Православни пости 2016 година

• 156 154
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 120
Това (четенето на етикети) не е самоцел. В общият случай. Търсенето на информация може на някой да се стори натоварващо и излишно, за други е нужно и важно. Отвратително е чувството, когато разбереш, че от незнание си сложил в устата си нещо, което си се стремил да избягваш.
Поста все пак е пост и на плътта.

Четенето на етикети наистина ще ни помогне да спазим поста на плътта, но това не е най-главното, нито би трябвало да бъде за нас някакъв източник на удовлетворение. Както и обратното - неволното нарушение на поста да ни кара да се чувстваме "отвратително". Това лично за мен не е добър белег. Има толкова много ежедневни изкушения в поста - най-вече в количеството и качеството на храната, че неволната и то чисто химическа "забежка", ни е най-малкият проблем  Simple Smile.

# 121
Нещо, което чух  и ми хареса: " Хранителният пост е само подготовка за духовния пост".

# 122
Аз пък понятието "духовен пост" не го разбирам, или по-точно какво влагате в него. С риск да оспамя ще коментирам, че според мен, тялото се лишава от лукс/отдава се на пост/ за да се обърне внимание повече на духовното, не в плътските прищевки и страсти. Та как може душа да е в ПОСТ с цел духовно извисяване ли както и да да го тълкувате, не ми е ясно, па може и щото съм руса.  Laughing Hug

# 123
  • София
Аз пък понятието "духовен пост" не го разбирам, или по-точно какво влагате в него. С риск да оспамя ще коментирам, че според мен, тялото се лишава от лукс/отдава се на пост/ за да се обърне внимание повече на духовното, не в плътските прищевки и страсти. Та как може душа да е в ПОСТ с цел духовно извисяване ли както и да да го тълкувате, не ми е ясно, па може и щото съм руса.  Laughing Hug

МНОГО МОЛЯ РАЗВИВАЙТЕ СИ БОГОСЛОВСКИТЕ ВИЖДАНИЯ В ДРУГАТА ТЕМА, ЗАЩОТО РИСКУВАМЕ ДА НИ ЗАКЛЮЧАТ ТАЗИ ТЕМА!

Тази тема е само за рецепти за православните пости.

# 124
  • София
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

ПРОСТЕНО ДА ВИ Е ОТ БОГ! АМИН!
ПРОСТЕНО ДА ВИ Е И ОТ МЕН,
ПРОСТЕТЕ И ВИЕ НА МЕН!

# 125
Простете, простено да ви е от мен, приятели Simple Smile!

Спасителен пост желая на всички  Heart Eyes!

Днес хапнахме домашно точена баница, сирена, печена илария, мляко, задушени картофи и руло с плодове.

# 126
  • по пътя
Малко съм притеснена за следващите дни, опитвам да си спомня какво готвех и правех преди по време на строг пост newsm78 Не ми се иска да карам само на плодове, не съм готова за това, може би салата без олио с хляб, леща без мазнина, за утре ще се справя с това.Вие какво планирате?

# 127
  • в огледалото на живота
Аз обмислям ориз с маслини за утре.Достатъчно мазнина има в тях  Simple Smile
Първите дни предполагам, ще са по трудни,като всеки път.
Зеленчуците ще бъдат под формата на тост със хляб.

Лек пост на всички  Hug

# 128
Утре най вероятно на плодове ще изкарам, имам  и запаси от зелении така че след това е техен ред - коприва на супа с фиде и гъби , и лапад с ориз. Изобщо не се затруднявам, само на дребните не знам какво да слагам.

# 129
  • Враца
Здравейте!
За първи път ще постя.
Утре съм през целия ден в движение и по дела, така че не зная дали ще се справя.
Какво мога да хапвам културно и дискретно, и бързо?
Каква бърза улична храна мога да ям?
Сещам се само за геврек и фреш.
И мога от вкъщи да си взема един банан, една шепа ядки...
Защото не зная дали ще имам възможност да ходя и да купувам храна.
Впрочем, ядките разрешени ли са в дните на строгия пост?
Ако не успея, ще хапна нещо друго, но с мазнина.

Помогнете ми с идеи, моля ви!

Кафе разрешено ли е? Питам, защото е възбуждаща напитка, да няма някакви ограничения и за него?

# 130
  • София
Здравейте!
За първи път ще постя.
Утре съм през целия ден в движение и по дела, така че не зная дали ще се справя.
Какво мога да хапвам културно и дискретно, и бързо?
Каква бърза улична храна мога да ям?
Сещам се само за геврек и фреш.
И мога от вкъщи да си взема един банан, една шепа ядки...
Защото не зная дали ще имам възможност да ходя и да купувам храна.
Впрочем, ядките разрешени ли са в дните на строгия пост?
Ако не успея, ще хапна нещо друго, но с мазнина.

Помогнете ми с идеи, моля ви!

Кафе разрешено ли е? Питам, защото е възбуждаща напитка, да няма някакви ограничения и за него?

Честно казано от уличната храна само обикновените гевреци и някои видове обикновени бисквити. Сигурно има и други по-скоро пакетирани храни. Ядките са разрешени без никакъв проблем, както и маслините (но не и зехтина).

За кафето се водеха тук някакви спорове, но аз за себе си съм говорел с моя свещеник и той ми е разрешил да пия кафе по необходимост, а не за удоволствие.

Правя една странна „лютеница“. Тя се състои от пасиран сварен боб, малко доматено пюре (аз ползвам домашен доматен сок), там сол, черен пипер и босилек. Много го харесваме. Чат пат за разнообразие му турям и ситно нарязан праз или пресен лук (поддържам си такъв и през зимата).

Правя и хумус без олио и много си го харесвам. Тези, които отдавна пишат тук знаят, че аз на тема фалафели и хумус правя всякакви експерименти. То моя хумус, вече не е хумус с добавянето на картофи и моркови например. А фалафелите вече отдаааавна не са истинските фалафели, най-малкото защото аз не обичам пърженето и ги пека много фино във фурната.

През този период много върви арабския хляб (арменците и кавказците му викат лаваш). Особено когато е топъл. И там всякакви свободни съчинения на разядки без олио стават приложими.

Да не забравя разните му там комбинации на накиснатите овесени ядки в зеленчуков бульон. После ги комбинирам със сварени гъби, понякога и моркови и си правя едни малки питки дето също ги обработвам във фурната. Както и при фалафелите, така и тук се внимава да не ги изсушите.

Айде да не ви досаждам толкова, то ако се разровите в старите части на темата ще видите много идеи.

# 131
  • Враца
Благодаря, Дядо Хаджия.
Аз в дните, когато съм у дома нямам проблеми с храната, винаги мога да измисля нещо подходящо, дори и една консерва с царевица да отворя и да изям, или пък компот, сладко и др.
Но когато съм на работа е трудно при мен.
Ще се придържам към банан и ядки, които ще си взема, а ако мога да изляза от съда и имам време за това- ще купя геврек.
В другите дни на строг пост /до петък/ не съм толкова натоварена, и дори да излизам по работа, ще е за по 2-3 часа, така че няма да преритам от глад.  Laughing

За нахута съм много амбицирана сега по време на поста да го хапвам повече.
Обичам го много, а иначе не го приготвям често, ето сега тия 2 месеца ще експеричентирам с него.
И без друго боб не обичам особено, грах също, така че от варивата леща и нахут останаха.

Ще се включа и аз с една рецепта, може да не я знаете.

Авокадо- 1-2 броя. Трябва да е много меко.
Почиства се от кората и ядката, и се слага в купичка.
При него се слагат настъргани ядки, сурови.
Аз най-често слагам орехи, аромата им много отива с авокадото, но съм го правила и с лешници, и с бадеми, и с кашу. Може смес от различни ядки.
Слагам към 30-50 грама ядки /ако са 2 авокада- 50 грама, ако е 1- около 30/.
Добавям сол и сокът от половин- до един лимон. Аз обичам кисело, и си слагам доста лимон, но става и с по-малко.
Намачквам с вилица.
Става много вкусен пастет, който се хапва върху филийка.

Аз по принцип обичам постната храна, месото не го тача много  Simple Smile
Така че по време на поста ще се лиша най-вече от яйца, млечни и риба, и не толкова от месо /което ям 1-2 пъти месечно/.

Ще се опитам да стана по-добър човек, да се смиря и да анализирам себе си.
Имам нужда от това, особено последните месеци.

Успех на всички в начинанието, и дано да постигнете това, което имате за цел!

# 132
Таханът броите ли го за мазнина?

# 133
  • София
Лек и спасителен пост и от мен!
Утре на плодове, орехи и салати подправени с лимон Simple Smile

# 134
  • Dope Reach
Здравейте, пожелавам леки пости на всички!

Имам и една питанка, не виждам какво нередно има в това, но все пак да си подсигуря, кокосовото/бадемово/соево или каквото и да е растително мляко е позволено през тези първи 5 дни на строг пост, нали?

Общи условия

Активация на акаунт