Православни пости 2016 година

• 156 151
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте и от мен,
За първи път ще постим с мъжа ми и като ви чета май вече съгрешихме Sad
На обяд хапнахме бобец - с лека запръжка с олио!!! Много ли сме съгрешили? Цялата седмица ли трябва да се яде без олио?

P.S. Докато пиша Дядо Хаджия вече е отговорил, което се отнася и за мен!!!

# 151
  • Все на втория етаж
Привет и от мен !
Лек и спасителен пост на всички!  Hug

Купих един буркан нахут, дайте идея какво да го направя?  Blush  Досега не съм опитвала и приготвяла нахут.

# 152
Здравейте.
Записвам се и аз при вас, ще постя за първи път. Имам нужда най-вече от духовно пречистване. Някой може ли да ми каже кога мога да се изповядам-по време на поста може ли или след като свърши?
Зехтин може ли да се използва?
Благодаря предварително  bouquet

Смирен пост на всички!
Аз лично се изповядвам  седмицата  преди Цветница. Причестявам се на Цветница.
Днес, утре и в другиден се "тримири" - пълно въздържание от храна, по-възможност с минимален прием на вода или неовкусен чай. Някои тримирят през Страстната седмица, но аз постя от много години, и винаги съм тримирила в тези първи дни .
И да не забравяме - на пости се храним като просяци. 

# 153
Благодаря.
И аз съгреших-по обяд хапнах маслини и пих доста вода. Надявам се, не е фатално.

# 154
  • Varna
Здравейте,

Постя за трети път, но имам съмнения - специално за растителните мазнини - първата седмица е без растителни мазнини, а какво става с ядките? Можем ли да ядем ядки, че аз основно на това разчитам  Rolling Eyes

# 155
Привет и от мен !
Лек и спасителен пост на всички!  Hug

Купих един буркан нахут, дайте идея какво да го направя?  Blush  Досега не съм опитвала и приготвяла нахут.

Хумус или салата Табуле. Лично аз предпочитам хумуса, мажа го на филийка като пастет!

Искам да попитам пушачите как се въздържате от липсата на цигари? Мен единствено това ме притеснява !

# 156
  • Sofia

Хумус или салата Табуле.

Табуле се прави с булгур.
Сигурно може и нахут с магданоз и домати, но няма да е табуле.  Peace

# 157
  • Варна
Здравейте и леки пости на всички!
Аз ще постя за втори път, и тъй като при Коледните пости нямаше т.нар. строг пост, а и някои от коментираните тук неща ме объркаха, искам пак да попитам - какво точно значи строг пост?
Това "растителна храна без олио" важи ли за храни с растителен произход, съдържащи по-високо съдържание на мазнини като маслини и ядки?
Аз лично го разбрах така - позволени са всички плодове, зеленчуци, бобови, ядки, маслини.
Също така мисля, че тримеренето е по желание?

# 158
  • София
...
Днес, утре и в другиден се "тримири" - пълно въздържание от храна, по-възможност с минимален прием на вода или неовкусен чай. Някои тримирят през Страстната седмица, но аз постя от много години, и винаги съм тримирила в тези първи дни .
И да не забравяме - на пости се храним като просяци. 

В първия пост съм дал изискванията на Българската православна църква за постите. Моля прочетете ги обезателно. Това с тримиренето е монашеска традиция, а не на миряните. Затова моля нека изясняваме, че тези подходи не са задължителни и да не въвеждаме хората в заблуждуние. Вие представяте ли се един диабетик да ви послуша и после какво ще стане с него? Ами някой с нарушен метаболизъм или бъбречни и чернодробни заболявания?

НАСТОЯВАМ ТУК ДА ГОВОРИМ САМО ЗА ПОСТИ, КОИТО ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА! Всякакви други съчинения нека да бъдат представяни така, че да стане ясно, че са творческо изявление на пишещия.

Здравейте и от мен,
За първи път ще постим с мъжа ми и като ви чета май вече съгрешихме Sad
На обяд хапнахме бобец - с лека запръжка с олио!!! Много ли сме съгрешили? Цялата седмица ли трябва да се яде без олио?

P.S. Докато пиша Дядо Хаджия вече е отговорил, което се отнася и за мен!!!

Не е чак толкова фатално. Просто се стремете занапред, а пък по време на изповедта, го споменете.

Благодаря.
И аз съгреших-по обяд хапнах маслини и пих доста вода. Надявам се, не е фатално.

Маслините и водата са разрешени и не виждам къде ви е грешката.

...а какво става с ядките? Можем ли да ядем ядки, че аз основно на това разчитам  Rolling Eyes

Преглеждайте и по старите постове. Вече отговорихме на такъв въпрос, че няма проблем с ядките.

# 159
Здравейте,
като ви чета направо първата седмица от Великия пост трябва да го прекарам в глад на фотосинтеза. Хора можете да ядете всичко без да има мазнина, а пък за вода, сокове, боза можете да пиете. Плодове, зеленчуци, картофена салата без олио, салати с лимонче за вкус. Извадих една рецепта да Ви дам за Владишка леща без мазнина и ако се изпълни точно няма и да разберете, че няма олио.
Владишка леща
Леща 300гр. се залива с вода и се вари със сол.Когато е почти готова, се прибавят 3 картофа на кубчета. Щом картофите се сварят, се слага 1/2 чаена лъжичка канела и се маха от огъня. Отделно се пасират 1 глава кромид лук, 3 скилидки чесън и 1 обелен домат. Разбъркват се на гладка каша. Лещата се сипва в купички за сервиране и във всяка се слага по 2 супени лъжици от пюрето.

Това е рецептата и съм я набрала точно от книгата. Правила съм я и ще я правя. Много е вкусна.
Тази седмица наистина е трудна а изкушенията са най-много като първа седмица. Бих Ви посъветвала, да не приемате всичко за истина от форума и непознати сайтове, които не се знаят дали са одобрени от Св.Синод или от някоя епархия. Най-добре идете в най-близката Ви църква и попитайте дежурния свещеник но не клисарките или свещарките. Много малко от тези жени реално знаят и единственото, което могат да направят е да Ви объркат или да Ви научат на някое суеверие. За това са свещениците! А някой като иска да се изповяда първо да иде при свещеника /най-добре при когото смятате да се изповядате/ и да се консултира с него, защото ако за първи път постите може да не е 40 дни. Той може да Ви посъветва да постите 5,7,10 дни... и да се изповядате. Както в много страни така и в Бг, религията, фолклорните традиции и суеверията много са се преплели, затова е добре да питаме първоизточниците за да не изпадаме в заблуждение и да не осъзнаваме, че съгрешаваме. В църковните магазини продават книжки на Св.Синод за правилното постене и за изповедта, ако имате възможност си вземете.
Предполагам повечето от Вас знаят бг православни сайтове но ще дам няколко линка с душеспасителни слова.

http://www.dveri.bg/в този сайт има и рецепти за Великия пост, така и рецепти без олио. Като отворите сайта, рецептите се намират в най ляво първото в менюто "Постник".
http://dobrotoliubie.blogspot.bg/,
http://budiveren.com/ тук има и филми,
http://www.predanie.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D0%B8%D0% … D0%BB%D0%BC%D0%B8 това е на ловчанска епархия сайта и има също филми.

Лек пост на всички и дано изкушенията са по-малко! Peace

# 160
  • на острова на мечтите
Aз всички варива-леща,боб, нахут, ги правя без мазнина. Преди добавях накрая, сега не се и сещам.

# 161
Ефра , а за нас, окаяните в неправославните страни , които нямаме достъп до свещеник, помисли ли преди да съветваш да се обърнем към такъв? Съвсем добронамерено пиша. Не се заяждам. Просто много ме боли, когато постоянно осъзнавам каква привилегия е човек да има до себе си верния човек!
Чета и намирам тук, в нета  полезни съвети. Това е. Нямам друг избор.
Реално от години  разчитам на он - лайн комуникациите, он- лайн четивата, беседите и добронамерени християни, които биха ми помогнали с опит, мнения и насоки, за да не се отклонявам от Христовия Път.
Но интернет няма кой да контролира, само сърцето ни.....

# 162
  • София
Ефра , а за нас, окаяните в неправославните страни , които нямаме достъп до свещеник, помисли ли преди да съветваш да се обърнем към такъв? Съвсем добронамерено пиша. Не се заяждам. Просто много ме боли, когато постоянно осъзнавам каква привилегия е човек да има до себе си верния човек!
Чета и намирам тук, в нета  полезни съвети. Това е. Нямам друг избор.
Реално от години  разчитам на он - лайн комуникациите, он- лайн четивата, беседите и добронамерени християни, които биха ми помогнали с опит, мнения и насоки, за да не се отклонявам от Христовия Път.
Но интернет няма кой да контролира, само сърцето ни.....

Точно затова сме открили другата тема, в която пък се обсъждат такива въпроси. За съжаление не знам защо вече не мога да редактирам първия пост и да сложа линк към нея.

# 163
  • София
Aз всички варива-леща,боб, нахут, ги правя без мазнина. Преди добавях накрая, сега не се и сещам.

И аз така.

# 164
Ефра, майка ми приготвяше по подобен начин лещата само че рендосваше 1 картоф, ронена чубрица  и никога не забрашняваше. Става много вкусно. А за мазнината и аз  почти не слагам или накрая, така че сега ще ми е лесно.

Общи условия

Активация на акаунт