Православни пости 2016 година

• 156 101
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Винаги си е имало пълни хора, хлябът в големи количества, мазното и солено никому не прощават.
Истината е, че нямаше толкова много ДЕЦА с наднормено тегло. най-много едно-две в клас, и то такива, на които и в семействата имаше подобен проблем.

Ами нямаше лаптопи и смартфони и за в забавачката Mr. Green!

# 46
О, да! Игрите ни бяха много динамични, пък и над учебниците не сме стояли толкова дълго. Умнички си бяхме и запомняхме всичко в училище. Пишехме домашните набързо. Задължителен ученически час имаше от 14.00 до 16.00, а и ние едва дочаквахме да падне забраната и пак хуквахме навън до тъмно.

Нашите още ми напомнят как съм се връщала у дома с колелото и дежурната фраза: "Искам да ям и да спя!" Simple Smile. Щото тя и следобедната закуска я хапвахме в движение - филия с нещо си, колкото да не умреш от глад, докато играеш.

# 47
Да питам тук в темата-слушате ли радио? Предавания като "Благовестие" да кажем? И други за Христовата вяра? Който вярва, де. Защото хората постят най-вече за пречистване на тялото май, без да влагат духовен елемент.

# 48
Винаги си е имало пълни хора, хлябът в големи количества, мазното и солено никому не прощават.
Истината е, че нямаше толкова много ДЕЦА с наднормено тегло. най-много едно-две в клас, и то такива, на които и в семействата имаше подобен проблем.

Скрит текст:
Е да де за децата говоря. Отдавна искам да разбия този мит, че от хляба се пълнее. Дори за мазнините мога да поспоря, но съм донякъде съгласна. Иначе на средна възраст, повечето бяха пухкави. Нямаше фитнес, дрехи по магазините, плодове и зеленчуци зиме. Банани и то в ограничено количество само по нова година, за всичко се чакаше на опашка. Обувките винаги порпускаха вода.  Mr. Green

# 49
  • на острова на мечтите
Мисля, че е редно да се отчете фактът, че нямаше толкова много престъпност. Ние държахме вратата отключена. А понякога намирахме на масата парче,или дори цял, кекс, току що опечен от съседката. Сега сме затворници в къщи, а престъпниците са на свобода. Дори когато са снимани с охранителна видеокамера не могат да ги подведат под отговорност, или още до обяд са навън  под домашен арест.
Искам да ви споделя рецептата за едни постни курабийки:
200 мл. олио;100мл. бира; 500гр. брашно; бакпулвер (за тестото)
100гр. нарязани орехи; 100 гр захар; настъргана кора на един лимон( аз ползвам лимони от градината необработени, но за Бг може би ще е добре да се използва ванилия)
Омесва се меко тесто. Разточва се кора около5мм. Реже се с чаша,слага се по малко от плънката и се затваря на две като се притискат добре краищата. Пече се на 170 гр. заоколо 30 мин. Поръсват се с пудра захар още топли. Вкусни са докато са топли, но когато изстинат са.....мммммм
Това е точната рецепта. Аз добавих половин ябълка нарязана на ситно.

# 50
Да се отчета за водата от нахута. Когато изстина стана като желе. Стана чудесна майонеза с малка част от него. Другата част, разбърках със захар. Много се вдигна но не достатъчно, после прочетох че трябвало повече да се бие. Залях с него мюсли и сега се пекат.

# 51
  • България
Добро утро!

Хубав и успешен ден!

# 52
Възхощавам Ви се на изобретатолността.
Аз си знам леща, боб, ориз, зеле, картофи и после въртя от начало.  Grinning
(е, не точно, но каквото си баба знае - туй...)

Едно време не е имало такова разнообразие от достъпни продукти от растителен произход и пак са постели хората.

# 53
Здравейте, благодаря за страхотните теми, сега ги открих. Hug
Ако се въздържаш от нещо само за пречистване на тялото, това не е пост, а диета.

# 54
  • на Дъждовен остров
Хайде и аз да се включа в хубавата темичка. Добре, че я открих преди да е стигнала страница 20.

# 55
  • по пътя
Извинете ме за глупавия въпрос, но сега забелязах, че на 24 ти и 26 ти февруари не се пости, моля някой да даде малко светлина по въпроса.

# 56
  • София
Извинете ме за глупавия въпрос, но сега забелязах, че на 24 ти и 26 ти февруари не се пости, моля някой да даде малко светлина по въпроса.

Седмицата преди началото на великите пости, не се спазват постите.

# 57
  • на Дъждовен остров
Цитат
Седмицата преди началото на великите пости, не се спазват постите.
Следващата седмица се храним с млечни и яйца. Нали така?

# 58
  • София
 Дядо Хаджия, кое броиш за начало на поста? Не започва ли на 14-ти март?

# 59
  • София
Постите започват от 07.03.2016 г. (понеделник след неделя месопусна - месни заговезни). От тогава се ограничава месото и месните продукти  това си е все пак някакво ограничение (пост). След това идва вече и сирни заговезни и от 14.03.2016 г. влизаме вече в строгата фаза на пълния пост.

Грешката е моя не една а две седмици преди началото на великия пост не се пости, а не една както съм писал.

Последна редакция: сб, 13 фев 2016, 14:42 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт