Православни пости 2016 година

• 156 934
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 435
Аз се опитах да изпържа в силно сгорещена мазнина и оваляни само в брашно.Много бързо стават,но не знам защо супер жилави.Може ли да споделите къде сбърках?Може би трябва предварително мариноване?
За тези от Лидъл ще се възползвам.Благодаря Simple Smile

# 436
  • София
Аз се опитах да изпържа в силно сгорещена мазнина и оваляни само в брашно.Много бързо стават,но не знам защо супер жилави.Може ли да споделите къде сбърках?Може би трябва предварително мариноване?

Аз ги правя така- размразявам тубите от калмари, измивам ги хубаво, и заливам с вряла вода. Поседяват в водата около 10 мин., и след което има една тънка ципа- тя се бели. Маха се лесно. Ако не си я махнала ципата стават жилави. Режа на кръгчета около 1см., овалвам в царевично брашно, и пържа в силно сгорещено олио само колкото да се зачервят. Жилави са, и ако се ядът на следващият ден.

И понеже ми останаха крайчетата от калмарите които изпържих в събота, мисля да приготвя и тази рецепта. Вижда ми се вкусна.

https://www.24chasa.bg/Article/3835499

# 437
Teзи от Лидл не се овалват в нищо - просто се пържат в олио за по 3 мин. макс от всяка страна. Може и с печене и мисля да пробвам.

# 438
  • Стара Загора
Много Ви благодаря за отговорите относно калмарите.Извинявам се ,че чак сега пиша, но пътувах тези дни  Hug.Утре мисля да пробвам тези Лидл-ските ,че то не остана време.В неделя ще се възползваме  да хапнем и рибка  Heart Eyes
За да не ми е празен поста една рецепта за скариди, която ми е любима https://mavrov.wordpress.com/2012/02/29/%D1%82%D0%B8%D0%B3%D1%80 … 1%82%D0%B8%D0%BD/
Пс. Калмарите най-вероятно са пържени по дълго от 3 мин. и за това са станали жилави- поне при мен е така ако ги придържа повече

# 439
Пс. Калмарите най-вероятно са пържени по дълго от 3 мин. и за това са станали жилави- поне при мен е така ако ги придържа повече
Най вероятно да.Днес ги нарязах наситно и ги направих с доматен сос -за спагети.Харесаха ми Peace
Лек и спасителен пост на всички Hug

# 440
Все се каня да споделя закуската, която хапвам почти всеки ден по време на сегашните пости - 4-5 с.л. овесени ядки, сварени във вода до получаването на каша, овкусени с 2 с.л. кокосови стърготини, 1 с.л. какао и мед на вкус, често слагам и 1 банан. Поне на мен ми е много вкусно и засищащо и замени неизменните филийки с веган пастет/авокадо/лютеница, на които наблягах при предишните пости  Peace

# 441
  • Стара Загора
Моята закуска е почти същата ,само че вместо стърготини от кокос слагам  кокосово масло  Hug откакто я открих, закуска та ми стана любимото хранене.Преди хапвах основно плодове, защото не можех да измисля друго, освен филия с нещо  Crazy
Тази сутрин правих за първи път бутер кифлички с мармалад ,вкусно е но заради маргарина ги ограничавам .
Няколко пъти варих жито с мед, орехи и канела.

# 442
  • Враца
Здравейте.
Ще ми кажете ли как да разбирам храненето на 29.04 /петък/- "не се яде нищо".
"Нищо" буквално ли да го разбирам- само вода, или може например чай с мед, кафе с мед?
Предполагам, че ще ми стане лошо, ако цял ден карам без нито 1 калория, и се чудя дали да го спазвам...
Не съм диабетик, но гладуването ми се отразява много зле физически- със силно главоболи, балки в ставите и т.н.

# 443
Аз го разбирам само на вода, може чай, за кафето не съм сигурна. Чая не мисля, че може с мед, а само така... абсолютно чист.

# 444
                                ЧЕСТИТ ЛАЗАРОВДЕН!!  bouquet

# 445
  • София
Здравейте.
Ще ми кажете ли как да разбирам храненето на 29.04 /петък/- "не се яде нищо".
"Нищо" буквално ли да го разбирам- само вода, или може например чай с мед, кафе с мед?
Предполагам, че ще ми стане лошо, ако цял ден карам без нито 1 калория, и се чудя дали да го спазвам...
Не съм диабетик, но гладуването ми се отразява много зле физически- със силно главоболи, балки в ставите и т.н.

В Типика на БПЦ е записано така (цитирам първия пост от тук):

...
СТЕПЕНИ НА ПОСТИТЕ

а. На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели - само хляб и вода.

....

От свещеници съм слушал обаче, че ако се отиде при изповедника, той спокойно може да допусне по лека форма на този пост. Други свещеници настояват, да не се яде поне до опелото - ама то е късно вечерта така че се тая.

# 446
Никога не съм успявала да спазя пълния пост на Велики петък.
Не съм престаряла, остава да съм в числото на немощните - физически и духовно.

Тази година ще се опитам да спазя пълен пост от вечерта на Велики четвъртък до когато успея да издържа на Велики петък.

# 447
  • Враца
Благодаря ви!
Ще преценя, поне ще опитам да го спазя... ако не става- не става.
Хората сме различни...

Лека вечер!

# 448
  • по пътя
Вече три години спазвам пълният пост на Разпети петък, тази година ще пропусна, но никога не ми е било лошо, въпреки ниското кръвно. Въпрос на настройка, миналата година прекарах половината ден в църквата, не се сетих ни за вода, ни за храна.Мисля, че всичко е въпрос на настройка, не ме разбирайте погрешно, не осъждам никого, но щом аз, с моята немощ и психическа и физическа успявам вече три години, то всеки ще успее. Peace

# 449
  • София
Днес Великите пости свършват.

От утре влизаме в поста на Страстната седмица!

Общи условия

Активация на акаунт