Шеста тема на чакащите

• 582 623
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 2 025
Да, напълно подкрепям Humpty Dumpty. Когато отидох да попитам социалната работничка ми обясни, че всички сме хора и дори с биологични деца не знаем какво ни чака в утрешния ден, така че примерно моето заболяване не е животозастрашаващо за детето.
Разбирам, че идеята на всички изследвания са именно превенция на децата, но като видях как се взимат документите от туб диспансера и психото.. Наистина се надявам да улавят неподходящите хора.

# 2 026
  • В градината...
Разбира се, че медицинските са формални.
Аз, ако бях съдия, нямаше да искам подновяване на медицинските.

# 2 027
Здравейте,
и ние подготвяме документите .Искам да ви попитам какви са изследванията от туб диспансера? Как се процедира там? Ние сме от Варна.

# 2 028
Здравей! В туб диспансера ви взимат и на двамата проба манту за туберколоза. Излиза за 2 дена резултата, на третия отивате да ви отчетат пробата.

# 2 029
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Мисля, че всеки град процедира различно.

В София - 2017г, като вадихме документите, само ни написаха бележки на мен и партньорът ми, че не сме диспансерни пациенти. Не съм сигурна дали въобще ни погледна доктора, камо ли да ни преслуша и да сложи проба Манту. Платихме си, сложиха печат и подпис и това беше.

# 2 030
В нашия тубдиспансер през 2011 ме изнудиха да направя снимка и разчитане, за да вземат 25лв под предлог, че социалните няма да ви приемат документите. Две години след това при подновяването на документите разбрах, че излишно са ме облъчили и отказах да го правят отново. Само Манту ми правеха след това и не съм имала проблем нито със социалните нито с две съдилища.
Снимка се прави само, ако пробата Манту  покаже нещо съмнително.

# 2 031
  • В градината...
В нашия тубдиспансер през 2011 ме изнудиха да направя снимка и разчитане, за да вземат 25лв под предлог, че социалните няма да ви приемат документите. Две години след това при подновяването на документите разбрах, че излишно са ме облъчили и отказах да го правят отново. Само Манту ми правеха след това и не съм имала проблем нито със социалните нито с две съдилища.
Снимка се прави само, ако пробата Манту  покаже нещо съмнително.
И мен така един велик специалист-печалбар ме изнудваше - каза - като те гледам така, осигурена си /демек не като масата, дето чакат на помощи/, ще трябва да си платиш, да ти направим снимка и т.н. Около 60 лв. щяло да ми излезе всичко. Врътнах се бясна и отидох при социалните, обясних им и те казаха, че не искат нито снимка, нито нищо, само бележка, че не се водя на учет. Да, ама такава не се издава. Отидох при личната и ми направиха манту. При подновяване на докумените не ми правиха и манту, че бях бременна. Ще си рискувам аз живота на детето заради техните айде да не казвам какво .....

# 2 032
2019 г. в София се издава само удостоверение, не се правят снимки или проби. Таксата, ако не се лъжа е 10 лв.

# 2 033
Здравейте отново!

Минавам да дам малко положителен привкус на темата...

Нашето чакане приключи. Щастливо!

След четири години в регистрите, от които първите две - напълно "безплодни", общо три предложения след подновяването, първото от които донесе прекрасния ни син, второто отказахме без да отидем по ред причини, третото ни превърна в четиричленно семейство. Имаме малка дъщеря, която в момента гука в кошарката си и се адаптира прекрасно за краткото време, в което е с нас.

Всичко това се случи в момента, в който трябваше да решаваме дали да подновяваме отново документите. Клоняхме към отрицателно решение по въпроса, предвид изминалото време, липсата на предложения и куп други доводи. Дори писмото за малката дойде доста след като ни напомниха, че регистрацията ни изтича и когато вече трябваше да съобщим решението си на нашите социални, защото подновяването също отнема поне два месеца. В средата на май вече нямаше да сме кандидат-осиновители.

Няма да ви занимавам с подробностите около цялата процедура, приятното впечатление, което оставиха у нас част от "замесените", учудващата за всички експедитивност на съда, минимума документи, които трябваше да вадим за делото и леките (ама в онзи момент хич не ми бе леко) ядове с друга част от хората, които участваха в процеса. Ако някой някога сподели, че ще минава процедурата в съответния град, ще се постарая да съм полезна с инфо.

Та така. От тук нататък ще наминавам да стисна силно палци за всеки от вас, да помагам, с каквото мога и да ви давам кураж, че нещата се случват.
Да, чака се, често много. Причината не винаги е в "профила", който сме задали. Предложенията често се разминават с него, поне от наша гледна точка. При нас двете предложения след сина ни не отговаряха на 100% на написаното в доклада. Но в голяма степен това е въпрос на гледна точка. Всеки чете "смесен произход" по различен начин, виждането на различните хора за прословутите "ясно изразени ромски черти" е относително, така че...
Просто не губете вяра! Знайте, че цялото чакане си струва, защото срещата с вашето дете/деца ще заличи всички притеснения и неприятни емоции.
Ползвайте времето, в което чакате, за да пътувате, да правите всичко онова, което после ще ви е по-трудно да вършите. Не се фиксирайте в идеята, че предложението трябва да дойде след 5, 8 или 12 месеца или че другите получават, а вие - не. Не е лесно, но всичко е въпрос на късмет, време и съдба.

Желая ви много, много търпение, твърда вяра, че вашето дете е някъде там и ви чака и огромно количество здраве и късмет!

Скрит текст:
Когато ние подновявахме, в туб-диспансера ни правиха снимки. Взеха ни пари и за тях, и за полагането на печата. И там, и в ку-ку болницата преценяват какво да ви направят и колко да ви вземат малко "на око". Сега се наложи и на регистратура, и в кабинет да обяснявам, че "Да, по принцип не се прави такова медицинско за осиновяване, и ние правихме такова за брак при двете проучвания (за делото за първото дете не сме правили, всичко беше актуално), но сега от съда ни искат обикновено, като за работа". Което не им попречи да ни таксуват по 20 лв. за един печат, че не се водим на учет, при положение, че за работа взимат по 10. Та, зависи с кое око ще ви погледнат.
Нашите държаха да има печат с бели дробове от туб-диспансера, тъй че за да ви го поставят, изпълнявате каквото те кажат.

# 2 034
  • В градината...
При нас за психото е така - отиваш при психиатър, той ти взема имена и ЕГН и написва на компютъра едно удостоверение свободен текст, взема ти 20 лв. И чао.

# 2 035
Не регистратура слагат печат върху бланката за медицинско, че не се водим на учет, взимат ни парите и после ни пращат при доктор, който ни записва, задава ни един-два въпроса от типа "Удряли ли сте си главата?", слага си личния печат и... това е.

# 2 036
При нас за психото е така - отиваш при психиатър, той ти взема имена и ЕГН и написва на компютъра едно удостоверение свободен текст, взема ти 20 лв. И чао.

Отново в София и отново 2019 г. - удостоверение от психодиспансера се издава след продължителен разговор с психиатър или психолог (не съм сигурна точно кое беше), а таксата - 40 лв. на човек, т.е. за двойка общо 80 лв. 

# 2 037
  • София

Отново в София и отново 2019 г. - удостоверение от психодиспансера се издава след продължителен разговор с психиатър или психолог (не съм сигурна точно кое беше), а таксата - 40 лв. на човек, т.е. за двойка общо 80 лв. 
И при нас гака.Разпитваха ни поотделно за целия род до 9-то коляно.Взеха ни същата такса.Доста чакахме,докато влезем и после пак за заверка на констатацията.

# 2 038
geni_stil, вие подадохте за второ дете ли? Кратко чакане и успех!

# 2 039
Здравейте,
имали жени от Велико Търново ? Искам да ви попитам нещо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт