Православни пости 2016 година

• 156 150
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Добро утро! И лек пост!
Аз, днес съм за закуска препечена филийка с чай,  гювеч за вечеря. И понеже, докато съм на работа не се храня навън, съм си приготвила варено жито с мед и орехи,  плодове. И утре менюто ще ми е същото.

Една полезна статия за постите.

https://www.24chasa.bg/Article/5360398

Последна редакция: пн, 14 мар 2016, 07:51 от kamelia741

# 136
  • Враца
Добро утро! И лек пост!
Аз, днес съм за закуска препечена филийка с чай,  гювеч за вечеря. И понеже, докато съм на работа не се храня навън, съм си приготвила варено жито с мед и орехи,  плодове. И утре менюто ще ми е същото.

Една полезна статия за постите.

https://www.24chasa.bg/Article/5360398
О, аз мислех, че медът е животински продукт и трябва да се изключи.
Виждам, че може да се яде, това е хубаво за мен. Simple Smile

# 137
  • София
Здравейте, пожелавам леки пости на всички!

Имам и една питанка, не виждам какво нередно има в това, но все пак да си подсигуря, кокосовото/бадемово/соево или каквото и да е растително мляко е позволено през тези първи 5 дни на строг пост, нали?

Ами аз лично не виждам проблеми, то се едно да забранят плодовите сокове.

# 138
ЗДравейте!
Не знам дали да се престраша да пиша в темата...
Никога не съм правила пост, а последните години имам голямо желание.

Не съм сигурна дали ще се справя. Страхувам се, че няма да успея. И най-много ме е страх, че ако не успея, ще се чувствам ужасно... По тази причина никога не съм и започвала пост.

Мисля този път да опитам!

# 139
  • София
utro77 и аз съм като тебе - имам желание да спазя поста, но се страхувам, че няма да успея. Това е най-строгият пост в годината и ми казаха, че е по-добре да се започне с друг, по-лек. Дали е допустимо като за пръв път поста да е по-олекотен?

# 140
Пожелавам лек пост на всички  тази тема!

Днес за закуска си направих циганска баница с маслини, а за готвене - кисело зеле с ориз. Считам, че е достатъчно.

В къщи много харесваме една испанска закуска(видяли сме я  за първи път в Барселона и за това така си я наричаме). Тя е загрявате бял хляб ха тостера, без да го препичате много, фърху филията разстилате  1 с.л. зехтин, върху зехтина 1-2 с.л. настърган домат и най-горе ръсвате кимион на зърна. Това е всичко.

Първият път като реших да постя бях сигурна, че няма да с есправя. Сега ми е смешно от какво съм се страхувала.

# 141
  • София
Лекси, в годината която започнах да постя, също мислех да почна от Петровия, че е по- кратък. Но като наближи време за Великдеския пост разбрах, че щом съм взела решение няма смисъл да отлагам и започнах с него. Не е проблем, особено когато започва през пролетта, като тази година.
За себе си съм усетила, че тялото "очаква" тези периоди.

Иначе традиционно първата седмица правя леща. Освен това съм направила зелечукова супа и ориз с домати.

Лек и спасителен пост.

# 142
ябълка, тази седмица и растителните мазнини са забранен!

# 143
  • в огледалото на живота
utro77 и аз съм като тебе - имам желание да спазя поста, но се страхувам, че няма да успея. Това е най-строгият пост в годината и ми казаха, че е по-добре да се започне с друг, по-лек. Дали е допустимо като за пръв път поста да е по-олекотен?
Миналата година за първи път започнах с Великденските пости.
Няма да крия,че в началото ми беше трудно,особено през първата седмица.Лутах се и душевно и телесно...
Но,успях ..с воля ,вяра и сили  Heart Eyes

Спазих абсолютно по канон целият 40дневен пост,дори в дните които се разрешава консумацията на риба не съм яла.Просто не усещах нужда  Peace

Иначе за мен не е проблем липсата на месо,спокойно преживявам и без него.
По-скоро млечните изделия ми липсват,но и с това се справям,въпрос на желание,цели и осмисляне.

Лекси,вярвай в себе си и във своето вътрешно смирение!
Успех ти желая  Hug

# 144
  • София
ЗДравейте!
Не знам дали да се престраша да пиша в темата...
Никога не съм правила пост, а последните години имам голямо желание.

Не съм сигурна дали ще се справя. Страхувам се, че няма да успея. И най-много ме е страх, че ако не успея, ще се чувствам ужасно... По тази причина никога не съм и започвала пост.

Мисля този път да опитам!

Навремето попитали майка Тереза - как така имаш милиони последователи. А тя отговорила, ами за да стигна до 1 милион започнах да броя от 1.

Ами опитайте! Пък и да не успеете, това не е неупех. Отидете при някой свещеник, обяснете му за какво става дума и ще видите, че той ще намери някакво решение на въпроса. Няма нужда да се страхувате. Човек се препъва, пък става и продължава. Така ще е и през първия пост. Ще забравите, че постите, ще ви се дояде нещо и т.н. Затова има изповядване. Отивате при свещеника, той ви изслушва, обсъждате и т.н. и ... продължавате.

# 145
  • София
Благодаря ви! Ще опитам. Дано да успея!

# 146
И аз благодаря за подкрепата!

Сутринта ядох ябълка и банан.

На обяд - елда с печени чушки и маслини.

За вечеря мисля да е картофена яхния.

Утре - леща.

# 147
  • София
Здравейте поклонници!

И аз се реших за първи път тази година, но никога не е късно човек да се постарае да се промени към по-добро, заради самия него и заради останалите Simple Smile

Относно храненето - аз се вълнувам дали може да се консумират сушени плодове (в тях си има и доста захар) и ядките, които се консумират може ли да са печени, или е задължително да са сурови?

Успех на всички в тази мисия!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 148
Здравейте.
Записвам се и аз при вас, ще постя за първи път. Имам нужда най-вече от духовно пречистване. Някой може ли да ми каже кога мога да се изповядам-по време на поста може ли или след като свърши?
Зехтин може ли да се използва?
Благодаря предварително  bouquet

# 149
  • София
Здравейте.
Записвам се и аз при вас, ще постя за първи път. Имам нужда най-вече от духовно пречистване. Някой може ли да ми каже кога мога да се изповядам-по време на поста може ли или след като свърши?
Зехтин може ли да се използва?
Благодаря предварително  bouquet

През първата седмица и в понеделника, вторника и срядата на страстната седмица мазнини не се използват.

За изповядването си намерете доверен свещеник. Повече по този въпрос може са обсъдите в другия форум.

Общи условия

Активация на акаунт