Шеста тема на чакащите

• 582 579
  • 5 451
  •   2
Отговори
# 2 370
Съветите към Всяко РДСП заседават в избрани от тях дни, няма регламентиран ден. За две РДСП съм запозната със сигурност - в едното се заседава всеки петък, в другото - всеки вторник. И нямат почивка през август, задължени са всяка седмица да заседават, дори когато няма деца за разглеждане.

# 2 371
Здравейте момичета!
Ето, че дойде и този момент, да се включа във темата на чакащите!:)
Подадохме документи в началото на м. юли. Имахме две срещи със социалния ни работник. Посетихме  курс за кандидат - осиновители. И ми предстои още една среща със СР.
 Нямам търпение да ни впишат в регистъра!
На всички чакащи мами желая скорошни писъмца и срещи с техните дечица,  а  на тук присъстващите вече такива мами, желая  много, много хубави моменти с техните слънчица! Simple Smile

# 2 372
Само две срещи със СР сте имали? Невероятно! Нашите бяха за всеки по 3 и една обща. Та поне 5 пъти ги видях като сметна и разписването на заповедта.
Късмет ви пожелавам!

# 2 373
Само две у дома бяха срещите. Иначе са ме викали няколко пъти в Закрила на детето.

# 2 374
Благодаря! Simple Smile

# 2 375
Вече нямали да завалят мечтаните писма Simple Smile

# 2 376
Момичета днес беше много вълнуващ ден . Моето момиченце си е у дома. Много емоции от мен и от страна на приемната майка.Малко да се "приземим" и ще напиша в статистика. Е, аз съм щастлива Heart

# 2 377
Честито, Masha Basha! Simple Smile
Няма по - хубава новина от тази! Simple Smile
В навечерието на светъл празник сте се събрали. Simple Smile Денят на Съединението.
Пожелавам ви дълъг и щастлив живот заедно със детенцето! Simple Smile

# 2 378
Честито и от мен, Masha Basha.
На същата дата преди две години и нашият дом се озари от пристигането на прекрасното ни момченце. Сега, от позицията на изминалото време, мога да кажа, че това е един от най-хубавите дни в живота ми... и вероятно най-паметния. Благодарна съм, че се случи... А после и още веднъж... Това е смисълът на целия труден път, по който вървим.
Бъдете много щастливи с твоето момиченце!

# 2 379
Честито и от мен Маша Баша!
Да си се радвате и щастливеете много, много години! Simple Smile

# 2 380
Здравейте на всички!Вчера случайно попаднах на тема ,която ще споделя.Прочитайки статия се породиха някой въпроси.Защото след като броят на изоставените деца е по- голям от осиновените, и повечето деца са оставени в родилните домове се бави толкова много осиновяването в България.Лично за мен си правя изводи , че това е социална политика на държавата да настаняват децата в приемни семейства, за да може пред Европейският съюз да се види ,че има добре развита социална потика.Защо е необходими тези деца да прекарват 1-2 години в приемни семейства и чак след това да бъдат осиновявани.Реално погледнато ако е оставено още от родилният дом веднага може да се впише в регистъра или да се изчака 6 месечния срок.Незнам вече какво и аз да мисля.Дано по скоро всички намерим нашите дечица.
https://www.dnes.bg/stranata/2019/09/17/na-mesec-253-izostaveni- … at-edva-41.423091

# 2 381
Статиите са за това - да разбунят общественото мнение и да предизвикат определени настроения, често пъти далеч от реалността.
        * Изоставените деца, в това число влизат всички лица под 18-годишна възраст, са около 2000, кандидат осиновителите - около 1500. Цифрите се менят постоянно и са приблизителни.
        * Около 75% от тези деца са над 10-годишна възраст
        * Около 45-50% са със заболявания, увреждания или обременености.
        * Част от здравите деца под 10 години всъщност са група от 3-4-5 братя и сестри на различна възраст, някои от които може и да са с увреждания. Политиката е такива групи да не се делят по възможност, тъй като най-често децата са расли заедно и имат изградена връзка помежду си.
         * Децата, изоставени още в родилното не могат да бъдат вписани на момента в регистъра защото:
1. Биологичната майка има време за размисъл - 30 дни. Едва след това подписва декларация, че е съгласна детето да бъде осиновено.
2. Много от биологичните майки, излезли си от родилното без детето, просто изчезват и не оформят документите.
3. И в двата случая се стартира процедура по проучване на разширеното семейство дали детето не може да бъде настанено там.
Така дете с изрядни документи и отказ от близки и роднини да поемат грижата през третия месец от живота си се озовава вписано в регистъра за пълно осиновяване. Дете без оформени документи (съгласие от биологичната майка) чака шест месеца, за да стартира процедура по вписване.
        * Някои деца, наистина прекарват по 2-3 години в приемно семейство, защото:
1. Биологичната майка не дава детето за осиновяване, но и не го взема (реинтегрира) или го взема и отново изоставя. Детето не може да бъде вписано служебно, защото биологичната майка го посещава и поддържа връзка с детето.
2 Детето има увреждане или е било неглижирано/ малтретирано и се нуждае от рехабилитация, преди да бъде вписано в регистрите. Често такива деца не намират семейство у нас и заминават извън България.
3. Детето е вписано в регистъра, но кандидат осиновителите го отказват по различни причини. Всеки кандидат има един месец да реши иска ли детето. Някои чакат до крайния срок преди да дадат отказ. След това трябва да минат две седмици преди детето да се предложи на следващите одобрени. Те също имат едномесечен срок, за да вземат решение и така 3-4 пъти. Ако има няколко избрани най-подходящи кандидати. А ако няма? А ако детето не е сред най-желаните профили?
        * Недоносените деца, деца на майки със зависимости и фамилни обременености са рискови и по-трудно им се намират осиновители. Понякога социалните изчакват да се види развитието на детето. Никой не иска да вземе дете, за което се твърди, че е здраво, а да се окаже, че има проблем в развитието му. Лекарите в България слагат диагноза ДЦП едва след първата година например.
       * При някои деца се налага лечение или рехабилитация, за да им се даде шанс да бъдат осиновени в България.  
      * Масовият профил на кандидатите е:
6 - 24/36 месеца
без видими ромски черти
физически и психически здраво
без фамилна обремененост
        * Около 25% от всички деца в регистъра са под 10 години
        * Около 50% от всички деца в регистъра са с ромски произход
        * Около 45-50% са със здравословен проблем и увреждане.
        * От 2000 деца под 250 са под 10 години и здрави.
Кандидатите са 1500
         * Бебетата, доносени и здрави и без фамилна обремененост най-малко време прекарват в приемно семейство.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2019, 07:20 от Mama Ru

# 2 382
Забавянето на предлагане на дете за осиновяване е с добра причина. Много често не се знае как е протекла бременността и не се знае как ще се развие детето. Повечето норми или отклонения от нормите се появяват чак след годинка. Никой не иска да предложи детенце, което после ще бъде отхвърлено от родителите ако се окаже, че изостава в развитието, а това не е било вписано в профила на детето, защото то е било твърде малко, за да се види това. Отстрани може да изглежда, че приемната грижа е безумно точене на пари, че социалните работници само бавят нещата, но това дете, което им е поверено на грижа е една човешка съдба, която утре е бъдещето на България. Не може просто ей така  да се даде на първия срещнат, който е попълнил бланката за кандидат-осиновител.

# 2 383
  • София
Здравейте,
Имах среща с прекрасно момиченце на почти 4 г. Във вторник ще се обаждам че искам да я осиновя. Иначе съм в темата от 3 години. Още се водя сама кандидат осиновител, но от година и нещо имам човек до себе си с който въпреки опитите за биологично дете винаги ме е подкрепял. Той видя малката и дори се разплака, сега иска да я виждаме всяка седмица. Почвам да чета темата отново, тъй като съм забравила процедурата по осиновяване...

# 2 384
Чудесно включване, Вивиан! Честита радост!
Всичко да минава бързо и да се прибирате у дома с малката госпожица.

Скрит текст:
За тези години не си ли имала други предложения?

Общи условия

Активация на акаунт