Шеста тема на чакащите

• 580 165
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Момичета за жалост е истина трябва да върнат дукомента подписан или не след връщането му започва да тече седем дневния срок. Обясненията ни даде юриста от рдсп Бургас и на мен ми се струваше, че не е така но уви. Ще се наложи да почакаме. Благодаря за подкрепата

# 271
Учудвам се защото в  закона си пише  че решението се обжалва до 7 дни след обявяването му в съдебното заседание Ние когато осиновявахме също питахме за този срок от 7 дни и ни казаха че при положение че детето е вписано в регистрите за осиновяване това значи че бм се е отказала и подписала декларация и фактически ме успокоиха че няма кой да обжалва тъй като никой не я информира че е имало дело за осиновяване Ние си го взехме на осмия работен ден Тук даже във форума бях чела че някъде имат практика направо в деня на делото да се взима детето но като вашия случай за първи път чувам  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78
Дано бързо да се развият нещата при вас и да се приберете детенцето възможно най скоро Heart Eyes

# 272
  • Шумен
Напълно подкрепям LIA 81, говорих с двама адвокати и те ми казаха същото. Решението влиза в сила 7 дни след обявяването му в съда.
deina_li попитайте пак, все пак в закона ясно е записано.

# 273
  • София
Момичета, да се похваля и аз - ние се харесахме с нашето момченце, подадохме документи и сега чакаме насрочване на делото. Вече се виждахме няколко пъти, той все повече се отпуска с нас. Голям е сладур.
Много сме развълнувани, радостни, еуфорични, в същото време и притеснени... много емоции. Има толкова много неща да се свършат за толкова кратко време, а същевременно искаме да се виждаме колкото може повече с малкото ни момченце. Чудя се как може да се отдели време за СПА в този момент. Ако можех да не  ходя и на работа!

Дейна, как върви при вас? Изпратено ли е писмото? Кога ще започне да тече този 7 дневен срок? Виждам, че не си писала скоро. Дано да сте вече заедно!
На нас ни казаха, че в съответните съд и РДСП обикновено отнема месец от подаването на документите до изтичнето на 7 дневния срок за обжалване. На 8-мия календарен ден  след делото детето може да се прибере в новия си дом.

# 274
Fleur rouge, честито взето решение за вашето момченце. Много се радвам, че сте се харесали.

deina_li, какво става при вас? Почвам да се притеснявам как при другите детето се взима на 8 ден след делото, а при вас - не. Как така се чака майката да бъде уведомена? Това са пълни глупости.

# 275
  • София
deina_li, надявам се това че не пишеш да е защото детенце вече е при вас и нямаш време за писане. Ако още не сте се събрали, стискам палци това да стане съвсем скоро.  Hug

Пипи Мипи, благодаря ти.
Искам да те попитам някои неща тъй като вие осиновихте наскоро и вашето детенце е по-голямо. Нашият малчуган е почти на 3 и аз ще ползвам 1 година майчинство. Преди бях намерила и прочела всичко, а сега ми е трудно да се ориентирам във всички организационни неща. Можеш ли да споделиш какви документи се представят на работодателя за майчинството или къде да прочета за това. Също бащата има ли право на 15 дни отпуск при възраст на детенцето от 2 до 5? Ако да, той какви документи представя на работодателя?

При вас как минаха първите дни, седмици след като си дойде детенце при вас? Извеждахте ли го на разходки още първите дни? Водехте ли го на детски площадки или др., където може да си играе с други деца? Ние първо мислехме най-първите дни да прекараме заедно тримата, за да привикне повече с нас и новия му дом. Но сега си мисля, че може да му е скучно и да му е по-интересно, ако го водим на интересни места и ако може да си играе с други деца, тъй като сега той всеки ден да играе навън на детската площадка сред деца.

Ще се радвам, ако ти и други момичета споделите опита си. Благодаря ви предварително.

# 276
Fleur rouge
 Здравей Нашето момченце когато го взехме беше на 4 годинки Много бързо привикна с нас направо не можех да повярвам Нито питаше за приемното семейство нито ги споменаваше
Когато го взехме прекарахме около седмица във къщи Преценихме че така ще е най добре изхождайки от това че виждахме че детето не е социализирано и почти не беше извеждано да не кажа и никак  и се притеснявахме да не го стресираме първоначално от места на които  е пълно с хора а и сметнахме че ни трябва време на саме за да свикнем един с друг Да спомена че живеем в къща с голям двор И така първата седмица бяхме само тримата и всеки ден за по час два идваха бабите и дядовците никой друг Играехме си на двора направихме му люлка учихме го да кара колело  по скоро татко му защото аз както преди писах първата седмица бях под огромен стрес Единственото излизане беше да отидат с татко си до кварталния магазин и да си купуват разни лакомства На втората седмица го заведохме на сладкарница в парка да кара колело но все си бяхме само тримата и се стремяхме да го водим на места където не е фрашкано с народ И така постепенно заедно с него опознавахме всичко постепенно При наши приятели с деца  го заведохме и се събрахме чак след около месец когато бяхме много свикнали и той спокойно викаше мамо и тате и се чувстваше спокоен и сигурен с нас
Моят съвет е да си отделите като за начало време само за тримата
Честито от мен и само весели моменти ви желая  Heart Eyes

# 277
  • София
LIA 81, много ти благодаря за споделения опит и за пожеланията  Hug
Аз си представям първите дни и седмици по подобен начин като при вас.  Но нашето момченце в момента ходи на ясла и всеки ден след ясла го водят сред деца да си играе и да кара колело. Именно за това започнах да се замислям дали няма да му липсва това. Но ние също имаме двор - не е голям, но ще можем да си играем на двора - да кара колело, а и идеята с люлката е добра. Предполагам, че новата обстановка ще му е интересна и няма да му е скучна. Ясно е, че ще реагираме според случая, но и на мен ми се иска да свикне първо с нас и после да се среща с повече хора.
Благодаря ти отново.

# 278
  • София
Fleur rouge,Голямо ЧЕСТИТО! !!! От вчера сме си заедно много не понесе пътя и на входа на София почна да повръща,в нас се ориентира страхотно до като не стана време за къпане и сън. Много по рева като я оставим сама в кревата почва да блъска главата, не вади пръста от остана постоянно го цока, а от вода да не говорим колко я е страх.  Надявам се да се по отпуска в следващите дни

# 279
  • София
deina_li, благодаря ти.  Hug Много сме развълнувани и щастливи Simple Smile

Радвам се, че вие вече сте се събрали Simple Smile Честито и на вас!  Heart Eyes

Сетих се, че на обучението ни казваха, че понякога децата плачат при къпането, просто защото преди това са къпани по друг начин. И че е добре да се попита как е било къпано детенцето досега. Например в домовете често къпели малките директно на мивката и ако го сложиш под душа да речем, то се стресира. Или пък, ако не е свикнало да го натопяват в корито, леген или вана.
Може би вие си знаете как са я къпали, но това се сетих в момента.
А от мои близки и с биологични, и с осиновени деца знам, че спирането на смученето на пръстчето не е бърза и лесна задача.
Но с търпение и много любов ще се справите. Стискам палци бързо да преминат трудностите.
Приятно гушкане и много щастливи моменти заедно с малката принцеска  Heart Eyes

# 280

Искам да те попитам някои неща тъй като вие осиновихте наскоро и вашето детенце е по-голямо. Нашият малчуган е почти на 3 и аз ще ползвам 1 година майчинство. Преди бях намерила и прочела всичко, а сега ми е трудно да се ориентирам във всички организационни неща. Можеш ли да споделиш какви документи се представят на работодателя за майчинството или къде да прочета за това. Също бащата има ли право на 15 дни отпуск при възраст на детенцето от 2 до 5? Ако да, той какви документи представя на работодателя?

При вас как минаха първите дни, седмици след като си дойде детенце при вас? Извеждахте ли го на разходки още първите дни? Водехте ли го на детски площадки или др., където може да си играе с други деца? Ние първо мислехме най-първите дни да прекараме заедно тримата, за да привикне повече с нас и новия му дом. Но сега си мисля, че може да му е скучно и да му е по-интересно, ако го водим на интересни места и ако може да си играе с други деца, тъй като сега той всеки ден да играе навън на детската площадка сред деца.

Fleur rouge, таткото няма право на 15 дни. Тези дни са за новородено дете и се ползват от таткото от деня на изписването. За осиновените деца няма такива дни отпуска.
Нашето дете е гледано в приемно семейство и е ходило на градина. И въпреки това се ръководихме изцяло от желанието на детето за излизания навън. Тогава времето беше студено и 2 дни не го извеждахме. Качвах го на столче и гледаше мястото пред блока / входа. На втория ден пожела разходка около блока. Направихме я, някъде 10 минутки и той сам ми каза: "Искам да се прибираме." След още 2 дни отидохме до близката площадка на една люлка в района на близките до нас блокове. Така се започна с разходките. Запознанствата с роднините също бяха постепенно. В рамките на 1 месец се запозна с братовчеди, лели, баби, дядовци, ... и т.н.
Направихме всичко, по начина, по който ни посъветваха на курса за осиновители.

deina_li, честита победа и лека адаптация. Не се притеснявай когато детето плаче. Ще мине малко време и ще свикне. Направете къпането игра и ще видиш, че ще е по-лесно.

# 281
  • София
Пипи Мипи, благодаря ти за отговора.

# 282
  • София
Здравейте момичета,
Чакам писмо от юли 2014. Бяха ме предопредели че се чака много, но след 20 месеца, започвам да приготвям документите за подновяване и ставам по нетърпелива.
Сама осиновявам и се питам дали това също не е причина за по дълго чакане, иначе мечтая за здраво момиченце до 3,5 години, без значение за произход но без ясно изразени ромски черти.
Чета форума и виждам че нещата се нареждат, трябва време. Дали имате съвети какво мога да направя за да си помогна, вече звънях по повечето РДСП, понякога са мили, друг път не, но все един отговор, чакайте. Да отида ли на място? В София не са никак отзивчиви...
Благодаря ви че сте тук и надеждата с вас  Praynig

# 283
Аз също осинових сама, със същите изисквания бях /но дете до 3 години/, без претенции за пол, регистрирана бях точно юли 2014, но осинових през юли 2015. Питала ли си дали са ти отразени правилно изискванията, дали няма някаква неточност? Желая ти успех! Рано или късно ще се случи.

# 284
Есперанса, няма как за произход без значение да чакаш 20 месеца. Най-вероятно в доклада ти пише български произход. Отиди в социалната служба и провери.

Общи условия

Активация на акаунт