям душманин.  Mr. Green

# 170
  • София
Значи при глад към сирене, кашкавал и всякакви други млечни продукти, организма ви сигнализира, че не му достига калция. Така, че вие там си яжте веган заместителите, ама помислете и за основната причина.

# 171
  • в огледалото на живота
Значи при глад към сирене, кашкавал и всякакви други млечни продукти, организма ви сигнализира, че не му достига калция. Така, че вие там си яжте веган заместителите, ама помислете и за основната причина.
Имаш в предвид добавка на синтетични витамини ли?

# 172

Сусама и тахана са много богати на калции.

Има логика Дядо Хаджия, но аз се чувствам като пристрастена към вкуса.  Blush

# 173
  • София

Ами не. Освен млечните продукти калция се съдържа и в растителни храни, като например някои ядки, спанака, броколи, моркови, нахут, фурми и т.н.

Това съм го запомнил, щото веднъж докато го чаках, моят изповедник, той коментираше с едни родители постите за тяхното дете. Свещеника тогава беше решил, че детето ще пости задължително само в сряда и петък и през страстната седмица (но не строг пост), а през останалите дни може да му се предлагат млечни продукти (доколкото разбрах детето не си падаше по месо). Та коментираха с какво може да се заместят млечните продукти. И тогава майката почна да изрежда какви храни и е препоръчал лекаря и си спомням много точно думите на свещеника „Щом лекаря е преценил тези храни, значи момчето ще яде тях и няма какво да коментираме.“

# 174
  • в огледалото на живота
Благодаря ви,много сте ми полезни  bouquet

# 175
Има логика Дядо Хаджия, но аз се чувствам като пристрастена към вкуса.  Blush

И аз към вкуса.
С калция нямам проблеми. Всяка пролет си правя ежегодни профилактични изследвания. Включително и кръвна картина. Наскоро правих костна плътност. Дори проверявах витамин В12 и фолиева киселина миналата година, т.к. не ям месо по принцип и реших пък да видя. Добре съм си. Просто обичам сирене.  Hug По време на пости го замествам точно с тофу, купувах преди от Пикадили, но го затвориха при нас. Та сега се ориентирам.
В този период обядвам основно ядки, соево мляко, плодове, салати. Хлябът отдавна си го правя аз. Сега току- що похапнах просто лешници и бадеми с малко бразилски орехи и ще си налея после едно соево. Наздраве!   beer
Зеленолистни зеленчуци у нас мааме постоянно. Даже копривата си я берем сами и по това време си се препитаваме доволно със супи. За моите хора ще врътна една баница утре даже, но аз няма да я ям, че си й слагам и яйца, и кисело мляко. Аз- на супичка... Grinning

Био лайф тофу къде го има?

# 176
Скрит текст:
Има логика Дядо Хаджия, но аз се чувствам като пристрастена към вкуса.  Blush

И аз към вкуса.
С калция нямам проблеми. Всяка пролет си правя ежегодни профилактични изследвания. Включително и кръвна картина. Наскоро правих костна плътност. Дори проверявах витамин В12 и фолиева киселина миналата година, т.к. не ям месо по принцип и реших пък да видя. Добре съм си. Просто обичам сирене.  Hug По време на пости го замествам точно с тофу, купувах преди от Пикадили, но го затвориха при нас. Та сега се ориентирам.
В този период обядвам основно ядки, соево мляко, плодове, салати. Хлябът отдавна си го правя аз. Сега току- що похапнах просто лешници и бадеми с малко бразилски орехи и ще си налея после едно соево. Наздраве!   beer
Зеленолистни зеленчуци у нас мааме постоянно. Даже копривата си я берем сами и по това време си се препитаваме доволно със супи. За моите хора ще врътна една баница утре даже, но аз няма да я ям, че си й слагам и яйца, и кисело мляко. Аз- на супичка... Grinning

Био лайф тофу къде го има?

Vio Life. http://lifestore.bg/bg/hrani-i-napitki/sirena-kashkavali?limit=a … ssCFVEo0wodSiYOkQ

Не е тофу.

Бях постнала но никой не отрази. Ако варите нахут, то го правете в малко вода, после тя като се охлади, от желето, малка част, то може да се направи майонеза, от другата като се разбие със захар- целувки. Става и с вода от консерва нахут.

# 177
Благодаря ти, ще го погледна!  Hug
А, пише "тофу", това ми отваря началната страница на линка. Три от дадените съм опитвала. Другите две са ми интересни- първото натурално и пушеното.

# 178
Благодаря ти, ще го погледна!  Hug
А, пише "тофу", това ми отваря началната страница на линка.

Има и тофу в линка, гледай на Вио Лайф продуктите. В Пловдив съм ги виждала в Лекси, Хармоника дори ги има вече в Триумф. Има орехов тахан, кокосова мазнина, Дядо Хаджия гледах някакъв растителен подсладител за диабетици. Доста растителни млека. Здравословното и постното все повече навлизат в мас мрежата.  newsm18

# 179
  • София
Благодаря ти, ще го погледна!  Hug
А, пише "тофу", това ми отваря началната страница на линка.

Има и тофу в линка, гледай на Вио Лайф продуктите. В Пловдив съм ги виждала в Лекси, Хармоника дори ги има вече в Триумф. Има орехов тахан, кокосова мазнина, Дядо Хаджия гледах някакъв растителен подсладител за диабетици. Доста растителни млека. Здравословното и постното все повече навлизат в мас мрежата.  newsm18

Аз отдавна си правя сам подсладителя от стевия. Вероятно този е някакъв друг вид, сега ще ида да го видя и аз.

Връщам се! Ми аз пък нищо не намерих там.

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 14:43 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт