Православни пости 2016 година

• 156 935
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 225
  • в огледалото на живота

Изобщо за мен идеята е да не се отнема живот, за да се храним...
По тази логика растенията също са живи...от семката та ,до плода или зеленчука.... Rolling Eyes

# 226

Изобщо за мен идеята е да не се отнема живот, за да се храним...
По тази логика растенията също са живи...от семката та ,до плода или зеленчука.... Rolling Eyes

Живи са, имат съзнание и общуват по между си. Плодовете на растението са създадени за ядене от самото растение, за да разпространят животните ядящите плодовете му, семената. Както цвета за насекомите да го опрашват, говорим  за симбиоза не за хищничество. Яденето на ябълка не убива дървото или го твърдиш? Laughing

# 227
  • в огледалото на живота

Живи са, имат съзнание и общуват по между си. Плодовете на растението са създадения за ядене от самото дърво, за да разпространят животните ядящите плодовете, семената. Яденето на ябълка не убива дървото или го твърдиш? Laughing
Не,изобщо не твърдя това.
Просто споделям пътя на логиката за живо и неживо в природата.
 Peace
Няма нужда от ирония.

# 228
  • Dope Reach
Какво мислите за тази статия: http://www.bogonosci.bg/великият-пост-как-да-постим-правилно-2/

В нея пише, че храни, приготвени с растителна мазнина се консумират само в събота, неделя и празничните дни.

# 229
  • София
Сега ... почнахме пак със споровете и забравихме, че сме в пост.

Предлагам Ви да приемем, че светите отци живели преди нас са достатъчно мъдри за да преценят как трябва да се пости. Всичките техни правила са залегнали в Типика (Богослужебния устав) на Българската православна църква, който съм цитирал подробно в първия пост тук. Затова нека го спазваме него и не навлизаме в излишни спорове.

Освен този типик - има и манастирски устави, където постите са много по строги, но не случайно в Богослужебния устав на БПЦ е записано изрично, че миряните не са монаси и за тях (миряните) поста се провежда по различен начин. Да не говорим, че пък свещеника може да определи и още по-индивидуален ред за пост съобразявайки се със здравословното състояние на мирянина, с неговия живот и т.н.

Има устави и на другите православни църкви (Руска, Константинополска, Йерусалимска, Сръбска и т.н. да не ги изреждам всичките), които имат общи начала, но и специфични за традициите на съответната поместна църква.

# 230
Вчера направих постни пълнени чушки с булгур. Станаха много добре, но тъй като за първи път готвя с булгур, за всеки случай прибавих и малко ориз. Станаха много вкусни. Чушките бяха замразени от камерата, а за подправки сложих сол, червен пипер и чубрица. Повече лук и морков, малко доматено пюре. Според мен става по-сочно с булгура, отколкото с ориза.
Четох, че с булгур може да се направи и спанак, и други ястия, които обикновено правим с ориз.
Лек и спасителен пост на всички!

# 231
  • по пътя
Неяденето на месо и всякакви "модерни течения" са извън тематиката на християнския православен пост. Да не забравяме, че Христос и учениците са ядяли месо, и това не ги прави жестоки. Моля да не смесваме темите! Peace
Днес гъби с ориз, салата, пълнозърнест хляб, ако много пригладнея и съм навън си нося по някоя сусамка. Simple Smile

# 232
Точно в библията пише, че Бог е рекъл" „Ето давам ви за храна всяко растение по земята, което дава семе, и всяко дърво, което дава плод." Peace Баш по темата си е. Модерни или  старо колкото света?. Който е толкова стар, че нищо ново не вижда слънцето.

# 233
adelinda, не е съвсем за тук спора. Има си тема в потребителските.
И все пак, давам цитат от Старият завет.
Битие, глава 9:
"9:3 Всичко живо, що се движи ще ви бъде за храна; давам ви всичко също, както дадох зелената трева.
9:4 Месо обаче с живота му, то ест, с кръвта му, да не ядете."

Всъщност не веднъж темата се е разисквала и тук Simple Smile. Нямаме забранени храни. Имаме периоди на пост/ограничение. Но това е различно.

# 234
Здравейте и аз се влючвам менюто е ориз с тиквичка.

# 235
adelinda, не е съвсем за тук спора. Има си тема в потребителските.
И все пак, давам цитат от Старият завет.
Битие, глава 9:
"9:3 Всичко живо, що се движи ще ви бъде за храна; давам ви всичко също, както дадох зелената трева.
9:4 Месо обаче с живота му, то ест, с кръвта му, да не ядете."

Всъщност не веднъж темата се е разисквала и тук Simple Smile. Нямаме забранени храни. Имаме периоди на пост/ограничение. Но това е различно.

Ами си ги го написала. Като е дал тревата.  PeaceСъщо четох цитати, че жертвени животни е забранено да се ядат. Има закон и не убивайPeace Все библейско. Не му е темата тук, това да. другото не.

# 236
  • София
То, май всички сме на ориз-кой с гъби, кой с тиквичка, а аз съм на ориз с гъби и маслини. Снощи си направих и зелена салата, но без зехтин имах чувството, че хрупам трева. Ще изкарам днес и утре без салата. За събота, ще се възнаградя и с зехтин в салатата, и ще сложа и сварени миди за разкош.  Mr. Green Хубава вечер момичета! Hug

# 237
  • София
То, май всички сме на ориз-кой с гъби, кой с тиквичка, а аз съм на ориз с гъби и маслини. Снощи си направих и зелена салата, но без зехтин имах чувството, че хрупам трева. Ще изкарам днес и утре без салата. За събота, ще се възнаградя и с зехтин в салатата, и ще сложа и сварени миди за разкош.  Mr. Green Хубава вечер момичета! Hug

Ааааа моля моля аз съм на боб, нахут и ... просо.  smile3534

# 238
В този студ все топличко ми се хапва Simple Smile. Не мога зелена салата.
За почивните дни ще си направя булгур с лапад. Имам и пресен лук, ще стане супер.

# 239
  • Dope Reach
Вярно ли е, че бисквитките Орео се правят без животински продукти? Сякаш си спомням, че пишеше, че могат да съдържат мляко...

Общи условия

Активация на акаунт